objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 15. julij 2015 ob 06:55

Na kulturnem ministrstvu vre. In kaos. Uradniki bežijo, kamniška ministrica piše Cerarju.
Vsi so proti vsem. Simon Kardum zahteva odstop ministrice Julijane Bizjak Mlakar, je pa sprt z Mitjo Rotovnikom. Ministrico rušita tudi poslanec SMC Dragan Matić in bivši minister za kulturo Uroš Grilc.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Že včeraj smo poročali, da ministrstvo za kulturo "nenadoma" zapušča generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino Verena Vidrih Perko, predvsem zaradi načina dela "nesposobne ministrice" Julijane Bizjak Mlakar, čeprav jo je prav ministrica pripeljala na ministrstvo. Eden izmed najbolj znanih slovenskih kulturnikov, ki želi ostati neimenovan, nam je ob tem dejal, da ga njen odhod "preseneča, saj se je zdela resna ženska, njeno imenovanje za direktorico pa končno nekaj optimističnega".

MINISTRSTVO: VERENA VIDRIH PERKO NIMA POGOJEV

No, Velko Glaser iz službe za odnose z javnostmi pa nam je včeraj sporočil, da se gospe Vereni Vidrih Perko "izteka pogodba, hkrati pa nima pogojev, ki jih za zasedbo tega mesta zahteva Uradniški svet, da bi jo lahko zaposlili za polni mandat, zato so poiskali osebo, ki izpolnjuje vse pogoje".
Kdo je ta oseba, na ministrstvu ne povedo, a hkrati ne zanikajo navedb naših virov, da naj bi šlo za Jano Mlakar, bivšo direktorico Loškega muzeja. Pri tem so zanimive še nepreverjene govorice, da naj bi bila Jana Mlakar celo sorodnica ministrice Julijane Bizjak Mlakar. Kar je pomembno predvsem zato, ker je ministrica - pred nedavnim - vsem javnim zavodom s področja kulture s posebnim pismom strogo zabičala, da ne smejo sklepati nobenih avtorskih ali podjemnih pogodb s svojimi zaposlenimi niti z njihovimi družinskimi člani.

JBM PROTI VPLIVNIMA ZAKONCEMA HIENG-SAMOMOBOR

Med kulturno srenjo se sicer govori, da naj bi Julijana Bizjak Mlakar na tak način želela preprečiti gledališke zasedbe mlademu igralcu Filipu Samoboru, sinu igralca in ravnatelja ljubljanske Drame Igorja Samobora ter direktorice Mestnega gledališča ljubljanskega Barbare Hieng Samobor, ki veljata za trenutno najvplivnejši gledališki par v državi, po gledališčih pa se ugiba, "kdo od njiju bo prvi zaposlil" sina Filipa.
Pismu ministrice je sicer javno, v enem od časopisov, že nasprotoval gledališki režiser in bivši ravnatelj Drame Janez Pipan.

ODHAJA TUDI MATEJ ZAVRL, KER SE NOČE UMAZATI

Verena Vidrih Perko pa ni edina visoka uradnica, ki pravkar zapušča tako imenovano "kamniško ministrico" Julijano Bizjak Mlakar, članico stranke Desus.
Ja, "kamniška" ji pravijo zato, ker prihaja iz Kamnika, od koder je na ministrstvo pripeljala tudi svoje najožje sodelavce. Te dni namreč odhaja tudi dolgoletni vodja pravne službe ministrstva Matej Zavrl, in sicer na ljubljansko Fakulteto za družbene vede. Menda tudi Zavrl ni mogel več, kot pravijo naši viri iz ministrstva, "tolerirati nekompetentnih in nestrokovnih potez ministrice ter si tako umazati svoje podobe vrhunskega pravnika". Z njegovim odhodom, tako isti viri, "ministrstvo izgublja še zadnjo strokovno široko podkovano osebo".

PAKT MATIĆ-GRILC PROTI KAMNIŠKI MINISTRICI

Toda Julijano Bizjak Mlakar je očitno najbolj strah najnovejših zahtev po njenem odstopu. To je na zadnji seji Nacionalnega sveta za kulturo zahteval tudi Simon Kardum, direktor ljubljanskega Centra za urbano kulturo Kino Šiška, v imenu tako imenovane civilne družbe, vendar se je tej zahtevi pridružil še poslanec Stranke modernega centra Dragan Matić, bolj znan kot nekdanji direktor državnega in ljubljanskega arhiva. Češ, tako Matić, to je tudi stališče SMC. Matić se je kasneje sicer nekoliko potegnil nazaj in včeraj, ko smo želeli njegovo stališče, povedano na omenjeni seji sveta, še enkrat preveriti pri njem, ni hotel govoriti na to temo. Nekateri drugi naši viri iz SMC so pri tem resda bolj zadržani, saj naj bi Matić, podobno kot Kardum, sam kazal velike ambicije postati minister za kulturo. Takšno ambicije pa naj bi ponovno dobil Mitja Rotovnik, upokojeni "večni" generalni direktor Cankarjevega doma, ki je bil prav tako na seji Nacionalnega sveta za kulturo, je pa sprt s Simonom Kardumom.
Velko Glaser, uradnik službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za kulturo, verjetno zato - v prej navedenem sporočilu, ki smo ga prejeli včeraj - med drugim še posebej "napada" Karduma in Matića, saj piše, citiramo, "da gre pri Kardumu za osebo, ki se je javno razglasil za to, da je primeren za ministra, in naj bi se redno sestajal z bivšim ministrom za kulturo Urošem Grilcem, znanim filmskim režiserjem Metodom Pevcem in poslancem Draganom Matićem".
Tako torej uradno uradnik ministrstva, ampak tudi naši viri poročajo, da naj bi Matić "rušil" Julijano Bizjak Mlakar skupaj z - Urošem Grilcem. Mimogrede, poslanec Matić je tudi ljubljanski mestni svetnik SMC, Uroš Grilc pa je zaposlen na Mestni občini Ljubljana.

JULIJANA BIZJAK MLAKAR PIŠE CERARJU, PREMIER NE ODGOVARJA

Nič čudnega torej, če je "kamniška ministrica" Julijana Bizjak Mlakar zdaj "zasebno" pisala posebno pismo predsedniku vlade Miru Cerarju, ki pa ji zaenkrat, vsaj po naših informacijah, še ni čisto nič odgovoril ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Verena Vidrih Perko julijana bizjak mlakar Velko Glaser jana mlakar Simon Kardum mitja rotovnik Dragan Matić Uroš Grilc filip samobor Igor Samobor Barbara Hieng Samobor janez pipan metod pevc miro cerar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Na kulturnem ministrstvu vre. In kaos. Uradniki bežijo, kamniška ministrica piše Cerarju.