objavi na
pozareport.si

forum

2008 Pozareport

Četrtek, 10. januar 2008 ob 13:15

Tajna pogodba o upravljanju Dela je atomska bomba ... Janković zanjo ve!
To pogodbo naj bi v imenu Pivovarne Laško podpisal Šrot, za vlado pa Andrijana Starina Kosem
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Na koprskem okrožnem sodišču se danes začenja sodni proces, ki ga je s tožbo proti Pivovarni Laško in Istrabenzu sprožil nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković. V njej dokazuje, da sta Laško in Istrabenz skladno s 7. septembra 2005 podpisanim dogovorom dolžna tretjino delnic Mercatorja prodati vodstvu družbe. Janković oziroma nekdanji menedžerji Mercatorja po njegovih besedah zato s tožbo zahtevajo tretjino Mercatorja po ceni 38.000 tolarjev in z obrestmi, ne izključujejo pa možnosti poravnave.

Tožba za tretjino Mercatorja!
"Na današnjem poravnalnem naroku v Kopru me ne bo, me pa zastopata dve odvetniški hiši, Čeferin in Colja&Rojs," je na včerajšnji tiskovni konferenci dejal Janković, ki je precej nenavadno dejstvo, da bo proces potekal za zaprtimi vrati, menda tudi sam izvedel iz časopisa. Na naše vprašanje, kdo plačuje odvetniški družbi, on sam ali celoten bivši menedžement Mercatorja, je Janković odgovoril, da bodo odvetniki plačani po učinku, na podlagi dogovorjenih odstotkov. Janković je tožbo zoper Laško in Istrabenz vložil maja 2006, v njej pa dokazuje, da so se s prvima možema Pivovarne Laško in Istrabenza, Boškom Šrotom in Igorjem Bavčarjem, dogovorili, da si bodo po izstopu države iz lastništva Mercatorja Istrabenz, Pivovarna Laško in nekdanje vodstvo Mercatorja (medklic: družba KLM, katere lastniki so Janković, Jadranka Dakič, Aleš Čerin in Marjan Sedej, ima še vedno 60.000 delnic Mercatorja; z družinskim podjetjem Electo vred pa je Janković 2-odstotni lastnik Mercatorja) razdelili deleža Kada in Soda v družbi ter dokapitalizacijske delnice. Janković trdi, da o tem obstaja pogodba, ki sta jo podpisala Šrot in Bavčar; toda Šrot naj bi zdaj trdil, da za podpis ni imel pooblastila nadzornega sveta, Bavčar pa menda trdi, da naj bi jo tudi on podpisal le v svojem osebnem imenu. Janković je še povedal, da namerava na sodišču nastopiti kot priča, in hkrati pričakuje, da bo sodišče kot priči povabilo tudi Šrota in Bavčarja. Janković je sicer pripravljen na poravnavo, če bosta Šrot in Bavčar pogodbo izpolnila.

Bavčar: A naj te samo hvalimo
Kot je na izjemno dobro obiskani tiskovni konferenci še enkrat poudaril Janković, pa je bil delež Mercatorja Laščanom in Istrabenzu dejansko prodan že na razvpitem sestanku s predsednikom vlade Janezom Janšo, 12. avgusta 2005. "Janša je Pivovarni Laško in Istrabenzu takrat dejansko prodal delnice Mercatorja," je dejal Janković in pojasnil, da sta se poleg omenjenih sestanka udeležila tudi prvi mož KD Group Matjaž Gantar (ki naj bi sestanek malo zamudil zaradi zastoja na primorski avtocesti) in nekdanja državna sekretarka Andrijana Starina Kosem, ki jo Janković označuje kot "največjo izdajalko v gospodarstvu, pa čeprav je izdala Janeza Janšo". "Sestanek pri predsedniku vlade je bil ob 16. uri, ob 17.30 pa sem se na kosilu dobil z Bavčarjem in Gantarjem, ki sta mi vsebino sestanka jasno sporočila," je kronologijo dogodkov 12. avgusta 2005, povezanih z Mercatorjem, pojasnil Janković. Da so se na sestanku dogovorili za prodajo Mercatorja, je nedavno v pogovoru za Sobotno prilogo Dela priznal tudi Šrot. "Gre za precedens v tej državi, da predsednik vlade osebno proda delnice podjetja," je poudaril Janković in dodal, da je do prodaje Mercatorja prišlo v zameno za vpliv v Delu. Janković ne ve, ali so na sestanku pri premieru govorili tudi o njegovi odstavitvi s položaja predsednika uprave Mercatorja. "Tudi če so se tako zmenili, mi ne bi povedali. Nasprotno, ko sem vprašal, kdo naj bi bil šef Mercatorja, je Bavčar rekel: A naj te samo hvalimo? Pa saj si tako najboljši v trgovini. Saj ni bil daleč od resnice," je pojasnil Janković in ob tem spomnil na številne nagrade, ki jih je dobil kot menedžer Mercatorja. Janković je tudi prepričan, da je na omenjenem sestanku njegovo zamenjavo zahteval Bavčar. "Koliko menedžerskih nagrad pa sta dobila Bavčar in Šrot“, se je precej čustveno na glas vprašal Janković.

Tajna pogodba o upravljanju Dela
Kot pravi Janković, se bo slej kot prej tudi razvedelo, da obstaja tudi super tajna pogodba o upravljanju Dela, "s katero družbo upravljajo drugi, ne lastniki". To pogodbo, za katero je Janković po koncu tiskovne konference v ožji družbi dejal, da je atomska bomba, naj bi podpisal Šrot in nekdo v imenu oziroma za račun vlade. Očitno naj bi to bila ASK. Janković sicer pravi, da on te pogodbe ni videl, ve pa, da obstaja. "Menda obstaja tudi dokument, po katerem je Istrabenz isti dan, ko je kupil Mercator, že podpisal predkupno pogodbo za prodajo delnic Mercatorja Pivovarni Laško, medtem ko je Bavčar takrat govoril, da je nakup Mercatorja dolgoročna naložba," je razkril Janković. To mu je, kot je dejal, povedal Šrot še pred intervjujem za Delovo Sobotno prilogo z dne 22. decembra 2007. Janković je na naše vprašanje demantiral govorice, da naj bi se po famoznem Šrotovem intervjuju v Delovi Sobotni prilogi in še pred novim letom dobili on, Boško in Bojan Šrot (celjski župan in novi predsednik SLS, ki naj bi pogovor pripravil), priznal pa je, da sta se nekaj dni pred intervjujem dobila z Boškom Šrotom, na kosilu v ljubljanskem Smrekarjevem hramu. Kaj je Šrot hotel od njega, Janković ne ve, sta pa na kosilu "obnovila zgodovino dogajanja v zvezi s prodajo Mercatorja, o kateri se oba strinjava". "Šlo je za zelo dober pogovor," je zatrdil Janković, Šrot naj bi uvodoma govoril celih 25 minut. Šrot mu je na kosilu govoril o ASK, češ da jo on, Jankovič, prestrogo in krivično ocenjuje. Šrot mu je tudi povedal, da bo v soboto izšel njegov intervju v Sobotni prilogi, Janković pa naj bi mu povedal za njegov intervju, ki bo isti dan izšel v mariborskem časniku Večer. Mimogrede, Jankovič in Šrot se skoraj dve leti nista pogovarjala (do tega kosila, podobno kot Janković in Bavčar, s katerim se je lani poleti slučajno srečal na neki razstavi v Tivoliju.

Videl sem, dokument mi  je pokazal Turnšek
Janković se s Šrotovimi navedbami za Sobotno prilogo strinja, in sicer z izjemo ene točke: da je bil Janković tisti, ki je ponudil sodelovanje Janezu Janši in mu zagotovil, da lahko Laščane v prodajo Dela prisili tako, da umakne njihove proizvode s polic Mercatorja. "Odgovorno poudarjam, da z Janšo nisem o tem nikoli govoril, niti s kom drugim, ki bi to prenesel Janši." Na naše vprašanje, ali je mogoče Delo ponujal Janši preko tedanjega predsednika uprave Dela Tomaža Peroviča, je Jankovič zatrdil da ne, je pa Peroviča menda opozoril, kaj se mu bo zgodilo. Ob tem je Janković še poudaril, da mora Šrot paziti, kako daleč bo šel s temi lažni. V zvezi s prodajo Mercatorja ima vsak od udeležencev svojo zgodbo, a je ta po Jankovićevem prepričanju zelo preprosta. "29. junija so Bavčar, Gantar in Šrot podpisali dokument, v katerem so se uskladili glede Abanke, ki naj bi jo dobila KD Group, a je bila nato ta izigrana, glede prodaje Mercatorja Laškemu in Istrabenzu, kar je realizirano, in glede upravljanja Dela v korist vlade. Ta dokument mi je pokazal nekdanji prvi mož Laščanov Tone Turnšek." Turnšek je bil tudi tisti, ki je imel glavne stike v imenu Laščanov z Jankovićem. Janković zato zadnje poteze urada za varstvo konkurence glede omejevanja glasovalnih pravic Pivovarne Laško za Mercator označuje kot "veliko neumnost", saj sta Laško in Istrabenz že leta 2005 kupila velik delež Mercatorja. "To leto in pol ni nikogar motilo, dokler ni prišlo do spora med kapitalom, ki ga zdaj sramotno imenujejo tajkuni, in vlado," je dejal Janković.
Janković  prav tako ne verjame, da je ASK prišla k Šrotu zaradi "nekih visokih moralnih vzgibov". Glede na vladni podpis moralno-etičnega kodeksa ob nastopu mandata Janković meni, da bi moral Janša takoj dati jasen znak, da se zaradi krivde odstavi nadzorni svet in uprava Kada ter upravni odbor in uprava Soda. Prvega človeka Kada in Soda, Tomaža Toplaka in Marka Pogačnika, pa je še enkrat javno označil za kurirčka. "Imam dokument, kjer je utemeljena prodaja Mercatorja Laškemu in Istrabenzu. Ta dokument so na Kadu in Sodu dobili 8. in 9. septembra 2005, v power pointu, ko so morali potrditi pogodbe z Laškim in Istrabenzom. Če je bila prodaja izpeljana 12. avgusta, ne vem, kaj so potrjevali. Treba se je vprašati, ali bo v tej državi kakšen nadzornik končno odgovarjal s svojim premoženjem za poteze, ki niso v dobro družbe in imajo druge nagibe," je poudaril Janković. Janković bo svoj pogled na prodajo Mercatorja prihodnji teden pojasnil tudi pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev Kada in Soda v 83 gospodarskih družbah. Kot je dejal, se bo seje komisije "z veseljem udeležil".

Šrot: Janković izkrivlja resnico
Na najnovejše navedbe nekdanjega predsednika uprave Mercatorja Zorana Jankovića v zvezi s prodajo Mercatorja pa se je že odzval prvi mož Pivovarne Laško, Boško Šrot. Kot je poudaril, Janković govori o stvareh, ki jih ne pozna, in o vsebini sestankov, na katerih ni bil prisoten. "Izkrivlja pa resnico o njegovih pritiskih in izsiljevanjih, ki bi mu leta 2005 omogočile managerski prevzem Mercatorja in mu danes niso v čast," je v izjavi zapisal Šrot.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zoran Jankovič Tožba za tretjino Mercatorja! Boškom Šrotom Igorjem Bavčarjem Jadranka Dakič aleš čerin Marjan Sede Bavčar: A naj te samo hvalimo Janezom Janšo Matjaž Gantar Andrijana Starina Kosem Tajna pogodba o upravljanju Dela bojan šrot Videl sem, dokument mi  je pokazal Turnšek Tomaža Peroviča one Turnšek Tomaža Toplaka Marka Pogačnika Šrot: Janković izkrivlja resnico

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Hugo Flander

2019-10-23 15:29:27


Če koga glih zanima: STRATEŠKO RAZVOJNO INOVACIJSKO PARTNERSTVO TRAJNOSTNI TURIZEM VSEBINSKO POROČILO II. faza projekta od 08.08.2017 do 30.10.2018 Oktober 2018 TGZS in SRIPT od države pričakujeta podporo pri razvoju turistične branže #Izbrali smo odlične, uveljavljene in priznane strokovnjake na svojih področjih, ki se uspešno povezujejo in sodelujejo s člani SRIPT-a. To so: dr. Maja Maravić Uran, dr. Boštjan Brumen, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, dr. Emil Juvan, <b>dr. Aleksandra Pivec</b>, Rebeka Koncilja, Jana Apih,itd. Vse navedene osebe so tudi člani koordinacije SRIPT.V primerjavi s preteklim obdobjem smo izvedli izrazito večje število (nad 65)proaktivnih delovnih sestankov z njimi na sedežu njihovih podjetij, zavodov, na sedežu nosilca projekta TGZS in na sedežu članov SRIPT, podjetij.# #Poleg zaposlenih na TGZ so člani koordinacije bili tudi strokovnjaki s področij razvoja po prioritetnih fokusnih področjih po SPS (zunanji izvajalci): dr. Maja Maravić Uran , dr. Boštjan Brumen, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, Jana Apih, dr. Emil Juvan, <b>dr. Aleksandra Pivec,</b> Rebeka Koncilja in številni drugi strokovni sodelavci.# #Aktivno so sodelovali tudi zunanji strokovni sodelavci: dr. Boštjan Brumen, dr. Maja Uran Maravić, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, <b>dr. Aleksandra Pivec,</b> dr. Emil Juvan, dr. Nevenka Cukjati, Jana Apih, Rebeka Koncilja.Vsi so tudi člani koordinacijskega telesa SRIPT-a, s katerimi smo dodatno in predhodno izvedli redne, številčne delovne sestanke in posvetovanja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tajna pogodba o upravljanju Dela je atomska bomba ... Janković zanjo ve!