objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 25. februar 2015 ob 10:06

Šok ob imenih za SDH. Jamnik dobil tri nadzornike od petih, Mramorja pozivajo, naj kar odstopi
Na Desusu besni zaradi ovadenega Polenca - kaj bo zdaj storil Erjavec? Socialni demokrati niso dobili nobenega, živčni tudi v Stranki Mira Cerarja. Bo razpis ponovljen?
Bojan Požar

Odpri galerijo

Dušan Mramor
Sinoči razkrita "uradna imena" kandidatov za nove člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga, ki bodo v prihodnje bdeli nad več kot 13 milijard evrov težkim državnim premoženjem, so na politično-poslovni sceni povzročila popolni šok pa tudi kaos. Saj naj bi šlo za tako rekoč škandalozni seznam. To so namreč Andrej Polenec, nekdanji prvi človek Istratela, Alenka Podbevšek, upokojena državna revizorka in bivša šefinja slovenske podružnice revizorske hiše Deloitte & Touche, predsednik uprave Gorenjske banke Andrej Andoljšek, med drugim član uprave Interenerga, ter nadzornik Pivovarne Laško Jože Bajuk in - Anglež Simon Felker.
To so imena, ki naj bi jih s seznama 47 prijavljenih kandidatov izluščila posebna "strokovna komisija", ki so jo, kot je že znano, sestavljale tri ženske, direktorica za kadrovsko in podjetniško svetovanje pri Dr. Pendl & Dr. Piswanger Romana Kovács, sicer tudi najnovejša soproga nekdanjega bankirja in ustanovitelja famozne "tajne lože" Act Tank Marka Voljča, generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović in generalna direktorica direktorata za javno premoženje Monika Pintar Mesarič.
Po dosedanjih informacijah je minister za finance Dušan Mramor omenjeni seznam petih "že požegnal" in ga posredoval na vlado oziroma na sedeže strank vladajoče koalicije.

ŠOK JE UPRAVIČEN

Šok je popolnoma upravičen.
Andreja Polenca so namreč ravno včeraj - khm, kako naključno?! - kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada kazensko ovadili zaradi spornih poslov Iskratela, Gorenjske banke in Merfina pri poskusu menedžerskega prevzema Bineta Kordeža in njegovih sodelavcev ter posledično praktično uničenja Merkurja. Polenec je bil sicer kader stranke Desus, kjer je seveda slišati, da je bila "včerašnja" akcija kriminalistov namenjena tudi diskreditaciji njihovega kandidata za nadzornika SDH - Polenca. Zdaj bo prav zanimivo opazovati, kaj bo storil prvak Desusa in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.
Alenka Podbevšek je mama Gorazda Podbevška, predsednika strokovne komisije pri Združenju nadzornikov Slovenije ter soavtorja zakona o državnem holdingu. Ko se je Irena Prijovič odločala za Alenko Podbevšek, je bila torej v evidentni koliziji interesov in objektivno izbirala pristransko. Pri Podbevškovi je pomenljivo tudi to, da je revidirala Merkur in "za nagrado", kot pravijo, postala celo članica uprave taistega Merkurja.
Jože Bajuk po naših informacijah sploh ne izpolnjuje vseh formalno predpisanih pogojev za nadzornika SDH, vsekakor pa enega od težkih, pa vendar zahtevanih: ni bil najmanj deset let direktor ali vsaj član uprave "velike gospodarske družbe z dobrimi poslovnimi rezultati". Jože Bajuk je bil pred leti eden od vodilnih uslužbencev Sociusa, katerega ustanovitelja in direktorja Leonarda F. Peklarja slovensko pravosodje po novem lovi z mednarodno tiralico. Bajukova sodelavka na Sociusu je bila tudi Irena Prijović.
Andrej Andoljšek je šef uprave Gorenjske banke, ki je tik pred stečajem ali dokapitalizacijo z denarjem davkoplačevalcev. In taisti Andrej Andoljšek naj bi zdaj nadzoroval upravljanje državnega premoženja?!
Angleža Simona Felkerja pri prvih pregledih ne najde niti Google.com. Zato govorice, da sploh ne gre za Simona Felkerja ampak za Simona Walkerja oziroma Simona Welkerja, ki pa ju Google prav tako ne povezuje s poslovanjem velikih družb. Po naših informacijah naj bi ga "povabila" članica strokovne komisije Romana Kovács, kar bi lahko pomenilo, da gre za tujca, ki ga verjetno "pozna" Marko Voljč. Se pa že pojavljajo tudi namigovanja, da naj bi Felker (Walker ali Welker) zamudil zadnji rok za prijavo po elektronski pošti, ki je bil 2. januarja do 15. ure.

VELIKA ZMAGOVALCA JAMNIK IN NARAT

Po prvih ocenah poznavalcev je veliki zmagovalec te kuhinje treh dam predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik. Od petih kandidatov za nadzornike naj bi bili "njegovi", Podbevškova, Bajuk in Andoljšek, ki je sicer predvsem kader Mateja Narata, predsednika uprave Save Kranj ter bivšega člana uprave Nove ljubljanske banke. Andoljšek pravzaprav velja za Naratovo "desno in levo roko".
Hudo razburjeni so tudi znotraj vodstva Socialnih demokratov, saj niso dobili nobenega nadzornika, čeprav je bilo že prej slišati govorice, da naj bi prvak SD in minister za kmetijstvo Dejan Židan kadrovske poteze, povezane s SDH - v imenu SD - prepustil Jamniku.
Zelo živčni pa so tudi v Stranki Mira Cerarja, pardon Stranki Modernega centra, kjer posamezniki že pritiskajo na predsednika vlade Mira Cerarja, naj vlada razpis razveljavi. Vrstijo se tudi zakulisni pozivi, da mora minister Mramor - zaradi škandaloznega seznama kandidatov - celo takoj odstopiti.
Mimogrede, uvrstitev Andreja Andoljška, predsednika uprave Gorenjske banke, na seznam petih kandidatov za nadzornike SDH, natančno potrjuje tudi naše včerajšnje odmevno pisanje o tako imenovanem "repozicioniranju bankirjev" z nekdanjimi vodilnimi kadri Nove ljubljanske banke na čelu ...

ZAMENJAVE, NOVI RAZPIS ALI CELO RAZPAD VLADNE KOALICIJE

Po zadnjih informacijah znotraj vladne koalicije frči perje. Kot je slišati, bo razpis razveljavljen, če ne zamenjajo najmanj treh kandidatov od petih. Potem sledi nov razpis ali pa razpad koalicije in padec Cerarjeve vlade.

 

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrej Polenec Alenka Podbevšek Andrej Andoljšek Jože Bajuk Simon Felker Romana Kovcs Marko Voljč Irena Prijović Monika Pintar Mesarič dušan mramor Bine Kordež karl erjavec Gorazd Podbevšek Leonardo F Peklar borut jamnik Matej Narat Dejan Židan miro cerar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Šok ob imenih za SDH. Jamnik dobil tri nadzornike od petih, Mramorja pozivajo, naj kar odstopi