objavi na
pozareport.si

forum

2011 Pozareport

Petek, 13. maj 2011 ob 07:01

Kadrovske čistke Dagmar Komar. Največje politkomisarstvo od leta 46 naprej!
Metka Tekavčič ogorčena nad medijsko napovedanimi načrti vodstva Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države. To je direktno proti načelom Boruta Pahorja
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Če bo do tega prišlo, potem gre za največje politkomisarstvo od leta '46 naprej." Tako Metka Tekavčič, profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti in vplivna predsednica Socialnih demokratov v Ljubljani, komentira najnovejše medijske napovedi, da uprava Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN) pod vodstvom predsednice uprave Dagmar Komar načrtuje veliko kadrovsko čistko, nekakšen cunami med nadzornimi sveti najpomembnejših podjetij v državni lasti, od Zavarovalnice Triglav, Petrola, Holdinga Slovenske elektrarne, Pošte Slovenije, Nove kreditne banke Maribor in tja do PDP, hčerinskega podjetja Kapitalske družbe.
"To je direktno proti načelom Boruta Pahorja," dodaja Metka Tekavčič, medtem ko predsednik vlade in SD Borut Pahor vodstvo agencije - no, vsaj navidezno - še vedno odločno podpira.
Stališče Metke Tekavčič je izjemno pomenljivo, saj se širijo govorice, da naj bi prek vodstva agencije "frakcija starih sil" Socialnih demokratov kadrovsko osvajala prostor, ki ga - seveda ločeno - držijo ljudje blizu stranke Zares in Gregorja Golobiča, kadri Simone Dimic, bivše šefinje Pahorjevega kabineta, in dobro pozicionirani kadri predsednika uprave Kapitalske družbe Boruta Jamnika. Pri tem se spet omenja Drago Isajlovič, prijatelj, zaupnik in bivši svetovalec ministra za finance Francija Križaniča, ki naj bi vodstvo agencije dodobra obvladoval prek člana uprave Marka Goloba.
"Marko Golob je kar naprej v WTC-ju, skupaj tičita z Isajlovičem," pravijo naši viri. In dodajajo, kako se zdaj vidi, da bi bilo mnogo bolje, če bi Drago Isajlovič ostal uradni pogodbeni svetovalec ministra Križaniča, saj naj bi bil tako bolj pod kontrolo. Za drugega člana uprave agencije Danila Grašiča je znano, pripovedujejo naši viri iz SD, da ga je Živko Pregl, nekdanji podpredsednik izvršnega sveta in bivši direktor Mercatorja, že nekaj let Socialnim demokratom ponujal za vse mogoče funkcije. Spet se dogaja, trdijo isti viri, da nekdo govori v imenu Socialnih demokratov, pri tem pa zasleduje samo svoje zasebne interese. Dagmar Komar nekateri obkladajo celo z izrazom "ta norica".
Premier Pahor pa meni drugače. Po včerajšnji seji vlade je dejal, kako je bila "pred njim, ob dokapitalizaciji Nove kreditne banke Maribor, neprijetna, a nujna odločitev. Ali naj vlada pritisne na agencijo, da spremeni svojo odločitev v okoliščinah, ki so bile gospodarsko slabe, ali pa naj zaščitimo integriteto agencije kot neodvisno. V tem primeru bi šla agencija po poti, da bi neodvisno odgovarjala za svoja dejanja. Izbral sem to drugo pot. Rep in glavo ima politika, ki agenciji krepi neodvisnost, pa tudi odgovornost," je prepričan Pahor.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
metka tekavčič Dagmar Komar Boruta Pahorja Borut Pahor Gregorja Golobiča Simone Dimic Boruta Jamnika Drago Isajlović Francija Križaniča Marka Goloba Danila Grašiča Živko Pregl

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kadrovske čistke Dagmar Komar. Največje politkomisarstvo od leta 46 naprej!