objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 29. december 2015 ob 06:54

Petrič odpušča, tudi Vesna Milek se trese. Toda brez panike, Bojan Požar ne prihaja na Delo.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Pred nekaj dnevi se je na Delu zgodil eden od - verjetno - nešteto sestankov. Zbral se je skoraj celoten vrh časopisno-založniške hiše, vključno z vodilnimi uredniki in novinarji, širši javnosti neznani Gregor Knafelc, ki ga je novi lastnik Dela Stojan Petrič angažiral za strateško sanacijo hiše, pa je sestankujočim resno pojasnjeval strateške načrte, vključno z nameravanim odpuščanjem. Po njegovih besedah naj bi že v začetku prihodnjega leta na Delu brez službe ostalo do 60 ljudi, kar znese približno 18 odstotkov vseh zaposlenih.
Ko je Knafelc končal, je dal možnost za postavljanje vprašanj, če komu še ni kaj jasno. In edino vprašanje, ki ga je nekdo od prisotnih postavil, je bilo, "ali držijo govorice, da Bojan Požar", avtor teh vrstic, "prihaja na Delo?".
"Ne, to ne drži," je odgovoril Petričev japi Gregor Knafelc (ta dialog je zapisan po pripovedovanju enega od virov).
Naj tistim, ki jih daje ta panika zaradi moje malenkosti (ne pa zaradi siceršnje totalno krizne situacije na Delu), nemudoma povem, da ne prihajam na Delo.
O tem se, vsaj zadnji dve leti ne (več), nisem z nikomer pogovarjal in me tudi ne zanima. Niti najmanj.
Knafelca osebno sploh ne poznam, Petrič pa me itak ne bi vzel, tudi če bi to hotel, glede na dejstvo, da sem pred leti kot novinar prvi dokumentirano razkril nekatere domnevne nepravilnosti pri njegovem menedžerskem prevzemu idrijskega Kolektorja, ki so sicer še vedno predmet preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada. Stojan Petrič me je takrat celo jezno tožil, vendar je sodišče njegovo tožbo takoj zavrglo. Torej, brez panike.
Se pa na Delu za prihodnje leto res načrtuje velik val odpuščanja. Če Petrič želi, kot slišimo že nekaj časa, z Delom letno "zaslužiti" od pol milijona do milijon evrov letno (spomnimo, za Delo je Petrič plačal 7,3 milijone evrov, za katere finančniki sicer pravijo, da jih v tej branži ne bo nikoli več dobil nazaj), Delo pa zadnja leta posluje z izgubo, mora število zaposlenih zmanjšati vsaj za 30, če ne celo za 40 odstotkov, in to v prihodnjih dveh, treh letih.
Masaker odpuščanja se je sicer že začel in zadel tudi nekatera bolj znana novinarska imena. Poleg Erike Repovž iz gospodarske redakcije (mimogrede, Repovževa je pred leti iz nič postavila spletno stran Dela - Delo.si) in Ljuba Vukeliča iz četice fotografov je najbolj zadelo kulturo. Spakirati sta morali prejšnja urednica kulturne redakcije Jelka Šutej Adamič in novinarka Maja Megla, na sceni poznana tudi kot nekdanja zasebna spremljevalka bivšega urednika Mladine Roberta Botterija, današnjega tiskovnega predstavnika Socialnih demokratov Denisa Sarkiča in Janija Novaka iz skupine Laibach ter bivša žena filozofa, prevajalca in publicista Gorazda Kocijančiča, sina Janeza Kocijančiča. Ker so Petričevi odpustili Šutej Adamičevo in Meglo, se podpisuje celo protestna peticija kulturnikov, seznam podpisanih pa je mogoče videti tudi na blogu že pred časom upokojenega in kasneje od honorarjev odžaganega znanega - seveda bivšega - novinarja Dela Marijana Zlobca. Sicer je tudi slišati, da številni podpisujejo peticijo predvsem zaradi Jelke Šutej Adamič, ne pa zaradi Maje Megle.
Ker so Petričevi s prvim valom odpuščanja za zdaj očitno udarili predvsem proti kulturni redakciji (tam naj bi bilo doslej celo 20 zaposlenih!), je strah, kot pravijo naši viri, zaobjel tudi Vesno Milek, novinarko in pisateljico. Menda se boji, da bo odpuščena še ona. Na Delu ji namreč številni očitajo, da svoje intervjuvance sprašuje vedno iste stvari, med vprašanji citira vedno ene in iste tuje avtorje in naj kot novinarka pri intervjujih nasploh ne bi nič napredovala. Njen strah pa naj bi bil toliko večji tudi zato, ker so menda minili, kot se zdaj govori, "zlati časi pisateljice" Vesne Milek, ko naj bi za seksi branje na zasebnih rojstnodnevnih zabavah honorarno zaračunavala tudi po 3 ali 4 tisoč evrov in imela veliko denarja.
"Spiske smrti" bodočih odpuščenih na Delu pripravljata direktorica družbe Irma Gubanec in odgovorna urednica Dela Mateja Babič Stermecki.
Napovedano masovno odpuščanje in ukinjanje poslovno pa tudi vsebinsko slabih projektov (po novem letu pade mesečnik Delo de Facto, marec pa bo odnesel štirinajstdnevnik Pogledi, potem ko se zanj iztečeta finančni donaciji Mestne občine Ljubljana in ministrstva za kulturo) je sicer povsem legitimna in ekonomsko upravičena logika Stojana Petriča. Delo je leta 2013 pridelalo nekaj več kot en milijon evrov izgube, leta 2014 pa je bila izguba še višja, za sto tisoč evrov - 1.157.100,00, čeprav so, po javno dostopnih podatkih, imeli 3 milijone evrov manj prihodka (okroglih 41 milijonov evrov letno).
Pri odpuščanju pa gre Petriču na roko, da je ožji član Kučanovega Foruma 21. Tako si ga namreč pretežno levi novinarji in uredniki Dela ne upajo ali ne smejo ideološko napasti, kar bi se sicer zgodilo, če bi kupec Dela postal kdo iz ožjega kroga Janeza Janše. Si predstavljate, kaj bi vse počeli novinarska združenja in sindikati, če bi kakšen Janšev podjetnik tako masovno kot Petrič - odpuščal na Delu?! Zdaj pa so tako rekoč vsi popolnoma tiho.
Morda pa ni naključje, da se Petrič, vsaj za zdaj, vsekakor izogiba odpuščanju v notranjepolitični redakciji Dela. Torej med tistimi najbolj politično zvestimi novinarji, ki menda za svoje službe, da jih obdržijo na Delu, pospešeno lobirajo pri posameznih politikih. Če bi Petrič denimo odpustil komentatorja Janeza Markeša, ki res blazno malo piše, ob sredah pa skupaj z urednikom Sobotne priloge Alijem Žerdinom nastopa v komaj gledljivem in zastarelem videostudiu Delo (kot tista dva stara opravljivčka iz Muppet Showa) brez resnega spletnega dosega, bi na Delu na letni ravni privarčevali okoli 60 do 70 tisoč evrov.
Iz ožjega Kučanovega kroga pa naj bi bil za Petriča in Delo sicer neposredno zadolžen - že prej omenjeni - Janez Kocijančič, Kučanov prijatelj ter bivši predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Gre za preverjeno informacijo. Ergo, če kaj rabite na Delu ali pri Petriču, se splača poklicati Kocijančiča ...
Delo je sicer tudi osebni in družinski projekt Stojana Petriča, čeprav je novi lastnik Dela formalno družba FMR, kjer je Petrič predsednik nadzornega sveta. Ne nazadnje je Petrič za prokuristko Dela postavil Natašo Luša, članico uprave FMR pa tudi sam je veliko v hiši.
Ni pa, slišimo, hotel na Delo vzeti Petra Frankla, direktorja poslovnega časnika Finance. Menda sta se na koncu celo sprla, zdaj pa naj bi bil Petrič celo jezen na Frankla, ker naj bi Frankl za svoj prihod na Delo preveč intenzivno lobiral. Petriču pa naj bi ponujal tudi odkup usihajoče tiskane izdaje Financ.
In za vsak slučaj še enkrat. Brez panike - ne prihajam na Delo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Petrič odpušča, tudi Vesna Milek se trese. Toda brez panike, Bojan Požar ne prihaja na Delo.