objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 19. november 2015 ob 06:45

Se general Božič lahko vrne za načelnika Slovenske vojske? Eni so za, drugi proti.
Predsednik Borut Pahor naj bi bil temu naklonjen, premier Miro Cerar menda ni proti, je pa proti Dobranu Božiču generalni sekretar SMC Erik Kopač, pravijo naši viri.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Marca prihodnje leto se mora po veljavnem zakonu upokojiti sedanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman, ki ga je oktobra lani za prvega slovenskega vojaka nenadoma postavil tedanji minister za obrambo Janko Veber.
Spomnimo. Veber je na hitro razrešil tedanjega načelnika Generalštaba Dobrana Božiča, kar je storil tudi brez posvetovanja s presenečenim predsednikom države Borutom Pahorjem in zato pokasiral javno Pahorjevo kritiko. Veber je kasneje padel kot minister zaradi obveščevalne afere pri prodaji Telekoma. Dobran Božič je po razrešitvi postal predstavnik Slovenske vojske pri Združenih narodih (OZN), vendar je New York zapustil že po nekaj mesecih, oktobra letos. Uradno iz osebnih razlogov, neuradno pa zaradi neurejenih finančnih razmer, ki niso omogočale, da bi se v New York preselila celotna štiričlanska družina. Po naših informacijah so Božiču tik pred njegovih odhodom iz ZDA na obrambnem ministrstvu sicer ponujali nekakšne finančne rešitve, ki pa naj bi bile celo zakonsko sporne, zato jih je Božič zavrnil.
Zdaj pa je Dobran Božič kot edini s činom generala med aktivnimi pripadniki Slovenske vojske - poleg Andreja Ostermana in njegovega namestnika načelnika Generalštaba Alana Gedra, ki mu prav tako "grozi" skorajšnja zakonska upokojitev - tisti, ki bi spet lahko postal načelnik štaba, saj se pač spodobi, da Slovensko vojsko vodi - general.
Cerarjeva vlada bi sicer lahko umetno podaljšala službovanje Ostermanu, če bodo sprejete spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, vendar le za nekaj mesecev, največ do konca leta 2016, Pahor pa medtem odlaga povišanje brigadirja Davida Humarja, ki so ga, predvsem nekateri politiki, predvideli za novega načelnika, po Ostermanu. Janko Veber, denimo, je tisti, ki je za Humarja predlagal čin generalmajorja, kar pa Pahor, vsaj za zdaj, še zavrača.
V politično kampanjo za napredovanje Davida Humarja (trenutno službuje kot slovenski predstavnik pri Natu in Evropski uniji v Bruslju) in proti Božiču so se medtem, kot je videti, že vključili tudi posamezni mediji, ki so blizu trdi levici.

BOŽIČ IN CERAR SAMA V NEW YORKU

Po navedbah naših virov je predsednik Pahor naklonjen vrnitvi Dobrana Božiča na mesto načelnika Generalštaba Slovenske vojske, tudi predsednik vlade Miro Cerar menda ni proti. Mimogrede, Cerar in Božič sta se tudi dlje časa sama pogovarjala v New Yorku, ko je bil Cerar na jesenskem zasedanju generalne skupščine ZN. Čeprav menda del osebja, ki je spremljalo Cerarja v New Yorku, "ločenemu sestanku" Cerarja in Božiča menda ni bilo naklonjeno.
Je pa, kot je slišati, proti Dobranu Božiču generalni sekretar Cerarjeve stranke SMC Erik Kopač, sicer tudi član katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede in nekdanji uslužbenec vojaške obveščevalne službe OVS.
Takšna vrnitev, comeback na čelo Generalštaba Slovenske vojske, kot se zdaj morda obeta Dobranu Božiču, je doslej uspela le Albinu Gutmanu ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Se general Božič lahko vrne za načelnika Slovenske vojske? Eni so za, drugi proti.