objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 6. julij 2015 ob 06:47

Cerar in Dobovšek. Med seboj niti ne govorita, danes pa naj bi se dobila. Gre Cerarju za nohte?
Odhod Alenke Bratušek za veleposlanico v Beogradu še vedno v igri, šlo naj bi za Cerarjevo zgodbo. Njeno imenovanje menda pripravljen podpisati tudi Pahor, saj se za nekdanjo premierko spodobi poskrbeti.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Danes naj bi se na "kolegialnem pogovoru" dobila predsednik vlade Miro Cerar ter poslanec in bivši član Stranke modernega centra Bojan Dobovšek, ki je minulo sredo zapustil poslansko skupino SMC. Tako je v soboto novinarjem napovedal Cerar, ni pa še znano, kje in kdaj naj bi se sestala.
No, tega ne ve niti Dobovšek, saj je za sestanek s Cerarjem izvedel šele iz - medijev. Je pa za danes napovedani sestanek verjetno posledica vprašanja, ki ga je predsednik državnega zbora Milan Brglez navrgel Dobovšku med sredinim prepričevanjem, naj ostane v poslanski skupini; Brglez naj bi takrat med drugim direktno vprašal Bojana Dobovška, ali se je morda še pripravljen pogovarjati s - Cerarjem.

CERAR IN DOBOVŠEK SPLOH NE KOMUNICIRATA

Miro Cerar in Bojan Dobovšek, potem ko je Dobovšek izstopil iz stranke SMC, s predsednikom vlade pa sta prek medijev izmenjala tudi nekaj težkih besed, namreč sploh ne govorita niti kako drugače komunicirata. Ko je bil minuli torek Miro Cerar na sestanku poslanske skupine SMC, pa se nista "niti pogledala". Zato ni čudno, da se Miru Cerarju pa tudi svetovalcu iz njegovega kabineta Nejcu Brezovarju (ki je takrat prišel v prostore poslanske skupine z Mirom Cerarjem), med omenjenim sestankom minuli torek ni niti sanjalo, da namerava Dobovšek že naslednji dan zapustiti poslansko skupino SMC.
Da je Cerar izjemno "živčen", ker je Dobovšek zapustil poslansko skupino SMC, je več kot očitno. Ko je Dobovšek izstopil iz njegove stranke, ga je Cerar raje "žalil" po medijih, zdaj ko mu gre za vsak poslanski glas, pa želi z njim celo - sestankovati.
Kljub temu naj bi se Cerar ob sobotnem komentiranju Dobovškovega izstopa iz poslanske skupine spet nekoliko zlagal, ko je izjavil, da se je Dobovšek znotraj poslanske skupine SMC "počutil nelagodno". To menda ni res, saj Dobovšek trdi, da se je v poslanski skupini SMC počutil - odlično.

TRI TEŽAVE MIRA CERARJA Z - DOBOVŠKOVIM ODHODOM

Miro Cerar ima namreč z najnovejšo Dobovškovo potezo najmanj tri težave. Prvič, Dobovšek je prvi poslanec, ki je zapustil Cerarja. Verjetno pa ne tudi zadnji, saj se govori, da bi mu v kratkem lahko sledila vsaj še dva - Dušan Verbič in Marjan Dolinšek. Tisti, ki bolje poznajo parlamentarno zakulisje, vedo, da so Dobovšek, Verbič in Dolinšek kot triperesna deteljica. Če ne drugače, so ves čas skupaj na kavah ali kosilih. Z odhodom poslanca Dobovška bi se lahko torej sprožil majhen nenadzorovani plaz odhodov iz poslanske skupine SMC.
Drugič. Za zdaj se še ne ve, ali je odhod Bojana Dobovška iz poslanske skupine naključen ali pa je del širšega političnega načrta. In ali je za odhod Bojana Dobovška vedel tudi Peter Jamnikar, poleg Dobovška eden od ustanoviteljev SMC, ki se ga je Miro Cerar - kot je znano - brutalno znebil takoj naslednji dan po parlamentarnih volitvah. Nekateri pravijo, da se je Jamnikar ob novici o Dobovškovem izstopu samo značilno nasmehnil.
In tretjič. Že zgolj odhod enega Bojana Dobovška iz poslanske skupine SMC napoveduje še večje probleme pri funkcioniranju Cerarjeve koalicije, predvsem v parlamentu, kjer bo Cerar za prihajajočo politično jesen potreboval vsak poslanski glas. Še zlasti tam, kjer potrebuje veliko, celo ustavno večino, denimo pri fiskalnem pravilu.

BRATUŠKOVA IN BEOGRAD - VIRI: TO JE CERARJEVA ZGODBA

Miro Cerar se sicer že nekaj časa dokaj intenzivno pogaja s poslanci Zavezništva Alenke Bratušek, vendar ne v smislu podpisa koalicijske pogodbe, ampak zagotovitve najmanj treh, če ne celo štirih dodatnih poslanskih glasov. Tako je v zameno zanje Alenka Bratušek še vedno v igri za veleposlaniško mesto v Beogradu (to naj bi bila "strogo Cerarjeva zgodba", čeprav bi bil njeno imenovanje pripravljen podpisati tudi predsednik države Borut Pahor, saj se, tako naši viri, ne nazadnje "spodobi poskrbeti" za nekdanjo premierko), sicer pa je tudi slišati, da naj bi Bratuškova vsak poslanski glas v državnem zboru iz svoje poslanske skupine v korist Cerarjeve koalicije "bogato zaračunavala". Pri tem naj bi "njen" poslanec Peter Vilfan nagovarjal Dobovška k ustanovitvi poslanske skupine samostojnih poslancev, vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer pa naj bi delal predvsem na tem, da bi se lahko na prihodnjih volitvah sam priključil kandidatni listi SMC, ker ve, da je Zavezništvo Alenke Bratušek obsojeno na politični propad ... No, Cerarjevi mu tega menda še nočejo obljubiti ...
Mimogrede, Nejc Brezovar je že pred tedni odstopil kot predsednik SMC v Ljubljani in je trenutno samo še vršilec dolžnosti predsednika lokalnega odbora Cerarjeve stranke v prestolnici.

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Istok Potočnik

2019-07-21 08:00:03


Nič.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Cerar in Dobovšek. Med seboj niti ne govorita, danes pa naj bi se dobila. Gre Cerarju za nohte?