objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Ponedeljek, 4. november 2019 ob 07:18

Operacija Petrol. Če bo na vrhu pristal Napast, je šlo za scenarij LMŠ. Zadaj pa vedno eni in isti: od Južne do Ivanjka.
#Dejstva in #Analiza: med drugim razkrivamo, ni res, da Marjan Šarec ni vedel, in kdo vse je vedel, da bodo Berločnika zamenjali ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Napast nam je sicer štiri dni po padcu "njegovega prijatelja" Berločnika zanikal govorice, da se "približuje LMŠ", toda naši viri pravijo drugače. Da je Napast Šarčev izbranec za vrh Petrola. (foto: STA)

Načrt, ki se preigrava v globokem ozadju, pa je prodaja Petrola po principu javne prodaje delnic (IPO), kot pri Novi Ljubljanski banki. Šlo naj bi "priložnost generacije", zdaj ali nikoli, ki naj bi jo začutili tudi nekateri v kabinetu predsednika vlade.

"Maribor je mesto ki je bilo med najbolj bombardiranimi v II. svetovni vojni na področju nekdanje Jugoslavije. Dejstva. Mesto je po vojni dobesedno zraslo z bombami, saj so jih odkrili in deaktivirali ob vseh večjih gradbenih posegih in prenovah. Bodisi da je šlo za gradnjo nove železniške postaje in širitve trase pri Košakih, bodisi da je šlo za gradnjo novega mostu, kompleksov na Teznem, gradnji večjih stanovanjskih kompleksov v 50 in 60 letih itd. itd. Nikoli to ni bila tema, razen kratke omembe pod rubriko kronika.

Zgodba, oziroma limonada o dveh bombah v nekem mestu, nosi zato dvoje sporočil:

1. Dokončno duhovno osiromašenje nekega, nekoč kulturno propulzivnega mesta, v katerem ni več nič o čemer je vredno poročat in v katerem dve bombi povzročita stanje nacionalne evforije, mestu pa omogočita prve strani medijev.

2. Senzacionalizem in banalizacija večine medijev, ki so s patološko doslednostjo iz dneva dan, v prvem planu, do črke natančno, in s posebnimi poročevalci z vznemiŕjivim glasom in tekstom, ponavljali vse podrobnosti o obeh bombah in pripravah na deaktiviranje.

Človek je ob tem poročanju dobil vtis, da so avstrijske oborožene sile na pohodu na južno Štajersko. Po tisti znani trasi Šentilj-Pesnica-Maribor!"

To je zapis Mariborčana Aleksandra Geržine, znanega diplomata, sicer pa sina Saša Geržine, dolgoletnega poslovneža ter vodilnega politika stranke DeSUS, ki ga je Geržina mlajši sinoči objavil na svojem facebook profilu (vir).

Ni kaj dodati, razen tega, da gre pri teh dveh bombah iz druge svetovne vojne pravzaprav za eno samo aktualno dimno bombo, ki je poročanje večinskih meidjev vsaj za teden dni odvrnila od drugih, bistveno pomembnejših tem. Recimo o aferi SRIPT, kjer Sloveniji grozi celo blokada evropskih kohezijskih sredstev za turizem, in kjer bi morala odleteti ne samo direktorica Turistično-gostinske zbornice Klavdija Perger (Markež), ampak tudi ministrica za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo Aleksandra Pivec, ali pa za odvračanje pozornosti od dveh velikih medijskih debaklov predsednika vlade Marjana Šarca, predpraznični konec tedna na Pop TV in TV Slovenija, kjer se je potrdilo vse dosedanje poročanje portala, ki ga pravkar berete, in oddaje Faktor na TV3, da je cesar Šarec gol, in da je predstave konec, luči pa so se prižgale, in kot da bi se na Pop TV post festum ustrašili posledic ter vseh razsežnosti intervjuja Maje Sodja z "nesrečnim Šarcem", pa so se raje zatekli k mariborskima bombama ...?!

Toda slovenska medijsko-politična scena že dolgo časa ni doživljala toliko metanja dimnih bomb. Kar pa ni slučajno ali nepričakovano. Metanje medijskih in političnih dimnih bomb namreč sodi med črne operacije in obveščevalne dejavnosti, danes pa kabinet predsednika vlade na Gregorčilevi ulici obvladuje in vodi nekdanji obveščevalec Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost, ki svoje prstne odtise pušča na večini Šarčevih afer, pa tudi na večini Šarčevih napadov na koalicijske partnerje. Prstni odtisi Damirja Črnčeca so sicer tako prozorni, da jih opazijo tudi/celo takšni, denimo profesor prava Matej Avbelj, ki ne veljajo za medijske ali politične insajderje (tukaj).

Največ očitnih dimnih bomb je kabinet predsednika vlade odvrgel po izbruhu afer Črnčec-Westingouse in Lepa N. - Sova, zlasti preko novinarjev Igorja Kršinarja (Reporter) in Vladimirja Voduška (TopNews) ter skozi spletni portala Siol.net (Telekom Slovenije), ki ga Črnčec zdaj upravlja preko nove odgovorne urednice Katje Nakrst in "svojega" hišnega novinarja Aleksandra Kolednika, metanje dimnih bomb pa se nadaljuje tudi ob aferi Petrol. Večina člankov, ki se začenjajo takole: ekskluzivno, zakaj je morala oditi uprava Petrola ali podobno ... je prejkone metanje dimnih bomb. Ali - na primer - takšni članki, ki jih formalno podpisuje Vladimir Vodušek, vsi pa vemo, da jih niti slučajno ne piše on, ampak jih samo objavlja:

... ali pa tovrstno poročanje provladne televizije Planet TV (Telekom Slovenije):

... pred dnevi, na podlagi javno dostopnih podatkov o načrtovani gradnji nove mega Petrolove stavbe za 60 milijonov evrov, ki jih je Petrolova uprava s Tomažem Berločnikom na čelu, spomnimo, predstavila julija letos, javno, sredi ljubljanskega Magistrata?! Toda tovrstno poročanje dejansko zgolj dokazuje, da ima prste zraven - Damir Črnčec.

Tako se je Tomaž Berločnik 18. julija letos v spremstvu ljubljanskega župana Zorana Jankovića sprehajal po atriju Magistrata, med odprtjem razstave prispelih del mednarodnega arhitekturnega natečaja za novo poslovno stavbo Petrola. In danes, dobre tri mesece kasneje, Berločnik ni več predsednik uprave Petrola ... (foto: STA) Tako se je Tomaž Berločnik 18. julija letos v spremstvu ljubljanskega župana Zorana Jankovića sprehajal po atriju Magistrata, med odprtjem razstave prispelih del mednarodnega arhitekturnega natečaja za novo poslovno stavbo Petrola. In danes, dobre tri mesece kasneje, Berločnik ni več predsednik uprave Petrola ... (foto: STA)

IN ZAKAJ GRE PRI TEM ZA DIMNE BOMBE? KER NISO BISTVENE POST FESTUM PODROBNOSTI, ZAKAJ SO BERLOČNIK IN NJEGOVI ODLETELI, BISTVENO JE NAMREČ NASLEDNJE:

- Kdo je zamenjavo Petrolove uprave "pokril"?

- In kdo pri tem profitira?

Spomnimo: naskok Liste Marjana Šarca na Petrol je že med volilno kampanjo pred parlamentarnimi volitvami osebno napovedal Šarec, češ, zanimajo ga tri državne družbe, Telekom Slovenije, Petrol in Krka.

Telekom je padel prvi. Šarčev kabinet je sprva dosegel, da so nadzorniki za novo članico uprave imenovali Vido Žurgo, nekdanjo članico pomladka SDS in bivšo računovodkinjo Janševe stranke, ki pa je že med volilno kampanjo delala posamezne računovodske posle za Listo Marjana Šarca, predvsem pa je dobra znanka Damirja Črnčeca, in to kljub temu, da Žurga - kot vse kaže - za imenovanje ni imela niti formalno predpisanih pogojev (tukaj). Potem je sporazumno odstopil še predsednik uprave Rudi Skobe, a menda potem, ko so mu pokazali fotografijo, posneto v lokalu na ljubljanskem hipodromu Stožice, kjer je Skobe na sliki z nekdanjim inkriminiranim vodilnim uslužbencem Telekoma Igorjem Rojsom, te fotografije pa naj bi posnel celo agent Sove.

Sledil na bi Petrol, kjer bi se morale prve zamenjave zgoditi že na redni skupščini - aprila letos. LMŠ je takrat skoraj odkrito zahtevala dve mesti v nadzornem svetu in enega novega člana uprave, toda zamočil je tedanji član uprave in poslovodeči Slovenskega državnega holdinga Andrej Božič, ki je kasneje - zato in na zahtevo LMŠ, čeprav so ga oni, LMŠ, prej postavili v upravo SDH - moral oditi iz SDH. Menda naj bi se Božič že pred skupščino tako dogovoril z Berločnikom. O vsem tem smo na tem portalu poročali sproti in bili smo tudi praktično edini, ki smo sploh poročali (vir). Toda tajni načrt zamenjave Petrolove uprave se je zakulisno odvijal naprej in čakal na pravi trenutek, odvilo pa se je na seji nadzornega sveta v dveh delih, 20. in 24. oktobra, obakrat zvečer.

KDO VSE JE VEDEL, DA BODO PADLI BERLOČNIK & CO.?

Po naših zanesljivih informacijah so izven nadzornega sveta za načrt zamenjave Berločnika in uprave vedeli minister za finance Andrej Bertoncelj, predsednica nadzornega sveta SDH Karmen Dietner, sicer pred leti tudi zasebna spremljevalka Darija Južne, danes drugega največjega lastnika Petrola, poleg države, in Gabrijel Škof, novopečeni predsednik uprave SDH.

In če je vedel finančni minister Bertoncelj (LMŠ), sta vedela tudi predsednik vlade Šarec, oziroma njegov zaupnik Črnčec. Po naših zanesljivih informacijah Šarec sedi tudi na najožjih sestankih vrha LMŠ, takrat, ko sedijo samo trije ali štirje poklicani, in ko gre za tovrstne "poslovne" in kadrovske odločitve, ki zadevajo državna podjetja. Zato se predsednik vlade Marjan Šarec najmanj spreneveda, oziroma laže, ko javno razlaga, da za načrtvovano zamenjavo uprave Petrola on ni vedel.

NAPAST? LIPOLT? NADA DROBNE POPOVIČ?

Zlasti pa scenarij, po katerem bi novi predsednik uprave Petrola postal Boštjan Napast, zdaj direktor Geoplina, kaže na scenarij LMŠ, še natančneje, na scenarij kabineta predsednika vlade. Napast nam je sicer štiri dni po padcu "njegovega prijatelja" Berločnika zanikal govorice, da se "približuje LMŠ", toda naši viri pravijo drugače. Da je Napast, ki ima odlične zveze z Rusi (ja, če jih ima kje, jih ima v Rusiji!), Šarčev izbranec za vrh Petrola. In zanimivo, kar je pravzaprav potrditev prejšnje teze, kako se pri tem pojavljajo vedno eni in isti ljudje, ki se zdaj, tokrat, pač selijo pod kapo LMŠ: ko je bil Napast član uprave Petrola, upravo pa je vodil Marko Kryžanowski, pod vlado Janeza Janše, je Petrol dejansko fural Napast, zraven, ob Napastu in Petrolovih operacijah, pa so bili Dari Južna (za katerega poznavalci pravijo, da se na koncu vedno prikloni vladajoči politiki - nenazadnje, ta gospod enkrat je že bil - zaradi gospodarskega kriminala - tudi pravnomočno obsojen; vir) in razvpiti Leo Ivanjko, znan po poslih, neposredno povezanih s Petrolom, Zvonovi in cerkvijo (vir), ki pa se danes, ne boste verjeli, na sceno vrača kot zasebni spremljevalec - Vide Žurga, prej omenjene sporne članice uprave Telekoma Slovenije?! In smo že spet pri Damirju Črnčecu, oziroma pri kabinetu predsednika vlade.

Povedano drugače: če bo na vrhu Petrola po novem pristal Boštjan Napast, je pri zamenjavi Berločnika in njegove uprave šlo za scenarij LMŠ. Načrt, ki se preigrava v globokem ozadju, pa je prodaja Petrola po principu javne prodaje delnic (IPO), kot pri Novi Ljubljanski banki. Šlo naj bi "priložnost generacije", zdaj ali nikoli, ki naj bi jo začutili tudi nekateri v kabinetu predsednika vlade.

Favorit Socialnih demokratov za vrh Petrola, oziroma, vsaj za člana nove uprave, pa je Andraž Lipolt, ki zdaj na Petrolu skrbi za investicije in tehniko (vir). Lipolta naj bi v upravo vabil že Berločnik, politično pokritje pa Lipolt na široko uživa pri Matjažu Hanu, vodji poslanske skupine SD, povezave pa naj bi imel tudi pri stari partijski gardi, zlasti Dragu Isajloviču in Janezu Zemljariču. Mimogrede, pozornim opazovalcem dogajanj ni ušlo, da je Lipolt takoj po padcu Berločnika prestopil na komunikacijsko omrežje Signal, stranka SD pa je Lipolta že pred časom spravila med nadzornike Luke Koper.

Nekateri poznavalci tudi ocenjujejo, da ni izključeno, da predsednica uprave ostane kar Nada Drobne Popovič, ki zdaj začasno vodi upravo, sicer pa predsednica Petrolovega nadzornega sveta, pri čemer bi se Lipolt potem preselil "samo" med člane uprave, stranka SD pa naj bi to bila pripravljena sprejeti. To naj bi bil kompromis.

ZAMENJAVA NADZORNIKOV PETROLA - TO JE SAMO ŠE ENA DIMNA BOMBA, IN BOJ PROTI JAMNIKU

Mimogrede, da naj bi vlada zahtevala sklic izredne skupščine ter dosegla zamenjavo nadzornikov, ker so zamenjali Berločnikovo upravo, sodi med metanje dimnih bomb. Pač bolj predstava za javnost, zaradi velikega pritiska javnosti. Malo je namreč verjetno, da bi vlada lahko pridobila več kot 75 odstotkov delniških glasov, potrebnih za takšno operacijo. Kabinetu predsednika vlade pa vsekakor zelo ustreza, da se v javnosti utvarja vtis, da gre za "boj proti Borutu Jamniku in njegovemu omrežju" ...

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boštjan Napast Petrol marjan šarec Andraž Lipolt Nada Drobne Popovič tomaž berločnik damir crnčec Vida Žurga Andrej Bertoncelj sova Leo Ivanjko Dari Južna Karmen Dietner Gabrijel Škof Geoplin

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Jaka Klopčič

2019-11-19 09:17:31


Toksične CHf kredite so v Sloveniji prve tržile avstrijske banke, in jih tudi daleč največ prodale. Daleč največ Arharjva Unicredit banka, In to po tem, ko je avstrijski regulator od njih zahteval dosledno upoštevanje predpisov, ki so veljali v Avstriji, zaradi česar je bila prodaja tega strupa praktično onemogočena. V Sloveniji so te banke harale po dolgem in počez in v kreditno suženjstvo spravile 20.000 slovenskih družin. Lepo bo opazovati zbegane obraze še bolj zbeganih sodržavljanov, ko bo sodišče EU dosodilo v prid ogoljufanih kreditojemalcev. Kar se pa tiče, pametnjakovičev, ki se zadaj jokajo - ali po domače ŠPEKULANTOV pa menim, da je bil to dobro premišljen spin in pritisk bank na usmerjanje javnega mnenja. Prvi je ogojufane kreditojemalce tako poimenoval France Arhar, ki je bil takrat predsednik Združenja bank Slovenije, pred tem Unicredit banke in še prej guverner Banke Slovenije. Preko Unicredit banke je prav on pripeljal švicarske kredite v Slovenijo. Ob čemer je zanimivo, da je že leta 2006 v letno poročilo zapisal, da se stranke ne zavedajo tveganj, ki jih prinašajo krediti z valutno klavzulo, in da bi morale banke nekaj storiti na področju zavarovanja pred valutnim tveganjem. Seveda niso nič naredili, nato pa so s prstom kazali na ogoljufane kreitojemalce, da so špekulirali. Ampak s krediti se ne špekulira, ob čemer je danes popolnoma jasno, da če bi ljudje vedeli, kakšno tveganje prevzemajo z najetjem kreditov v frankih, teh ne bi nikoli vzeli. Bnkirji se točno v tem trenutkut trudijo, da bi odškodnie, ki zagotovo sledijo zvalili na pleča bodočih proračunov RS. Od pametnjakovičev in brezjajčnih forumskih nakladačev ala Borut Đojc, pa je odvosno ali jim bo to uspelo.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Operacija Petrol. Če bo na vrhu pristal Napast, je šlo za scenarij LMŠ. Zadaj pa vedno eni in isti: od Južne do Ivanjka.