objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Torek, 2. oktober 2018 ob 07:03

Kriminal, korupcija, klientelizem. Koprivnikar je živ dokaz, da se splača biti minister, čeprav samo za 3 tisoč evrov plače.
Sredi zloglasnega kroga slovenske tranzicije je namreč mogoče, kot vidimo črno na belem, nekaznovano zaslužiti celo več deset milijonov evrov davkoplačevalskega denarja ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Boris Koprivnikar se je po izbruhu afere zavil v molk in naj bi bil na poti v ZDA.

Boris Koprivnikar, nekdanji minister za javno upravo, je po včerajšnjem razkritju afere, povezane s pomembnimi državnimi frekvencami 5G, denarjem in lobiranjem za zasebno ljubljansko družbo BTC, kjer je po novem zaposlen (vir), živ dokaz, da se pri nas v Sloveniji splača biti minister, čeprav "le" za okoli 3 tisoč evrov neto mesečne plače. V zloglasnem krogu slovenske tranzicije, imenovanem 3K (kriminal, korupcija, klientelizem), je namreč mogoče nekaznovano zaslužiti celo več deset milijonov evrov davkoplačevalskega denarja.

Če bi se takšna) afera zgodila v Nemčiji, Avstriji ali Združenih državah Amerike, bi Koprivnikarja (ne nazadnje: Boris Koprivnikar ni bil čisto navaden minister, bil je tudi podpredsednik Cerarjeve vlade, član najožjega vodstva SMC, vladni pogajalec z javnim sektorjem in nekaj časa celo eden glavnih komunikatorjev vlade Mira Cerarja; po drugi strani je Slovenija med njegovim ministrskim mandatom na področju e-uprave po javno objavljenih mednarodnih lestvicah zdrsnila krepko navzdol ...) včeraj že aretirali, vrstile bi se hišne preiskave pri njem doma, na ministrstvu za javno upravo, na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ter na sedežu podjetja BTC, avtor teh vrstic pa bi bil kandidat za najbolj prestižno mednarodno novinarsko nagrado - Pulitzerja.

Toda - vsaj zaenkrat - praktično nič od tega razen napovedi, da bo poslanec Jernej Vrtovec (Nova Slovenija) danes predlagal sklic nujne seje komisije državnega zbora za nadzor javnih financ (predsednik te komisije je sicer Anže Logar, poslanec SDS, po novem tudi kandidat za ljubljanskega župana), kjer naj bi začeli preiskovati to afero.

Koprivnikar, ki se na facebooku ob novi službi v BTC počuti "fantastic", se je medtem zavil v molk (menda je na poti v ZDA?!), enako BTC, bolj ali manj pa tudi AKOS in ministrstvo za javno upravo (vir).

URADNIK MINISTRSTVA: VSE JE RES ...

... SPORNA DIREKTORICA AKOS PA BI SE HITRO ZLOMILA

No, eden od visokih uradnikov ministrstva za javno upravo je včeraj povedal, da je "vse res, si pa ni mislil, da bo to enkrat prišlo ven. In to v takšni obliki ...". Naši insajderski viri tudi pravijo, da bi se Tanja Muha, direktorica AKOS, ki jo je - kljub pomanjkanju izpolnjevanja pogojev ter ob neverjetnih manipulacijah - za direktorico agencije nastavil Koprivnikar (o tem bomo podrobneje poročali v prihodnjih dneh), med pričanjem pred državnozborsko komisijo za nadzor javnih financ "hitro zlomila". Logarjeva komisija ima tudi vso pristojnost direktno pozvati policijo, tožilstvo, računsko sodišče in komisijo za preprečevanje korupcije, naj ukrepajo.

Kakorkoli, če pristojni državni organi (policija oziroma Nacionalni preiskovalni urad in specializirano državno tožilstvo) ob takšnem javnem razkritju "indičnega kroga korupcije", kjer je objavljeni članek praktično že spisana obtožnica, ne bodo reagirali, potem v tej državni ne bo nikoli več mogoče nikogar resno preganjati zaradi korupcije!

Posebna zgodba pa so večinski mediji, ki so se, razen poslovnega časnika Finance (ampak Finance niso več #MSM), očitno odločili afero zminimalizirati. Kar pa je tudi povsem pričakovano. Epicenter afere namreč ni samo nekdanji minister Boris Koprivnikar, ampak tudi samo bistvo Cerarjeve vlade, predvsem pa funkcioniranje ožje in med seboj tesno povezane tranzicijske elite.

DNEVNIK, DELO IN JOŽE MERMAL ...

... POVSEM JASNO JE, ZAKAJ NIČ NE POROČAJO?!

BTC pod vodstvom Jožeta Mermala ima, denimo, sklenjeno posebno pogodbo s časopisno hišo Dnevnik pod vodstvom Bojana Petana (DZS), kjer so natančno opisana razmerja med BTC in Dnevnikom, tudi kar zadeva novinarsko poročanje. Avtorju teh vrstic je bila omenjena pogodba predstavljena poleti 2006, ko je časopis Direkt (v lasti časopisne hiše Dnevnik) odmevno objavil uradno poročilo enega od ljubljanskih profesorjev o sporni oporečnosti vode v Atlantisu, vodnem parku sredi BTC Cityja. V takšnih okoliščinah seveda ni mogoče pričakovati, da bo Dnevnik poročal o eksplozivni aferi Koprivnikar - BTC?!

Zelo podobno velja za časopis Delo v lasti Stojana Petriča (Kolektor), kjer se je pred kratkim razkrilo posebno interno navodilo vsem lektorjem Dela, poslal pa ga je Uroš Urbas, vršilec dolžnosti odgovornega urednika Dela. Urbas namreč naroča lektorjem, da ga morajo posebej opozoriti, če se v člankih, pripravljenih za objavo na Delu, pojavilo naslednja imena: Milan Kučan, Gregor Golobič, Zoran Janković in Jože Mermal, prvi človek BTC?! In spet: v takšnih okoliščinah seveda ni mogoče pričakovati, da bo Delo poročalo o eksplozivni aferi Koprivnikar - BTC?!

TEŽAVE IN RAZPOTJA DRUŽBE BTC

Afera pa je strahovito nerodna tudi za BTC. Sicer je to zasebno podjetje, ki želi biti na dobrem glasu ter ustvarjati dobiček, toda v tem primeru gre za velikega prejemnika domnevno nezakonitih državnih sredstev, težkih več deset milijonov evrov!

Toda BTC, nekdanja sporno sprivatizirana ljubljanska Javna skladišča, se tudi sicer, vsaj po naših informacijah, nahaja v specifični situaciji. Prvič, finančna situacija BTC ni ravno idealna, podjetje je potrebno prestrukturiranja, nekateri celo pravijo, da gre za "hišico iz kart". BTC ima danes približno 68 milijonov evrov dolga in 65 milijonov evrov letnih prihodkov, ob obrestnih merah, ki so, kot cinično pravijo finančniki, na dnu človeške dobe. Desetletna slovenska obveznica je pri 0,9 odstotka, ameriška pa na 3,2 odstotka! Takšnega obrestnega diferenciala ni bilo še nikoli, in ko bo vse to popustilo, se z BTC lahko zgodi marsikaj. Že samo povišanje obrestne mere na 1 odstotek avtomatično požre ves dobiček BTC, ki je lani znašal okoli 5 milijonov evrov. Zato naj bi bilo "prestrukturiranje" Mermalove firme in vloge BTC v Ljubljani načrtovano tudi tako, da BTC dobi čim več državnega denarja. Spomnimo, Jože Mermal je bil kandidat za ljubljanskega mestnega svetnika na Listi Zorana Jankovića.

Jože Mermal pa naj bi od včerajšnjega izbruha afere Koprivnikar-BTC sprožil tudi veliko zakulisno lobistično in oglaševalsko akcijo, ki naj bi dodatno blokirala medijsko poročanje o tej aferi.

Hkrati se Mermal ukvarja z iskanjem novega "generalnega direktorja", ki bi prevzel njegovo vlogo, on, Mermal, pa naj bi se počasi umaknil na vodilno nadzorniško funkcijo. Toda pri tem Jožetu Mermalu za vlogo ni uspelo pregovoriti ali pridobili nobenega močnega in znanega slovenskega direktorja, želel pa naj bi Tomaža Berločnika (Petrol) ali Igorja Merviča (Spar Slovenija), zato naj bi zdaj - hočeš nočeš - razmišljal o Damjanu Kralju, sicer že članu uprave BTC in dolgoletnem vodji ljubljanskega BTC. Toda - menda pretirano ambicioznega - Kralja naj bi zavračala preostala dva člana BTC-uprave Helena Petrin in Rajko Čvorovič.

In zanimivo, Jože Mermal je marca lani Damjanu Kralju prepustil tudi vodstvo Gimnastične zveze Slovenije.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
boris koprivnikar stranka modernega centra btc Jože Mermal komisija za nadzor javnih financ Jernej Vrtovec nova slovenija anže logar sds Ministrstvo za javno upravo AKOS policija Specializirano državno tožilstvo Računsko sodišče Milan Kučan Gregor Golobič zoran janković Bojan Petan stojan petrič časopisna hiša delo Dnevnik Uroš Urbas kolektor DZS Tanja Muha Damjan Kralj Gimnastična zveza Slovenije Atlantis Helena Petrin Rajko Čvorovič tomaž berločnik Petrol Igor Mervič Špar Slovenija miro cerar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kriminal, korupcija, klientelizem. Koprivnikar je živ dokaz, da se splača biti minister, čeprav samo za 3 tisoč evrov plače.