objavi na
pozareport.si

forum

2007 Pozareport

Sreda, 30. maj 2007 ob 17:35

Drnovškov guvernerski kandidat je Marko Kranjec, Jazbec je premlad
Za stranke naj bi bil sprejemljiv kandidat, dobre možnosti mu pripisujejo tudi ekonomisti
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik države Janez Drnovšek je vendarle ugodil koalicijskim strankam in se pred imenovanje naslednjega kandidata pogovoril s parlamentarnimi strankami. Danes se je srečal s šefi poslanskih skupin SDS, NSi in SNS. Seznanil jih je, da namerava za guvernerja Banke Slovenije imenovati ekonomista Marka Kranjca, sicer prvega finančnega ministra v samostojni Sloveniji.


Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je po srečanju dejal, da bodo predlog obravnavali na sestanku poslanske skupine, predvidoma prihodnji torek. Tanko pa ni želel odgovoriti, ali SDS Kranjca načeloma podpira oziroma ali je za njih sprejemljiv kandidat. "Dejansko gre za predlog, ki ga je Drnovšek obrazložil. Poslanska skupina bo na osnovi predloga presojala o podpori in trenutno drugega ne morem povedati," je dejal. Kot je dodal, SDS svojega predloga Drnovšku ni podala, po Tankovih zagotovilih pa o drugih imenih danes nista govorila.
Po njegovih ocenah je današnji sestanek "pravi način, da se pristopi k razreševanju kadrovskih zadev, pri katerih je predlagatelj predsednik". SDS bo vseeno vztrajala, da Drnovšek v četrtek v državni zbor posreduje mnenje o imenovanju guvernerja Banke Slovenije. Točka je na dnevnem redu in upamo, da bo prinesla širšo razpravo o imenovanju kandidatov za različne funkcije, ki so v pristojnosti predsednika države, je dejal Tanko.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je po današnjih pogovorih z Drnovškom povedal, da sta govorila tudi o Boštjanu Jazbecu, ki se je prijavil na razpis za guvernerja, a ga Drnovšek ni predlagal na to mesto. "Drnovšek je to obrazložil z dejstvom, da je Jazbec premlad. Sam mislim, da mladost ne bi smela biti izključujoči element," je poudaril Horvat, a dodal, da so to predsednikova legitimna razmišljanja. O njegovem predlogu, naj poslanska skupina razmisli o kandidatu Kranjcu, bodo odločali na seji prihodnji torek, je dejal Horvat. Po njegovem mnenju je Kranjec izjemen strokovnjak na finančnem področju ter ima zasluge za finančno in gospodarsko osamosvajanje Slovenije in pomembne reference. "Kranjca bomo povabili na sejo, predvsem zato, da slišimo njegovo strategijo o vodenju centralne banke," je napovedal Horvat.
Tudi v SNS si bodo prizadevali, da Kranjca povabijo na razgovor, je po današnjih pogovorih pri Drnovšku povedal podpredsednik SNS Sašo Peče. Po njegovem mišljenju Kranjčevega znanja na podlagi Drnovškove predstavitve ter Kranjčeve politične neoporečnosti na podlagi Drnovškovega zagotovila, da Kranjec ni član nobene stranke, ne morejo oporekati. "Ko bo Kranjec uradni kandidat, bomo o njegovi podpori odločali na sestanku poslanske skupine," je napovedal Peče.

V SLS, DeSUS in SD, ki se bodo z Drnovškom srečali v četrtek, so načeloma podprli Kranjčevo kandidaturo. Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je povedal, da bodo v primeru, da bo Kranjec uradni kandidat, predvidoma njegovo kandidaturo podprli. Podobno je povedal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič. Pogovori o Kranjčevi kandidaturi so po besedah Antona Ropa iz SD stekli tudi v tej stranki. "Gre za enega najboljših možnih kandidatov za guvernerja. Gre za strokovnjaka z ustreznimi mednarodnimi izkušnjami, ki je obdržal razmeroma visoko raven politične neodvisnosti. Je tudi človek, ki bo ne glede nato, kdo bo vodil vlado, povedal svoje mnenje na kritičen in strokoven način," je ocenil Rop. Kranjčevo kandidaturo načeloma pozitivno ocenjujejo tudi v LDS in v skupini nepovezanih poslancev, ki se bodo o tem z Drnovškom pogovarjali v petek.
Ekonomisti kandidaturo Marka Kranjca ocenjujejo pozitivno in mu dajejo velike možnosti za imenovanje v državnem zboru. "Je prvi, za katerega menim, da prihaja kot nevtralen kandidat," je povedal ekonomist Bogomir Kovač. Po njegovem mnenju bi moral imeti večje možnosti za imenovanje od dosedanjih kandidatov. "V veliki meri je bil nevtralen in neopredeljen zlasti za levosredinsko politično opcijo, hkrati pa se mi zdi, da je dovolj avtonomen kot intelektualec in teoretik ter s tega vidika še posebej primeren za guvernerja," je dejal Kovač. Ekonomist Art Kovačič pa je povedal, da se Kranjec spozna na področje financ in je po njegovem mnenju primeren kandidat za guvernerja. "Mislim, da ima dosti možnosti, da dobi podporo," je ocenil ter poudaril, da je zdaj težko dobiti drugega kandidata. Dolgotrajno iskanje guvernerja po njegovem mnenju ni nikomur v interesu, Kranjec pa je čisto sprejemljiva možnost, je še dejal Kovačič. Da ima Kranjec dobre možnosti za podporo državnega zbora, ocenjuje tudi direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič. Kot je povedal, je Kranjec dober kandidat, "strokovnjak z izkušnjami".
Biografija Marka Kranjca
Od leta 2002 je profesor za javne finance na ljubljanski fakulteti za upravo. Bil je prvi slovenski finančni minister, viceguverner Banke Slovenije, vodil pa je tudi skupino, ki je v letu 2005 za finančno ministrstvo pripravljala načrt sprememb davčne zakonodaje. Rodil se je 12. aprila 1940 v Novem mestu. Doktoriral je na ljubljanski ekonomski fakulteti. Na tej fakulteti je bil od leta 1965 do 1968 asistent pri predmetu javne finance, nato je v Ljubljanski banki tri leta vodil odsek za analize. Kot makroekonomist je od leta 1976 do 1978 delal na OECD v Parizu, od 1984 do 1986 pa v Svetovni banki v Washingtonu. V obdobju od 1970 do 1990 je trikrat s presledki v daljših obdobjih delal kot raziskovalec na Inštitutu za ekonomska raziskovanja.
Kranjec je bil od 1990 do 1991 prvi slovenski minister za finance v vladi Alojza Peterleta. Podpisal se je na slovenske bone, ki so bili predhodniki slovenske nacionalne valute, tolarja. Od 1991 do 1997 je bil viceguverner in član sveta Banke Slovenija, nato pa do leta 2002 slovenski veleposlanik pri EU v Bruslju. Pod Kranjčevim vodstvom je posebna skupina v okviru ministrstva za finance v letu 2005 pripravljala predloge spremembe davčne zakonodaje. Kranjec je sedaj član strateškega sveta za gospodarski razvoj, ki ga je premier Janez Janša znova zagnal oktobra lani.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Drnovšek Marka Kranjca Jože Tanko Jožef Horvat Boštjanu Jazbecu Sašo Peče Jakob Presečnik Franc Žnidaršič Antona Ropa Bogomir Kovač Art Kovačič janez šušteršič Biografija Marka Kranjca Alojza Peterleta Janez Janša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drnovškov guvernerski kandidat je Marko Kranjec, Jazbec je premlad