objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Sreda, 18. september 2019 ob 06:56

Afera Črnčec-Iglu-Westinghouse: Državni sekretar hodil ves bled, toda Šarec začasno pokril svojo desno roko
#odzivi #komentarji: Gre za afero še neslutenih, celo mednarodnih razsežnosti, ki pa je tudi že pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Po naših zanesljivih informacijah blizu glavnih akterjev afere je (bil) Damir Črnčec ves bled, Marjan Šarec pa je - očitno pod neposrednim vtisom te afere - osrednji televizijski intervju za TV Slovenija ob prvi obletnici Šarčeve vlade, posnet ravno ta ponedeljek dopoldne, torej praktično takoj po izbruhu afere, opravil strahotno slabo. (foto: STA)

ZA 10 MILIJARD EVROV GRE!

"Ko je šel Janez Drnovšek konec 90. let enkrat na obisk v ZDA, je obiskal tudi sedež podjetja Westinghouse, ki naj bi tedaj konkuriralo pri večjem remontu nuklearke v Krškem. In ko je prišel na sestanek, sta tam sedela dva Slovenca, ki ju je poznal: Peter Rigl in Jure Cekuta. Ko se je vrnil, mi je zgrožen pripovedoval, kako se je obrnil na petah in poklical direktorja. Rekel mu je, da če se ti dve osebi na kakršenkoli način še pojavita v kakršnikoli fazi projekta, potem jim lahko garantiramo samo, da bodo iz tega posla izločeni. In na podlagi te izkušnje je nastala protikorupcijska klavzula, ki so jo morala potem vsa državna podjetja vgrajevati v vse pogodbe." Tako je novembra 2011 za revijo Mladina povedal tedanji politik Gregor Golobič. Petra Rigla, ki je sicer veljal za blagajnika LDS, so zaradi tega kasneje celo izključili iz Gospodarskega foruma LDS, slikar Jure Cekuta pa je, kot vemo, zaradi Patrie končal v zaporu. Danes sta oba že pokojna.

Še slikovitejši pa je bil glede na doslej znane podrobnosti afere Črnčec-Iglu-Westinghouse včeraj Aljuš Pertinač, voditelj oddaje Faktor na TV3, ko je na twitterju zapisal naslednje: "Si predstavljate, da bi Borut Pahor kot predsednik vlade javno dejal, da nujno potrebujemo Teš6, potem pa bi Matjaž Nemec (no, morda še bolje - Simona Dimic) za direktorja svojega zasebnega inštituta zaposlil predstavnika francoskega Alstoma; si predstavljate, da bi Janez Janša javno izjavil, da nujno potrebujemo osemkolesnike, potem pa bi njegov tedanji svetovalec Borut Petek za direktorja svojega zasebnega inštituta zaposlil predstavnika finske Patrie; in še, si predstavljate, da bi Alenka Bratušek javno izjavila, da nujno potrebujemo 2. tir, potem pa bi njen dolgoletni zaupnik in vodja kabineta Jernej Pavlič za direktorja svojega zasebnega inštituta zaposlil predstavnika avstrijskega Strabaga za Slovenijo ...?!"

Toda sedanji predsednik vlade Marjan Šarec ta ponedeljek niti slučajno ni ravnal kot pokojni Janez Drnovšek, ne, Šarec se realno vede točno tako kot predsednik vlade v hipotetičnih situacijah, ki jih ilustrativno opisuje Pertinač. Damirja Črnčeca, državnega sekretarja v kabinetu za nacionalno varnost, ki je januarja letos za direktorico svojega zasebnega inštituta Iglu zaposlil predstavnico ameriškega Westinghousa v Sloveniji, je Šarec ta ponedeljek, zelo pozno popoldne, še ne 12 ur po izbruhu afere Črnčec-Iglu-Westinghouse, politično in medijsko pokril in mu vsaj začasno - saj afera še zdaleč ni končana - rešil kariero. Še več, Šarec in Črnčec sta novinarsko objavo, povsem podprto z uradnimi dokumenti, prek kabineta bizarno označila za "zlonamerno", karkoli naj bi že to pomenilo, pri tem pa nista, ne za portal, ki ga pravkar berete, in tudi ne za druge medije odgovorila na nobeno relevantno vprašanje, ki izhaja iz ugotovitev ter doslej znanih in preverjenih okoliščin te afere. Toda v zakulisju je (bilo) preklemano vroče:

DRŽAVNI SEKRETAR VES BLED ...

... PREDSEDNIK VLADE PA SLAB MED INTERVJUJEM

- Po naših zanesljivih informacijah blizu glavnih akterjev afere je (bil) Damir Črnčec ves bled, Marjan Šarec pa je - očitno pod neposrednim vtisom te afere - osrednji televizijski intervju za TV Slovenija ob prvi obletnici Šarčeve vlade, posnet ravno ta ponedeljek dopoldne, torej praktično takoj po izbruhu afere, opravil strahotno slabo. Kot smo se potem lahko sami v živo prepričali ob osmih zvečer, na prvem programu TV Slovenija, je bil to eden od Šarčevih najslabših javnih nastopov v funkciji predsednika vlade. Ob tem je sicer treba spomniti na znano dejstvo, da Šarec med intervjuji ali pač med soočenji vedno nastopa bistveno slabše kot takrat, ko je pisno pripravljen in gre za govorne monologe, kot so njegovi slavnostni govori na proslavah, piknikih ali drugih podobno nedolžnih dogodkih, ko do izraza prihajajo Šarčevi besedni vložki, znani iz njegovih nekdanjih imitatorskih performansov.

- Kabinet predsednika vlade (beri: Črnčec) je praktično ves ponedeljek izkoristil za poskus zminimaliziranja afere v medijih oziroma za medijski molk ali neporočanje, kar je ponekod celo uspelo, recimo na spletnem portalu Siol.net ali časopisu Delo (kjer so nekateri novinarji sicer javno poskušali demantirati govorice, da naj bi poročanje o aferi zaukazal odgovorni urednik Dela Uroš Urbas, toda dejstvo je, da poročali niso, vsaj do danes ne).

- Kabinet predsednika vlade se je na afero odzval šele pozno popoldne, po 17. uri, prek Slovenske tiskovne agencije, ki je do takrat o aferi, kot je to, predvidevamo, neformalno naročil kabinet predsednika vlade, tudi povsem molčala, potem pa je STA prenesla zgolj različico Šarčevega kabineta.

- Damir Črnčec in Marjana Šarec sta uradno povsem obmolknila tudi za druge medije, konkretna vprašanja, ki smo jih Šarcu že v ponedeljek zjutraj posredovali z našega portala, pa so žal ostala brez odgovora. Kabinet predsednika vlade se je odzval samo z "odzivom na članek" pa tudi ta odziv so nam iz kabineta posredovali šele po objavi kabinetne različice afere na STA; odziv Šarčevega kabineta sicer v celoti objavljamo na koncu članka (*1).

Tako je predsednik vlade Marjan Šarec med drugim obmolknil tudi na eno od ključnih vprašanje afere Črnčec-Iglu-Westinghouse - ali je za vse to vedel?!

- Zvonka Truden, direktorica inštituta Iglu, ki ga vodi Damir Črnčec, in hkrati direktorica Westingousa v Sloveniji, se nam je odzvala prek odvetnice Nataše Pirc Musar in tudi njen odziv v celoti objavljamo v nadaljevanju (*2). No, zakaj se je "računovodkinja" (zakaj ta izraz, bomo videli kasneje) Zvonka Truden odločila angažirati ravno Natašo Pirc Musar, si lahko tudi mislimo ...

ŠE NESLUTENE RAZSEŽNOSTI

Afera pa kljub, kot že ugotovljeno, močnim in agresivnim zakulisnim poskusom zminimaliziranja zgodbe dobiva še neslutene, predvsem pa tudi neprijetne mednarodne razsežnosti. Gradnja drugega bloka nuklearne (jedrske) elektrarne v Krškem (NEK2), kar je javno pohitel napovedati Marjan Šarec, bo namreč stala približno 10 milijard evrov (!!!). Kar je, preprosto rečeno, precej precej več kot vsi Teši, patrie, Karavanke in drugi tiri skupaj. Gre za posel, ki ga samostojna Slovenija resnično še ni doživela. Ameriška multinacionalka Westinghouse pa velja za enega od favoritov za pridobitev tega posla, poleg tega je afera izbruhnila takoj po nedavnem obisku Marjana Šarca v Moskvi, kjer je Šarcu sicer vso medijsko "slavo obiska" pobral ljubljanski župan Zoran Janković in kjer je bilo tudi govora o gradnji drugega bloka NEK2, vendar ne z Američani, ampak z Rusi!? In ravno zaradi vseh teh skrajno zapletenih okoliščin je vse posledice afere Črnec-Iglu-Westingouse danes praktično še nemogoče predvideti, a je hkrati že jasno, da te afere ali vsaj njenih posledic zanesljivo še ni konec.

KAJ PRAVIJO OBVEŠČEVALCI IN DO KOD SEŽEJO LOVKE

Ob tem je iz slovenskih obveščevalnih virov slišati ocene, da je resnično nemogoče, da Damir Črnčec kot nekdanji direktor Sove in OVS ne bi vedel, kdo je "računovodkinja" Zvonka Truden, zato med obveščevalci prevladuje ocena, da jo je Črnčec angažiral, ker naj bi mu, citiramo vire, sedanja funkcija in specifičen položaj pri Šarcu "stopila v glavo" in ker očitno misli, da si "lahko vse privoščijo", češ, "nihče nam nič ne more". Pri tem je tudi pomenljivo, da nihče od nekdanjih obveščevalnih kolegov o tej aferi in vlogi kolega obveščevalca Damirja Črnčeca ne želi govoriti "on the record", ampak samo neformalno, brez citiranja vira. Edini, ki je bil pripravljen afero komentirati tudi javno, je bil Andrej Rupnik, nekdanji direktor Sove, in tudi njegov komentar v celoti objavljamo v nadaljevanju (*3). Poleg Rupnikovega odziva objavljamo še odziv predsednika KNOVS Mateja Tonina (*4).

Novinarji časopisa Dnevnik sicer domnevajo, da naj bi Zvonko Truden k Črnčecu pripeljala Vida Žurga, nekdanja računovodkinja stranke SDS, ki je bila pred desetimi leti zaposlena (in to celo kot direktorica) v podjetju Truden & Truden-R, potem prva ustanoviteljica zavoda Iglu, kasneje prodanega Črnčecu, mentorju njene doktorske naloge, od februarja letos pa je članica uprave Telekoma Slovenije (vir). Kar pa znova odpira temne lise političnega kadrovanja na državnem Telekomu (govorice, da naj bi Žurgovo na Telekom sforsiral Damir Črnčec, so bile sicer pred časom uradno zanikane), saj je zdaj, iz virov blizu nadzornega sveta Telekoma Slovenije, celo slišati, da naj Žurgova ne bi izpolnjevala vseh formalno predpisanih pogojev za položaj članice uprave.

Iz slovenskega političnega, poslovnega in medijskega zakulisja je tudi slišati, da je "jedrski lobi na nogah", da je "konec ljubezni v kabinetu predsednika vlade", da "vsi privoščijo Črnčecu in se naslajajo" ... Več o tem, zakaj si Marjan Šarec trenutno, zlasti pa po nedavnem padcu Braneta Kralja, odhajajočega generalnega sekretarja LMŠ, ne more privoščiti še odhoda Damirja Črnčeca in zakaj se Šarec v resnici menda celo boji odsloviti svojega vplivnega državnega sekretarja za nacionalno varnost, pa podrobneje pišemo jutri.

AFERA TUDI ŽE POD DROBNOGLEDOM KPK

				Na Komisiji za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Boris Štefanec, pravijo, da so naš članek vzeli kot prijavo suma korupcije. (foto: STA)			Na Komisiji za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Boris Štefanec, pravijo, da so naš članek vzeli kot prijavo suma korupcije. (foto: STA)

Eno od ključnih dimenzij afere, ki, kot vse kaže, še zdaleč ni končana, pa se je odločila raziskati tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je ponedeljkov članek na tem portalu razumela kot prijavo suma korupcije ter afero Črnčec-Iglu-Westingouse že vzela pod drobnogled (takole sporočajo iz KPK: "S primerom iz vašega vprašanja komisija do danes ni bila seznanjena, saj ni predmet njenih postopkov. Komisija tako ne more podati mnenja o konkretni zadevi, ne da bi jo predhodno preučila. Bo pa komisija vaša vprašanja obravnavala kot prijavo in v zadevi uvedla predhodni preizkus, v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, in se na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi postopka"). Pri tem za KPK menda ni tak problem dejstvo, o katerem govori kabinet predsednika vlade, da ima Črnčec ob funkciji državnega sekretarja tudi svoj zasebni inštitut (torej svojo zasebno firmo), ampak dejstvo, koga je zaposlil za direktorico tega inštituta in seveda zakaj?!

ODZIVI KABINETA PREDSEDNIKA VLADE, ZVONKE TRUDEN, ANDREJA RUPNIKA IN MATEJA TONINA

KABINET PREDSEDNIKA VLADE: ZLONAMERNO

				Marjan Šarec, predsednik vlade			Marjan Šarec, predsednik vlade

*1 "Državni sekretar dr. Damir Črnčec je ustanovitelj zavoda IGLU, inštituta za globalno upravljanje. Ob nastopu funkcije državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade je izpolnil vse obveznosti v skladu z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije in o funkciji, ki je navedena v vprašanju, obvestil vse ustrezne institucije. Predhodno je pridobil tudi mnenje, da ne gre za nezdružljivost funkcij.

Od nastopa funkcije zavod IGLU aktivno ne deluje.

Vse lobistične stike državni sekretar v skladu s predpisi redno prijavlja in namigovanja za kakršne koli druge lobistične stike vidi kot zlonamerna.

Z lepimi pozdravi. Odnosi z javnostmi, Kabinet predsednika vlade

ZVONKA TRUDEN: ODGOVOR IN PRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV

*2 "Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek z naslovom Ekskluzivno, dokumenti: Šarčev glavni državni sekretar povezan z Westinghousom. Je predsednik vlade vedel?!:

Ne drži, da se je ameriška multinacionalka Westinghouse (WH) odločila v Sloveniji ustanoviti podjetje prek svoje azijske podružnice in švicarskega mesta Zug in da gre za družbo, ki posluje le prek poštnega nabiralnika. Podružnico podjetja WH je ustanovilo švicarsko podjetje, kar lahko preverite v poslovnem registru Republike Slovenije. Podružnica WH Krško ima zaposleno eno osebo, katere naloga je zgolj koordinacija sestankov z centralo WH in drugimi družbami v skupini WH in ureja dovoljenja za delo vzdrževalcev NEK, ki pridejo na delo iz tujine. Podružnica torej v okviru pooblastil, ki smo jih zapisali, posluje.

V članku ste nadalje še zapisali, da je ustanovitelj Inštituta za globalno sodelovanje (IGLU) ohranil zavod pri poslovanju. Tudi ta trditev ne drži.
Ko je Zvonka Truden januarja letos prevzela vodenje inštituta, ga je njeno družinsko podjetje prevzelo zgolj zaradi vodenja računovodstva.
Od takrat zaradi funkcije ustanovitelja Inštitut ne posluje in nima prihodkov niti zaposlenih.

Zvonka Truden, direktorica družbe Westinghouse Electric (ASIA) SA, ZUG. Švica, podružnica Krško in Inštituta za globalno upravljanje

ČRNČEC KOT "LEGITIMNA TARČA" TUJIH SLUŽB


				Andrej Rupnik, nekdanji direktor Sove			Andrej Rupnik, nekdanji direktor Sove

*3 "Svetovalec za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije je funkcionar v nazivu "državni sekretar". Pri opravljanju te funkcije je posebej zavezan k spoštovanju obligatornih določb zakona o tajnih podatkih in zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ker pri svojem delu nujno prejema in uporablja tajne podatke in informacije, katerih razkritje nepooblaščenim osebam bi lahko imelo škodljive posledice za varnost države ali za njene politične ali gospodarske koristi, je moral v skladu z zakonom prestati varnostno preverjanje za pridobitev dovoljenja za dostop do tajnih podatkov stopnje tajnosti "strogo tajno". V njegovem primeru je moralo biti poleg osnovnega varnostnega preverjanje opravljeno še razširjeno varnostno preverjanje z varnostnim poizvedovanjem. Izpolniti je moral vrsto varnostnih vprašalnikov, pristojni organ pa je opravil tudi pogovore z nekaterimi osebami (tako imenovani background checking). Funkcija kabinetnega svetovalca za nacionalno varnost je obveščevalno-varnostno med najbolj izpostavljenimi v državi. Svetovalec za nacionalno varnost je običajno tista oseba, pri kateri se stekajo vse najpomembnejše, običajno tajne informacije s področja zaščite in uveljavljanja varnostnih, političnih in gospodarskih interesov države. Na tem položaju je kot nosilec strateško pomembnih informacij brez slehernega dvoma prioritetna tarča delovanja tujih obveščevalnih služb. Vprašanja v zvezi z upravljanjem Nuklearne elektrarne Krško (NEK) v solastništvu z Republiko Hrvaško, problemi ravnanja z nuklearnimi odpadki, ki nastajajo v procesu nuklearnega pridobivanja električne energije, bodoča usoda elektrarne in druga sistemska vprašanja so bila in so še vedno ena od političnih, ekonomskih pa tudi varnostnih prioritet nekaterih tujih obveščevalno-varnostnih služb. Svetovalec za nacionalno varnost o teh vprašanjih zanesljivo zelo veliko ve in je zaradi tega avtomatsko izpostavljen tujim ofenzivnim obveščevalnim metodam. Dodatno ga kot "legitimno tarčo" sosednje države določa tudi njegova vloga v postarbitražnem postopku. Če ob tem obstajajo še njegove osebne povezave z gospodarskim subjektom z močnim interesom glede NEK, pa bi to dejstvo lahko predstavljalo potencialne varnostne zadržke, kot jih opredeljuje zakon o tajnih podatkih. V takšnem primeru je obligatorno vmesno varnostno preverjanje, s katerim pristojni organ bodisi potrdi ali ovrže obstoj varnostnega zadržka. V tem primeru bo organ najprej preveril skladnost navedb v varnostnih vprašalnikih s trenutno realnostjo, preveril bo torej, ali obstajajo dejstva, ki vzbujajo utemeljene dvome o posameznikovi verodostojnosti, zanesljivosti in lojalnosti za varno obravnavanje tajnih podatkov. Ob tem je zelo pomembno, ali je oseba, ki je vmesno varnostno preverjana, že v primarnem postopku preverjanja pristojnemu organu predložila točne in verodostojne informacije oziroma ali je te informacije posredovala samoiniciativno kasneje, ko so se okoliščine spremenile. Če organ potrdi varnostne zadržke, sledi preklic varnostnega dovoljenja. V primeru odvzema varnostnega dovoljenja svetovalcu za nacionalno varnost, ki je hkrati funkcionar in uradna oseba, le-ta ne bi več izpolnjeval enega od ključnih kriterijev za zasedbo tega delovnega mesta.
Glede na pravno relevantna dejstva, ki svetovalca za nacionalno varnost posredno povezujejo s podjetjem Westinghouse Electric (Asia) Sa, Zug, Switzerland podružnica Krško, katere poslovodna oseba je hkrati tudi poslovodna oseba svetovalčevega zasebnega zavoda, vsaj hipotetično obstaja tudi "nasprotje interesov", ki ga zakon o integriteti in preprečevanju korupcije opredeljuje kot "okoliščine, v katerih zasebni interes uradne osebe vpliva ali ustvarja videz, da vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje njenih javnih nalog". "Zasebni interes uradne osebe" pomeni premoženjsko ali nepremoženjsko korist zanjo, za njene družinske člane in za druge fizične ali pravne osebe, s katerimi ima ali je imela osebne, poslovne ali politične stike. Poudariti je treba, da je svetovalec za nacionalno varnost kot državni sekretar hkrati tudi uradna oseba. Njegovo lastništvo zasebnega zavoda sicer ni problematično, prav tako tudi ni pravno problematično, če ob upoštevanju nekaterih zakonskih omejitev ta zavod poleg nepridobitne dejavnosti opravlja tudi nekatere pridobitne dejavnosti. Je pa potencialno problematična osebna povezava z osebo, ki hkrati nastopa v funkciji poslovodne osebe predstavništva močnega mednarodnega gospodarskega subjekta z izkazanim interesom v slovenskem državnem energetskem podjetju in poslovodne osebe v svetovalčevem zasebnem zavodu. Kako svetovalec loči javno od zasebnega, državne tajne podatke od zasebno-gospodarskih, bo moral verodostojno izkazati v postopku pred pristojnimi organi.

Za konec: ko gre za varovanje in uveljavljanje strateških interesov države, med katere zanesljivo sodi NEK, je treba brez slehernega odlašanja strokovno in objektivno obravnavati ter oceniti naravo in stopnjo kakršnegakoli varnostnega tveganja, in če se slednje potrdi, tudi takoj odstraniti okoliščine, ki tveganja ustvarjajo ali povečujejo. Zakonske določbe so glede tega zelo jasne, treba jih je le dosledno implementirati.

KDAJ BI V PRIMERU ČRNČECA REAGIRAL KNOVS? 
				Matej Tonin, predsednik KNOVS in lider Nove Slovenije			Matej Tonin, predsednik KNOVS in lider Nove Slovenije

*4 "KNOVS se ukvarja z delovanjem obveščevalnih in varnostnih služb ter izvajanjem njihovih pooblastil. Konflikt interesov preučuje zlasti KPK. V kolikor pa bi se razkrilo, da državni sekretar dr. Damir Črnčec poskuša vplivati ali uporabljati domače obveščevalne in varnostne službe za dosego svojih lastnih poslovnih ciljev, bomo v KNOVSu seveda odločno odreagirali."

Matej Tonin, predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad delom obveščevalnih in varnostnih služb

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
damir crnčec marjan šarec Westinghouse Inštitut Iglu Zvonka Truden Vida Žurga Telekoma Slovenije Časopis Dnevnik zoran janković matej tonin Andrej Rupnik sova OVS KNOVS nataša pirc musar Gregor Golobič aljuš pertinač Faktor na TV3 Janez Drnovšek Peter Rigl Jure Cekuta Janez Janša Alenka Bratušek Borut Pahor komisija za preprečevanje korupcije Boris Štefanec Brane Kralj tv slovenija LDS

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-11-13 09:27:26


Opravilno nesposobnost Slovenije, tako tudi vojske in policije, EU rešuje na način, da sprejema Hrvaško v področje Schengna. Za dom spremni, nikoli niso bili tako močni na zunanjem področju. EU jim zaupa, v tem kontekstu bosta razbremenjeni tudi avstrijski in italijanski vojski ter policiji...Po logiki razmišljanja bedastega predsednika Srbije, Vučiča, ki ob vsaki nepriliki na pomoč kliče Ruse in Kitajce, bi lahko delovali tudi prismojeni Erjavec, aktualna vlada in ne preveč bistri Kličko slovenske politike, Črnčec. Torej, lahko razpustijo še tisto malo slovenske vojske in tam zaposlujejo prijatelje in svoje priležnice. Nemškega okupatorja namreč ne bo v te kraje. Od njega smo danes močno odvisni ; v bistvu nas le Nemčija še drži pri življenju. Kakšen divjak z juga bo sicer še zataval preko Kolpe v te kraje, a to je za politiko poglavnika iz Murgel, kateremu Slovenija kot država, nikoli ni bila intimna opcija, vedno in zgolj le dobrodošel podatek. Tovariš Milan bolj sovraži Slovence kot jaz čefurje. Zločin, ki ga izžarevajo njegove oči, ni potešen in še vedno željan krvi. Od karizme, ki jo oddaja ostareli gospod, so vaški posebneži iz spremstva predsednika vlade padali v trans in potrebovali psihiatrično pomoč. V času, ko je Šarec dobival inštrukcije za mesto, kamor ga je globoka država predvidela...Erjavec ima dva pomembna aduta v smislu obrambe svojega imena; Slovenija ni pravna država in, kar je še pomembneje, zjeban je v glavo in se ga ne da sodno procesuirati. Človek je obtičal na nivoju prerekanja okrog pralnega stroja, za katerega ne ve, da ne sodi na skupni hodnik sostanovalcev v bloku ali odpisa kazni zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo, s katerim tepka, ministrova hči, ogroža ostale udeležence v prometu...Ker sem iz Šmarce, kot Pečečnik ; morda bo sovaščan oddal ponudbo tudi za nakup slovenske vojske. Bil bi boljši minister kot pilot.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Črnčec-Iglu-Westinghouse: Državni sekretar hodil ves bled, toda Šarec začasno pokril svojo desno roko