objavi na
pozareport.si

forum

Petek, 2. januar 2015 ob 06:40

Barbika na Pantovčaku. Bo Josipović končal podobno kot naš Danilo Türk?!
Nad politiko razočarani Hrvati pa bi za svojega predsednika še najraje izbrali mariborskega nogometnega trenerja Matjaža Keka. Ime, ki so ga največkrat obkrožili na neveljavnih glasovnicah ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Obstaja velika verjetnost, da bo prihodnjo nedeljo (11. januarja), v drugem krogu predsedniških volitev na Hrvaškem, Kolinda Grabar Kitarović premagala aktualnega predsednika Iva Josipovića. In tako postala prva predsednica hrvaške države. Ter četrta, za Franjom Tuđmanom, Stipetom Mesićem ter Ivom Josipovićem, ki bo zasedla predsedniško pozicijo v nam tako ljubi sosednji drżavi Hrvaški, članici Evropske unije.

VEČ RAZLOGOV ZA HRVAŠKO BARBIKO

Več razlogov je za Kolindo. Najprej - pretirano favoriziranje Iva Josipovića (hrvaških mainstream medijev) in dinamična nepredvidljivost volilvcev. Ne samo hrvaških volilvcev, "nepredvidljivost" je kar globalni trend. Če smo pred leti z javnomnenjskimi raziskavami še napovedovali trende, je danes to bolj izjema kot pravilo. Pa to ne velja samo za Hrvaško, temveč za svet.
Od takrat, ko je ameriški politični ekonomist Francis Fukujama napisal knjigo Konec zgodovine je minilo triindvajset let. Lani se je isti Fukujama opravičil, da se je leta 1992 zmotil. Še daleč ni "konca zgodovine". Še več. Svet je postal tako dinamičen, zaradi interneta in novic spletnih medijev pa še tako hiter, da "linearno" napovedovanje rezultatov na podlagi javnomnenjskih raziskav (op.u.) enostavno nikjer več ne vzdrži. V napovedi pa je dinamične kriterije skorajda nemogoče vključiti.
Zato se stari politični mački še najbolje znajdejo, če se zanašajo na zdravo pamet in ne samo na "kvalificirano obdelavo" javnomenjskih ali statističnih podatkov.
V času svetovnega spleta so informacije tako hitre, da zasebnosti ni več. Informacij o kandidatih med volilnimi kampanjami je enostavno preveč. Prihaja do komunikacijske zanke. Saj veste, tisto, ko imamo v dnevni sobi glasbo na preglasno. Če se hočemo pogovarjati, pa moramo kričati na sogovornika.
Vpliv na volivce je osupljiv. Le-ti pozabijo na "preglasno glasbo" in se odločajo intuitivno, ne pa racionalno. Kot so se v Sloveniji odločili za Boruta Pahorja ali Mira Cerarja. Tu ni nobene racionalne odločitve.

RAZOČARANI HRVATI BI IMELI RAJE KEKA

Podobno se zna zgoditi na Hrvaškem. Magistra političnih ved, Kolinda Grabar Kitarović, je lepša, mlajša, mama dveh otrok, njen soprog je akademski profesor, ki je zaradi nje celo zamrznil svojo kariero. Z Jakovom Kitarovićem se poznata še iz srednješolskih časov na Reki. Tisti Reki, kjer nogometni klub vodi Mariborčan Matjaž Kek.
Njega velja omeniti tudi zato, ker je bilo njegovo ime - v prvem krogu hrvaških predsedniških volitev - največkrat zapisano na potem neveljavnih glasovalnih lističih. Slovenski nogometni trener Kek je tisti, ki bi ga razočarani hrvaški volivci najraje imeli za predsednika. Neveljavnih glasovnic pa je bilo skoraj dva odstotka.
Kolinda je bila doslej zunanja ministrica, ministrica za evropske integracije in hrvaška veleposlanica v Washigtonu. Tudi študirala je na najbolj eminentnih univerzah po svetu. Sedaj pa je celo "podpredsednica" zveze Nato, torej pomočnica generalnega sekretarja pakta Nato, pristojna za politiko in odnose z javnostmi. Ni nepomembno, da se je Kolinda še septembra fotografirala z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Iz fotografij je razvidno, da je Obama več kot navdušen nad svetlolasko. Hrvaško Barbiko.
Podobno je Kolinda pozirala z nemško kanclerko Angelo Merkel. Kolinda govori sedem jezikov, velik del kariere je živela v Kanadi, Združenih državah Amerike in Bruslju, bila je tudi izvoljena v hrvaški Sabor na listi stranke HDZ.

JOSIPOVIĆ BREZ MADEŽA, A TUDI BREZ KARIZME

Ivo Josipović, sicer brezmadežni kandidat, je svojo politično kariero začel v Zvezi komunistov Hrvaške. Kasneje jo je pomagal transformirati v SDP. Pravnik, ki je ob sprejetju Hrvaške v Evropsko unijo, kar sam na klavirju zaigral Odo radosti, ima samo eno hibo. Nima takšne karizme, kot sta jo imela Stipe Mesić Franjo Tuđman. Ki sta bila sposobna dobesedno zapeljati množice. Od pomola na otoku Susku do Medžimurja na severu Hrvaške.
Kolinda je tukaj mnogo bolj všečna. Za razliko od nekdanje novinarke, bivše predsednice vlade in prijateljice Boruta Pahorja - Jadranke Kosor, pa tudi precej bolj izkušena. Zveza Nato pač ne postavi kogar koli za podpredsednico. No, tudi soproga Iva Josipoviča, Tatjana Josipović, se postavlja z akademsko kariero.
Strategi in svetovalci aktualnega hrvaškega predsednika Iva Josipoviča so med volilno kampanjo na veliko poudarjali, da je skladatelj in pravnik Josipović favorit, in da lahko zmaga že v prvem krogu. To je zdaj v drugem krogu - kontraproduktivno.
Kolinda Grabar Kitarović in Ivo Josipovič pa sta prejela približno enako število glasov. Britanski časopis The Guardian je zapisal, da sta Kolinda in Ivo v prvem krogu končala "z ramo ob rami". Ivo Josipović je dobil 38,46 odstotkov, Kolinda Grabar Kitarović pa 37,22 odstotka glasov. Josipović je bil po razglasitvi rezultatov prvega kroga vidno razočaran. Kot da je zares verjel, da lahko zmaga že v prvem krogu.
Podobno kot Danilo Türk, ki je pred volitvami slovenskega predsednika (2012) nekaj govoričil o zmagi v prvem krogu. Potem, ko pa ga je v prvem krogu "nabil" Borut Pahor, pa je pred televizijskimi kamerami vidno razočaran izgubil samokontrolo.
Kar se tiče prvega kroga predsedniških volitev na Hrvaškem, pa še ni jasno, kam se bodo v drugem krogu nagnili volivci Ivana Sinčića (16,42%) in Milana Kujundžića (6,20%). Sinčić, star samo 24 let, je absolutno presenečenje. Začel je kot civilno-družbeni aktivist proti deložacijam. Kujundžič pa je klasični desničarski nacionalist, ki mu je uspelo profilirati volilno telo skrajne hrvaške desnice. In to tako, da Kolindi sploh ni bilo potrebno odgovarjati na očitke, da je desničarka, ker je iz stranke HDZ.
Kdor koli bo predsednik naše južne sosede, bomo Slovenci še vedno hodili na Jadran, Hrvati pa na danes mrzlo Pohorje. Spomnimo samo, da so se rajnko Jugoslavijo skupaj domislili hrvaški in slovenski poslanci v dunajskem parlamentu. Davnega leta 1917.

HRVAŠKEMU PREDSEDNIKU PALAČA, SLOVENSKEMU PAČ NE

Bo pa imela nova hrvaška predsednica (ali predsednik) nekaj, kar slovenski predsednik ne bo nikoli imel. Predsedniško palačo. Predsedniške dvore na Pantovčaku. Vilo Zagorje in cel kompleks parkov in zgradb. Tako nekako, kot bi Borut Pahor domoval na Ljubljanskem gradu, hotelu Bellevue na Pohorju ali pa kompleksu Izolske bolnišnice na Markovcu. Da bo bralcem bolj razumljivo: hrvaški predsednik biva v pravi predsedniški rezidenci, na vzpetini nad Zagrebom, ki si jo je leta 1964 dal zgraditi največji Hrvat, po materi Slovenec, in dosmrtni predsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije - maršal Josip Broz Tito. Tudi zato so ga avstrijski zgodovinarji poimenovali "zadnji Habsburžan".
Pomenljivo in vedno znova aktualno je pismo, ki ga je veliki pesnik (danes bi rekli Mariborčan) Stanko Vraz pisal še enemu velikemu pesniku (danes bi rekli Ljubljančanu) Francetu Prešernu. Ko se je pesnik Stanko Vraz po študiju v avstrijskem Gradcu z vlakom peljal v Zagreb, je napisal: "Dragi France, za Zagreb sem se odločil, ker je mesto, Ljubljana pa ulica."
In tako je Slovenec Stanko Vraz postal največji hrvaški lirski pesnik.
Pa še ena literarna nas druži s Hrvati. Pred Prvo gimnazijo v Mariboru stoji kip prvemu slovenskemu časnikarju (novinarju) in velikemu pisatelju Josipu Jurčiču. Jurčič je iz brona, v naravni velikosti s kozjo bradico. Njegov pra-pra-pravnuk Berislav Jurčič pa je pred leti služboval kot gospodarski ataše hrvaške ambasade v Ljubljani. Danes je hrvaški diplomat v Maroku. Ko je časnik Slovenski narod, prvi slovenski dnevnik, v Mariboru "crknil", je Josip Jurčič odšel službovati v hrvaški Sisak. Tam je urejal Südslawische Zeitung, se poročil in ostal ...

				Ko je ameriški predsednik Barack Obama pokazal navdušenje nad Kolindo Grabar Kitarović, so hrvaški mediji zapisali, da je Obama padel (pao) na Kolindo ...			Ko je ameriški predsednik Barack Obama pokazal navdušenje nad Kolindo Grabar Kitarović, so hrvaški mediji zapisali, da je Obama padel (pao) na Kolindo ...
 
@NovakBozidar je pisatelj in podjetnik. Strokovnjak za krizno komuniciranje in politični marketing. Koncem devetdesetih je delal na Hrvaškem, kjer je izšla tudi njegova knjiga Krizno komuniciranje i upravljanje opasnosti (Binoza press 2002)
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
kolinda grabar kitarović Ivo Josipović Franjo Tuđman Stipe Mesić Matjaž Kek Jakov Kitarović Angela Merkel Jadranka Kosor josip broz tito Stanko Vraz josip jurčič Novak Bozidar Tatjana Josipović Berislav Jurčič Danilo Tuerk Danilo Türk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Barbika na Pantovčaku. Bo Josipović končal podobno kot naš Danilo Türk?!