objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 26. november 2015 ob 06:43

Njeni viri sporočajo pučistom. Prej bo padla Cerarjeva vlada kot pa Julijana Bizjak Mlakar.
Ozadje današnjega puča: zadolženi filmski režiser Metod Pevec bi odstavil ministrico za kulturo, ker mu ne odpiše dolgov njegove firme in pusti do novega državnega denarja.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Da je Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo in vidna članica stranke Desus, vredna svojega denarja, smo na tem portalu že večkrat poročali. Z argumenti, dokumenti in zakulisnimi informacijami. Danes pa razkrivamo "današnji" tajni pučistični poskus zamenjave ministrice, ki se ga gre režiser Metod Pevec, sicer tudi predsednik nacionalnega sveta za kulturo, skupaj z njim pa še nekateri drugi večji politični igralci iz ozadja, ampak vsak s svojim motivom. Od Dragana Matića, poslanca SMC, še vedno jeznega, ker ni minister za kulturo, in Mitje Rotovnika, nekdanjega večnega generalnega direktorja Cankarjevega doma, jeznega, ker ne bo nikoli minister za kulturo, do Uroša Grilca (Pozitivna Slovenija) in Majde Širca (ukinjena stranka Zares), nekdanjega ministra in nekdanje ministrice za kulturo, ki menda mislita, da sta še vedno ministra za kulturo.
Puč naj bi se začel na današnji seji nacionalnega sveta za kulturo, ki jo je Pevec sklical ob deseti uri v prostorih ministrstva za kulturo na Maistrovi ulici 10. Na dnevnem redu so program dela in finančni načrt sveta, tako imenovani "problemi odločanja v slovenski kulturi", ter pismo Pevca predsedniku vlade Miru Cerarju, kar med poznavalci velja za "ideološki uvod" poskusa zamenjave sporne ministrice Julijane Bizjak Mlakar. Na sami seji naj bi protestno odstopila Pevec in Simon Kardum, direktor Centra urbane kulture Kino Šiška. Kardum bo (naj bi) zahteval tudi odstop ministrice, potem pa bodo (naj bi) videli, kako se bo razpletalo.
Pevec in drugi pučisti Imajo namreč eno veliko težavo, da so se že - sprli. Nekateri člani sveta namreč ne mislijo odstopiti, drugi pa, denimo dirigent Uroš Lajovic ter prevajalka in dramaturginja Alja Predan, galeristka Jadranka Plut pa ne, čeprav naj bi prej o tem razmišljala, podpira pa pismo Metoda Pevca. Nekateri člani sveta pa naj bi tudi ugotovili, da jih Metod Pevec - izsiljuje.
Glavni razlog, zakaj naj bi odstopili, je seveda državni oziroma davkoplačevalski denar, ki jim ga ministrstvo ne da toliko, kot menijo, da bi ga oni morali dobiti. Bodo pa to teatralno zavili v druge, bolj sofisticirane argumente.

PEVEC IN CO. DRŽAVI DOLGUJEJO SKORAJ 300 TISOČ EVROV!

Toda režiser Metod Pevec tukaj brede še globlje. Dokumenti, ki jih objavljamo v nadaljevanju, namreč črno na belem dokazujejo, da so njegovi zaskrbljeni kulturniški protesti zoper ministrico in pismo Cerarju pogojeni s povsem zasebnimi finančnimi interesi. Kot solastnik produkcijske hiše Vertigo, skupaj s producentom Danijelom Hočevarjem in znanim režiserjem Damjanom Kozoletom, je Pevec - prek Vertiga - neposredno povezan z dolgovi Emotionfilma do Slovenskega filmskega centra (SFC), ki mu trenutno dolgujejo dobrih 143 tisoč evrov, skupaj z obrestmi pa skoraj 300 tisoč. Ker je SFC ustanovila država, se Metod Pevec in njegov Vertigo zaradi nastalega finančnega dolga formalno ne morejo prijavljati na javne razpise SFC in tako priti do državnega denarja.
Pevec je tudi že lobiral pri ministrici Julijani Bizjak Mlakar, da bi mu ministrstvo omenjeni dolg, ki ga menda "ne morejo plačati", na nek način odpisalo, kar dokazuje zapisnik sestanka z dne 7. julija letos, ki ga prav tako objavljamo v nadaljevanju. Vendar ta njegov predlog ni šel skozi, zato se zdaj Pevec gre veliko politično akcijo.
Razplet puča in spopada pa še zdaleč ni znan, saj naši viri blizu ministrice Julijane Bizjak Mlakar zelo nedvoumno sporočajo pučistom, da bo "prej padla Cerarjeva vlada kot pa bodo Pevec, Kardum, Rotovnik, Grilc ali Matić zamenjali ministrico ..."

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Njeni viri sporočajo pučistom. Prej bo padla Cerarjeva vlada kot pa Julijana Bizjak Mlakar.