objavi na
pozareport.si

forum

2009 Pozareport

Sobota, 20. junij 2009 ob 08:43

Eks Tuš Svetelšek danes kakor prevzema Petrol
Člani nadzornega sveta Petrola bodo na današnji seji za novega šefa uprave podprli Aleksandra Svetelška, ki pa bo zaenkrat samo mandatar. Izobrazba menda ni problem, tudi Golobičev ni ...
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Po včerajšnjih in sredinih pogovorih s kandidatkami in kandidati za novega predsednika uprave Petrola bo nadzorni svet družbe na današnji seji imenoval šele tako imenovanega mandatarja za sestavo nove uprave, ne pa čistokrvnega predsednika uprave, trdijo naši viri. Pravniki naj bi včeraj popoldne še mrzlično iskali pravi naziv (mandatar ali kako drugače), zanesljivo pa bo to Aleksander Svetelšek, odhajajoči dolgoletni direktor Engrotuša. Svetelšek bo moral v kratkem, predvidoma že do konca tega meseca, članom nadzornega sveta predlagati člane oziroma članice nove uprave, ki naj bi jih potem požegnala kadrovska komisija nadzornega sveta (vodi jo vplivni nadzornik Bruno Korelič); šele potem bi na nadzornem svetu sledilo "ta pravo imenovanje" nove uprave, vključno s predsednikom uprave.
Kadrovska komisija je po naših informacijah pogovore opravila s štirimi kandidati in eno kandidatko, to je Maričo Lah, nekdanjo članico Petrolove uprave in izvršno direktorico Trgovinske zbornice Slovenije. Žiga Debeljak, prvi človek Mercatorja, in Borut Meh, izvršni direktor Nove Kreditne banke Maribor, sta se povabilu na zaslišanje pisno zahvalila, Tomaž Berločnik, član nadzornega sveta in kadrovske komisije, pa se je zahvalil ustno. Intervjuji s posameznimi kandidati so trajali eno uro in pol, zaradi izogibanja novinarjem in fotografom so enkrat celo zamenjali lokacijo. V sredo so namreč zaslišanja potekala v ljubljanskih prostorih Slovenske odškodninske družbe, včeraj pa v Združenju ekonomistov.
Te dni so se tudi razširile govorice, da naj bi Svetelšek, ki bo očitno kmalu prevzel vodenje Petrola, imel pomanjkljivo izobrazbo. Končal je namreč Visoko šolo za menedžment v Kopru in ima priznano šele šesto stopnjo, ne pa tudi sedme. Naši viri iz nadzornega sveta Petrola pa trdijo, da to ni nobena ovira, saj "ga ni predpisa v Petrolu, ki bi onemogočal imenovanje predsednika uprave s končano šesto stopnjo izobrazbe"; prav tako nobenih tovrstnih omejitev ne predvideva zakon o gospodarskih družbah. Naši viri tudi zanikajo govorice, da naj bi bil Svetelšek, ki se je pred kratkim preselil v novo hišo v Šmarje pri Jelšah, povezan z ministrom in predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem, preko nekaterih Golobičevih ljudi v Tuš Telekomu; šlo naj bi za nekdanjega direktorja Mobitela Antona Majzlja in bivšega predsednika uprave Tuš Telekoma Ivico Krajnčeviča, pred leti prav tako vodilnega uslužbenca Mobitela. Svetelšek namreč projektu Tuš Telekom ni bil ravno najbolj naklonjen, zato naj bi se z Mirkom Tušem, lastnikom Engrotuša, začela tudi poslovno razhajati, trdijo naši viri. Mimogrede, Svetelšek je tudi predsednik skupščine Kapitalske družbe.
Imena preostalih treh zaslišanih kandidatov ostajajo skrivnost (člani nadzornega sveta jih menda ne želijo po nepotrebnem izpostaviti javnosti), je pa slišati, da naj bi Mariča Lah vendarle pristala v novi, Svetelškovi upravi. Dosedanja člana uprave, Alenka Vrhovnik Težak in Boštjan Napast, ki začasno vodita Petrol, naj bi ostala zaposlena v Petrolu. Vrhovnik Težakova menda kot izvršna direktorica za finance, Napast pa na področju energetike. Še to: Tadeja Tufka, predsednika uprave Adrie Airways, in Rajka Siročiča, nekdanjega prvega človeka Darsa, ni bilo med intervjuvanci, čeprav bi po naših informacijah lahko prišla, če bi to želela.
Po naših napovedih: nadzorni svet Petrola je na petkovi seji Aleksandra Svetelška soglasno imenoval za novega predsednika uprave, imena članov uprave pa mora predlagati do 15. julija. Nova Petrolova uprava naj bi z delom začela najkasneje 31. avgusta.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Aleksander Svetelšek bruno korelič Maričo Lah Žiga Debeljak Borut Meh tomaž berločnik Gregorjem Golobičem Antona Majzlja Ivico Krajnčeviča Mirkom Tušem Alenka Vrhovnik Težak Boštjan Napast Tadeja Tufka Rajka Siročiča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Eks Tuš Svetelšek danes kakor prevzema Petrol