objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 20. februar 2015 ob 06:42

Dokumenti, črno na belem. Kako je Stranka Mira Cerarja želela razkosati Maribor
Andrej Špenga, šef mariborske SMC in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, je svetovalcem župana Fištravca celo namignil, da vladne pomoči mestu Maribor ne bo brez SMC v mestni koaliciji.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Županu Fištravcu je dan potem vendarle uspelo sestaviti koalicijo. Namesto SMC je vstopil Desus.
Medije, predvsem mariborski časopis Večer, so včeraj preplavile izjave vodstva mariborskega lokalnega odbora Stranke Mira Cerarja, zakaj so zavrnili vstop v koalicijo Lista župana Andreja Fištravca. Fištravec jim je namreč očital, prav tako v telefonskem intervjuju za Večer, da so s koalicijsko pogodbo želeli predvsem kadrovsko prevzeti določena podjetja in zavode v lasti mestne občine. Vodstvo mariborske SMC pa je navedbe župana Fištravca odločno zavrnilo, češ, "tega nismo nikoli na noben način zahtevali niti predlagali."
Toda mariborsko vodstvo SMC, stranke, ki je, kot vemo, polna besed o morali in etiki, očitno javno zavaja in laže. To ni dokazal samo njihov poraženi županski kandidat Anton Kranjc, ko je pred volitvami javno lagal o svoji (ne)kaznovanosti, ampak to dokazuje tudi dokument, imenovan del koalicijske pogodbe, ki ga kot faksimile ekskluzivno objavljamo v nadaljevanju.

IZJEMNI KADROVSKI APETITI SMC

Pričujoči dokument namreč črno na belem dokazuje, kako (si) je stranka predsednika vlade Mira Cerarja želela razkosati Maribor kot politični plen po lokalnih volitvah ter da imajo predvsem velike apetite po funkcijah in direktorskih stolčkih. Iz dokumenta se lepo vidi, da so veljaki mariborske SMC ciljali na Mariborsko razvojno agencijo, Nigrad, Energetiko Maribor in Mariborske lekarne, že pred časom pa smo poročali, da so imeli tudi željo po zamenjavi direktorja Narodnega doma in festivala Lent Vladimirja Rukavine.
No, Rukavina v pričujočem dokumentu sicer ni omenjen.
In mimogrede, pri sestavljanju svoje prioritetne kadrovske liste so se pri SMC izkazali tudi za precejšnje diletante ter slabe poznavalce mariborskih javnih podjetij. Lekarne Maribor, na primer, so javni zavod in sploh nimajo nadzornega sveta (kot so hudo površno zapisali v SMC), ampak svet zavoda.
Pri tem je zanimivo, pravzaprav zelo bizarno, kako so predlagani kadrovski razrez na vodstvu mariborske SMC pretkano zavili v tako imenovani "namen realizacije projektov zagona gospodarstva in ustvarjanja novih delovnih mest na področju Mestne občine Maribor".
Ta dokument so predstavniki Stranke Mira Cerarja ekipi župana Andreja Fištravca predali na drugem pogajalskem sestanku za sestavo koalicije 28. oktobra lani.
Takrat so bili na pogajanjih predsednik lokalnega odbora SMC Andrej Špenga, ki ga je ministrica za notranje zadeve in mariborska odvetnica Vesna Györkös Žnidar kasneje povzdignila še na funkcijo državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, poslanec SMC Ivan Prelog, dve mestni svetnici SMC - Marjana Bravc in Helena Kujundžič Lukaček, ki so jo ponujali za podžupanjo, ter Aleš Osrajnik, sekretar mariborske SMC (čeprav je bilo sprva predvideno, da na ta sestanek pride samo Špenga), Andreja Fištravca pa sta zastopala županov svetovalec Marko Kovačič in županova asistentka Simona Partlič.

ŠPENGA NAMIGNE, DA VLADNE POMOČI NE BO BREZ SMC

Mimogrede, Andrej Špenga je po naših informacijah takrat celo namignil, da če SMC ne bo v Fištravčevi koaliciji, se lahko pod vprašaj postavi celo izvajanje ukrepov vladne pomoči mestu Maribor(?!), kar je zagotovila že bivša vlada Alenke Bratušek.
Čemur bi lahko rekli tudi lep primer izsiljevanja na škodo mesta Maribor.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar Andrej Fištravec Anton Kranjc SMC Vladimir Rukavina Andrej Špenga Vesna Gyrks Žnidar Marjana Bravc Ivan Prelog Helena Kujundžič Lukaček Aleš Osrajnik Marko Kovačič Simona Partlič Alenka Bratušek Maribor

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Dokumenti, črno na belem. Kako je Stranka Mira Cerarja želela razkosati Maribor