objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 2. april 2015 ob 06:57

ACH - prodano! Bank of Amerika Merrill Lynch, slaba banka, tajkun Rigelnik in družina Marter
Poznavalci. Merrill Lynch naj bi vse o kreditnih mapah in zdajšnjih terjatvah slabe banke vedel že od skrbnega pregleda Nove Ljubljanske banke - pred tremi leti.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Po nakupu terjatev slabe banke (DUTB) do Skupine ACH (natančneje: imperija nekdanjega politika in razvpitega tajkuna Hermana Rigelnika), "njegove" menedžerske družbe Protej, Elana, Polzele in Adrie Airways, ki jih je slaba banka prodala sloviti ameriški finančni družbi Bank of Amerika Merrilll Lynch, se na poslovni sceni vrstijo ugibanja, ali so vodilni v slabi banki imeli tujega kupca že izbranega in zakaj so bile naštete terjatve prodane tik pred prihodom treh novih neizvršnih direktorjev slabe banke, Marka Simonetija, Imreja Balogha in Janeza Širovnika, ki jih je pred kratkim - na znani maratonsko dolgi vladni kadrovski seji - imenovala Cerarjeva vlada.
Terjatve, vredne skoraj 128 milijonov evrov, naj bi slaba banka prodala za 106 milijonov evrov. Vendar gre samo za ugibanja, saj konkretnih številk pri slabi banki nočejo izdati, češ, gre za poslovno skrivnost. Kar naj bi jim, kot je slišati, določili Američani. Levji delež kupnine je seveda šel za prevzem terjatev ACH, sicer pa naj bi Bank of America Merrill Lynch naredila dober posel, zadovoljen pa je tudi glavni izvršni direktor slabe banke Torbjörn Månsson.
Eden od naših virov, ki velja za dobrega poznavalca zakulisja slovenske poslovne scene, je prepričan, da je Bank of Amerika Merrill Lynch v Slovenijo že pred leti pripeljal Uroš Marter, finančni svetovalec in lastnik družbe Arkas (finančno svetovanje, d. o. o.), ki je pred leti sam delal za Merrill Lynch. Američani so se tako prvič pojavili v Novi Ljubljanski banki že leta 2012, kjer so opravili tako imenovani skrbni pregled za nekdanjega manjšinskega (so)lastnika NLB - belgijsko bančno in zavarovalniško skupino KBC.
Takrat, ko je bil član uprave NLB tudi David Benedek, menda "cimer" Uroša Marterja med njunim študijem oziroma bivanjem v Združenih državah Amerike. In ravno prek Benedeka, zdaj direktorja družbe Triglav International in člana nadzornega sveta Gorenjske banke, naj bi Marter "spravil" Merrill Lynch v NLB.
Ob skrbnem pregledu Nove Ljubljanske banke pa so revizorji Merrill Lyncha dobili tudi natančni pregled kreditnega drobovja NLB, vključno s kreditnimi mapami ACH in drugih slovenskih družb, ki so s terjatvami vred kasneje pristale na slabi banki.
Pri tem je pomenljiva še ena pomembna podrobnost. Pred leti je bil, pozor, direktor Rigelnikovega Autocommercea (torej današnjega ACH) nihče drug kot Peter Marter, oče Uroša Marterja.

NA SDH VROČE ZARADI DARSA, PIRC ZANIKA MENJAVO LIČNA

V senci včerajšnje vladne krize, med ekspresnim odstopom nove ministrice za izobraževanje Klavdije Markež, pa naj bi se dogajalo tudi na Slovenskem državnem holdingu.
Po nekaterih informacijah naj bi namreč vodstvo SDH želelo na hitro zamenjati predsednika nadzornega sveta Darsa Roberta Lična, namesto njega pa za prvega nadzornika ustoličiti sedanjega Ličnovega namestnika - Andraža Lipolta, enega od vodilnih ljudi na Petrolu. Lipolt pa naj bi kasneje odstavil upravo Darsa z Matjažem Knezom na čelu.
To kadrovsko operacijo naj bi sicer iz ozadja pripravili Aleksandar Kešeljević, svetovalec za gospodarstvo in zaupnik predsednika vlade Mira Cerarja, ter še nekateri iz vodstva Stranke modernega centra. In zanimivo, ravno Aleksandar Kešeljević je bil včeraj že omenjen kot morebitni novi minister za izobraževanje.
Predsednik uprave SDH Matej Pirc pa nam je zanikal, da naj bi SDH menjal prvega nadzornika Darsa Roberta Lična.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
herman rigelnik Bank of Amerika Merrilll Lynch Marko Simoneti imre balogh Janez Širovnik Torbjrn Mnsson ACH DUTB Uroš Marter David Benedek nlb Peter Marter Klavdija Markež Robert Ličen Andraž Lipolt Matjaž Knez dars Petrol aleksandar kešeljević Matej Pirc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

ACH - prodano! Bank of Amerika Merrill Lynch, slaba banka, tajkun Rigelnik in družina Marter