objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 6. november 2015 ob 06:14

Pahor še malo tuhta okoli evropskega sodnika za človekove pravice: Betetto, Jaklič, Bošnjak?
Predsednik republike naj bi poslancem državnega zbora posredoval tri imena, mogoče štiri. Izbranka vladne koalicije je Nina Betetto, toda v Strasbourg moramo poslati tri kandidate, sicer se postopek ponovi.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Nina Betetto, Klemen Jaklič in Marko Bošnjak. Vsi trije naj bi se znašli na Pahorjevem spisku.
Po naših informacijah bo predsednik republike Borut Pahor v prihodnjih dneh državnemu zboru posredoval tri "svoje" predloge kandidatov za novega slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Čeprav odločitev pri Pahorju menda še ni povsem dokončna, saj naj bi razmišljal tudi o možnosti, da poslancem predlaga celo štiri kandidate.
No, po prvem, verjetnejšem scenariju bi bili to podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto, profesor na Harvardu Klemen Jaklič in odvetnik Marko Bošnjak iz odvetniške pisarne Čeferin. Tako naj bi odpadla preostala dva kandidata na ožjem seznamu, ki sta ju predlagala sodni svet in Cerarjeva vlada, vrhovni sodnik Miodrag Đorđević in širši (slovenski) javnosti manj znana pravnica Nina Peršak, ki dela v evropskih inštitucijah.
Če bi se predsednik Pahor odločil za manj verjetnejši drugi scenarij, pa bi se Betettovi, Jakliču in Bošnjaku pridružila še Peršakova, povsem brez možnosti pa je Đorđević.

SODNIKOV NE VOLI DRŽAVNI ZBOR, AMPAK SVET EVROPE

Vladna koalicija sicer podpira izključno Betettovo (kar smo že napovedali), vendar mora Slovenija v Strasbourg obvezno poslati tri kandidate, saj sodnike Evropskega sodišča za človekove pravice dejansko (iz)voli šele parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Kar spet pomeni, da se, če kdo od treh "Pahorjevih" kandidatov v državnem zboru na tajnem glasovanju (dovolj je relativna večina) ne bi dobil potrebnih 51 odstotkov glasov, postopek kadrovanja ponovi in zavleče vsaj za nekaj mesecev, Slovenija pa bi medtem precej sramotno ostala brez svojega evropskega sodnika ali sodnice.
Je pa tajno glasovanje v državnem zboru, kot vemo, precej nepredvidljivo ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor nina betetto klemen jaklič Marko Bošnjak Miodrag Đorđević Nina Peršak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor še malo tuhta okoli evropskega sodnika za človekove pravice: Betetto, Jaklič, Bošnjak?