objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 27. januar 2015 ob 06:51

Zdaj gre zares. Za preostale državne milijarde. Prerivanje za vodstvo SDH
Krožijo posamezna imena na zoženem spisku kandidatov za člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga. Tisti, ki jih na spisku ni, pa po Ljubljani delajo paniko
Bojan Požar

Odpri galerijo

Aleksander Mervar naj bi med nove nadzornike holdinga prišel znotraj kvote Stranke Mira Cerarja
Zdaj gre počasi res zares. Imenovanje članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) se počasi približuje finalu. Po zadnjih informacijah je posebna strokovna komisija med 47 prijavljenimi kandidati že naredila ožji izbor (ali spisek) dvanajstih izbrancev, vabila za pogovore na ministrstvu za finance pa so na naslove izbranih začela prihajati minuli petek.
In spomnimo, SDH bo upravljal s preostalimi desetimi do dvanajstimi milijardami državnega premoženja, ki je še (pre)ostalo Slovencem, kar pomeni, da gre za kadrovske kombinacije ter prerivanja letošnjega leta, če ne kar prihodnjega desetletja.

KDO SO ŽENSKE V KOMISIJI IN MOŠKI ZA NJIMI?

Mimogrede, tako imenovano "strokovno komisijo" sestavljajo Romana Kovács, direktorica družbe za kadrovsko in podjetniško svetovanje Dr. Pendl & Dr. Piswanger d.o.o., generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović in direktorica direktorata za javno premoženje na ministrstvu za finance Monika Pintar Mesarič.
Prva je znana tudi kot najnovejša zasebna spremljevalka nekdanjega bankirja in večkratnega pretendenta za mandatarja Marka Voljča (na našem portalu smo pred kratkim razkrili njeno donosno pogodbo pri Gorenju, kjer je Voljč tudi predsednik nadzornega sveta), Prijovićeva slovi kot "protežiranka" predsednika uprave Modre zavarovalnice Boruta Jamnika, tudi predsednika združenja nadzornikov, Monika Pintar Mesarič je pa tako ali tako že podrejena uradnica finančnega ministra Dušana Mramorja.
Vsi trije, Voljč, Jamnik in Mramor, imajo tako - če logično sklepamo - dober pregled ter vpliv nad (s)početjem ženske strokovne komisije.
Širši in ožji spisek sta še vedno velika skrivnost, so pa v minulih dneh nekatera imena vendarle pricurljala v javnost. Še zlasti prejšnji konec tedna, saj so posamezniki, ki naj bi izpadli iz selekcije ter niso na spisku dvanajstih izbrancev, po Ljubljani naredili pravo paniko.

IMENA, KI SO NA SPISKU, IN OBRAZI, KI NISO NA SPISKU

Tako naj bi od znanih obrazov "že odpadli" upokojeni mednarodni svetovalec Peter Kraljič, nekdanji član uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države Marko Golob, slovenski poslovnež iz Prage Tomaž Subotič, direktor Save turizma Andrej Prebil in eden do vodilnih na Petrolu Roman Dobnikar.
Želena vabila za kadrovske pogovore, ki se - mimogrede - začenjajo že danes dopoldne na finančnem ministrstvu (Beethovnova ulica), pa naj bi zanesljivo dobili profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Bogomir Kovač (no, Kovača omenjajo tudi kot bodočega predsednika nadzornega sveta SDH), predsednik uprave Elesa Alekdander Mervar in direktorica Petrol Energetike Mojca Kert Kos.
Slednja naj bi se, kot pravijo naši viri, doslej gibala na relaciji LDS in Socialni demokrati, bila pa naj bi tudi "blizu" Boruta Jamnika, Kovač in Mervar pa naj bi med nadzornike SDH prišla znotraj kvote Stranke Mira Cerarja.
Imena na spisku, še posebej pa tisti obrazi, ki se na spisku niso znašli, so na politični sceni povzročili precejšnjo dramo. Stranka Desus, denimo, odločno vztraja pri svojem kandidatu Andreju Polencu, (bivšemu) prvemu človeku Iskratela, Subotiča močno forsira nekdanji predsednik vlade Tone Rop, menda skozi SD, kjer pa so nekateri odločno proti - Subotiču. Pri tem je zelo zanimivo, da številni politiki znotraj vladne koalicije pravijo, da je treba pri kadrovanju nadzornikov SDH nujno omejiti vpliv Boruta Jamnika, ki naj bi si znotraj bodočega nadzornega sveta pripravljal "svojo večino". Tako je že slišati, da nekateri poslanci ne bodo glasovali za spisek kandidatov (na koncu o članih nadzornega sveta SDH namreč glasuje državni zbor), če se bo med kandidati na primer slučajno znašel tudi Klemen Boštjančič, sicer nekdanji šef uprave Adrie Airways, ker je tesno povezan z Jamnikom.

DEL POLITIKE ZAHTEVA ŠIRITEV - SPISKA ...

Zaradi vseh teh kombinacij si del politike prizadeva tudi za širitev spiska, da ne bi ostali samo pri tej dvanajsterici in da bi bilo več izbire, vsa ta vprašanja pa naj bi odprli še ta četrtek pri Miru Cerarju, na kolegiju predsednikov koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin - tik pred sejo vlade.

... ZRAVEN PA SODIJO MEDIJSKI UMORI KANDIDATOV

Med poznavalci preseneča tudi neverjetna zakulisna kadrovska vnema ministra za finance Dušana Mramorja, ki naj bi se "ne spodobila" za - profesorja. Svoje pa dodajajo tudi mediji, denimo časopis Dnevnik, ker naj bi "po naročilu" (kot za druge medije govori prvi človek Dnevnika Bojan Petan) sesuvali izbrane tarče - tiste kandidate za nadzornike SDH, ki pač ne ustrezajo lobijem blizu (poslovnega) Dnevnika. Zato boljše poznavalce sploh ne presenečajo zadnji Dnevnikovi "medijski umori", denimo Andreja Polenca ali Tomaža Subotiča.
In raje napovedujejo, da bo teh primerov še veliko ...

				Mojca Kert Kos (Petrol Energetika) in Bogomir Kovač (Ekonomska fakulteta) sta se po naših informacijah znašla na ožjem spisku kandidatov za člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga. Kovača omenjajo tudi kot bodočega predsednika nadzornega sveta.<br>
			Mojca Kert Kos (Petrol Energetika) in Bogomir Kovač (Ekonomska fakulteta) sta se po naših informacijah znašla na ožjem spisku kandidatov za člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga. Kovača omenjajo tudi kot bodočega predsednika nadzornega sveta.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
sdh Romana Kovacs Irena Prijović Monika Pintar Mesarič Marko Voljč Gorenje borut jamnik dušan mramor Peter Kraljič Marko Golob Tomaž Subotič Andrej Prebil Roman Dobnikar Bogomir Kovač Alekdander Mervar Mojca Kert Kos LDS Socialni demokrati SMC desus Andrej Polenec anton rop Klemen Boštjančič Časopis Dnevnik Dnevnik Bojan Petan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Zdaj gre zares. Za preostale državne milijarde. Prerivanje za vodstvo SDH