objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 30. januar 2015 ob 14:29

Politične kvote. Janja Klasinc ne more v Beograd, Jelko Kacin pa sploh ne
Oba, Klasinčeva in Kacin, sta si zaželela prestižno diplomatsko funkcijo, mesto slovenskega veleposlanika v Beogradu. Toda - kot zdaj kaže - iz tega ne bo nič
Bojan Požar

Odpri galerijo

Vsaj dva - že praktično bivša - politika bi rada urgentno postala veleposlanika. To sta Janja Klasincnekdanja poslanka Socialnih demokratov in Pozitivne Slovenije, ter Jelko Kacin, pred leti predsednik LDS in bivši evropski poslanec na listi iste stranke. Oba sta si najbolj zaželela tudi isto (in kakopak prestižno) diplomatsko destinacijo - mesto slovenskega veleposlanika v Beogradu.

KACIN, SRBSKA PERSONA NON GRATA

Toda Jelko Kacin je po naših informacijah hitro izvedel, da za odhod v Beograd nima prav nobenih možnosti. Soglasje o tem so namreč dosegli minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik države Borut Pahor. In razlogi: mesto veleposlanika v Beogradu je za Slovenijo preveč pomembno ter "strateškega pomena", Kacin pa je v Srbiji tako rekoč "persona non grata". Zaradi svoje prejšnje vloge posebnega poročevalca Evropskega parlamenta za Srbijo, ko si je med številnimi vodilnimi srbskimi politiki nakopal nemalo zamer.
Lahko pa Jelko Kacin, vsaj po naših informacijah, še pride v poštev za kakšno drugo veleposlaniško mesto ali pa stolček generalnega konzula. Na ministrstvu za zunanje zadeve je trenutno odprtih in razpisanih dvajset takšnih mest, 18 veleposlaniških in dve mesti generalnega konzula. No, kar zadeva Kacina se govori tudi o mestu veleposlanika v Zagrebu ali pri zvezi Nato v Bruslju. Kacin lahko postane diplomat samo znotraj tako imenovanih "političnih kvot", kjer pa potrebuje soglasje vladne koalicije.
Kacin sicer "nastopa" znotraj kvote Stranke Mira Cerarja.
Težava za Kacina in posledično za Stranko Mira Cerarja je že znana Kacinova zgodba, povezana s Kacinovo vlogo pri "rušenju" Alenke Bratušek in njene kandidature za evropsko komisarko v Bruslju ter lobiranjem za Violeto Bulc. Zato ponovno govorice, da naj bi Jelko Kacin veleposlaniški stolček "pokasiral" za nagrado, pri tem pa naj bi za njegovo diplomatsko službo posredoval predsednik vlade Cerar. Menda tudi osebno.
Po navedbah nekaterih naših virov bi to zanesljivo povzročilo še en kadrovski škandal slovenske diplomacije, tokrat povezan s Cerarjem in njegovo stranko.

NJENA ŽELJA - BEOGRAD IN ZDRAVKO ČOLIĆ

Janja Klasinc pa se je poskušala v Beograd prebiti kot visoka uslužbenka ministrstva za zunanje zadeve, kjer se je zaposlila, ko je propadla njena politična kariera. To ji je uspelo tako, da je svoje nekdanjo delovno mesto na ministrstvu za notranje zadeve, ki je med njenim poslanskim mandatom "mirovalo", prestavila v delovno mesto na ministrstvu za zunanje zadeve.
Postati veleposlanica v Beogradu je sicer že njena dolgoletna želja tudi zato, ker naj bi pred leti imela intimno razmerje z legendarnim srbskim pevcem Zdravkom Čolićem, kar se hvali tudi sama. Tokrat se je Klasinčeva prijavila na interni razpis znotraj zunanjega ministrstva, toda kadrovska komisija je ugotovila, da kot uradnica ne izpolnjuje vseh predpisanih pogojev za poklicne diplomate, potrebnih za veleposlaniško mesto.
Med drugim nima niti obveznega diplomatskega izpita.
Zato bi veleposlanica v Beogradu lahko postala samo znotraj politične kvote, vendar podpore za svojo veleposlaniško kandidaturo med vladno koalicijo Janja Klasinc ni dobila.
Minister za zunanje zadeve Erjavec se je potem odločil, da interni razpis na ministrstvu ponovijo. Janji Klasinc pa je menda dal vedeti, da lahko v drugi rundi pride v Beograd zgolj v primeru, če si zagotovi podporo vseh treh strank vladne koalicije pa tudi predsednika republike Boruta Pahorja. Čez katerega je sicer imela Janja Klasinc - še kot poslanka - toliko povedati.
Ljubljanski župan Zoran Janković, za katerega se je Janja Klasinc opredelila po sporu znotraj Pozitivne Slovenije med Jankovićem in Alenko Bratušek, ji tukaj pač ne more nič pomagati ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janja Klasinc Jelko Kacin LDS Pozitivna Slovenija beograd miro cerar Borut Pahor Ministrstvo za zunanje zadeve Alenka Bratušek violeta bulc zdravko čolić Ministrstvo za notranje zadeve zoran janković karl erjavec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Politične kvote. Janja Klasinc ne more v Beograd, Jelko Kacin pa sploh ne