objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Četrtek, 17. oktober 2019 ob 07:01

Petričevo Delo na začetku konca. Izhajali naj bi le še 4x na teden, na podeželju sploh ne, sledijo množična odpuščanja.
Slogan Dela, star približno eno leto - "Vedeti več pomeni imeti moč", kjer so se hvalili, da imajo en milijon in 200 tisoč bralcev, se je hitro sesul v prah. In to naj bi bil zdaj tajni načrt lastnika časopisne hiše Delo Stojana Petriča ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Stojan Petrič, lastnik Dela in Kolektorja, naj bi imel še eno veliko težavo. Njegovi naročniki, avtomobilski velikani iz tujine, so se namreč že pred časom začeli spraševati, zakaj se Kolektor, njihov podizvajalec, raje ne ukvarja z osnovnim poslom, ampak z naložbami v medije in gradbeništvo. Češ, ga mar mi plačujemo preveč?! (foto: STA)

				Po nekaterih govoricah naj bi bile na seznamu za odpovedi celo znane novinarske in uredniške svete krave Dela, na primer Ali Žerdin, po drugih pa naj bi bili novinarji in uredniki, starejši od 55 let, na varni strani, čeprav Žerdin in Janez Markeš, recimo, lastnike Dela z vsemi dodatki vred staneta 3500 do 4000 evrov mesečne plače - neto, kje je potem še bruto, tam blizu 8 tisoč evrov ali več?!			Po nekaterih govoricah naj bi bile na seznamu za odpovedi celo znane novinarske in uredniške svete krave Dela, na primer Ali Žerdin, po drugih pa naj bi bili novinarji in uredniki, starejši od 55 let, na varni strani, čeprav Žerdin in Janez Markeš, recimo, lastnike Dela z vsemi dodatki vred staneta 3500 do 4000 evrov mesečne plače - neto, kje je potem še bruto, tam blizu 8 tisoč evrov ali več?!

Časnik Delo je, kot zdaj vse kaže, prišel na začetek svojega konca. Napol uradna napoved je bila objavljena ta ponedeljek med vrsticami komentarja glavne direktorice časopisne hiše Delo Nataše Luša, češ, ni več bralcev, za katere bi delali časopis?! Kar je sicer bizarno, glede na to, da so se še pred dvema letoma v veliki reklamni kampanji - pod sloganom "Delo - Vedeti več pomeni imeti moč" - na ves glas hvalili, da imajo en milijon in 200 tisoč bralcev. In kmalu po tem, bilo je v torek zgodaj popoldne, ko je avtor teh vrstic na podlagi notranjih informacij iz Delove hiše najavil večji val odpuščanj, je vodstvo Dela to tudi uradno priznalo:

... In se ob tem izgovarjalo na "nove bralne navade in nove tehnologije, ki so v zadnjem desetletju spremenile medijski trg" ter na "prihajajočo krizo". Mimogrede, da so na Delu vse to ugotovili šele oktobra 2019, je seveda vredno čisto posebne poslovne in psihološke analize, toda rezi bodo tokrat resnično veliki.

Po tajnem načrtu Stojana Petriča, lastnika Dela, naj bi bili predvideni naslednji ukrepi:

- Uprava Dela naj bi "na cesto" poslala okoli 30 odstotkov zaposlenih, med njimi 50 novinarjev. To sicer ni prvo odpuščanje na Delu, bo pa verjetno največje doslej. Delo naj bi sicer imelo nekaj čez 320 zaposlenih, od tega 150 novinarjev.

- O tem, kdo naj bi bil vse "na spiskih za zavod za zaposlovanje", po Delu krožijo zelo različne informacije. Po nekaterih govoricah naj bi bile na seznamu celo znane novinarske in uredniške svete krave Dela, na primer Ali Žerdin, po drugih pa naj bi bili novinarji in uredniki, starejši od 55 let, na varni strani, čeprav Žerdin in Janez Markeš, recimo, lastnike Dela z vsemi dodatki vred staneta 3500 do 4000 evrov mesečne plače - neto, kje je potem še bruto, tam blizu 8 tisoč evrov ali več?! Običajni uredniki pa dobivajo neto med 2500 do 3000 evrov mesečno. Po drugih informacijah pa naj bi na cesto poslali predvsem tiste novinarje in urednike, ki so prišli "na novo", kar pa pomeni hudo klofuto odgovornemu uredniku Dela Urošu Urbasu. To so namreč njegovi ljudje, "starci", kot so Žerdin in drugi, namreč Urbasa sovražijo. Ob tem si nekateri novinarji samo iščejo izhode. Luka Jakše, denimo, pospešeno išče delovno mesto piarovca nekje v državni energetiki.

NA PAPIRJU SAMO ŠE 4X NA TEDEN, DISTRIBICIJA NA PODEŽELJE PA SE JIM SPLOH NE SPLAČA VEČ ...

- Časopis Delo naj bi na papirju izhajal le še ob petkih, sobotah, nedeljah in ponedeljkih (Petrič se je očitno odločil, da zadrži ponedeljkovo prilogo Svet kapitala, ki jo ureja njegova osebna prijateljica Petra Kovič), preostale dneve v tednu pa ne. Pa še to v omejeni nakladi 15 tisoč izvodov.

- Naročnikom zunaj večjih urbanih središč se bodo odpovedali, saj se jim dovoz posameznih izvodov Dela do manjših krajev ne splača. Menda jih distribucija enega izvoda Dela na podeželje stane 2,5 evra in tudi Pošti Slovenije se to ne izplača ...

KAJ SE SPRAŠUJEJO TISTI, KI KOLEKTORJU DAJEJO POSLE?!

Ob tem za Delo ni nepomembno, da so se težki dnevi zaradi ohlajanja nemškega gospodarstva začeli tudi za lastnika Dela, Petričev Kolektor:

Pri tem naj bi Petrič, pravijo poznavalci, imel še eno veliko težavo. Njegovi naročniki, avtomobilski velikani iz tujine, so se namreč že pred časom začeli spraševati, zakaj se Kolektor, njihov podizvajalec, raje ne ukvarja z osnovnim poslom, ampak z naložbami v medije in gradbeništvo. Ga mar mi plačujemo preveč?!

"OSLOBODJENJE"

Delo, ki je v zadnjih treh tednih zamolčalo najmanj tri velike nacionalne novinarske zgodbe, ob tem pa objavljajo celostranske reportaže s Škrabčeve domačije ( ... in potem se še čudijo, zakaj nimajo bralcev?!), je tako očitno prišlo do konca, čeprav je hkrati poleg sarajevskega Oslobodjenja edini "partijski časopis" nekdanjih republik pokojne Jugoslavije, ki je preživel do današnjih dni. Kar sicer kaže tudi na posebno stanje duha v Sloveniji ...

SORODNI TVIT

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
stojan petrič časopisna hiša delo Janez Markeš ali žerdin Uroš Urbas Nataša Luša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Petričevo Delo na začetku konca. Izhajali naj bi le še 4x na teden, na podeželju sploh ne, sledijo množična odpuščanja.