objavi na
pozareport.si

forum

Petek, 16. januar 2015 ob 06:45

V Türku je za Združene narode premalo Pahorja. Ki se na srečo ni potürčil
Med svojim predsedniškim mandatom Danilo Türk ni naredil popolnoma ničesar za manjšo razdvojenost Slovencev, prav tako pa zanjo ni mignil niti po koncu svojega mandata ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Danilo Türk je Mariborčan. Po pripovedovanju izkušenejših je iz gnezda na Taboru. Baje iz gnezda okoli nekdanjega predsednika nogometnega kluba Maribor in direktorja mariborske bolnišnice Rudija Turka ter legendarnega pevca Alfija Nipiča. Hodil je na Osnovno šolo Angela Besednjaka. Tisto šolo, ki stoji za Telekomom in Swatyjem, med bloki in hišami.
Ko se mu je celo uspelo prebiti do prvega predsedniškega mandata, pa ga na to šolo niso mogli priklicati. Bil je prezaseden.
Milan Kučan je nekoč dejal, da se ga spomni iz mladinske organizacije na Prvi gimnaziji Maribor, v prostorih Slovenske demokratske stranke pa je pred leti visela njegova fotografija, na kateri predava na Inštitutu dr. Jožeta Pučnika. To še v tistem obdobju, ko se je vrnil iz službe v Združenih narodih. V začetku devetdesetih si je kot visok predstavnik Slovenije v New Yorku delil skromne prostore s konzulatom. V neki stolpnici na Manhattnu, s pogledom na veličastno zgradbo Organizacije združenih narodov. V času, ko je bil v Washingtonu slovenski veleposlanik Ernest Petrič.
In temu "Danilu iz Tabora" je uspelo na predsedniških volitvah nekoč premagati Lojzeta Peterleta. Spomnimo se leta 2007, ko so volivci v drugem krogu izvolili - Nepeterleta.
Z Danilom Türkom se nikoli nisem ukvarjal. Ko pa mi je prejšnjo sredo v ljubljanski restavraciji Pen, na Društvu slovenskih pisateljev, legendarni starosta slovenskih tabloidnih medijev dejal, da ima Danilo Türk enake možnosti, da postane generalni sekretar Organizacije združenih narodov, kot da sam postane trener nogometnega kluba Bayern, pa sem nanj postal pozoren.
Pri sosednji mizi v Pen klubu je (kot že kdaj prej) sedela nekdanja predsednica vlade in samopredlagateljica za evropsko komisarko Alenka Bratušek. In tako Bratuškovi kot Türku je skupno to, da smo se Slovenci razdvojili pri njuni kandidaturi v tujini. Zaradi kandidature Bratuškove za sekretarko je bil pravzaprav cel cirkus, iz mednarodnih diplomatskih krogov pa je slišati, da so se v Bruslju za zaprtimi vrati zaradi nje celo krepko sprli in da je besedo zanjo zastavil Jean-Claude Juncker osebno. Ker sta se baje odlično ujela. Dokler je seveda niso povozili evropski parlamentarci.
Isti mednarodni diplomatski krogi tudi ne razumejo, čemu nismo podprli Alenke, da postane podpredsednica Evropske komisije.
In kaj imata Danilo Türk in Alenka Bratušek še skupnega? Nekaj, zaradi česar doktor Danilo ne bo nikoli generalni sekretar Organizacije združenih narodov, Alenka pa ne evropska sekretarka.
Oba razdvajata Slovence. In nobeden od njiju ni naredil ničesar za to, da bi jih pobotal.
Ta pragreh slovenske razdvojenosti, ki se vleče že od mlado- in staroslovencev iz Avstro-Ogrske, je eskaliral v drugi vojni. Najbolj pa leta 1945. In dokler v tej lepi mali državi pod Alpami ne bomo presegli delitve, se bomo pač delili tudi pri kandidaturah za mednarodne funkcije. Dokler ne bomo pokopali vseh tistih mrtvih iz vseh Hudih jam, bo Danilo Türk lahko trdil, da so žrtve v Hudi jami drugorazredna tema, vodilni poslanec SDS Jože Tanko pa, da so bila v Hudi jami živa zakopana mladoletna dekleta.
Prijatelj in hrvaški častni konzul Božo Dimnik (rojen leta 1932) mi je v eni od debat zagotavljal, da niti klerikalci in liberalci v Karađorđevićevi Jugoslaviji niso bili razdeljeni tako, kot so danes. Baje je bilo normalno, da so se zvečer v gostilni sprli, njegov ded iz ljudske stranke Jakob Dimnik pa je naslednji dan kljub temu šel kupit najboljše meso k sosedu liberalcu.

NE RAZUME NITI MUSSOMELIJEVE TABLE

Seveda je neumno, da kot narod ne podpremo kandidatov, ki imajo vsaj malo možnosti za funkcije v mednarodni areni, a dokler ne bomo odpravili vzrokov za razdvajanje, bo pač tako. Čudim se, da doktor Danilo tega ne razume.
Tabla Jospeha A. Mussomelija na ameriški ambasadi v Ljubljani bi mu morala to povedati.
Ameriški ambasador jo je dal postaviti v spomin na vse žrtve totalitarnih režimov. Torej tudi v spomin na žrtve v Hudi jami. Generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov pa še nikoli niso izvolili brez Američanov. Kot tudi ne papeža. Saj poznate tisto, da so se že pojavila pričevanja o tem, kako je tajna služba Cia na konklavi za papeža izvolila Wojtylo, da je potem začel rušiti komunizem. Najprej na Poljskem in nato povsod drugod.
Fotografiranje Alenke Bratušek in Danila Türka na shodu Je suis Charlie samo potrjuje zapisano. Deklarativno sta oba za svobodo tiska. In proti pobojem. Toda Alenka Bratušek še vedno sodno preganja fotografa Janija Božiča, ki jo je med delovnim časom fotografiral v parlamentu in ki se je nato (tudi zaradi nje) moral odseliti v London, doktor Danilo pa ni storil ničesar, da bi olajšal grozo Hude jame.
Danilo Türk si je zlasti sam kriv, da ne bo nikoli generalni sekretar Organizacije združenih narodov. Med svojim predsedniškim mandatom ni naredil popolnoma ničesar za manjšo razdvojenost Slovencev, prav tako pa zanjo ni mignil niti po koncu svojega mandata - čeprav kot bivši predsednik države prejema plačo iz vašega in mojega žepa, bralci.
Lahko bi sklical pobudo za obeležitev vseh žrtev totalitarizmov na Slovenskem, posebno pa žrtev v Hudi jami, zaradi katerih se mu je zareklo. Lahko bi vsak dan potoval, garal, se sestajal, poskusil najti rešitev.

KAKO SE TO DELA, MU JE POKAZAL PAHOR ...

Kako se to dela, mu je pokazal Borut Pahor, ki, četudi s tem zabava medije, gara kot mesar, gozdar, frizer … Se torej giblje med ljudmi. In ni postal važen. In čeprav je nekdanji maneken, mu to ni stopilo v glavo.
Ga, skratka, ni potürčilo.
V Türku je za Združene narode premalo Pahorja.
 
@NovakBozidar je podjetnik in pisatelj
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Türk Danilo Tuerk Rudi Turk Alfi Nipič Milan Kučan Inštitut dr Jožeta Pučnika ernest petrič lojze peterle Alenka Bratušek JeanClaude Juncker jože tanko Božo Dimnik Jakob Dimnik jani božič Borut Pahor sds joseph a mussomeli

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

V Türku je za Združene narode premalo Pahorja. Ki se na srečo ni potürčil