objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 5. marec 2016 ob 06:23

Dejan Karba odletel z Dela. Ne zaradi Janše ali kardinala Rodeta, ampak zaradi Petriča.
Nekdanji novinarji Dnevnika Suzana Rankov, Primož Cirman in Tomaž Modic za 12 tisoč evrov mesečno začeli objavljati članke na portalu Planet Siol.net.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Prvi marčevski teden je prinesel eno od najbolj turbulentnih medijskih dogajanj zadnjih let in potrdil naše napovedi iz letošnjega januarja - zdaj že nekdanji Dnevnikovi novinarji Suzana Rankov (prejšnja odgovorna urednica časopisa Dnevnik), Primož Cirman in Tomaž Modic so včeraj na spletnem portalu Planet Siol.net objavili svoj prvi članek. Slovo od Dnevnika sta Cirman in razvpita nekdanja urednica Dnevnikove rubrike Poslovni Dnevnik Vesna Vuković, ki po naših informacijah edina iz četverčka na Dnevniku še ni dala odpovedi, po Facebooku širila že v nedeljo zvečer.

DELAJO LE ZA SIOL, ZA DRUGE ŠE NE

Po javno dostopnih podatkih poslovnih baz so Rankova, Modic, Cirman in Vukovićeva ustanovili podjetje Providentia, d. o. o., medijske storitve, v katerem imajo vsak po 25-odstotni lastniški delež. Direktor podjetja je Tomaž Modic, vendar pa se je za vse pogodbe s portalom Planet Siol.net oziroma TS Media, hčerinsko družbo Telekoma Slovenije, pogajala Rankova in ne Modic. Pogodba je po naših informacijah podpisana za eno leto, mesečno pa je težka okoli 12 tisoč evrov, skupaj z DDV. Za ta znesek mora trojica (kasneje sicer četverica) na mesec napisati vsaj 30 člankov. TS Media pogodbe uradno ne komentira, Providentia oziroma njen direktor Modic pa tudi ne, češ da so zasebna družba.
Providentia naj bi sicer funkcionirala kot nekakšna "tiskovna agencija", vendar imajo njeni lastniki pogodbo podpisano samo s TS Media, s Financami in Planet TV, kot se je sprva govorilo, pa ne. Po nekaterih informacijah naj bi se njihovi teksti sicer kmalu začeli pojavljati tudi v časniku Delu, a zaenkrat delajo samo za TS Media, kar pa je Cirman napovedal že na Facebooku.

VISOKA ODPRAVNINA V ZAMENO ZA MIR

Govori se tudi, da naj bi prvi človek Dnevnika in DZS Bojan Petan ter Suzana Rankov poslovni odnos zaključila tako, da naj bi Petan tako njej kot Cirmanu podpisal visoko odpravnino, Rankova in Cirman pa sta v zameno zanjo Petanu obljubila, da o njem ne bosta pisala. Cirman - kar je glede na to, da je zapustil Dnevnik, najmanj nenavadno - ni odstopil kot član nadzornega sveta Dnevnika, kjer je še vedno predstavnik zaposlenih. 
Je pa, mimogrede, s spletnega portala Planet Siol.net na Nova24TV v tem tednu odšel že drugi novinar. Planet Siol.net je namreč zapustil Aleš Žužek, pred njim pa že Barbara Oprčkal.

NA DELU SE KREPI DRUŠTVO NOVINARJEV

Dnevnik je zapustil tudi manj znani novinar Jernej Verbič, ki se je preselil na Delo. Tudi on je svoj "prestop" objavil na Facebooku.
Verbič se je preselil med vodilne kadre na Delu, čeprav v novinarski srenji ne velja za najbolj prodornega niti najbolj marljivega. Tesnejše prijateljstvo ga menda veže zlasti s predsednikom novinarskega sindikata na Delu Mariom Belovičem, je pa Verbič aktiven tudi znotraj Društva novinarjev Slovenije. V preteklosti je delal na Pop TV, nato pa je z ekipo, v kateri sta bila tudi Tomaž Bračko in David Jug, postavljal informativni program na zdaj že propadli televiziji Info TV, sprva pri Leu Oblaku, potem pa pri Vladimirju Vodušku. Ta kljub odlično plačanim fantom v ekipi ni prav zaživela, Oblaku pa jo je kmalu uspelo prodati Vodušku. Na Dnevnik je Verbič sicer prišel z Radia Slovenija, od koder je odšel s slovesom precej prepirljivega človeka. Kot novinar je tako veliko menjaval službe in redakcije, novinarskega imena pa si ni ravno ustvaril.

PETRIČ ODPUSTIL DEJANA KARBO

Z Dela pa so v seriji odpuščanj v zadnjih mesecih ta teden (ne)pričakovano odpustili še Dejana Karbo. Prvi je novico, da Delo zapušča avtor razvpitih tekstov o nezakonskem sinu kardinala Franca Rodeta, ki so se izkazali za neresnične, in serije člankov o domnevni finančni povezanosti Janeza Janše, stranke SDS in nakupa finskih oklepnikov Patria, objavil upokojeni novinar Dela, zdaj pa aktivni bloger Marijan Zlobec. Poleg Karbe, dopisnika iz Prlekije, so na Delu odpustili še tri druge regionalne dopisnike Roberta Galuna (Maribor), Dragico Jaksetič (Ilirska Bistrica) in Katjo Željan (Nova Gorica).
Je pa zanimivo, da so, ko so Dejana Karbo "odpuščali prvič", ko je bil lastnik Dela Pivovarna Laško, na Delu potekale prave male demonstracije. Pred Delovo stavbo, imenovano črna vdova, kjer je sedež te časopisne hiše, pa je bilo takrat - med demonstranti proti odpustitvi Karbe - opaziti celo kolumnista Mladine Vlada Miheljaka. Zdaj, ko je časopisna hiša Delo v lasti Stojana Petriča, lastnika družbe Kolektor in ustanovnega člana Kučanovega Foruma 21, pa nič. Nobenih demonstracij, nobenega "Miheljaka" ...
 
ODMEVI
Popravek objave
Trditev, da "naj bi prvi prvi človek Dnevnika in DZS Bojan Petan ( ... ) Cirmanu podpisal visoko odpravnino, ( ... ) v zameno pa naj bi zanjo obljubila, da o njem ne bosta pisala," ne drži.
Ob odhodu z Dnevnika nisem prejel nobene odpravnine.
S spoštovanjem, Primož Cirman

Popravek objave
Trditev, da "Vesna Vuković ( ... ) po naših informacijah edina iz četverčka na Dnevniku še ni dala odpovedi," ne drži. Vesna Vuković je v začetku marca upravi Dnevniku d.d. poslala odpoved pogodbe o zaposlitve.
S spoštovanjem, Vesna Vuković 

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Dejan Karba odletel z Dela. Ne zaradi Janše ali kardinala Rodeta, ampak zaradi Petriča.