objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 28. december 2015 ob 06:55

Danilo Türk za OZN je strel v prazno. Če bi kandidirali Pahorja, pa bi nam res lahko uspelo.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Uradna kandidatura Danila Türka za generalnega sekretarja OZN, kar je pred božičnimi prazniki uredila Cerarjeva vlada, je čisti strel v prazno in slika nesposobnosti slovenske zunanje politike. Zakaj?
Prvič. Nobena resna država za generalnega sekretarja Združenih narodov ne bi predlagala človeka, ki je doma, v svoji državi, izgubil volitve. Kaj šele tako močno, kot jih je - predsedniške - izgubil Danilo Türk. To je izraz nespoštovanja inštitucije OZN in nepoznavanja pravil v mednarodni skupnosti.
Drugič. Nobena država za generalnega sekretarja Združenih narodov ne bi predlagala človeka, ki se mu je že za časa svojega službovanja v palači OZN v New Yorku uspelo zameriti najmanj dvema stalnima članicama varnostnega sveta (OZN), to je Združenim državam Amerike in Veliki Britaniji. Pa ne samo zaradi svojih stališč, ampak tudi zaradi značajski potez, ki so (že davno) ocenjene za hibo, če bi Danilo Türk slučajno postal prvi človek Združenih narodov. Zato Türkova dolgoletna newyorška diplomatska kariera ob East Riverju pač ni njegov adut, temveč kvečjemu nasprotno.
In tretjič. Nobena resna države za generalnega sekretarja OZN ne bi predlagala človeka, potem ko je že vsaj od dveh stalnih članic varnostnega sveta Združenih narodov (spet ZDA in Velike Britanije) sprejela zelo jasne namige, da ga pri morebitni kandidaturi ne bodo podprle.
Mimogrede, Danilo Türk je (bil) tudi edini predsednik kakšne države znotraj zveze Nato, ki je na javni sceni sesuval ZDA (primer Dražgoše). Takrat, zaradi Dražgoš, so namreč na posvetovanje v Stare Department poklicali tedanjega ameriškega veleposlanika Josepha Mussomelija, ki je potem doma - v Washingtonu - komaj prepričal svoje šefe, da ZDA iz Slovenije niso odpoklicale svojega veleposlanika - kot diplomatski opomin Sloveniji.
Zato Danilo Türk za izvolitev nima prav nobenih možnosti, ne pa da njegove možnosti "niso slabe, a ima močno konkurenco", kot je, citirano, pred dnevi po odločitvi Cerarjeve vlade zapisal zunanjepolitični novinar časopisa Dnevnik Aleš Gaube. No, tu ne gre za kakšno novinarsko neznanje, ampak za tipično dvorno uslužno dirigirano pisanje.
Podobni teksti se bodo, verjemite, nadaljevali tudi drugje, recimo v Delu, kjer bo enaka mnenja zapisovala še ena "znana" zunanjepolitična novinarka Saša Vidmajer, verjetno po kakšnem kosilu v centru Ljubljane z Igorjem Pribcem, nekdanjim namestnikom šefa volilnega štaba Danila Türka, ki se po mainstream medijih prodaja kot neodvisni politični analitik.
Da nekdanji predsednik države Danilo Türk, ki so ga, užaljenega, domači volivci leta 2012 postali v kot ali pa na smetišče zgodovine, res nima prav nobenih možnosti za izvolitev, posredno dokazujejo tudi hvalnice, ki jih njegovi kandidaturi poje nekdanji predsednik države Milan Kučan. Taisti Kučan, ki se je pred leti v ožjih družbah precej glasno norčeval iz Türka, danes govori, resda ob nerodnem zapletanju jezika, da je Türk "najboljši kandidat za generalnega sekretarja OZN, kar jih premorejo vzhodnoevropske države" (vir: 3. program TV Slovenija).
In zakaj naj bi Kučanove javne hvalnice Türku dokazovale nezmožnost njegove izvolitev? Zato ker je Kučan dokazano netalentiran in brez vsakršnega smisla za zunanjo politiko. Razen ideološko. Najnovejši dokaz temu je Kučanova bizarna proruska zunanjepolitična drža, ki jo je izpričal med svojim nastopom na letošnji komemoraciji pri Ruski kapelici pod Vršičem, prejšnji pa denimo njegovo famozno poročilo, ki ga je spisal kot posebni odposlanec Boruta Pahorja (takrat je bil Pahor še predsednik vlade) v Bosni in Hercegovini, ko se je Kučan kar postavil na stran interesov Republike Srbske in srbskega liderja iz Banjaluke Milorada Dodika.

ERJAVEC POTOŽI: MOJI UPOKOJENCI ME BODO UBILI

Ko je Slovenija predlagala Danila Türka, smo Slovenci zapravili resno priložnost, da bi prvič in verjetno samo enkrat v zgodovini res dobili generalnega sekretarja OZN, če bi na dan prišli s pravim kandidatom. Za katerega bi se sicer morali malo potruditi, pa se nismo.
Gre za Boruta Pahorja, aktualnega predsednika države. Namige, da bi bil Pahor pravi kandidat, so posameznim slovenskim politikom prenesli Američani. Konkretno, na primer, je s Pahorjem govoril že omenjeni Mussomeli, ki je enako - naj Slovenci predlagamo Pahorja - takrat povedal tudi predsedniku Socialnih demokratov Igorju Lukšiču. Prihajale so celo že prve napol uradne podpore, recimo iz Velike Britanije, Madžarske in še nekaj drugih držav, ki so jih prinašali tudi veleposlaniki, akreditirani v Ljubljani.
Ko je Igor Lukšič to prenesel na vrh vladne koalicije pod vodstvom premierke Alenke Bratušek, pa je Karl Erjavec, kot minister za zunanje zadeve in prvak Desusa, nonšalantno povedal, da ga "bodo njegovi upokojenci ubili, če ne podpre Danila Türka" ... Türk se je sicer za funkcijo predlagal sam, kot kasneje Alenka Bratušek za evropsko komisarko.
Ostalo je že znano, tako rekoč zgodovina. Za pravo ali smiselno pozicioniranje Slovenije tudi v tej zunanjepolitični tekmi pa očitno ne premoremo niti trohice politične pameti.
Edini, ki bo nekaj imel od te kandidature, je Danilo Türk. Zdaj bo lahko spet na stroške davkoplačevalcev vsaj eno leto in pol tako rekoč turistično potoval po svetu, uradno sicer kakor lobiral, prepogosto nastopal v (slovenskih) medijih, si nadel pameten in rahlo zaskrbljeni obraz za vse težave tega sveta in se nasploh lepo imel ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Danilo Türk za OZN je strel v prazno. Če bi kandidirali Pahorja, pa bi nam res lahko uspelo.