objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 4. januar 2016 ob 06:54

To so trije kapitalci za odstrel leta 2016: Dušan Mramor, Janko Medja in Ljerka Bizilj
Letos naj bi se stresli stolčki ministra za finance, predsednika uprave Nove Ljubljanske banke in direktorice TV Slovenija. Njihovi odstopi in zamenjave niso izključeni, celo več, so pričakovani.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Tri kapitalske tarče, ki jih že letos - zelo verjetno sredi mandatov - utegne odnesti Cerarjeva vladna politika, so minister za finance Dušan Mramor, predsednik uprave Nove Ljubljanske banke Janko Medja in direktorica Televizije Slovenija Ljerka Bizilj.

MRAMOR GRE LAHKO TUDI SAM

Če so še pred nekaj meseci celo tuji diplomati, akreditirani v Sloveniji, modro ugotavljali, da vlado Mira Cerarja dejansko vodita finančni minister Mramor ter zunanji minister in prvak Desusa Kar Erjavec, so se stvari za Dušana Mramorja potem zelo spremenile. Po koncu kadrovanja nadzornega sveta in nove uprave Slovenskega državnega holdinga se je znašel sredi spopadov in obračunov na vrhu SMC, med Aleksandrom Kešeljevićem, Erikom Kopačem, Horstom Hafnerjem in tudi Nejcem Brezovarjem, rušijo ga časnik Delo pod vodstvom novega lastnika Stojan Petriča na račun izplačanih famoznih "dodatkov za stalno pripravljenost" izbranim kadrom na ljubljanski Ekonomski fakulteti, ko je bil Mramor še dekan, (Petrič je hkrati osebno odigral pomembno vlogo pri nedavni hitri zaustavitvi Mramorjeve davčne minireforme, in to tudi s precej žaljivimi besedami in tonom na Mramorjev račun v časopisih Dnevnik in Finance; uredništvo Financ je Mramorja za nameček razglasilo še za "luzerja leta"), rušijo ga župani ..., zato ni izključeno, da bi Mramor odstopil celo sam.
Kar pomeni, da bi ga v to pač prisilili (tisti interesni krogi, ki so Cerarju naredili vlado in mu jo tudi vodijo), saj ga Miro Cerar sam verjetno res ne bo ali ne bi odstavil.
Pri tem je zanimivo, da minister za finance Dušan Mramor doslej niti ni bil kakšna velika tarča opozicije, londonska revija The Banker (iz skupine Financial Times) pa ga je pravkar izbrala za evropskega finančnega ministra leta 2016. Dobil je torej enako priznanje kot pokojni Andrej Bajuk, leta 2005.
Mimogrede, naši viri sicer še pravijo, da naj bi se Nejc Brezovar v prihodnjih mesecih bolj posvetil načrtovanim zamenjavam v energetiki, omenjajo pa Eles, HSE in Elektro Maribor.

KONEC MEDJE, ZADNJEGA MOŽA DL

Petletni mandat Janka Medje na čelu uprave NLB se končuje šele oktobra 2017, toda po nekaterih informacijah naj bi se že letos zgodila - predčasna zamenjava. Pri čemer je zamenjava Janke Medje tesno povezana tudi s kadrovskim razpletom okoli finančnega ministra Mramorja, pogoji za odstavitev Medje pa so sicer že vzpostavljeni z novo upravo in nadzornim svetom SDH. Tako naj bi Marko Jazbec, novi predsednik uprave SDH in bivši član uprave NLB, že zgodaj spomladi sprožil postopke za imenovanje nekaterih novih članov nadzornega sveta NLB, kar pomeni zgolj uvod za odstranitev Medje.
Vzroki se bodo že našli: šlo bo bodisi za nadaljevanje znane preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada zoper Medjo iz septembra 2013 ali pa za slabše poslovne rezultate NLB, medtem ko naj bi ga medijsko napadli prek TV Slovenija. Medja, kot pravijo poznavalci, pa naj se letos ne bi zmogel več izvleči z ovadbami zoper nekdanje vodilne uslužbence NLB, kar naj bi taktično počel v preteklem letu, s pomočjo Draga Kosa.
Politično ozadje predvidene zamenjave Janka Medje je prevzem NLB in tako popolni prevzem skoraj vseh ključnih vzvodov ekonomske oblasti v državi (DUTB, SDH, NLB), za obdobje do konca mandata Cerarjeve vlade, kar je tudi prvi cilj struktur, ki stojijo v ozadju te vlade.
Sicer pa je bil tudi Medja, da ne bo pomote, politično nastavljen šef uprave NLB, kot kader zdaj že propadle Državljanske liste. Janko Medja je danes tudi zadnji preostali finančnik iz časov druge Janševe vlade in s seznama Virantove DL, ki se še drži na svoji poziciji. Po navedbah naših virov naj bi se zadnje čase dobival z Gregorjem Virantom, ki se na slovensko politično sceno po novem vključuje prek Twitterja.

MAŠČEVANJE TRDE LEVICE - LJERKI BIZILJ

Že avgusta se bo ponudila tudi prva resna možnost za predčasno zamenjavo Ljerke Bizilj. Takrat namreč poteče mandat osmim članom programskega sveta RTV in glede na moč vladne koalicije v državnem zboru bo nova sestava programskega sveta drastično bližje tranzicijski levici kot pa sedanji programski svet, ki je vsaj približno enakomerno porazdeljen med levico in desnico. Nova sestava programskega sveta pa lahko zelo učinkovito pritisne na generalnega direktorja RTV Marka Fillija, naj sproži in nato tudi doseže predčasno zamenjavo Biziljeve.
In glede na znane okoliščine je pravzaprav zelo zelo malo verjetno, da tranzicijska (ali trda) levica tega ne bo storila oziroma bo naredila vse, da Biziljeva - kot direktorica TVS - pade. Je namreč cela vrsta stvari, ki jih mediji in medijski mnenjski voditelji na levici Ljerki Bizilj ne bodo nikoli odpustili. Ne nazadnje, treba je tudi "maščevati" odpoved novinarju Eriku Valenčiču, "komunistu, ki podpira islam", kot naj bi ugotovila sedanja sestava programskega sveta, in ga pripeljati nazaj na državno televizijo ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
dušan mramor Janko Medja ljerka bizilj miro cerar karl erjavec aleksandar kešeljević Erik Kopač Horst Hafner Nejc Brezovar stojan petrič andrej bajuk Eles hse Elektro Maribor marko jazbec Drago Kos Gregor Virant Marko Filli Erik Valenčič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Arij Slovenski

2019-10-20 13:14:55


Kje se pozna uničenje Istrabenza? V tem, da so vsa slovenska podjetja, ki jih je Bavčarjev Istrabenz pokupil in nagrabil, danes izropana, uničena in za bagatelo prodana raznoraznim balkanskim tajkunom. Zahvaljujoč Bavčarju so Droga Portorož, Kolinska, Hotel Kempinski in ostala nekdaj prestižna slovenska podjetja zdaj v rokah čefurskih tatov in banditov, ki jih izčrpavajo in ropajo. Izjemen "dosežek", res! S tem, da je v Istrabenzu zaposlil 3.800 brezdelnih koritarskih parazitov, ki nič ne prispevajo k produktivnosti in zaslužku podjetja, ampak samo vlečejo mastne plače, se pa lahko hvali samo topoumen komunistični kleptoman, ki se na ekonomijo spozna kot zajec na boben. Ne, Bavčar ni noben heroj niti uboga žrtev režima, ki bi se nam morala smiliti. Je zgolj tipičen komunistični aparatčik in partijski povzpetnik, ki je hotel postati premožen tajkun, pa se mu račun ni povsem izšel, ker se ga je njegova Partija medtem odrekla in ga poslala na hladno. Revolucija pač včasih žre tudi svoje otroke. In Bavčar je definitivno otrok revolucije, saj je še sredi 80-tih (tako kot Janša in Požar) prisegal večno zvestobo Titu in Partiji in se vzpenjal po partijski lestvici. Po operetni "osamosvojitvi" oz. "odcepitvi od Jugoslavije", ki se je zgodila samo na papirju - saj je Slovenija danes še vedno totalno preplavljena s komunisti in jugovići - pa je Bavčar odrgel masko demokrata in se vrnil v okrilje murgelske LDS, ki mu je obetala boljši karierni pospešek. Seveda je Bavčar - skupaj z ostalimi prefarbanimi udbovci in komunisti ala Janša, Bučar, Spomenka, Rupel, itd. - poskrbel, da tudi lustracije nikoli ni bilo in da bo Slovenija na veke vekov ostala pod jugo-komunistično okupacijo. Komunist pač ostane komunist, pa če se stokrat prefarba in preobleče v demokrata. Pa tudi v zaporu Bavčarju ne bo hudega. Prej kot v 5 letih bo (predčasno) prišel ven in potem brezskrbno užival sadove nagrabljenega premoženja, ki ga je prej pravočasno poskril ali prepisal na sorodnike. Celoživljensko hlapčevanje Partiji se mu bo torej vendarle izplačalo.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

To so trije kapitalci za odstrel leta 2016: Dušan Mramor, Janko Medja in Ljerka Bizilj