Ravno oni so tisti, ki že ves čas zlorabljajo ilegalne migracije za svojo politično agendo, v kateri vsakega, ki ilegalne migracije vidi kot varnostni problem in ne zgolj kot prijeten naravni pojav, okarakterizirajo za rasista, ksenofoba, fašista, skrajnega desničarja in populista oziroma kar je še teh modernih oznak za drugače misleče, če ste podpornik tranzicijske levice na oblasti.

Piše Aljuš Pertinač

Zgodilo se je. Nepreklicno. Sedaj ni več poti nazaj. Pa je to res? Tako smo mislili že, ko je ilegalni migrant pred tremi leti z mačeto pokončal policista in si nato sodil sam. Mimogrede, dve leti smo verjeli, da je to storil z nožem. Tega bi lahko pobral kjerkoli. Mačeto je očitno prinesel s sabo (vir).

Pa vendar je morebiti stvar sedaj drugačna. Tudi reakcija dominantnih medijev je tokrat bila vsaj za spoznanje bolj normalna ali človeška, če hočete. No, vsaj nekaterih medijev. Prva reakcija ob novici, da so štirje ilegalni migranti ugrabili osemdesetletnika na njegovem domu in ga več ur prevažali zvezanega v prtljažniku njegovega avtomobila, je bila pri vseh, ki na oblasti aktivno ali pasivno podpirajo tranzicijsko levico, pričakovana. Novici preprosto niso verjeli. Gre za fake news, lažne novice, so kričali. Dogodek je zrežiran, so hiteli zatrjevati. To je gotovo kdo naročil in plačal. Tule imate črno na belem, v enem tvitu:

Za nianso bolj trezni so trdili, počakajmo, da vidimo, ali je res:

In smo počakali. Včeraj je bil že drugi dan. In zgodba je bila še vedno ista oziroma zgolj še bolj grozljiva. Popolnoma razumljivo je, da so bili neposredno vpleteni in tisti, ki živijo na območju ob južni meji (posebno v Beli krajini, kjer se že dolgo vrstijo ilegalni prehodi schengenske meje, ki jo Slovenija, če gre verjeti Miru Cerarju, odlično brani, ter s tem povezani vdori v stanovanjske oziroma počitniške objekte in kraje), pretreseni in šokirani. Dominantni mediji in njih vključeni novinarji so "dogodku", kot so ga poimenovali, medtem seveda še vedno poskušali zmanjšati pomen oziroma težo. Poročali so, da so "občana" ugrabili "štirje neznanci", kasneje pa, da je šlo za "prebežnike". Ker ugrabitve sicer v glavnem izvajajo znanci?!

Vsi vemo, da je italijanska policija, bojda ob sodelovanju naše, prijela dva Maročana in enega Alžirca, četrti ugrabitelj pa je še na begu. V Maroku in Alžiriji ni nobene vojne. V vseh glavnih turističnih agencijah pri nas lahko ta hip rezervirate letovanje v obeh državah. Brez problema. Če v spletni brskalnik vtipkate počitnice v Maroku in Alžiriji, dobite 29.300 zadetkov. Približno. Tam torej res ni vojne ali pa nam in našim turističnim agencijam tega ni še nihče povedal. Pred čem torej bežijo ti prebežniki? Mogoče pred slovenskimi turisti, kdo bi vedel, ampak potem je malo hecno, da bežijo ravno čez Slovenijo. Še posebno zato, ker tokrat niso bili prvič pri nas. Vsi trije so bili namreč že prijeti pri nezakonitem prehodu meje in vrnjeni na Hrvaško. Poskusiti ni greh, pravijo. Kot pojasnjujejo strokovnjaki za terminologijo pri ZRC SAZU: "Izraz prebežnik, ki sicer ni pravni termin, bi bil potemtakem ustrezno krovno poimenovanje za migrante, ki iz različnih vzrokov (ekonomski, politični, verski itd.) zapustijo svojo državo, zlasti če v drugo državo vstopijo ilegalno." (vir). Hop, Cefizelj pa te imamo. Termin prebežnik torej ni nobeno olepševanje, ampak neformalno poimenovanje za migrante. Vidite, v katerem grmu tiči zajec? Tudi zagovorniki tranzicijske levice na oblasti se dobro zavedajo, da gre za nezakonite migrante. Oni jim samo drugače rečejo, da vse druge, posebno tiste, ki živijo ob južni meji, denimo v Beli krajini, potem lahko zmerjajo, da so ksenofobi, fašisti, rasisti in da širijo sovraštvo. Simpl.

KO ČLOVEK SKORAJ NE MORE VERJETI

Ampak tisto, kar je pri zgodbi z ugrabitvijo še bolj šokantno od predvidljivega odziva dominantnih medijev in njih vključenih novinarjev ter podpornikov tranzicijske levice na oblasti, je reakcija predstavnikov oblasti. Človek skoraj ne more verjeti.

Prva se je s sporočilom za javnost, domnevamo, da z namenom, da javnost, posebno na ogroženih območjih, pomiri, odzvala slovenska policija. Ne sicer generalna direktorica Tatjana Bobnar (spavaš li mirno, načelnica generalštaba Alenka Ermenc?), ampak njen namestnik. Povedal je, da Slovenija "ostaja varna država". Še več, sodimo v krog najvarnejših držav. Oddahnili smo si. Če sistem varovanja južne meje deluje, potem so ugrabitve verjetno del tega sistema?!

Vir: Twitter Vir: Twitter

Vsakršno razburjenje ali zgroženost, kaj šele občutek strahu je torej popolnoma odveč. Slovenija je varna država, ena najvarnejših, in ugrabitve so del sistema. Simpl kot pasulj. Nič ni boljšega, bolj pomirjujočega, bolj razumevajočega kot to, da ljudem, ki si v strahu za svoje življenje ponoči ne upajo več na cesto, podnevi pa niti v vinograd, rečeš, da ni razloga za strah. Da so varni in tako rekoč del sistema, tudi če jim grozijo z nožem, jih ugrabijo in več ur prevažajo naokoli zvezane v prtljažniku avtomobila. Kaj ste pa pričakovali? Takšne stvari se pač dogajajo.

Vir: Twitter Vir: Twitter

Namesto da bi dogodek jasno obsodili in ljudem zagotovili, da bodo storili vse potrebno, da se ne bo več ponovil, ter jim resnično prisluhnili in pokazali zanimanje in sočutje za njihove težave, so se zagovorniki tranzicijske levice na oblasti raje lotili obračunavanja s svojimi političnimi nasprotniki. Da pretiravajo in poskušajo ugrabitev izkoristiti za širjenje sovraštva proti prebežnikom, so jim vrgli v brk. Resnica je seveda drugačna.

Vir: Twitter Vir: Twitter

Ravno oni so tisti, ki že ves čas zlorabljajo ilegalne migracije za svojo politično agendo, v kateri vsakega, ki ilegalne migracije vidi kot varnostni problem in ne zgolj kot prijeten naravni pojav, okarakterizirajo za rasista, ksenofoba, fašista, skrajnega desničarja in populista oziroma kar je še teh modernih oznak za drugače misleče, če ste podpornik tranzicijske levice na oblasti. Oni so tisti, ki so ves ta čas trdili, da množično nezakonito prehajanje naše južne meje, ki je hkrati tudi schengenska meja, ni noben problem. Da so to zgolj ubogi, preprosti in fajn ljudje, ki se v želji po boljšem življenju lahko z vso pravico brez dokumentov prosto sprehajajo po Sloveniji in uživajo gostoljubje na naše stroške, dokler se jim bo to pač zdelo potrebno. Res me zanima, ali imajo pri pravno-informacijskem centru, kjer prebežnikom ljubeznivo dajejo vse potrebne informacije, kako nezakonito priti v Slovenijo ter s tem prekršiti slovensko zakonodajo in pravni red EU (Dublinska uredba), naša vrla Alžirca in Maročana zabeležena med tistimi, ki so jim pomagali prek meje?

Vir: Twitter Vir: Twitter

In če jih imajo, ali bodo prevzeli odgovornost tudi zanje? Bodo, če jih žalibog izženemo nazaj na Hrvaško, storili še enkrat enako?

SIMPL KO PASULJ

Kaj pa naš Marjan (Šarec, predsednik vlade in Liste Marjana Šarca; op.u.), boste porekli? On, ki vendarle razume malega človeka, saj na funkciji predsednika vlade iz dneva v dan dokazuje, da je mali človek iz Šmarce v pravem pomenu besede, on prav gotovo razume, da so ljudje upravičeno prestrašeni in da jim je odvzeta pravica živeti v miru na svojem ter se počutiti varne? Ehm, v bistvu ne. Naš Marjan je poziv za sklic sveta za nacionalno varnost zavrnil z levo roko in v hipu, ko je bil na tnalu njegov koalicijski partner za EU-volitve, oddaja 24ur na Pop TV: "Premier Marjan Šarec je v odzivu na pozive po zaščiti meja pred ilegalnimi migracijami zagotovil, da nacionalnovarnostni sistem deluje. Tudi pri včerajšnjem primeru ugrabitve v Beli krajini ne vidi nobenih manjkov ukrepov s strani policije." (vir). Kaj pa se to njega v končni fazi tiče? On je na varnem, doma ima okoli hiše tri metre visoko ograjo in povsod, kamor gre, ga spremljajo varnostniki. Simpl, ko pasulj.

Vir: Twitter Vir: Twitter

V petek (cela dva dni po ugrabitvi!) se je sicer odločil, da bo javno spregovoril. Ampak o čem, dragi moji, o čem?

Je potemtakem kaj čudnega, da se ljudje iz njega odkrito delajo norca?

Vir: Twitter Vir: Twitter

Seveda ne. Je pa dokončno jasno, kaj preostane vsem nam, ki okrog hiše nimamo tri in pol metra visoke ograje in nas nikjer ne spremljajo varnostniki. Vsaj glede tega je bil naš Marjan ponovno popolnoma jasen (vir).

(Aljuš Pertinač je voditelj televizijske oddaje #Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3: