objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 17. november 2015 ob 06:44

Adijo, prepotentni Baričič. Ne 20 let, niti 2 sekundi ne bo direktor kliničnega centra.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Predprejšnji ponedeljek sem imel pozno kosilo v znani ljubljanski restavraciji. Ko sem vstopil v levi del jedilnice, me je ob mizi že čakal Mitja Čander, mariborsko-ljubljanski pesnik, pisatelj in direktor založbe Beletrina, vse druge mize, razen še ene, tiste v kotu, pa so bile prazne. Tam je sedel, na vpadljivo malomaren način, kot se v restavracijah običajno res ne spodobi sedeti, vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana - Andrej Baričič. Skupaj z nekim starejšim moškim, ki ga nisem poznal, pa je govoril "srbohrvaško".
Ker gospoda Baričiča osebno nisem poznal, nikoli v življenju ga še nisem videl v živo, sem pa o njem seveda pisal, sem stopil do njega, mu dal roku in se vljudno predstavil. Najinega nekajminutnega pogovora ne bom objavljal, ker je za nazaj zmoledoval, da sva se pogovarjala "off the record", čeprav bi moral Baričič po vseh pravilih komuniciranja z novinarji to predlagati prej.
Naj samo povem, da sem bil takoj deležen verbalnih očitkov, češ, on točno ve, kdo me plačuje za moje članke zoper njega, in da bo on, tako mi je prepotentno zabrusil, kljub temu - mojemu pisanju - direktor kliničnega centra dvajset let. Moram reči, da ni deloval niti malo "gospoda", kot bi se spodobilo za prvega človeka UKC. Mimogrede, njegov predhodnik na čelu UKC Simon Vrhunec je bil vsaj gosposko vljuden.
No, od včeraj dalje je že znano, da Andrej Baričič ne bo direktor UKC Ljubljana niti dve sekundi, kaj šele dvajset let. Predsednik vlade Miro Cerar je namreč medijem sporočil, da tudi SMC ne podpira več Baričiča, zato vlada za njegovo dokončno imenovanje ne bo dala soglasja. Kar posledično pomeni, da se Baričič počasi poslavlja iz kliničnega centra, tudi sam je namreč javno napovedal, da ga ne namerava voditi kot v. d. direktorja in da bo odstopil, če ga vlada hitro ne imenuje.
Spomnimo, pred časom smo prvi objavili, da sta proti imenovanju Baričiča za prvega človeka UKC drugi dve vladni stranki, Desus in SD, in da ima pomisleke zoper imenovanje Baričiča tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič, sicer minister iz kvote SMC.
Medtem ko je Stranka modernega centra Baričiča še vedno podpirala, predvsem ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in premier Cerar, iz ozadja pa Jaka Slokan, namestnik generalnega sekretarja Cerarjeve vlade, ki velja za človeka zelo blizu nekdanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča. Če bi torej Cerar hotel po vsej sili imenovati Baričiča, bi moral na seji vlade iti na preglasovanje Desusa in SD, brez Klemenčiča pa je imel tvegano večino.
Če se je Miro Cerar doslej izmikal vladni odločitvi o (ne)imenovanju Baričiča za šefa UKC, ker naj bi preučeval očitke, ki se nanašajo na Baričiča, je Cerar včeraj dejal, da je Baričič podporo SMC izgubil zaradi "neprimernih izjav", ki jih je v zadnjih dneh dajal v javnosti.
No, to je seveda pesek v oči in še eno Cerarjevo sprenevedanje.
Cerar je Baričiča storniral preprosto zato, ker računa(jo), da bo javnost, ob hudih in upravičenih očitkih, ki letijo na Cerarja zaradi spornega kadrovanja na vrhu Slovenskega državnega holdinga, nekoliko pomirjena, saj je odstranil vsaj "osovraženega" Baričiča. Pri čemer se Cerar in njegovi zaupniki seveda zavedajo, da je slovenska javnost neprimerno bolj občutljiva za klinični center in zdravstvo kot pa neke oddaljene milijarde evrov, ki jih obvladuje SDH.

BARIČIČ - NEPOMEMBEN V PRIMERJAVI S HOLDINGOM IN DUTB

Realnost politike pa je takšna: Baričič, čeprav je na UKC prišel zato, da bo (bi) varoval privilegije vpletenih zdravstvenih lobijev, ki so ga na UKC tudi začasno inštalirali (oziroma poskušali inštalirati za dvajset let!), je skoraj "nepomemben" faktor v primerjavi s tem, kar se zdaj dogaja na SDH in recimo še na slabi banki (DUTB). Namreč, kdor obvladuje SDH (in slabo banko), ta obvladuje tudi Slovenijo. Premier Cerar pa se je tukaj, kot pravijo, definitivno predal, prodal ali poklonil plenilcem in plenilskim lobijem.
Zdaj bo tudi zanimivo videti, ali bo - ker je Cerar storniral Baričiča - odstopil še predsednik nadzornega sveta UKC Ljubljana Tomaž Glažar, sicer visoki uradnik ministrstva za zdravje, kjer vodi direktorat za zdravstveno ekonomiko. Ko je Glažar začasno postavil Baričiča na čelu UKC, je namreč zagrozil, da bo odstopil, če Baričič za vodenje kliničnega centra ne dobi soglasja vlade. No, že to je skrajno čudno in kaže na hudo bolezensko stanje v državi, da nek državni uradnik javno grozi vladi, katere uslužbenec je ...
Sicer pa sta Glažar in Baričič v zadnjih dneh poskušala igrati na finto, kdo naj bi medijsko rušil Andreja Baričiča. Dobavitelji in "pijavke" kliničnega centra, ki naj bi jim Baričič začel rezati finančne kanale ...
(Disclaimer - razkritje) Ker je avtor teh vrstic prvi podrobno in verodostojno razkril večino sporne Baričičeve poslovne zgodovine (članek Na Bledu soseda, pod Zemljaričem pa kolega) in celo vrsto njegovih (tudi značajskih) potez, zaradi katerih Andrej Baričič nikoli ne bi smel postati niti začasni vršilec dolžnosti takšne javne ustanove, kot je UKC Ljubljana, lahko tudi sebi priznavam zasluge, da je Baričič vendarle - zgodovina.
In to že en teden po najinem edinem srečanju v Penu.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Adijo, prepotentni Baričič. Ne 20 let, niti 2 sekundi ne bo direktor kliničnega centra.