objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 19. november 2015 ob 06:45

Se general Božič lahko vrne za načelnika Slovenske vojske? Eni so za, drugi proti.
Predsednik Borut Pahor naj bi bil temu naklonjen, premier Miro Cerar menda ni proti, je pa proti Dobranu Božiču generalni sekretar SMC Erik Kopač, pravijo naši viri.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Marca prihodnje leto se mora po veljavnem zakonu upokojiti sedanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman, ki ga je oktobra lani za prvega slovenskega vojaka nenadoma postavil tedanji minister za obrambo Janko Veber.
Spomnimo. Veber je na hitro razrešil tedanjega načelnika Generalštaba Dobrana Božiča, kar je storil tudi brez posvetovanja s presenečenim predsednikom države Borutom Pahorjem in zato pokasiral javno Pahorjevo kritiko. Veber je kasneje padel kot minister zaradi obveščevalne afere pri prodaji Telekoma. Dobran Božič je po razrešitvi postal predstavnik Slovenske vojske pri Združenih narodih (OZN), vendar je New York zapustil že po nekaj mesecih, oktobra letos. Uradno iz osebnih razlogov, neuradno pa zaradi neurejenih finančnih razmer, ki niso omogočale, da bi se v New York preselila celotna štiričlanska družina. Po naših informacijah so Božiču tik pred njegovih odhodom iz ZDA na obrambnem ministrstvu sicer ponujali nekakšne finančne rešitve, ki pa naj bi bile celo zakonsko sporne, zato jih je Božič zavrnil.
Zdaj pa je Dobran Božič kot edini s činom generala med aktivnimi pripadniki Slovenske vojske - poleg Andreja Ostermana in njegovega namestnika načelnika Generalštaba Alana Gedra, ki mu prav tako "grozi" skorajšnja zakonska upokojitev - tisti, ki bi spet lahko postal načelnik štaba, saj se pač spodobi, da Slovensko vojsko vodi - general.
Cerarjeva vlada bi sicer lahko umetno podaljšala službovanje Ostermanu, če bodo sprejete spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, vendar le za nekaj mesecev, največ do konca leta 2016, Pahor pa medtem odlaga povišanje brigadirja Davida Humarja, ki so ga, predvsem nekateri politiki, predvideli za novega načelnika, po Ostermanu. Janko Veber, denimo, je tisti, ki je za Humarja predlagal čin generalmajorja, kar pa Pahor, vsaj za zdaj, še zavrača.
V politično kampanjo za napredovanje Davida Humarja (trenutno službuje kot slovenski predstavnik pri Natu in Evropski uniji v Bruslju) in proti Božiču so se medtem, kot je videti, že vključili tudi posamezni mediji, ki so blizu trdi levici.

BOŽIČ IN CERAR SAMA V NEW YORKU

Po navedbah naših virov je predsednik Pahor naklonjen vrnitvi Dobrana Božiča na mesto načelnika Generalštaba Slovenske vojske, tudi predsednik vlade Miro Cerar menda ni proti. Mimogrede, Cerar in Božič sta se tudi dlje časa sama pogovarjala v New Yorku, ko je bil Cerar na jesenskem zasedanju generalne skupščine ZN. Čeprav menda del osebja, ki je spremljalo Cerarja v New Yorku, "ločenemu sestanku" Cerarja in Božiča menda ni bilo naklonjeno.
Je pa, kot je slišati, proti Dobranu Božiču generalni sekretar Cerarjeve stranke SMC Erik Kopač, sicer tudi član katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede in nekdanji uslužbenec vojaške obveščevalne službe OVS.
Takšna vrnitev, comeback na čelo Generalštaba Slovenske vojske, kot se zdaj morda obeta Dobranu Božiču, je doslej uspela le Albinu Gutmanu ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Igor Hvala

2019-11-17 13:19:25


Zapisali ste in bi se strinjal z vami, da gre razumeti neprepričljive komentarje glavnega tajnika stranke Dejana Levaniča, ki v morebitnem padcu Hana očitno vidi priložnost za lastne kadrovske apetite. Dodati bi bilo, kot se zelo naglas govori znotraj sd v sodelovanju z Klemnom Žibertom, ki še vedno ni pojasnil izvora pridobljenih sredstev s katerimi si dobesedno kupuje podporo in manipulira znotraj stranke. Vidi se na mestu generalnega sekretarja stranke, Dejan Levanič pa naj bi se pomeril z Jernejem Pikalom. Minogrede kaj pa je pikalo naredil znotrraj sd tako dobrega. Veliko boljša je Andreja Katič v tem primeru. Ima vsaj nekaj znanje.Matjaž Nemec je neprepričljiv. Stranka naj najprej uredi probleme znotraj lastnih vrst in ne išče krivcev zunaj. V mnigih vladah so se imeli možnost dokazali in pojasnijo kaj so naredili za Slovenijo. Mimogrede Klemen Žibert sedi na ministrstvu Jerneja Pikala. Je kdo preveril kaj tam zares počne. Naj bi dobil za uslugo nepremičnine, provizijo za stanovanje Belle vie Tivoli. Do Anje Kopač se lahko sprehodi v copatih.Na Mesarski ulici pa naj bi tudi imel stanovanje.Glede na srednješolsko izborazbo in delovno dobo preverite izvor kapitala. Preverite in naredite revizijo na Ministrstvu za delo 2014 – 2018 kaj v tem obdobju počel Klemen Žibert pri Kopačevi. Povprašajte pri zaposlenih kako naj si je kupil nepremičnine. Alenka Bratušek ga ni želela v svoji vladi in je nemudoma spregledala situacijo in odreagirala. Hloda Žiberta prekladajo iz enega mesta na drugega.Nihče dejansko ne ve posebno vrednost kadra, kot je Klemen Žibert oz. si ne upa javno povedati saj mamut non stop grozi, maipulira in zastrašuje člane, kot lastne talce. Novemberska operacija Žiberta in Levaniča ni uspela, da bi nastavila in zamenjala kompletno vodstvo SD in začasno izrabila Pikala tako se znotra baze širi.
borut rojc

2019-11-17 09:47:37


Ne gre za antijanša koalicijo, pač pa protislovensko, izdajalsko. Vse delajo proti narodu, proti naravi, proti zdravemu človeškemu razumu...Človek, ki se zdi normalen, živi od svojega dela, ne more resno jemati zombijev. To so lahko, kot oni sami, le tisti, z dvema levima rokama, prevaranti, nakladači in bleferji. Takšen, predvsem neuravnovešen tip človeka, mi deluje tudi Vodeb, živeč v nekem svojem svetu... Levica nikoli ne bi izstopila iz pozicije nadkoalicijske stranke, če Šarec ne bi imel zagotovljene podpore drugih strank.Njihovo vlogo je prevzel stari prevarant Jelinčič, ki potrebuje pomoč globoke države v sodnem boju z mlado gospo za njuno skupno premoženje. Kanglico, četudi gratis, vedno rad pristavi tudi Tonin... Le kaj bi ob padcu vlade, zombiji počeli v življenju? Bi moral Mesec še naprej študirati? Kdo bi Tomički poplačal dolgove? Kam bi lahko šel jebiveter Kordiš ali trčeni gospod že po priimku, kateremu Janša leze ven že iz vsake paštete ?Zombiji vseskozi blefirajo. Takšni so večinoma tudi vsi tisti, ki jih podpirajo. Radi živijo lagodno in na račun drugih. V Sloveniji je takšnih, brezskrbno živečih brez obveznosti, vse več...O vaških posebnežih iz LMŠ, tokrat ne bi. Stranka SD ima med vsemi temi, ki kakor vladajo, edina tradicijo, čeprav krvavo. Po logiki razmišljanja partije, bi morali zavladati. Vendar, zločin v očeh stricev iz ozadja je med ljubitelji totalitarnih režimov in simbolov, nadomestila bebavost, mentalna zaostalost, vsesplošna nesposobnost članov. Predsednik Židan je srečen že, ko je sit. V pomanjakanju inteligence in splošne razgledanosti je nujno potrebno aktivirati nekaj zločinskih genov, če hočete, norosti. To se zdi dobitna kombinacija v mafijski deželi. Imamo nekoga, ki združuje te lastnosti.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Se general Božič lahko vrne za načelnika Slovenske vojske? Eni so za, drugi proti.