objavi na
pozareport.si

forum

Četrtek, 9. julij 2015 ob 06:51

Popolni sodni polom Senice proti Bojanu Požarju. 4 izgubljene tožbe, 9 tisoč evrov stroškov.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Vsaj pet (!!!) kazenskih tožb je odvetnik Miro Senica v zadnjih treh letih vložil zoper avtorja teh vrstic in se po kuloarjih med drugim hvalil, da ga bo "poslal v zapor". Motiv vseh vloženih tožb je (bila) bizarna obsedenost po maščevanju razvpitega odvetnika, ki avtorja teh vrstic zelo osebno krivi za propad politične kariere svoje zasebne partnerice Katarine Kresal, nekdanje predsednice stranke LDS in bivše ministrice za notranje zadeve.
Potem ko je bil januarja letos po dveh letih eno tožbo že prisiljen umakniti (v tem primeru je tožil tudi samostojnega novinarja Mitjo Lomovška), saj se je na sodišču kmalu izkazalo, da tožilski dokument v "primeru Baričevič", objavljen na našem portalu, seveda obstaja, je tokrat na višjem sodišču pravnomočno izgubil še vse druge štiri tožbe, ki jih je ljubljansko okrožno sodišče - zaradi "ekonomičnosti" - združilo v en sam postopek.
Spomnimo, šlo je za štiri članke, objavljene leta 2011 in 2012. Ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je vodil postopek, je avtorja teh vrstic v dveh primerih oprostil, v drugih dveh primerih pa obsodil na 12 tisoč evrov kazni, saj naj bi kot novinar storil kaznivo dejanje "opravljanja", to je, raznašal naj bi nekaj, kar "škoduje časti in dobremu imenu" Mira Senice, ter kaznivo dejanje žaljive obdolžitve.

ČE JE ZAPISANO RESNIČNO, NE MORE BITI ŽALJIVO

Sodnik Zvjezdan Radonjić je obsodbi utemeljeval na slavospevnem stališču, da Miro Senica ni (niti relativna) javna oseba (za Mira Senico si je sodnik Radonjić, da bi me, ugibamo, po vsej sili lahko obsodil, sam izmislil celo poseben izraz - "poljubna nejavna oseba"), čeprav je sodnik Radonjić v obrazložitvi svoje sodbe tudi sam zapisal, da gre za, citiramo, "uglednega" in - pozor - tudi "znanega odvetnika, premožnega, afirmiranega, prestižnega ..., ki je v izvenzakonski skupnosti z nekdanjo ministrico in predsednico politične stranke", kot žaljiv in kazniv pa je označil celo novinarski zapis, da sta "Katarina Kresal in odvetnik Miro Senica stranko LDS najprej izrabila, nato pa politično in poslovno pohabila".
Kar ne samo da ni objektivno žaljivo, ampak je tudi resnično. In če je zapisano resnično, niti ne more biti - žaljivo: stranka LDS je na pogorišču Kresalove propadla, ostanki njene LDS pa se še vedno borijo z velikanskimi finančnimi dolgovi.
Zoper prvostopenjsko salomonsko sodbo okrožnega sodnika Radonjića (ne nazadnje, da je odvetnik Senica javna oseba, je splošno znano dejstvo), se je pritožil moj odvetnik Franci Matoz, ki je dokazoval, da je Miro Senica relativna javna oseba in zato dolžan prenašati novinarske kritike, kadar gre za njegovo javno delovanje in zadeve, ki so v interesu javnosti, pritožil pa se je tudi odvetnik Miro Senica, očitno nezadovoljen z dejstvom, da sem bil obsojen kakor samo za dve zadevi, v dveh primerih pa oproščen.

VIŠJE SODIŠČE: MIRO SENICA JE JAVNA OSEBA

Senat višjega sodišča (predsednik senata je bil višji sodnik Mitja Šinkovec, članici senata pa višji sodnici Alenka Gregorc Puš in Milena Jazbec Lamut) se je odločno postavil na stališče, da je Miro Senica relativna javna oseba ter da okoliščine in dejstva, zapisana v inkriminiranih člankih, ne spadajo na področje intimnega življenja Mira Senice, ampak je šlo za poročanje o temah, ki so v javnem interesu. Zato sem bil v celoti in pravnomočno oproščen, Miro Senica pa (mi) mora povrniti tudi okoli 9 tisoč evrov sodnih in drugih stroškov, povezanih s postopkom in obrambo pred njegovimi kazenskimi tožbami. Senat višjega sodišča se je pri obrazložitvi oprostilne sodbe skliceval na sodno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice in odločbo slovenskega Ustavnega sodišča iz decembra 2000, ki je znotraj slovenske sodne prakse izoblikovala pojem "absolutne in relativne" javne osebe. Besedno povsem nesmiselni izum sodnika Radonjića, da je znani odvetnik Miro Senica "poljubna nejavna oseba", pa je višje sodišče ocenilo kot "napačno pravno izhodišče".
No, tako je sodna praksa okoli Mira Senice zdaj tudi uradno postavljena.

				Faksimile prve strani sodbe višjega sodišča v Ljubljani, ki je avtorja teh vrstic pravnomočno oprostilo v štirih kazenskih tožbah razvpitega odvetnika Mira Senice (za povečavo kliknite na sliko).			Faksimile prve strani sodbe višjega sodišča v Ljubljani, ki je avtorja teh vrstic pravnomočno oprostilo v štirih kazenskih tožbah razvpitega odvetnika Mira Senice (za povečavo kliknite na sliko).

OKROŽNI SODNIK RADONJIĆ OČITNO ČUDNO SODI ...

Pri tem je zanimivo še najmanj dvoje. Prvič, ljubljanskemu okrožnemu sodniku Zvjezdanu Radonjiću so višje sodne instance korigirale vseh pet sodb (!), ki jih je doslej izrekel zoper avtorja teh vrstic. Štiri v primeru Mira Senice, eno pa v primeru nekdanje televizijske zvezdnice Ivane Šundov. Lahko bi torej rekli, da sodnik Radonjić v primerih, ko sodi moji malenkosti, sodi vsaj nenavadno in nestrokovno.

... KROG MIRA SENICE PA IZGUBLJA SODNE BITKE

In drugič, krog Mira Senice zadnje čase pospešeno izgublja pravne bitke. Višje sodišče je pred nekaj dnevi izničilo oprostilno sodbo zoper nekdanjega generalnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Damjana Laha, ki je, vsaj po mnenju poznavalcev in dela širše javnosti, "prevzel nase" krivdo Katarine Kresal za sporni najem stavbe na Dimičevi ulici 16 za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada (družinsko prijateljstvo med Kresalovo, Senico in podjetnikom Igorjem Jurijem Pogačarjem, ki je sicer najeto stavbo Hypo banke na Dimičevi ulici oddajal naprej, smo dokazali ravno na našem portalu), primera na vrhovnem sodišču, povezana s Komisijo za preprečevanje korupcije in nezakonito zaposlitvijo Boštjana Škrleca kot direktorja vrhovnega državnega tožilstva, pa izgubljata nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar in generalni vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer, ki je po mnenju sodišča in protikorupcijske komisije tudi uradno koruptiven.
Za nameček je kazensko tožbo zoper kolumnistko tednika Reporter Majo Sunčič hitro izgubila Katarina Kresal.
In ker Miro Senica velja za precej zadolženega (že nekaj časa se namreč govori, da je celo tik pred finančnim zlomom), niti plačilo 9 tisoč evrov zanj ne bo več ravno mačji kašelj ...

				Ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić v mojih primerih sodi - vsaj nenavadno in najmanj nestrokovno. Vseh pet sodb so mu namreč že morale popravljati višje sodne instance. 			Ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić v mojih primerih sodi - vsaj nenavadno in najmanj nestrokovno. Vseh pet sodb so mu namreč že morale popravljati višje sodne instance.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Afera Baričevič miro senica bojan požar Mitja Lomovšek Katarina Kresal Zvjezdan Radonjič Alenka Gregorc Puš Milena Jazbec Lamut Mitja Šinkovec Ivana Šundov Damjan Lah Igor Jurij Pogačar Boštjan Škrlec Aleš Zalar Zvonko Fišer maja sunčič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-10-21 10:52:17


V vsaki pravni, predvsem pa normalni državi, bi to izzvenelo kot samoumevno, torej, da politik ali ustavni sodnik, ujeta na laži, odstopita. Slovenija, v kategorijo demokratičnih družb nikakor ne spada, bolj je podobna plemenski skupnosti, saj deluje po nekem, rusko-balkanskem modelu enoumja. V takšnem režimu imajo modeli kot so Acceto, morda celo Knez, končno tudi Šarec, točno določeno funkcijo. Vse je kot gledališka predstava, ki mora od dejanja do dejanja potekati tako, da ljudstvo ne zazna zadreg in blefiranja posameznih akterjev... Mafijski ustroj države je v preteklosti na ustavnem sodišču večkrat naletel na ovire in pasti, čemur se zdaj skušajo izogniti. Tako je omenjeno sodišče osvobodilo žrtve tega brezumja, v liku Janeza Janše in Milka Noviča kot tudi Kanglerja ki jih je režim okarakteriziral kot razredne sovražnike in jih je bilo na zadovoljstvo podivjane raje, potrebno uničiti ali, po besedah enega od krivosodnih krvnikov, Masleše, totalno zjebati. Tako so na omenjenem sodišču zastajali tudi projekti nedotakljivih kriminalnih zdužb, takrat pod okriljem SMC in podobno... V sedanji sestavi ustavnega sodišča je odstranjena tudi zadnja ovira na tej poti. Kriminalci in privilegiranci režima imajo tudi preko sodnih institucij, odprto avtocesto, na vsej poti svojih hudodelstev in kaznivih dejanj. Tisti, ki se bori proti tej hordi zla, konča kot slehernik, kateri vozi po cesti v napačni smeri. Zaenkrat je temu tako. Klovn sicer čuti drobne tresljaje pri svoji sto in več odstotni podpori, a bi še vedno in bo gladko zmagal na prihodnjih volitvah. Mafija ima pred sabo vsaj še sedem let brezskrbnega plenjenja in bogatenja. Vprašanje le, če se bodo žrtve te bande, ves ta čas molče in pohlevno pustile poniževati , mnoge od njih, odhajajoče v smrt. Osebno, pričakujem žrtve tudi med sovražnikovo divizijo. Poveljujoči se ne zdi povsem gladek.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Popolni sodni polom Senice proti Bojanu Požarju. 4 izgubljene tožbe, 9 tisoč evrov stroškov.