objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Četrtek, 12. september 2019 ob 06:29

Novi primer korupcije Državne revizijske komisije: vsa imena in kako to počnejo, lovke pa do Uradnega lista in mrtve LDS
Vse je kakor "čisto naključno", v resnici pa gre za primer, še kako zrel za Nacionalni preiskovalni urad, državno tožilstvo, računsko sodišče in Komisijo za preprečevanje korupcije.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Kako to gre: zahtevo podjetja VGP je na državni revizijski komisiji "čisto naključno" dobila v roke članica Državne revizijske komisije in predsednica senata Tadeja Pušnar. To sicer seveda ni naključje, saj je že dva od treh primerov, ko je podjetje VGP pristalo na Državni revizijski komisiji, dobila v roke taista Tadeja Pušnar kot predsednica senata in podjetju VGP doslej tudi vedno ugodila!

Zloglasni primer Karavanke je razkril vso korupcijo in bedo Državne revizijske komisije, kar je odneslo tudi predsednika Boruta Smrdela. Toda zgodbe in dediščina ostajajo, danes pa razkrivamo še eno podobno svinjarijo. Gre za podelitev vladne koncesije na Zgornji Savi, poznano kot naročilo št. JN007279/2018-B01 za urejanje in vzdrževanje vodotokov, težko okoli 20 milijonov evrov. Poglejmo podrobnosti:

- Gre za koncesijo, ki jo je vsa leta doslej imelo in obvladovalo podjetje VGP, d. d., iz Kranja, zdaj pa jo je vlada oziroma ministrstvo za okolje in prostor za naslednjih sedem let podelilo trem drugim podjetjem, NIVO EKO, d. o. o., HNG, d. o. o., in EHO Projekt, d. o. o., ki so oddali skupno ponudbo.

- Pri kranjskem podjetju VGP, kjer so bili očitno samozadovoljno prepričani, da bodo koncesijo avtomatično podedovali, so namreč zamočili. Ob razpisu niso opazili, so spregledali ali pač preprosto niso upoštevali eksplicitne zahteve, da morajo na dan oddaje ponudbe imeti tudi poslovne prostore, skladišča in deponije ali pisno dokazilo o pravici do uporabe objektov v obsegu, potrebnem za izvajanje koncesije, in še dogovor o upravljanju teh objektov. VGP je kandidiral z objekti, ki jih ima v solastnini z državo (Republiko Slovenijo), zahtevanih dokumentov iz ponudbe o pravici do uporabe ter objektih in dogovoru o upravljanju pa niso predložili. Niti potem ne, ko so jih investitorji k temu pozvali, saj so na sedežu VGP ugotovili, da jih - nimajo. Zato so izpadli iz igre, toda potem je sledila operacija "Reševanje vojaka VGP".

Ker se je kmalu izkazalo, da ga ni junaka, ki bi si upal za nazaj podpisati manjkajoče dokumente, so na ministrstvu za javno upravo (MJU) izumili tako imenovani "Ugotovitveni zapisnik o uporabi poslovnega objekta" (spodaj) ...

... ki ga dva meseca po oddaji naročila (!!!) podpiše Uroš Korošec, direktor direktorata za stvarno premoženje na ministrstvu za javno upravo. Ob tem je verjetno zanimivo vprašanje, koliko tovrstnih "ugotovitvenih zapisnikov" je navedeni direktor doslej že podpisal in koga?!

Gremo naprej. Oboroženi s tem ugotovitvenim zapisnikom se VGP-jevci - češ, res je, mi zahtevanih razpisnih dokumentov nismo imeli, toda mi imamo to urejeno drugače - zoper razpisno odločitev pritožijo, vendar vlada na predlog ministrstva za okolje in prostor to pritožbo zavrne. No, do tukaj je še mogoče verjeti, da pravna država nekako deluje in da smo pred zakonom vsi enaki, ampak zdaj se zadeva preseli na razvpito Državno revizijsko komisijo (DKOM). Kjer po dveh mesecih odločanja ugodijo pritožbi kranjskega podjetja VGP in razveljavijo sklep vlade o podelitvi koncesije podjetju NIVO EKO in partnerjema. Problem z manjkajočimi razpisnimi dokumenti podjetja VGP so na Državni revizijski komisiji salomonsko rešili z nekim sklepom, da je argumentacija podjetja VGP dovolj dobra, čeprav zahtevanih dokumentov resda nimajo?! Torej primer, ko bi se vsak pravnik močno prijel za glavo!

V resnici pa gre za sistemsko korupcijo in sprego med seboj "čisto naključno" povezanih ljudi, kar bomo videli in dokazali v nadaljevanju:

SPREGA: PRIVILEGIRANO PODJETJE + ODVETNIŠKA DRUŽBA + ČLANICA DKOM + VISOKI VLADNI URADNIKI

- Zahtevo podjetja VGP je na Državni revizijski komisiji "čisto naključno" dobila v roke članica Državne revizijske komisije in predsednica senata Tadeja Pušnar. To seveda ni naključje, saj je že dva od treh primerov, ko je podjetje VGP pristalo na Državni revizijski komisiji in iskalo svojo pravico, dobila v roke taista Tadeja Pušnar kot predsednica senata in podjetju VGP doslej tudi vedno ugodila! Pušnarjeva je politično sicer blizu stranke SD.

- Podjetje VGP je spet "čisto naključno" najelo ljubljansko odvetniško družbo Potočnik Prebil, kjer obe odvetnici, dve Maji, Maja Koršič Potočnik in Maja Prebil, spet "čisto naključno" s članico Državne revizijske komisije Tadejo Pušnar, zdaj že bivšim direktorjem DKOM Borutom Smrdelom in še enim visokim vladnim uradnikom, direktorjem direktorata za javno naročanje na MJU Sašem Matasom, med drugim veselo pišejo - seveda z državnim denarjem subvencionirane - knjige in jih skupaj izdajajo pri Uradnem listu. Na primer, kar je sicer čisti cinizem, knjigo z naslovom Zakon o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja.*

DVE MAJI, POSLOVNI KRALJICI URADNEGA LISTA

Mimogrede, obe omenjeni odvetnici, Maja Koršič Potočnik in Maja Prebil, sta pravi poslovni kraljici javnega podjetja Uradni list, kar je mogoče vredno celo posebnega članka. Ta čudežni veliki met se jima je posrečil že leta 2015, ko ju je Uradni list izbral za organizacijo in vodenje vseh seminarjev iz naslova gradbene zakonodaje in javnih naročil. Kasneje sta pridobili tudi pravico, da na tem področju pri Uradnem listu odločata praktično o vsem, vseh dogodkih (ta seznam, imamo ga v uredništvu, je res impozanten) in celo o predavateljih, med katerimi se pojavljajo tudi člani Državne revizijske komisije. To pa za obe odvetnici pomeni tudi pridobitev vseh prilivov iz tega naslova in tako se je na njune transakcijske račune iz Uradnega lista steklo že skoraj 160 tisoč evrov (vir: Erar). Zadeva gre celo tako daleč, da obe odvetnici spletno stran Uradnega lista uporabljata za lastno promocijo?!

Odvetnici Maja Prebil in Maja Koršič Potočnik (vir: odventniška pisarna in Facebook) Odvetnici Maja Prebil in Maja Koršič Potočnik (vir: odvetniška pisarna in facebook)

Odvetnica Maja Koršič Potočnik ima tudi pestro politično in poslovno zgodovino. Bila je predsednica slovenske dijaške organizacije, predsednica ljubljanske študentske organizacije in podpredsednica ljubljanske LDS. Poleg podjetja je že dvakrat odprla status samostojne podjetnice in ga obakrat v enem letu tudi zaprla, kar bi lahko pomenilo, da je šlo za manipulacije z normiranimi davki. Odlično se znajde tudi s Študentskim domom Ljubljana, kjer je doslej pokasirala še več kot pri Uradnem listu, skoraj 300 tisoč evrov (vir: Erar). In tukaj gre verjetno spet za politične povezave: predsednik sveta zavoda Študentski dom Ljubljana je Žarko Bogunovič (vir), nekdanji politik iz miljeja LDS, danes pa generalni sekretar ministrstva za gospodarstvo, torej pri Zdravku Počivalšku, bodočem predsedniku SMC

Medtem ko obe odvetnici skupaj s Tadejo Pušnar pišeta in izdajata knjige, podatki o tem, kako zelo uspešna je ta odvetniška družba pri odločitvah Državne revizijske komisije, kadar v senatu sedi Tadeja Pušnar, pa ne kažejo samo na resno sprego, ampak tudi na resen sum korupcije (graf, spodaj):

Ali zdaj pri vseh teh osebnih in poslovnih povezavah lahko še kdo dvomi, da pri odločanju o pritožbi VGP na Državni revizijski komisiji - v primeru vladne koncesije za urejanje in vzdrževanje vodotokov na Zgornji Savi - ni prišlo do korupcije in da je res vse čisto naključno?! Ne, gre za primer, ki je še kako zrel za Nacionalni preiskovalni urad, državno tožilstvo, računsko sodišče in Komisijo za preprečevanje korupcije.

* Prijetno branje iz Uradnega lista:

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Državna revizijska komisija za javna naročila Tadeja Pušnar Odvetniška pisarna Potočnik Prebil Uradni list

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-09-27 13:53:32


TAKOLE SE JE LETA 1989 ZGODIL ZLOM TOTALITARNEGA, NEDEMOKRATIČNEGA EX KP, ZK KOMSOCIALIZMA ! Zašli smo se zdi – v neko nenaravno stanje, ko ex KP, ZK stranke SD, LEVICA. LMŠ, DESUS, SAB, SMC enako totalitarnot svoje oz. ex KP, ZK oblasti – skušajo podaljševati – preko demokratičnega PARLAMENTA naše R. SLOVENIJE. Se zdi. Bog daj – en lep dober dan vsem skupaj. Na ustanovitvi dr. Ruplove SDZ v letu 1989 v CANKARJEVEM DOMU sem celo bil in čiso zasebno – brez povezave s komerkoli nastopil. Zavzel sem se za to, 1. da naj t.i. ZK – SAMA SESTOPI z monopolne oblasti, ker podaljševanje enopartijskega sistema – nima – NOBENEGA SMISLA VEČ. 2. Politično vodenje z nekakšnih “delavskih” vidikov – GOSPODARSTVA- v dobi digitalizacije je ČISTI NESMISEL IN ZAVIRAJOČA TENDENCA. 3. UREDITEV ODNOSOV, PORAČUN, DELITEV DOLGOV, KI JIH JE “pridelala” EX “TITO SFRJ” z ostalimi ex YU republikami oz. narodi – sem – zahteval. 4. Zavzel sem se tudi – za ustanovitev VSESLOVENSKEGA NARODNEGA SVETA – za obravnavo in izdelavo uporabnih sodobnih konceptov razvoja, izbojšanja stanja – na temeljnih strateških področjih – sem tudi terjal. Do realizacije takega VSESLOVENSKEGA NARODNEGA SVETA – koz vemo – še do danes – NI PRIŠLO. Iz znanih razlogov seveda: pokomunistični akterji, SD, DESUS, LEVICA LMŠ itd. še vedno branijo “totalitarni, “socialni” ex KP, ZK model, kar jim zagotavlja, daje možnost – BITI PRI “KORITU – DELANJA POLITIKE”, – BITI PRI “KORITU” DRŽAVNEGA DENARJA: imeti dostop do dobro ali predobro plačanih služb in položajev itd. Skratka. SDZ vedno agilnega dr. D. RUPLA – JE HITRO – RAZPADLA. A bila je SDZ DR. D. RUPLA – pomemben prelom, konec EX KP, ZK KOMSOCIALIZMA. Ex ZK se je morala preimenovati, SZDL – pa ukiniti. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA P.S. Več na "SLOVENIANA", NA: sloveniana.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Novi primer korupcije Državne revizijske komisije: vsa imena in kako to počnejo, lovke pa do Uradnega lista in mrtve LDS