objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 3. januar 2015 ob 07:03

Se Fištravec iz Mariborčanov norčuje, ko pri sebi na debelo zaposluje?!
Krožijo različne informacije, kaj se dogaja med županom Fištravcem in županom v senci Markom Kovačičem. Eni pravijo, da se ga bo župan znebil, tudi pa, da sta preveč tesna sodelavca in Kovačič ne bo odšel
Bojan Požar

Odpri galerijo

Andrej Fištravec in soproga Irena Polak. Šampanjec za silvestrovo na Trgu Leona Štuklja.
Namesto 5 tisoč delovnih mest, ki jih je mariborski župan Andrej Fištravec someščanom vehementno obljubljal med volilno kampanjo (lani jeseni, na lokalnih volitvah), se je Mariborčanom tik pred novim letom zgodilo razkritje o bankrotu mestnih financ, Fištravec pa je začel na veliko zaposlovati zgolj v svojem (novem) kabinetu.
Fištravec je novo službo v prvih dneh letošnjega januarja zagotovil sedmim sodelavcem, pri čemer gre za nekatere že znane županove sodelavce, denimo Tajo Kordigel, predstavnico za stike z javnostmi, nekdanja šefinjo županovega kabineta Martino Kositer ter županovo osebno asistentko Simono Partlič, ali pa tako imenovane "nove obraze", kot na primer Gregorja Truntiča, člana Socialnih demokratov iz Pesnice.
Zakaj je zaposlitev članov drugih strank tako zelo pomembna za župana Fištravca, bomo videli v nadaljevanju članka, kjer pišemo tudi o (še vedno) nastajanju nove mariborske koalicije v mestnem svetu.
Plače novih redno zaposlenih srečnežev v županovim kabinetu se sicer gibljejo od 789 do 2001 evrom mesečno.
Medtem pa župan Fištravec še vedno ni podaljšal podjemne pogodbe s ključnim svetovalcem ali "županom v senci" Markom Kovačičem, ki se je včeraj spet znašel v medijih, tokrat zaradi kazenske ovadbe, ki so jo zoper njega spisali kriminalisti in se že nahaja na mariborskem okrožnem državnem tožilstvu. Spomnimo, Kovačiča sumijo poslovnih goljufij, povezanih z njegovim podjetjem Svarog, kjer naj bi - med drugim - finančno oškodoval najmanj šest upnikov.

KOVAČIČ OSTAJA ALI NE?

Marku Kovačiču je svetovalna pogodba z mestno občino potekla 31. decembra 2014, iz kabineta župana Fištravca pa so včeraj sporočili, da pogajanja s Kovačičem še trajajo.
Informacije, kaj se zdaj "dogaja" okoli Fištravca in Kovačiča, so precej različne. Eni so prepričani, da bo Fištravec izkoristil priložnost ter se Kovačiča elegantno znebil, drugi naši viri blizu Fištravca pa trdijo, da sta Fištravec in Kovačič tesna sodelavca, zato je težko verjeti, da bo Kovačič dejansko "odšel".
No, ko je župan Fištravec pred časom zamenjal direktorja mestne uprave Marka Žulo, je bil Žula "nekaj ur" brezposeln, potem pa je že naslednji dan postal direktor velikega občinskega podjetja Nigrad.
Županu Fištravcu znotraj mestnega sveta prav tako še ni uspelo sestaviti koalicije, čeprav ima njegova Lista župana Andreja Fištravca kar 17 mestnih svetnikov. Za minimalno večino v mestnem svetu jih potrebuje še najmanj 6, torej 23 od 45. Prav toliko - šest - mestnih svetnikov ima Stranka Mira Cerarja, ki pa vstop v koalicijo pogojuje s številnimi kadrovskimi zahtevami, tudi enim podžupanskim mestom. Pred dnevi smo že pisali, da naj bi SMC med drugim predlagala tudi odhod Vladimirja Rukavine z mesta direktorja Narodnega doma. Vodstvo lokalnega odbora SMC je to sicer zanikalo, ampak naši viri vztrajajo, da je bilo med koalicijskimi pogajanji to res izrečeno. Sicer pa naši viri pravijo, da naj bi odhod Rukavine zdaj ustrezal tudi županu Andreju Fištravcu, saj se je Rukavina - ob nedavnih napovedih župana, da bodo skrčena finančna sredstva za kulturo - javno obrnil proti Fištravcu.

SOCIALNI DEMOKRATI NE, METOD DOLINŠEK PA ...

Po vsej verjetnosti bo Fištravcu na koncu le uspelo koalicijo sestaviti s Stranko Mira Cerarja in Desusom, morda še z "neodvisno listo" Gasilci Maribora ter edinim svetnikom Združene levice, medtem ko povabljene Nove Slovenije in Socialnih demokratov očitno ne bo v koaliciji. Je pa tudi slišati, da naj bi se Fištravčevi koaliciji neformalno pridružil še mestni svetnik Socialnih demokratov Metod Dolinšek, potem ko mu ni uspelo prepričati lokalnega odbora SD, da gre v koalicijo s Fištravcem, ki bi Dolinšku prinesla tako želeno poklicno funkcijo mariborskega podžupana. Dolinšek je potem izgubil tudi volitve za predsednika mariborske SD, kar je ponovno postal Tone Gačnik, ki mu Dolinšek očita, da je "stara garda".

KANCLER LOBIRAL PREK VERLIČA

Po nekaterih informacijah naj bi se za službo podžupana pri Fištravcu ponudil tudi mestni svetnik SDS Tomaž Kancler, sicer tudi poraženi kandidat za mariborskega župana na listi SDS. Kancler naj bi lobiral "na skrivaj", prek bivšega mestnega svetnika Andreja Verliča, vrnitev v poklicno politiko (za osvežitev spomina: Kancler je že bil podžupan med vladavino prejšnjega župana Franca Kanglerja, na julijskih parlamentarnih volitvah pa mu ni uspelo postati poslanec) naj bi si Kancler želel tudi zaradi hudega upada prihodkov njegovega arhitekturnega biroja Spring d.o.o.. Podjetje Tomaža Kanclerja je še leta 2011 zabeležilo nekaj več kot 348 tisoč evrov prihodkov, leta 2013 pa so prihodki ahitekturnega biroja že upadli na več kot skromnih 11 tisoč evrov in zadnji dve leti posluje z veliko izgubo ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrej Fištravec Taja Kordigel Martina Kositer Simona Partlič Gregor Truntič Socialni demokrati Marko Kovačič Marko Žula Nigrad Lista župana Andreja Fištravca Vladimir Rukavina Gasilci Maribora Metod Dolinšek Tone Gačnik Tomaž Kancler Andrej Verlič Franc Kangler Arhitekturni biro Spring

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Se Fištravec iz Mariborčanov norčuje, ko pri sebi na debelo zaposluje?!