objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 17. december 2015 ob 06:28

Nastajata dve novi liberalni stranki. Bojan Dobovšek in Blaž Vodopivec. Komu bo uspelo?
Na slovensko politično prizorišča kmalu prihajata dve novi liberalni stranki. Eno delata Bojan Dobovšek in Peter Jamnikar, drugo pa Blaž Vodopivec, znan po novinarskih piškotkih.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Že prihodnje leto bosta na slovenskem političnem prizorišču vzniknili dve novi liberalni stranki. Eno dela Bojan Dobovšek, nekdanji poslanec Cerarjeve stranke SMC, skupaj s Petrom Jamnikarjem, še enim ustanoviteljem SMC, drugo pa Blaž Vodopivec, psiholog in finančnik, sicer pa nekdanji kolumnist poslovnega časnika Finance, širši javno najbolj znan po zapisu o novinarskih piškotkih. Vodopivec je pred časom prišel v medije tudi z nakupom poslovne stavbe v lasti bankrotiranega poslovneža Igorja Jurija Pogačarja na Einspielerjevi 6 v Ljubljani, ki jo je kupil prek svoje družbe BVM in zanjo odštel 2,51 milijona evrov.

JAMNIKAR ŠEF ZAVODA, DOBOVŠEK ŠEF STRANKE

Dobovšek in Jamnikar novo stranko začenjata z ustanovitvijo zavoda za boj proti korupciji, ki bo kasneje prerasel v stranko. Gre torej za preizkušen model, najprej zavod, potem stranka, ki ga je Jamnikar uporabil že pri ustanavljanju stranke Mira Cerarja. Čeprav bo, oziroma že je direktor zavoda Jamnikar (ime zavoda je Dobra država - zavod za politično kulturo), bo predsednik stranke, kar je že jasno, Bojan Dobovšek. Logičen je tudi program stranke, vsaj osnovna točka tega programa, to je bolj proti korupciji.
No, to je znano, manj znano pa je, da naj bi Dobovšek in Jamnikar zdaj nekoliko omilila ambicije nastajajoče stranke. Menda ne gradita stranke za zmago na parlamentarnih volitvah, kar je bil cilj Mira Cerarja in SMC, ampak, bolj realno, "zgolj" za preboj v parlament oziroma delata liberalno stranko, ki bi na volitvah dobila pet do deset odstotkov volilnih glasov, potem pa igrala ključno vlogo pri sestavljanju vladne koalicije.

ŠUŠTERŠIČ IN LAHOVNIK, VSAJ ZAENKRAT, REKLA - NE

Če program bodoče stranke Bojana Dobovška in Petra Jamnikarja temelji na boju proti korupciji, program nastajajoče liberalne stranke Blaža Vodopivca nastaja na liberalnem gospodarskem programu, zelo podobnem, kot ga je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami furala Nova Slovenija. Z eno pomembno razliko, da so vodilni politiki NSi liberalni gospodarski program uvozili od zunaj, napisali so jim ga namreč nekateri priznani liberalni ekonomisti; gospodarski program liberalne stranke Blaža Vodopivca pa ni (ne bo) posvojen, ampak njihov, avtentičen.
No, če je torej bolj ali manj znan program te bodoče liberalne stranke, pa ostaja še odprto vprašanje liderja stranke. Blaž Vodopivec naj bi to funkcijo za zdaj opravljal začasno, se pa, kot slišimo, pogovarja z vidnimi bivšimi politiki oziroma ministri. V igri naj bi bila Janez Šušteršič, minister za finance v vladi Janeza Janše in bivši podpredsednik sicer precej klavrno propadle Virantove Državljanske liste, ter Matej Lahovnik, minister za gospodarstvo v Pahorjevi vladi, toda oba naj bi ponudbo, vsaj zaenkrat, že zavrnila. Po naših informacijah bo "stranka Blaža Vodopivca" uradno ustanovljena kmalu po novem letu.

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Nastajata dve novi liberalni stranki. Bojan Dobovšek in Blaž Vodopivec. Komu bo uspelo?