objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 23. marec 2015 ob 05:27

Megazaslužkar Damijan. Izognil se je Supervizorju - spretno, toda v hišo so mu pa vlomili.
Nepridipravi vdrli v hišo ekonomista in bivšega ministra Jožeta P. Damijana na Dobu, kjer je tudi sedež dveh njegovih podjetij in s. p.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Medijsko znani ekonomist Jože P. Damijan se je javni objavi svojih megazaslužkov na prenovljenem Supervizorju spretno izognil z malo mrežo - prav tako svojih - podjetij in statusa samostojnega podjetnika, podobno kot predsednik vlade Miro Cerar ali pa profesorja na ljubljanski Pravni fakulteti ter bivša pravosodna ministra Rajko Pirnat in Senko Pličanič.
No, spomnimo, tudi Jože P. Damijan je bil nekaj mesecev minister za razvoj, v prvi vladi Janeza Janše leta 2006. Čeprav je danes praktično edini spomin na njegovo ministrovanje ena sama fotografija, kjer Damijan v prostorih vlade igra namizni nogomet, skupaj z dvema sodelavkama in kasneje kazensko ovadenim državnim sekretarjem "za Pomurje" Andrejem Horvatom.
In kako se je Jože P. Damijan izognil Supervizorju, čeprav je ob svoji redni plači na ljubljanski Ekonomski fakulteti (ter Inštitutu za makroekonomijo, ki ga tudi vodi) v zadnjih desetih letih zaslužil bistveno več kot 200 tisoč evrov? Samo iz javnih sredstev je na račune enega svojega podjetja in s. p. dobil najmanj dobrih 208 tisoč evrov.
Profesor Damijan ima namreč na svojem domačem naslovu na Dobu blizu Ljubljane registrirani kar dve podjetji, in sicer L.I.F.E., Institut, Ljubljanski inštitut za finance in ekonomijo, d. o. o., katerega solastnica je tudi njegova zdajšnja žena Sandra Blagojević, sicer nekdanja uslužbenka Komisije za preprečevanje korupcije (zdaj je tudi ona zaposlena na Ekonomski fakulteti), potem podjetje Si za razvoj?, d. o. o., in še status samostojnega podjetnika JD Poslovno svetovanje, Jože Damijan, s. p.
Status samostojnega podjetnika je Damijan odprl leta 2009, podjetji pa dve leti kasneje, marca in novembra 2011. Leta 2013 je podjetje L.I.F.E. zabeležilo skoraj 28 tisoč evrov prihodkov, prek s. p. pa je Damijan v istem letu pokasiral še dobrih 76 tisoč evrov. Za njegovo tretje podjetje Si za razvoj? podatkov žal ni mogoče najti.
In še javni denar. Samo prek statusa s. p. je Jože P. Damijan v zadnjih desetih letih zaslužil 199 tisoč evrov. Po naših informacijah naj bi Jože P. Damijan sicer kasiral veliko denarja tudi z nekaterimi podjetji v državni lasti, naši viri omenjalo predvsem Luko Koper, vendar teh podatkov Supervizor ne zajema.

TAJNIKAR SE BOJI, DAMIJANU PA SO NA DOBU ŽE VLOMILI

In če se je prejšnji četrtek še malce bolj znani profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti Maks Tajnikar, prav tako nekdanji gospodarski minister, javno spraševal, ali bodo profesorjem po razvpiti javni objavi podatkov o njihovih megazaslužkih "začeli ugrabljati otroke in vlamljati v hiše", so Jožetu P. Damijanu nepridipravi pravkar že - vlomili. To se je po naših zanesljivih informacijah zgodilo v petek, 13. marca. Jože P. Damijan vloma v hišo na Dobu ni želel komentirati, prav tako ne možnosti (ne)posredne povezave med vlomom in javno objavo podatkov o profesorskih megazaslužkih.
Mimogrede, dramatične besedo o tem, ali "(nam) bodo zdaj začeli ugrabljati otroke", ki jih je Maks Tajnikar minuli četrtek izrekel za poslovni časnik Finance, avtorsko niso njegove.
Naši viri namreč pravijo, da jih je nekaj dni pred tem na enem od sestankov prvi povedal Tajnikarjev kolega na fakulteti Marko Jaklič, Tajnikar jih je samo prevzel kot svoje in naprej povedal za Finance.

KO METKA TEKAVČIČ ODPOTUJE ...

In še, isti viri tudi pripovedujejo, da naj bi po izbruhu megazaslužkarske afere znotraj visokega šolstva dekanja ljubljanske Ekonomske fakultete Metka Tekavčič prepovedala Maksu Tajnikarju, ki se je - kot vemo - znašel v samem vrhu megazaslužkarjev (421 tisoč evrov!), da "nastopa" v medijih, kar naj bi bil za Tajnikarja, ki naravnost obožuje televizijske kamere, strahotno velik udarec. Ko pa je Tekavčičeva sredi prejšnjega tedna službeno odpotovala v Skopje, kjer ima ljubljanska Ekonomska fakulteta svojo podružnico, je profesor Tajnikar pohitel in nemudoma dal - prej omenjeno - izjavo za Finance ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Megazaslužkar Damijan. Izognil se je Supervizorju - spretno, toda v hišo so mu pa vlomili.