objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 26. februar 2016 ob 06:31

Leo Oblak svoj radijski imperij ponuja tujcem in se predstavlja kot slovenski Steve Jobs
Skupina Infonet Media, največja slovenska radijska mreža, ustvarjena predvsem z denarjem državnega podjetja Triglav Naložbe, se zdaj očitno prodaja - tujcem.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Čeprav Leo Oblak, lastnik radijske mreže Infonet, javno zanika, da naj bi svoj radijski imperij prodajal tujcem, v resnici počne ravno to. Dokaz za to je najnovejše gradivo skupine Infonet Media v angleškem jeziku na desetih straneh (Infonet Media Group), z naslovom Short investment summary, ki sta ga podpisala Oblak in Primož Karpe iz hrvaškega finančnega sklada Blue Sea Capital, ki je pred dnevi, spomnimo, postal tudi član nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke.
Gre pa za zaupno gradivo, namenjeno potencialnim tujim investitorjem oziroma kupcem Infonet Medie.
(Morebitna) prodaja Infonet Medie - "največje slovenske radijske mreže" - tujcem za mastne denarje seveda ne bi bila sporna, če Leo Oblak svojega imperije ne bi ustvaril predvsem s pomočjo denarja, ki ga je pred leti na zvit način ter z odločilno pomočjo dela desne politčne opcije (konkretno Nove Slovenije oziroma pokojnega ministra za finance Andreja Bajuka) dobil od državnega podjetja Triglav Naložbe, d. o. o. Šlo je dva do tri milijone evrov, ki so dobesedno izpuhteli v labirintu Oblakovih podjetij, njemu pa je ostala tudi poslovna stavba v ljubljanskih Stegnah (kjer je danes sedež Infonet Medie, Radia 1 in Radia Antena), kupljena z delom tega denarja.
Sestavni del tega umazanega posla (kar sicer ni tema današnjega članka) je bila tudi Oblakova kasnejša prodaja televizijske družbe Info TV novinarju in podjetniku Vladimirju Vodušku, ki je tudi na sodišču povedal, da ga je Oblak poslovno ogoljufal.

TUJCI, PRIDITE, TUKAJ NI RADIJSKIH ZAKONOV ...

Zanimiva je tudi sama vsebina gradiva za tuje investitorje, kjer Leo Oblak med drugim zatrjuje, da je znotraj slovenskega prostora malo zakonske regulacije radijskega sektorja (radiodifuzije), ali, drugače, dežela Slovenija je pač odlično okolje za krajo.
Stanje na tržišču pa ocenjuje takole: vrednost slovenskega oglaševalskega trga je med 23 in 25 milijoni evrov letno, njegova Infonet Media pa letno pobere 43 odstotkov vsega tega oglaševalskega denarja, čeprav doseže samo 33 odstotkov vseh poslušalcev. Do leta 2018 družbi Infonet Media napoveduje najmanj 6,6-odstotno rast letnih prihodkov, pri tem pa naj bi šlo za poslovno konservativno oceno.

OBLAK KOT STEVE JOBS

Samega sebe pa v angleškem prodajnem prospektu Infonet Medie opisuje kot "workaholica, vizionarja, inovatorja in modernega radijskega pionirja v regiji".
Skratka, Oblak se ima za nekakšnega slovenskega Steva Jobsa?!
No, po nekaterih informacijah naj bi Oblaku tak opis samega sebe svetovala njegova "nova" spremljevalka Milena Kalaacunn, nekdanja urednica spletnih portalov Žurnal24 in MMC RTV Slovenija ter bivša svetovalka na TS Media. Sicer pa se tudi govori, da naj bi se Oblak in Kalaacuunova pred kratkim že razšla.
 
POPRAVEK
Leo Oblak ne prodaja svoje družbe tujcem in se tudi ne predstavlja kot Steve Jobs
Danes je bil spletnem portalu www.pozareport.si objavljen članek z naslovom "Leo Oblak svoj radijski imperij ponuja tujcem in se predstavlja kot slovenski Steve Jobs". V članku je navedenih več napačnih informacij.
Napačna trditev št. 1: "Skupina Infonet media, največja slovenska radijska mreža, ustvarjena predvsem z denarjem državnega podjetja Triglav Naložbe…"
Trditev ne drži. Družba Infonet media d.d. je bila ustanovljena leta 2001 (vir: Ajpes). Info TV je bila s strani Triglav Naložb dokapitalizirana leta 2007.
Napačna trditev št. 2: "Čeprav Leo Oblak … javno zanika, da naj bi svoj radijski imperij prodajal tujcem, v resnici počne ravno to. Dokaz temu je najnovejše gradivo skupine Infonet Media v angleškem jeziku …
... ki sta ga podpisala Oblak …"
Trditev ne drži. Infonet ni na prodaj. Iz gradiva, iz katerega avtor črpa podatke, je razvidno, da to ne vsebuje resničnih podatkov, saj je družba Infonet media d.d. radio Index v Srbiji prodala že pred tremi leti, na Hrvaškem pa pred letom dni.
Napačna trditev št. 3: "najnovejše gradivo … ki sta ga podpisala Oblak ..."
Trditev ne drži. Iz anonimke je razvidno, da to gradivo nikjer ne nosi nobenega podpisa niti iz njega ni razvidno, kdo je avtor gradiva.
Napačna trditev št. 4: "če Leo Oblak svojega imperija ne bi ustvaril predvsem s pomočjo denarja, ki ga je pred leti na zvit način ter z odločilno pomočjo dela desne politične opcije"
Trditev ne drži. Družba Infonet media d.d. je bila leta 2006 (leto pred dokapitalizacijo Info TV) lastnik 15 radijskih postaj. Pozneje je bilo kupljenih še 9, krediti pa so bili pridobljeni pri tujih bankah.
Napačna trditev št. 5: "Šlo je dva do tri milijone evrov, ki so dobesedno izpuhteli v labirintu Oblakovih podjetij,"
Trditev ne drži. Družba Info TV d.d. je v času od leta 2007 do 2008 kupila za 2,3 mio. opreme, kar je razvidno tudi iz bilanc na Ajpesu, ki potrjujejo, da je imela družba Info TV d.d. leta 2009 2,3 mio. EUR osnovnih sredstev. Denar zato ni "izpuhtel".
Napačna trditev št. 6: "Njemu pa je ostala tudi poslovna stavba v ljubljanskih Stegnah … kupljena z delom tega denarja."
Trditev ne drži. Stavbo je družba Infonet media d.d. vzela na leasing. Stavba je bila kupljena s kreditom pri tuji banki šele konec leta 2015, torej 6 let po prodaji Info TV. Družba Info TV d.d. je vsa sredstva iz dokapitalizacije porabila za nakup opreme.
Napačna trditev št. 7: "Leo Oblak med drugim zatrjuje, da je znotraj slovenskega prostora malo zakonske regulacije radijskega sektorja"
Trditev ne drži. V gradivu ničesar ne zatrjujem, ker gradiva nisem napisal ali pripravil jaz. Moje mnenje je, da je Slovenija na področju medijev preveč regulirana država, na kar že 10 let javno opozarjam.
Napačna trditev št. 8: "Samega sebe pa v angleškem prodajnem prospektu Infonet Medie opisuje kot "workaholica, vizionarja, inovatorja in modernega radijskega pionirja v regiji"
Trditev ne drži. Gradiva nisem pripravljal, ga nisem podpisal in zato tudi nisem "samega sebe opisoval", ker nisem avtor gradiva. Sam sebe tudi nikoli nisem imel za Steva Jobsa.
Moj vzornik je, če že, Mike Haas (nemško-ameriški medijski strokovnjak).
Leo Oblak, Ljubljana

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-04-23 08:03:36


Če bi vsi ti otroci, vnuki in pankrti komunizma, ki vladajo v blatnem dolu, imeli možnost obračunavanja s Prešernom in Cankarjem,živečima v današnjem času, bi tudi njiju postavili na sramotilni steber ali ju kazensko preganjali. Brez dvoma... Vsi ti, tako tudi Fabiani kot Balantič, so bili najprej mojstri svojega poklica in umetniškega opusa, šele nato vse ostalo, tudi polirično aktivisti. Aktuani predsednik vlade, ki je precej slaboumno obračunaval z likom in delom Franceta Balantiča, katere knjižnice, ki nosi njegovo ime sem tudi sam, je ravno nasprotno, potomec krvavega režima, ki mu je vseskozi odpiral vsa vrata na poti vzpenjajočega se. V smeri, v kateri koraka Slovenija, bo tudi Prešernov spomenik na tromostovju, delo kakor fašista, kmalu zamenjal tisti komunističnega zločinca iz Kumrovca ali v smislu balkanizacije dežele, očeta srbske folklore, Vuka Karadžiča. Končno s strani teh gozdnih banditov je bil dolgo zamolčan in prepovedan tudi general Maister, danes tako opevan in hvaljen... V soboto bodo tudi rdeči praznovali svojo veliko noč z malo začetnico. Dan upora . Proti komu že? Upirali so se tistim, ki danes Slovenijo še držijo nad vodo, stran od primitivnih in obubožanih balkanskih plemen. V mojih očeh bi omenjeni dan imel primernejši naziv kot dan zatiranja slovenskega naroda. Filma, golazen s vrača na jug, ne bomo videli. Morda bi iztirjenec in depresivec Anžlovar, ki so mu je režim spet dal nekaj denarja, da snema, naredil film v tej smeri, z Djurotom , Zokunom in Pešutom v glavni rolah, morda tudi Šarcem. . Umetniki. Levi fašisti.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Leo Oblak svoj radijski imperij ponuja tujcem in se predstavlja kot slovenski Steve Jobs