objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 29. maj 2015 ob 06:58

Koruptivno do evropskega sodnika?! Uradnica izločala kandidate v dobro bivšega moža.
Spet blamaža na evropski ravni, kaj bo storil Borut Pahor? Tudi nad postopkom izbire novega slovenskega sodnika na evropskem sodišču za človekove pravice že visi sum korupcije.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Evelin Pristovec Tratar se ni hotela izločiti iz postopka, čeprav je bila v koliziji interesov.
Cerarjeva vlada je včeraj podprla seznam kandidatov za novega slovenskega sodnika na evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, kjer se oktobra izteče mandat sedanjemu sodniku Boštjanu M. Zupančiču.
Na tem seznamu so nekdanji politik Gregor Virant, vrhovni sodnik Miodrag Đorđević, generalni državni pravobranilec Boštjan Tratar, pa še en državni pravobranilec Lucijan Bembič, odvetnik Marko Bošnjak, kar trije predavatelji na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici Marko Starman, Rok Lampe in Slobodan Dujić, nekdanji direktor direktorata za mednarodno pravo in zaščito državljanov na zunanjem ministrstvu Andraž Zidar, notar Darko Šilc in edina ženska kandidatka Ana Vilfan Vospernik, pravna sodelavka na evropskem sodišču za človekove pravice.
Pri tem je zanimivo, da sta sodni svet in vlada kot "favorite" ali izbrance določila tri moške kandidate, Đorđevića, Bošnjaka in Zidarja, čeprav je predpisano, da mora biti med kandidati najmanj ena ženska. Kar pomeni, da bo predsednik republike Borut Pahor, ki je zdaj na vrsti, da izmed vseh kandidatov (Pahor namreč ni formalno vezan na priporočila sodnega sveta ali vlade) izbere "svoje" tri in jih predlaga v potrditev državnemu zboru, med trojico kandidatov zanesljivo uvrstil Ano Vilfan Vospernik. Državni zbor o predlaganih "Pahorjevih kandidatih" odloča z dvotretjinsko večino, toda končno odločitev vendarle sprejme samo evropsko sodišče, kjer naj bi glasovanje o novem sodniku opravili predvidoma septembra.
Sicer pa je to že drugi razpis za naslednika Boštjana M. Zupančiča, kajti prvi razpis je predsednik republike Pahor že razveljavil.

NOVA EVROPSKA SODNA BLAMAŽA ZA SLOVENIJO?!

Zdaj pa se utegne zgoditi, da bo predsednik republike ponovno v dilemi, kaj storiti s postopkom, ki se pravkar - dogaja. In tudi močno zapleta.
Ne gre samo za to, da sta vlada in sodni svet dala prednost trem moškim, čeprav se ve, da mora biti najmanj ena kandidatka tudi ženska, zadržanje razpisa je na vrhovnem sodišču že predlagal tudi edini izločeni kandidat Klemen Jaklič, sicer predavatelj na slovitem Harvardu.
Jakliča so namreč izločiti iz postopka, ker nima državnega (pravosodnega) izpita in med objavo razpisa še ni dopolnil 40 let. Skoraj bizarno, ker med pogoji za izvolitev evropskega sodnika za človekove pravice sploh ni pravosodnega izpita, kar se tiče let, pa je pogoj, da ob izvolitvi za evropskega sodnika že šteješ 40 let. Jaklič bo 40 let dopolnil avgusta letos, kar pomeni, da bi bil ob morebitni izvolitvi, torej septembra, že star - štirideset let. In bi tako gladko izpolnjeval ta - pogoj. Zato je malo verjetno, da bo Klemen Jaklič sodni spor zaradi nezakonite izločitev izgubil, če ne drugače, pravijo pravniki, ga bo dobil na ustavnem ali celo - evropskem sodišču. Tako se Sloveniji utegne zgoditi nova prvovrstna sodna evropska blamaža, ko bi evropsko sodišče za človekove pravice sodilo Sloveniji, da je kršila človekove pravice kandidatu za sodnika tega sodišča?!
Toda stvar je očitno še dosti hujša, saj postopek izbire slovenskega sodnika na omenjenem sodišču dobiva tudi korupcijske dimenzije, podobno kot razvpita kandidatura nekdanje premierke Alenke Bratušek za evropsko komisarko.

VODILA POSTOPEK IN NAVIJALA ZA BIVŠEGA MOŽA

Celoten razpisni postopek je na ministrstvu za pravosodje vodila generalna direktorica direktorata za pravosodno upravo Evelin Pristovec Tratar. Prvič, razpisni postopek je bil tajen, prav tako naj bi bila tajna sestava članov razpisne komisije, kar naj bi bila že sama po sebi procesna kršitev postopka. Naši viri sicer trdijo, da naj bi bila tajnost postopka uveljavljena zato, ker so želeli do zadnjega skrivati kandidaturo Gregorja Viranta, čeprav je Virant lobiral pri Pahorju, predsedniku vlade Miru Cerarju in tudi v Strasbourgu. Nenavadno je namreč, da se za položaj sodnika evropskega sodišča za človekove pravice poteguje nekdanji minister za notranje zadeve.
Za zdaj nam je sicer vsaj neuradno uspelo izvedeti, da sta bila člana razpisne komisije visoka uradnica ministrstva za pravosodje Viktorija Vazzaz, sicer bivša žena nekdanjega pravosodnega ministra Senka Pličaniča, in njen kolega Peter Pavlin, prav tako visoki uradnik na pravosodnem ministrstvu.
Toda pozor. Evelin Pristovec Tratar, ki je po navedbah zanesljivih virov "osebno poskrbela" za (domnevno) nezakonito izločitev Klemna Jakliča, je bivša soproga enega od kandidatov - generalnega državnega pravobranilca Boštjana Tratarja, kar na postopek meče sumljivo koruptivno noto. Evelin Pristovec Tratar je namreč izločala potencialne protikandidate svojega bivšega moža, čeprav lahko sledi očitek, da je to počela tudi zato, da bi prek moža, ki bi kot morebitni sodnik na evropskem sodišču zaslužil približno 25 tisoč evrov mesečno, prišla do bistveno višje preživnine. Po naših informacijah naj bi Evelin Pristovec Tratar na možnost takšnih korupcijskih očitkov opozorili tudi nekateri njeni podrejeni uradniki oziroma uradnice, toda Pristovec Tratarjeva naj bi vztrajala pri svojem in se iz postopka - kljub evidentni koliziji interesov - ni hotela izločiti.

KLEMENČIČ SE IZOGNE PODPISU SPORNE IZLOČITVE JAKLIČA

Menda je bil proti izločitvi Klemna Jakliča sprva tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič, toda na koncu naj bi "popustil" pod pritiski Evelin Pristovec Tratar. Se je pa zato menda izognil podpisu dokumenta o Jakličevi izločitvi (ker naj bi bil na smučanju), zato naj bi njegovo izločitev na koncu podpisal državni sekretar Darko Stare.
No, vse druge kandidature pa naj bi podpisal minister Klemenčič.
Zdaj bo zanimivo videti, ali se bo - zaradi tega - spornega postopka lotila tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

BMZ PROTI VOSPERNIKOVI IN OBRNJENO. ŠVIGAJO TUDI ANONIMKE.

Svojevrstna, a značilna "slovenska zgodba" pa se dogaja tudi v Strasbourgu, celo na sedežu evropskega sodišča za človekove pravice. Kjer se odvija hud zakulisni spopad med odhajajočim sodnikom Boštjanom M. Zupančičem in kandidatko za njegovo mesto Ano Vilfan Vospernik. Menda se "ne preneseta", švigajo tudi anonimke, Zupančič pa lobira na polno, da kolegica Vilfan Vospernikova ne bi šla skozi. Njegov "izbranec" naj bi bil namreč že omenjeni Andraž Zidar.

				Odhajajoči Boštjan M. Zupančič (na sliki drugi z leve), med obiskom predsednika evropskega sodišča za človekove pravice Deana Spielmanna v Ljubljani (na levi), decembra lani, zraven pa Branko Masleša, Vlasta Nussdorfer in Tomaž Vesel.<br>
			Odhajajoči Boštjan M. Zupančič (na sliki drugi z leve), med obiskom predsednika evropskega sodišča za človekove pravice Deana Spielmanna v Ljubljani (na levi), decembra lani, zraven pa Branko Masleša, Vlasta Nussdorfer in Tomaž Vesel.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Miodrag Đorđević Boštjan Tratar Gregor Virant boštjan m zupančič Lucijan Bembič Marko Bošnjak Marko Starman Rok Lampe Slobodan Dujić Andraž Zidar Darko Šilc Ana Vilfan Vospernik Borut Pahor klemen jaklič Alenka Bratušek Viktorija Vazzaz Peter Pavlin Senko Pličanič goran klemenčič Darko Stare Evelin Pristavec Tratar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

igor hauptman

2019-07-15 20:21:11


Takole, Istok Potočnik glede dokazov o neprimernosti bankirja za direktorski stolček na MK. Kandidat mora v postopki izbire predložiti dokaze le o tem, da izpolnjuje razpisne pogoje, med drugim dokazilo o nekaznovanosti. Požarju za oceno, za kakšnega kandidata gre ni potrebno predlagati prav nobenih dokazov. O njegovi primernosti je mogoče soditi predvsem na podlagi dosedanjih referenc, ki očitno izhajajo predvsem iz bančništva. O teh referencah pa lahko le ugibamo. Če mene vprašate, seveda me ne bo nihče, so le te že zaradi njegovega položaja v času kopanja enormne bančne luknje ( že druge v 20. letih) nadvse sporne. Da ni prav nič odgovoren zanjo se lahko pohvali, kot tudi vsi ostali bančniki v vseh bankah, ki so jih sanirali slovenski davkoplačevalci. Niti eden od njih ni pravnomočno obsojen zaradi nevestnega dela, kar zaradi nenormalno visokih dokaznih standardov v naši kazenski zakonodaji ni prav nič izjemnega. Je pa zaradi tega izjemna naša država.Da gre za spornega kandidata je jasno tudi iz tega, da je imela Šarčeva vlada do sedaj z njim očitne težave. O poteku postopka zoper Iztoka Gornika ne morem soditi, verjetno se v resnici do sedaj ni končal niti še preiskovalni postopek. Vendar dokler še ta ni zaključen, nekako nenaivno pričakujem, da po tem postopek ustavljen pa je popolnima neprimerno, da se o takem kandidatu vlada sploh pogovarja. In zakaj, Istok Potočnik po vašem mnenju bi moral ravno ta sporna oseba ponovno odločati o premoženju države. Ugibam. Zato ker bo nalogo opravil v interesu tistega, ki ga ves čas forsira in to ni nujno ravno minister Počivalšek. Ali pa ima toliko močnega strica, ki bo zanj pač poskrbel. Naj bo dober in poskrbi še za delavke ARUMA, zadnje metamorfoze bivše MURE, ki so ravno danes dokončno ostale brez službe. Še brezplačen nasvet. Naj gre dotični gospod za nekaj časa delat še za bančni šalter, ki ga verjetno sploh še ni videl, kot še mnogo naših "uspešnih" bančnikov.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Koruptivno do evropskega sodnika?! Uradnica izločala kandidate v dobro bivšega moža.