objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 13. oktober 2015 ob 06:37

To je javna RTV. Urednica Mojca Pašek Šetinc mora odstopiti. Smajli gor ali dol.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Nedavna vladna (politična) zamenjava vodstva slabe banke (DUTB) ne bi bila možna brez silovite medijske kampanje o "previsokih" plačah Skandinavcev na čelu slabe banke. Ki so jo, vemo, sprožili vplivni ljudje iz medijskega zakulisja.
Stampedu na Skandinavce so se pridružili vsi mainstream mediji, brez izjeme. Danes sicer nekatere, potem ko so videli, kam je stvar eskalirala, kakor peče vest in poskušajo zadeve uravnotežiti (poslovni časnik Finance), vendar je že prepozno, škoda je storjena ali pa uredniška politika deluje shizofreno (časopis Dnevnik - kjer nova urednica gospodarske rubrike Suzana Kos s svojimi članki lastnoročno sanira to, kar poroča (počne ali povzroča) prejšnja urednica gospodarske rubrike Vesna Vuković).
Podoben medijski stampedo se je odvil okoli razvpite pogodbe Draga Kosa z Novo Ljubljansko banko. Pogodba in tema sta sicer stari že leto dni, prvi smo jo razkrili na našem portalu, tarča tega stampeda pa sploh ni (bil) Kos, ampak predsednik uprave NLB Janko Medja. Tudi to smo že ugotovili.
Čeprav gre pri Kosu in Medji za pravzaprav bizarne zneske v primerjavi z DUTB, kjer se za medijskim stampedom skriva skoraj epski zakulisni spopad za milijarde oziroma kar za kontrolo nad zadnjo fazo tranzicije, se na primeru Kosa in Medje zelo lepo vidi tehnologija tovrstnih medijskih kampanj.
Že zadnjič smo zapisali, da pri tem prihaja tudi do zlorab javne RTV Slovenija. Saj drugi mediji, če so pač v zasebnih rokah, lahko poročajo, kakor se jim zljubi. Opisali smo primer zakoncev Šetinc: Mojce Pašek Šetinc, sicer novinarke, trenutno pa urednice dnevnoinformativnega programa TVS, in njenega moža, nekdanjega politika in novinarja, zdaj pa lobista Mileta Šetinca.

ZAKONCA ŠETINC, TEŠ, MERCATOR IN NLB

Najmanj trije primeri so, pri katerih kaže na njuno usklajeno medijsko in lobistično akcijo. Primer Teš6, kjer je Mojca Pašek Šetinc kot novinarka "nabijala" nasprotnike projekta Teš6, Mile Šetinc pa je bil svetovalec Uroša Rotnika, takrat še direktorja Termoelektrarne Šoštanj in enega od ključnih ljudi v Teš6. Potem Mercator, kjer je lobist Šetinc delal proti prodaji Mercatorja, Mojca Pašek Šetinc pa je temu sledila kot novinarka TVS. Osebno je vodila eno od informativnih oddaj proti prodaji Mercatorja, cela Ljubljana pa se je smejala, ker je kot voditeljica te oddaje ponavljala besede in stavke, ki jih je Šetinc - kot lobist - pripovedoval po Ljubljani.
Zdaj pa še Kos, Medja in Nova Ljubljanska banka. Mile Šetinc je zadnjič, na tem portalu, spisal "demanti", a ni demantiral čisto nič. Piše, da Kosa in Medje osebno ne pozna, kar je povsem irelevantno. Mojca Pašek Šetinc pa se je v svojem "demantiju" razpisala predvsem o Matiji Sevšku, svetovalcu vodstva NLB za odnose z javnostmi. Je pa, no, pozor, zanikala, da bi se kot urednica vpletala v posamezne oddaje TVS ali izbirala goste oddaj. V SMS-sporočilu, poslanem avtorju teh vrstic, je še dodatno zatrdila, da je "povzemanje Financ" o pogodbi Draga Kosa z NLB zahtevala odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik.

MOJCA VESNI: PREHITEVAŠ ME, IN SMAJLI.

Ampak prišli so materialni dokazi. Pridobili smo namreč del elektronske komunikacije, ki Mojco Pašek Šetinc postavlja na laž. Vesni Zadravec, eni od sebi podrejenih novinark informativnega programa, ki je minulo nedeljo dopoldne (?!) od NLB zahtevala "razkritje pogodbe" z Dragom Kosom, je Mojca Pašek Šetinc ob tem zapisala, citiramo: "Prehitevaš me", in dodala smajlija.
Mimogrede, Mojca Pašek Šetinc in Vesna Zadravec sta sodelovali že pri temah o Mercatorju.
Hja, dokazi, da se Mojca Pašek Šetinc osebno vpleta v zgodbo o Kosu in Medji, torej so. Ali drugače, govorice o zlorabah dobivajo materialne dokaze.
TV Slovenija je temo Kos-Medja doslej obdelala 4-krat v Odmevih, nekaj dni zapored vsak dan v osrednjem Dnevniku, potem še v Tarči in včeraj v Tedniku (kar je bilo sicer planirano že prejšnji teden, pa so se novinarji menda temu uprli), sobotni Utrip pa je Mojca Pašek Šetinc, čeprav je urednica, pripravila celo osebno. Če ste ga morda gledali, ste verjetno opazili, da je primerno nevtralno novinarsko pozo zamenjala vidna jeza, Mojca Pašek Šetinc je spremenila celo glas in način govora. Tukaj pa ni bilo več prostora za smajli.
Toda pozor, gre za javno RTV, ki jo plačujemo davkoplačevalci. Zato Mojca Pašek Šetinc po svojih zgodbah o Tešu in Mercatorju nikoli ne bi smela postati urednica, zdaj, po sfrizirani zgodbi o Kosu in Medji, pa bi kot urednica morala odstopiti.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
suzana kos Vesna Vuković Drago Kos nlb rtv slovenija Janko Medja Mojca Pašek Šetinc Mile Šetinc teš6 Uroš Rotnik jadranka rebernik matija sevšek Vesna Zadravec mercator

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

To je javna RTV. Urednica Mojca Pašek Šetinc mora odstopiti. Smajli gor ali dol.