objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 2. oktober 2015 ob 06:38

Pogodba z NLB. Tarča sploh ni Kos, ampak Medja. Gre pa za reševanje padlih bankirjev.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Medijska zgodba o famozni pogodbi Draga Kosa, bivšega kriminalista in nekdanjega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, ki jo ima na Novi Ljubljanski banki, minule dni pa jo - pod krinko raziskovalnega novinarstva - peljeta časnik Finance in predvsem RTV Slovenija, je tipičen primer medijske manipulacije, v primeru RTVS pa še več, gre za očitni primer zlorabe javnega medijskega servisa zaradi (zaščite) interesov nekaterih skritih zakulisnih akterjev, pri čemer so vmešani lobisti, povezani z mediji, skoraj zagotovo tudi dobro zaslužili.
Dokazov za to, da gre za medijsko zlorabo (manipulacijo), je več in jih bomo podrobneje predstavili v nadaljevanju.
Še prej pa to: prava tarča tukaj ni Drago Kos, ampak predsednik uprave Nove Ljubljanske banke Janko Medja. Svoje interese pa silovito branijo nekdanji vodilni bankirji NLB, ki jih Medja, tudi prek forenzičnih operacij (beri: pogodbe) Draga Kosa znotraj NLB pošilja na sodišče. Imajo denar, še vedno politični vpliv in skoraj direktno obvladujejo nekatere mainstream medije. Ni več tako velika skrivnost, da naj bi kmalu šle ven tožilske obtožnice zoper, denimo, Marjana Kramarja, Mateja Narata, Alojza Jamnika, Tomaža Jezerca in druge nekdanje svete krave slovenskega državnega bančništva, natančneje - NLB.
Zdaj pa k posameznim dokazom konkretne medijske zlorabe.

PRVIČ

Ta pogodba Draga Kosa oziroma njegovega podjetja R.U.R., d. o. o., sploh ni nova medijska zgodba, ampak je stara približno eno leto. Kot prvi sem jo objavil avtor teh vrstic 29. novembra lani, vključno z vsemi podrobnostmi posla, od natančne urne postavke dalje. Zgodbo je takrat povzela večina drugih medijev, vključno z RTVS in Financami. Mimogrede, Kosova postavka - 218 evrov na uro, ki smo jo razkrili na tem portalu, se je vmes, po našem razkritju, zmanjšala za 25 odstotkov.
Faksimile mojega članka objavljamo tukaj:

				To je članek, objavljen 29. novembra lani, kjer smo prvi razkrili pogodbo med NLB in Dragom Kosom. No, o tej pogodbi te dni, torej slabo leto dni kasneje, množično poročajo Finance in RTV Slovenija.			To je članek, objavljen 29. novembra lani, kjer smo prvi razkrili pogodbo med NLB in Dragom Kosom. No, o tej pogodbi te dni, torej slabo leto dni kasneje, množično poročajo Finance in RTV Slovenija.
To, kar naj bi bilo zdaj "novo" in naj bi kakor razkrile Finance, pa je zgolj seštevek delovnih ur, ki jih je od našega članka dalje opravil Kos. Pa še tukaj ni šlo za nobeno novinarsko razkritje, ampak zgolj za objavo javno dostopnih podatkov. Pogodbo z Dragom Kosom je (bila) namreč NLB dolžna - na podlagi zakonodaje - kasneje tudi javno objaviti! Objava javnih podatkov pa ni ne vem kakšno novinarsko razkritje.

DRUGIČ

Novinarska vprašanja, povezana s pogodbo Draga Kosa, so na NLB začela prihajati točno dan po tem, ko je Kos predal del svojega poročila o forenzičnih preiskavah na upravo NLB. V Kosovem poročilu so se, vsaj po naših informacijah, znašla tudi nekatera znana imena. Vse to se je dogajalo prejšnji teden. Viri pravijo, da naj bi informacije o tem iz banke "odnesel" prej omenjeni Tomaž Jezerc.
Novinarska vprašanja, ki so na NLB prihajala iz različnih medijskih hiš, so bila, kakšno naključje, povsem enaka. Medijski insajderji vemo, da gre v takšnih primerih za enega lobista, ki servisira izbrane medije, še raje pa kar še bolj skrbno izbrane novinarje. 

TRETJIČ

Eden od režiserjev (te) zgodbe na (R)TV Slovenija naj bi bil znani lobist Mile Šetinc, čigar soproga Mojca Pašek Šetinc je trenutno urednica dnevnoinformativnega programa TVS. Poznavalci pravijo da gre za tipično lobistično-medijsko operacijo zakoncev Šetinc.
Kot takšna se ni zgodila prvič. Mile Šetinc naj bi v osrednje informativne oddaje TVS podobno lansiral zgodbe o Teš6 (kjer je kot lobist delal za Uroša Rotnika, nekdanjega razvpitega direktorja Termoelektrarne Šoštanj) in Mercatorju, kjer je kot lobist delal zoper prodajo Mercatorja. Hec je v tem, da to (menda) vsi vedo, se pa še kar naprej dogaja. In to na javni televiziji, ki jo plačujemo davkoplačevalci. No, tokrat naj bi bil Mile Šetinc povezan z nekaterimi bivšimi bankirji, ki jim grozi sodni pregon.

ČETRTIČ

Da je TV Slovenija okoli te stare pogodbe z Dragom Kosom tako rekoč ponorela (in pogorela), dokazuje dolg seznam oddaj, kjer te dni rolajo NLB in Kosa. Taista tema, spomnimo, stara skoraj eno leto, se je zdaj dvakrat zapored pojavila v Odmevih, včeraj je bila v Tarči, prihodnji ponedeljek bo TV Tedniku. Zdaj manjka samo še, da se bodo Kos, Medja in NLB zvrstili tudi v nedeljski oddaji Mostovi (Hidak) in otroškem Živ Žavu.
Da na TVS, kljub nasvetom Mileta Šetinca in urednikovanju Mojce Pašek Šetinc, pri tej zgodbi nimajo pravega pulfra, je dokazala tudi včerajšnja oddaja Tarča. Že sama sestava nastopajočih v studiu je bila milo rečeno najmanj bizarna: Damjan Burger, solastnik podjetja T-Tom, ki prodaja sedežne garniture in ima okoli pol milijona evrov letnega prometa, dobro, Rok Praprotnik je prišel iz NLB, potem Simona Toplak, odgovorna urednica usihajočega poslovnega časopisa Finance, ki pa očitno - sodeč po debati - ne zna ločiti niti med forenzičnimi preiskavami in bančno revizijo, manko znanja pa med televizijskimi nastopi kompenzira z neprijetno vreščečim glasom, pa še profesor varnostnih ved Branko Lobnikar, sicer propadli policijski politik propadle stranke Zares, ki nas je, priložnostne gledalke in gledalce, na veliko presenečenje, tokrat poučeval tudi o ekonomiji. Neverjetno.
Ampak šlo je za značilno oddajo, narejeno na silo, na podlagi odločitve, ne samo sugestije, zunanjih akterjev z močnimi navezami znotraj TV Slovenija.

TODA POGODBA S KOSOM JE PROBLEM. NE NJEGOV, AMPAK MEDJEV.

Je pa res, da je pogodba z Dragom Kosom po svoje velik problem, predvsem problem Janka Medje in njegove javnomnenjske kredibilnosti. Sicer naj bi se pogodbe, kot pravijo naši viri, domislila Drago Kos in Rok Praprotnik, nekdanji član protikorupcijske komisije, zdaj pa direktor Centra za skladnost poslovanja NLB, toda požegnal jo je Medja. Sicer ne bi šla skozi. Kos, kakorkoli obračamo, zaradi svoje razvpitosti in specifične karierne zgodovine enostavno ni in ni prava oseba za preiskovanje nezakonitosti znotraj državne NLB.
Sicer pa Drago Kos tudi zelo dobro ve, da se mu ne more nič zgoditi.
Kar je ne nazadnje pokazal z nonšalantnim in strokovno povsem neposrečenim nastopom v včerajšnji Tarči. Nastrada lahko samo Medja ...

				Včerajšnja velika polomija s sestavo povabljenih gostov v oddaji Tarča je tipičen primer, kaj se zgodi, če neka oddaja nastane na podlagi odločitve zunanjih akterjev, tesno povezanih z vodilnimi uredniki ali urednicami na TV Slovenija.			Včerajšnja velika polomija s sestavo povabljenih gostov v oddaji Tarča je tipičen primer, kaj se zgodi, če neka oddaja nastane na podlagi odločitve zunanjih akterjev, tesno povezanih z vodilnimi uredniki ali urednicami na TV Slovenija.
ODMEVI
Pogodba z NLB. Tarča sploh ni Kos, ampak Medja. Gre za reševanje padlih bankirjev. (II.)
Moja poslovna dejavnost v veliki večini primerov predstavlja svetovanje pri odnosih z javnostjo. Kadar in kolikor lobiram, moram kot registriran lobist vse lobistične stike prijaviti v svojem letnem poročilu protikorupcijski komisiji. Ta poročila so bolj ali manj tudi javno dostopna. Če lobiranja ne prijavim, so zame in še bolj za tistega, ki bi mi naročil neprijavljeno lobiranje, zagrožene visoke denarne kazni. Z NLB nimam ničesar, ne delam ne zanjo ne proti njej. Gospoda Kosa osebno ne poznam in nimam proti njemu ničesar osebnega.
Njegova javno znana dejanja poznam izključno iz medijev, kar velja tudi za v članku omenjeni primer.
Mile Šetinc
 
Pogodba z NLB. Tarča sploh ni Kos, ampak Medja. Gre za reševanje padlih bankirjev. (III.)
Vse kar so vam glede moje vloge pri obravnavanju pogodb, ki jih je predsednik uprave NLB Janko Medja podpisal s podjetjem Draga Kosa v višini 750.000 evrov na nacionalni televiziji, prišepnili vaši viri, je neresnično in izmišljeno. Dnevno informativni program, ki mu urednikujem, je zgodbo povzemal po častniku Finance.
Oddaje Tarča ne urednikujem in tudi ne odločam o izbiri gostov.
V informativnem programu TV Slovenija pa smo zelo zainteresirani za pojasnila glede vseh pogodb, ki jih je Janko Medja sklenil in podpisal, odkar vodi največjo državno banko. Naj poudarim, da nas ob pogodbi s podjetjem Draga Kosa, še mnogo bolj  zanimajo pojasnila v zvezi z drugimi pogodbami, denimo zaposlitev Matije Sevška v kabinetu predsednika uprave NLB, o katerih predsednik uprave državne banke javno doslej ni pojasnjeval ničesar. Gospod Sevšek, ki za gospoda Medjo po nekaterih informacijah opravlja posle osebnega kriznega PR-ja, ve, da ima g. Medja na vse te teme v Informativnem programu TV Slovenija ves čas odprto vabilo, da kadarkoli pride in  odgovori na vsa vprašanja in vse dilem, ki se porajajo glede vseh spornih pogodb in spornih zaposlitev v največji državni banki. Z velikim veseljem bomo njegova pojasnila objavili.
Ker se v članku tudi sicer neresnično zavaja in me kleveta z domnevnim vplivom mojega moža na mojo sedanjo uredniško vlogo, od avtorja članka zahtevam opravičilo, objavo popravka v celoti, sicer bom zaradi klevetanja za zaščito svojega dobrega imena primorana uporabiti vsa razpoložljiva pravna sredstva.  
Lep pozdrav,
Mojca Šetinc Pašek
, urednica DIO TV Slovenija

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Drago Kos rtv slovenija Marjan Kramar Matej Narat Alojz Jamnik Tomaž Jezerc nlb Mile Šetinc Mojca Pašek Šetinc Uroš Rotnik Damjan Burger Simona Toplak Rok Praprotnik Branko Lobnikar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-06-20 11:44:26


Erjavec. Debil na čelu stranke upokojencev, ki pa je iz njih naredil reveže in jih pahnil v rang tistih, ki kot njegova hči, nikoli niso naredili nič pametnega v življenju, niti ne bodo, razen, da so in trošijo tuj denar in živijo na tujih žuljih. Erjavec. Bebec, ki je kot tisti, ki pobere mladoletno štoparko, zlorabil upokojence in jim pobral tisto, kar bi potrebovali za dostojno življenje, terja pa, zato jim je dal, globoka država kot svoj krvni davek. Zato je v Avstriji, ki nam je po čisto kulturno-civilizacijski plati najbližje, povprečna pokojnina 1600 eur, v balkanski plemenski skupnosti na žalostni strani Alp pa 600 ojrotov. Nekoč smo živeli v isti državi, v mojih očeh, edini resni državni tvorbi na teh prostorih, Avstoogrski...Namesto statusa upokjoencev , posledično tudi tistih, ki se pokoju bližajo je težko govoreči in počasi razmišljujoči klovn raje sklepal koalicije z mafijo, navijal za Dragiča, kot totalen idiot pa prevzel ministrstvo za obrambo namesto tistega za delo, družino in socialne zadeve. Zato, da ima službo in se tepka lahko postavlja pred ogledalom in kiti s prestižnimi trgovskimi znamkami. Ker se, očitno, po očetu ne preveč bistra hči, tudi med vožnjo po cesti, išče v ogledalu, v katerega nikakor ne more cela zlesti, vmes pa še bleje v telefon,očka potem posreduje proti plačilu kazni za ogrožanje ostalih udeležencev v prometu. ..Politika v Slloveniji je res cirkus. Kljub vsemu, artist, o katerem pišem, ni več sposoben oddelati svoje točke, zato se ga mora karavana otresti, da bodo gledalci, torej volivci še prihajali. Veliko je tistih, ki ga bodo nadomestili. Moderndorferjev Jani se mi zdi še bolj zažagan. Morda zna še kaj drugega kot butasto gledati, zavijati z očmi in kriliti z rokami... Upokojenci potrebujejo jurišnika in ne več odhajajočega domačega izdajalca. Tega bi morali, zdaj, ko nadzirajo in imajo svojo, čeprav razbito vojsko, postaviti pred zid. Morajo se zavedati, da jih je večkrat omenjeni neotesanec pretepel s kijem in okradel. Zato umirajo hitreje in v bolečinah.
slavko pezdir

2019-06-20 11:16:44


Problem je, da je vlogo "prvega klovna" oz. "dvornega norčka" prejšnjih vlad RS, v katerih je burleskno-groteskno "razveseljeval" javnost volicev in davkoplačevalcev prvak Desusa in multipraktik minister za vse koalicije in vse resorje Karl Erjavec, zdaj zadrtemu in gromoglasnemu zagovorniku "stabilnih" penzij in regresov (se pravi: nepremičnih in vse manj vrednih!) lahkotno in prepričljivo prevzel poklicni igralec in priznani radijski imitator Marjan Šarec kot premier "manjšinske" Vlade RS in medijsko vešče prenapihnjeni "veliki vodja" peteroglave levosredinsko leve koalicije (LMŠ, SD, SMC, SAB, Desus) s konstitutivno podporo skrajne Levice. Za "razvedrilo" in "pozabo" ljudstva s "šarcizmi" zdaj mnogo bolj kvalificirano skrbi primerno izšolani in medijsko vsenavzoči premier, nič drugega, razen "pokanja vicev" in "guncanja afen", pa Karl Erjavec izpričano ne zna in ne zmore. Kar dokazujejo vsi politični in diplomatski porazi, afere in škandali, ki jih stvarno in pošteno popisuje duhovito sarkastični Aljuš Pertinač. Tudi Karl Erjavec sam najbrž sluti, da se krivulja njegove "zgodbe o uspehu" nevarno sprevrača in vse hitreje pada v brezno neizogibne politične nirvane, zaradi česar išče začasno pomoč in podporo le še v pajdašenju s podobno izvrženimi političnimi luzerji, kot sta bila Zoran Janković s predvolilno protijanševo koalicijo PS in Desusa ter Igor Šoltes, ki je bolj kot volivcem svoje nekdanje "ad hoc" stranke Verjamem pred evroparlamentarnimi volitvami verjel in zaupal volivcem Erjavčevega Desusa - in pogorel na celi črti. Nobenega dvoma ni, da Karl Erjavec o svoji politični usodi oz. prihodnosti ta čas ne more več odločati sam. Njegov že zdavnaj izgubljeni politični in družbeni ugled ter za silo ohranjeni družbeni status je v celoti odvisen le še od politične pragmatike in prilagodljivosti premiera Šarca in vladajoče oblastiželjne koalicije ter seveda od ključnih signalov iz politično-kriminalnega podzemlja "ugrabljene države".
Istok Potočnik

2019-06-20 10:46:51


Meni je pomembno, da še naprej držimo nizko porabo za vojaške namene. To je pozitivno. Denar rabimo za druge stvari. Rabimo dobre mehanizme, da si spet kdo ne obliže prstov pri večjih naročilih, ki se seveda bodo dogajala. Kot pri Patriji. Potem pa razni kljukci nosijo denar iz Avstrije in ga predajajo Janševim pribočnikom. Nekaj pa se ga zdaj vrača preko Bosne. Menda se pa to ja da razbrat iz doganja v zadnjih dveh letih. Ampak tudi tu je, razen občasnih pasjih bombic, vse tiho. In zakaj? Ker so vpletli Wolfa. On je za prejšnje strukture pral denar od Tamovih avtobusov za Ruske naftne družbe. Provizije so šle na Volfov račun na Ciper in od tam jih je delil naprej. In ker je Volkec pral denar za oboje, imajo vsi pristrižene peruti. To je pranje denarja, ne pa bančni posli z Iranom. To so pač banane za.....kot bi rekel mucek. Tudi zanj, he,he. Pertinač je tu popisal neko kronologijo Erjavca, vmes vpletel slike nekih mladenk in konec. Velik dosežek raziskovalnega novinarstva, ki ne seže dalje od ženske zadnjice. Če bi zmogel, bi se lotil Wolfa. Kot Erjavca bi ga raziskal za zadnjih 30 let in vse bi bilo mnogo bolj jasno. To bi pa bile dobre banane. Ampak bi ga takoj naskočili oboji. In bi Aljuš obmolknil, ker kruhek je le kruhek. Torej Aljuš, če te je kaj skupaj, začni v času, ko si bil še skoraj otrok. Maribor, avtobusi Tam, ruske naftne druže, ki so jih s posredovanjem Wolfa pokupile na stotine, denar preko Lhb Frankfurt, provizije na Ciper.........na koncu boš prišel v današnjo situacijo in do odgovora zakaj se nič ne zgodi. V tem kontekstu celo lahko pritrdimo Brščiču, da v globoko državo hodijo po nasvete tako levi kot desni, he,he. Erjavec ni moja izbira. Daleč od tega. Je pa velemojster. Preden se Požarovi spet podate v kakšno politično pustolovščino, dajte se najprej analizirat Vodebu, potem pa za svetovalca angažirajte Erjavca. Če bo padel seveda. Če ne bo padel, vas bo pa spet prehitel, ha,ha.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Pogodba z NLB. Tarča sploh ni Kos, ampak Medja. Gre pa za reševanje padlih bankirjev.