objavi na
pozareport.si

forum

Ponedeljek, 1. februar 2016 ob 07:05

Epilog prostitucije Urške Čepin. Sramotna sodba šefa ljubljanskega sodišča razveljavljena.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Famozna pravnomočna sodba Marjana Pogačnika, predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča, v primeru medijsko razvpitega razkritja prikrite prostitucije starlete Urške Čepin, ki po vsebini ni bila samo bizarna, ampak celo sramotna, je zdaj razveljavljena, tokrat po zaslugi vrhovnega sodišča.
Vrhovno sodišče pa Pogačnikove sodbe (to je brez večjega premisleka popolnoma enako potrdilo še višje sodišče in tako začasno pokrilo Pogačnika) ni samo razveljavilo, ampak jo je tudi vsebinsko popolnoma raztrgalo.
Spomnimo. Pri raziskovanju prikrite prostitucije znotraj slovenskega jet seta so se aprila 2012 pojavili tudi videoposnetki Urške Čepin, kako erotično masira svojega klienta, finančnika, zaposlenega kot finančnega direktorja javnega zavoda s področja zdravstva, in tudi lokalnega politika. Njegovega imena tukaj in zdaj ne smemo zapisati, ker je dosegel začasno sodno prepoved, ki nam to izrecno prepoveduje, čeprav drugi mediji njegovo ime ob tem primeru smejo uporabljati. Ampak to je očitno še eden od skrajno nenavadnih umotvorov slovenskega pravosodja. Se pa se je taista oseba kasneje v medijih pojavila tudi kot tarča kriminalistične preiskave (NPU) zaradi suma finančnih malverzacij v javnem zavodu, kjer je še vedno zaposlena.
Urška Čepin je zaradi objave videoposnetkov vložila kazensko tožbo, za avtorja teh vrstic pa predlagala zaporno kazen in plačilo 10 tisoč evrov odškodnine.
Sodni primer Čepinove je dobil (prevzel) okrožni sodnik Marjan Pogačnik, takrat še kandidat še za predsednika sodišča, sicer pa nekdanji ne preveč uspešni direktor kriminalistične uprave, za katerega je njegov naslednik na funkciji direktorja kriminalistov Dušan Mohorko ugotovil, da je imel celo črni fond. No, kljub temu je pravnik Marjan Pogačnik lahko postal sodnik, kasneje pa celo predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča. Avtor teh vrstic je o Marjanu Pogačniku, ko je bil še direktor kriminalistov, napisal in objavil vsaj dva novinarska članka, vendar Marjan Pogačnik ni niti pomislil nato, da bi se zaradi videza nepristranskosti sojenja v tem primeru izločil kot sodnik.
Marjan Pogačnik je sodbo izrekel 8. oktobra 2013. Avtorja teh vrstic je obsodil na 7.500 evrov kazni, za plačilo odškodnine pa Urško Čepin poslal na civilno tožbo. Ta pa je, opogumljena s Pogačnikov sodbo, svoj odškodninski zahtevek zvišala na 50 tisoč evrov!
Svojo sodbo je sodnik Marjan Pogačnik utemeljil z neverjetnimi, kot rečeno, bizarimi ter za pravo in zdravo pamet zares sramotnimi argumenti. Sodba je temeljila na njegovih trditvah, da je šlo za povsem zasebno intimno srečanje z Urško Čepin, čeprav si je Pogačnik med obravnavo tudi sam ogledal videoposnetek erotične masaže, med katero Čepinova osebi, ki ji masira penis, govori "klient", na koncu akta pa klient Čepinovi vidno izroči denar kot plačilo za erotično seanso. Pri tem je treba dodati, da sta Čepinova in klient po uvodni masaži opravila tudi spolni spolni akt, vendar zunaj dosega skrite kamere. Je pa na posnetku vidno, kako se odpravljata na končanje spolnega akta.
Potem je sodnik Marjan Pogačnik "verjel" pričanju Urške Čepin, da je imela v masažnem salonu za prikrito prostitucijo na Topniški ulici številka 35c, za katerega je sicer sama priznala, da je vedela, da gre za erotični masažni salon pod vodstvom gospe Marjete Burje, najeto eno sobo zgolj zato, da bi se tja umaknila, kadar bi želela imeti svoj mir. Pri seksualni obdelavi klienta, ki naj bi ga Čepinovi priskrbela Burja, pa naj bi šlo za enkratni dogodek in naj bi ga erotično zmasirala zato, ker je pač potrebovala denar.
Eden od vrhuncev sprenevedanja sodnika Marjana Pogačnika pa je bila njegova vrhunska ugotovitev, da ni pravih dokazov, da je na Topniški ulici 35c šlo za prostitucijo (čeprav je to med pričanjem priznala celo sama Čepinova), saj zunaj na cesti in pred vhodom v najeto zasebno stanovanje ni bilo nobenih vidnih oznak (table?!), da gre za prostore za prostitucijo oziroma za masažni salon?!
Poleg tega predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Pogačnik ni hotel zaslišati priče Marjete Burja, ki bi na sodišču pač morala potrditi, da se je tudi njena podrejena sodelavka v masažnem salonu Urška Čepin ukvarjala s prikrito prostitucijo. To, da ni bilo pričanja Marjete Burja, Pogačniku očita tudi vrhovno sodišče.
Kot že zapisano, senat višjega sodišča, ki so ga sestavljali višji sodnik Milan Štrukelj ter višji sodnici Silvana Vrebac Arifin in Mateja Lužovec, je brez pripomb potrdil Pogačnikov sodbo - 3. septembra 2014.
Razveljavil jo je šele senat vrhovnega sodišča, 7. januarja letos, na podlagi vložene zahteve za varstvo zakonitosti, pod vodstvom predsednice senata, vrhovne sodnice Barbare Zobec, člani senata pa sta bila vrhovna sodnika Marko Šorli in Damijan Florjančič ter vrhovni sodnici Kristina Ožbolt in Maja Tratnik. Mnenje državnega tožilstva pa je ob zahtevi za varstvo zakonostosti zapisal vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, znan iz zadeve Patria, ki je seveda zagovarjal Pogačnikovo sodbo ter obsodbo novinarja in urednika.
Večji del sodbe vrhovnega sodišča, ki je vsebinsko res popolnoma raztrgalo Pogačnikovo sodbo, zaradi večje natančnosti, preglednosti in celovitih strokovnih razlagah razveljavljene sodbe, pomembnih tudi za prihodnjo sodno prakso, ko gre za sojenje novinarjem, objavljamo v nadaljevanju - kot faksimile.

DRŽAVA VRAČA 7.500 EVROV, ČEPINOVA PA 1.400

Vrhovno sodišče je sodbo razveljavilo ter vrnilo v ponovno sojenje, vendar pri tem v izreku svoje sodbe eksplicitno izključilo možnost, da bi zadevo na prvi stopnji lahko spet prevzel sodnik Marjan Pogačnik.
Država mora avtorju teh vrstic zdaj povrniti tudi 7.500 evrov že plačane kazni, Urška Čepin pa 1.400 evrov, kar je že dobila plačano za sodne stroške in zaplačilo svojega odvetnika.

URŠKA ČEPIN JE ENO TOŽBO ŽE IZGUBILA

Urška Čepin je zoper avtorja teh vrstic sicer že lani, 1. septembra 2015, izgubila še eno odškodinsko tožbo, vloženo zaradi poročanja o nadaljevanju njene prikrite prostitucije, tokrat pa v Trzinu blizu Ljubljane. V tem postopku je zahtevala 10 tisoč evrov odškodnine, toda ljubljansko okrajno sodišče je njen zahtevek zavrnilo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Urška Čepin Marjan Pogačnik Dušan Mohorko Marjeta Burja Milan Štrukelj Silvana Vrebac Arifin Mateja Lužovec Barbare Zobec Marko Šorli Damijan Florjančič Kristina Ožbolt Maja Tratnik Andrej Ferlinc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

igor hauptman

2019-07-15 20:21:11


Takole, Istok Potočnik glede dokazov o neprimernosti bankirja za direktorski stolček na MK. Kandidat mora v postopki izbire predložiti dokaze le o tem, da izpolnjuje razpisne pogoje, med drugim dokazilo o nekaznovanosti. Požarju za oceno, za kakšnega kandidata gre ni potrebno predlagati prav nobenih dokazov. O njegovi primernosti je mogoče soditi predvsem na podlagi dosedanjih referenc, ki očitno izhajajo predvsem iz bančništva. O teh referencah pa lahko le ugibamo. Če mene vprašate, seveda me ne bo nihče, so le te že zaradi njegovega položaja v času kopanja enormne bančne luknje ( že druge v 20. letih) nadvse sporne. Da ni prav nič odgovoren zanjo se lahko pohvali, kot tudi vsi ostali bančniki v vseh bankah, ki so jih sanirali slovenski davkoplačevalci. Niti eden od njih ni pravnomočno obsojen zaradi nevestnega dela, kar zaradi nenormalno visokih dokaznih standardov v naši kazenski zakonodaji ni prav nič izjemnega. Je pa zaradi tega izjemna naša država.Da gre za spornega kandidata je jasno tudi iz tega, da je imela Šarčeva vlada do sedaj z njim očitne težave. O poteku postopka zoper Iztoka Gornika ne morem soditi, verjetno se v resnici do sedaj ni končal niti še preiskovalni postopek. Vendar dokler še ta ni zaključen, nekako nenaivno pričakujem, da po tem postopek ustavljen pa je popolnima neprimerno, da se o takem kandidatu vlada sploh pogovarja. In zakaj, Istok Potočnik po vašem mnenju bi moral ravno ta sporna oseba ponovno odločati o premoženju države. Ugibam. Zato ker bo nalogo opravil v interesu tistega, ki ga ves čas forsira in to ni nujno ravno minister Počivalšek. Ali pa ima toliko močnega strica, ki bo zanj pač poskrbel. Naj bo dober in poskrbi še za delavke ARUMA, zadnje metamorfoze bivše MURE, ki so ravno danes dokončno ostale brez službe. Še brezplačen nasvet. Naj gre dotični gospod za nekaj časa delat še za bančni šalter, ki ga verjetno sploh še ni videl, kot še mnogo naših "uspešnih" bančnikov.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Epilog prostitucije Urške Čepin. Sramotna sodba šefa ljubljanskega sodišča razveljavljena.