objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Nedelja, 17. april 2016 ob 06:30

Pogodba z banko in figa v žepu. Hakl znamki Jano in Lady že predaja Tomažu Drozgu.
Medtem pa kalimerovsko stokanje pri Odlazkovih. Za vratom jim še vedno visi prepoved izdajanja kloniranih revij, Jana in Lady pa naj bi pristali v rokah zgubaškega podjetja Adria Media.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Čeprav je Uroš Hakl, predsednik upravnega odbora Večera, še nekaj dni pred napovedanim podpisom pogodbe z Novo Kreditno banko Maribor o nakupu blagovnih znamk nekdanjega Dela revije javno in vehementno zanikal naše pisanje o Večerovem nakupu znamke, se je to - zgodilo.
Zdaj pa se, spet v režiji Uroša Hakla, obeta nov škandal, povezan z blagovnimi znamkami Dela revije. Hakl je namreč tik pred dogovorom s Tomažem Drozgom, direktorjem in lastnikom založniškega podjetja Adria Media (AM Ljubljana, d. o. o.), po katerem bi Drozg med drugim "licenčno" prevzel izdajanje Jane in Lady, dveh najpomembnejših ali ključnih znamk celotnega paketa 44 znamk Dela revije.

KAKO ZAOBITI POGODBO Z NKBM?

Ker pa pogodba med Večerom (natančneje, novo Večerovo hčerinsko družbo Večer revije, d. o. o., nedavno ustanovljeno zgolj za potrebe tega posla) in NKBM eksplicitno zahteva, da Hakl in Večer prevzetih licenc za Jano in Lady ne smeta oddati naprej, ampak mora družba Večer revije omenjeni reviji izdajati sama (vse druge revije po tej pogodbi sicer smejo oddati naprej), Hakl in Drozg očitno iščeta rešitev, kako bi pravkar podpisano pogodbo z banko dejansko obšla. Če bo do njunega dogovora prišlo (Hakl nam dogovorov z Drozgom ni zanikal, ni pa jih želel komentirati), bo Drozg v Haklove posle z Jano in Lady verjetno vstopil kot nekakšen "podizvajalec", formalno brez imetništva licence. Šlo bo torej za poslovno prevaro, vsi bomo vedeli, za kaj gre, pogodba z NKBM pa navidezno ne bo kršena. Sodeč po takšnem scenariju in gleda na dejstvo, da se vse to dogaja že nekaj dni po Haklovem podpisu pogodbe z NKBM, je bolj ali manj jasno, da je Hakl pogodbo podpisoval s figo v žepu. Zares primerno poslovnemu imidžu novega lastnika časopisne hiše Večer.
Družba Adria Media zadnja leta sicer posluje z velikimi izgubami (letno pridelajo približno 300 in 400 tisoč evrov minusa) in drastičnim upadanjem prihodkov, podatki o poslovanju za leto 2015 pa še niso javno dostopni. Drozg torej Jane, Lady in drugih blagovnih znamk Dela revije nikoli ne bi zmogel kupiti. Zaradi težke finančne situacije je Drozg v prejšnjih dveh letih na veliko odpuščal novinarje in druge ustvarjalce revij ter nižal plače in honorarje, po nekaterih informacijah pa posamezne edicije že nekaj časa pripravljajo številčno zelo skromna uredništva, sestavljena iz ene, dveh ali treh novinark. Če Hakl in celotna založniška hiša Večer niso sposobni sestaviti spodobnih novinarskih ekip za Jano in Lady, je to toliko manj sposoben narediti Tomaž Drozg, ki naj bi Jano in Lady na tržišče, kot je slišati, lansiral že prihodnji mesec, torej maja.
Pri tem je zanimivo, da so nekatere revije založniške hiše Adria Media s "paradno" tabloidno revijo Nova na čelu v preteklih letih še hitreje izgubljale bralce in prodano naklado kot primerljive znamke Dela revije.

HAKL ŠE NE VE, KAKO ZAUSTAVITI KLONIRANE VIKTORJE

Drozg naj bi od Uroša Hakla in Večera dobil tudi prireditvi Janina Slovenka leta in Viktorja, pri čemer Hakl, sodeč po njegovih odgovorih na naša vprašanja, še ne ve, kako bo ustavil klonirane Viktorje, ki jih pripravlja Martin Odlazek 4. junija v Cankarjevem domu, z neposrednim prenosom na TV Slovenija. Po pripovedovanju nekaterih novinarjev Večera naj bi se za licenco njihovih, torej Večerovih Viktorjev zanimala tudi Pop TV.
Martin Odlazek pa medtem nadaljuje medijsko vojno zoper vse, ki naj bi mu kakor krivično odvzeli blagovne znamke Dela revij. Toda njegova sporočila za javnost in članki na to temo, objavljeni v Odlazkovem tabloidu Svet24, kjer njihovi novinarji ne poznajo niti vseh imen in resorjev ministrov Cerarjeve vlade, so kot običajno polni neresnic, izmišljotin in laži, pač v slogu kariere enkrat že pravnomočno obsojenega goljufa Martina Odlazka.

SPORNA SODNICA POLONA MLAKAR ADAM

Najprej okoli razpleta na okrožnem sodišču v Ljubljani. Naše informacije, ki smo jih objavili pred dnevi, da je višje sodišče razveljavilo odločbo okrožnega sodišča glede zavrnitev začasne odredbe za prepoved izdajanja nekaterih Odlazkovih kloniranih revij, ter napotilo okrožno sodišče na izdajo začasne odredbe, so bile pravilne. Žal se nam je v prvem članku na to temo zapisalo, da je odločitev že pravnomočna, kar smo potem ustrezno popravili in pojasnili. Toda okrožno sodišče je v ponovljenem postopku ponovno, na presenečenje vseh vpletenih strani, tako Nove kreditne banke Maribor (KBM Leasinga) in celo Martina Odlazka, spet odločilo, da se začasna odredba zavrne.
Da so bili presenečeni tudi pri Odlazkovih podjetjih, Media24 in Salomonu, d. o. o., pričajo informacije iz njihove hiše, saj se je Odlazek na skrivaj že začel pripravljati na izdajo klonov kloniranih revij.
In zdaj se predlog za začasno odredbo ponovno seli na višje sodišče, NKBM pa zahteva ponovno sojenje ter izločitev ljubljanske sodnice Polone Mlakar Adam, ki trmasto, kljub drugačnim pravnim napotilom višjega sodišča, presoja v korist Odlazka. Začasna sodna odredba tako še vedno visi nad Odlazkovimi kloniranimi revijam.
Pri svoji medijsko vojni, ki jo zganjajo Odlazkovi, tudi nikoli ne povedo, da so pogodbo z Novo kreditno banko Maribor razdrli oni, ker banki niso hoteli ali zmogli več plačevati pogodbenih zneskov za najem znamk Dela revije.

KLONIRANE REVIJE SE VELIKO SLABŠE PRODAJAJO

Bizarno je tudi, kako zatrjujejo, da se njihove klonirane revije prodajajo bolje od starih, Jane, Lady in podobno. To je povsem nelogično in otročje: če je temu res tako, zakaj se Odlazkovi potemtakem sploh potegujejo, in to sila mrzlično, za nakup starih blagovnih znamk.
Toda po javno dostopnih podatkih Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ) Odlazkove klonirane revije dosegajo zgolj 20 do 40 odstotkov bralcev starih znamk Dela revije. Če ti podatki SOZ po mnenju Odlazkovih ljudi niso točni, pa jih javno pozivamo, naj namesto neumnosti, ki jih trosijo po svojih medijih, in lažnih sporočilih za javnost, raje objavijo konkretne podatke o prodanih nakladah svojih kloniranih revij. Toda, pozor, objavijo naj verodostojne kopije obračunov distribucijskih hiš, ki prodajajo klonirane revije, in prodajne številke bodo prišle na dan, črno na belem.
Dokler tega ne storijo, pa lahko mirno zapišemo, da so vse njihove navedbe o veliki prodaji kloniranih revij poslovno zavajanje, ne samo javnosti, ampak predvsem tudi podjetij, ki oglašujejo v medijih.
Mimogrede, po svoje šaljivi, vendar filigransko primerni izraz (Odlazkove) klonirane revije je prvi uporabil novinar tednika Reporter Jože Biščak.
Prav tako ni res, da naj bi Odlazkova podjetja na razpisih Nove Kreditne banke Maribor za nakup blagovnih znamk Dela revije ponujala najvišje kupnine. To preprosto ne drži, Odlazkovi razpise izgubljajo zato, ker so njihove ponudbe slabše od konkurenčnih ponudb. Poleg tega vseskozi predlagajo, naj jim Nova Kreditna banka Maribor preprosto odpusti dolgove iz prejšnje najemne pogodbe za te iste znamke, ki jih želijo kupiti.
Po tisti pogodbi med Odlazkom in NKBM iz leta 2011 (znotraj mariborske banke jo je ukazal tedanji predsednik uprave Matjaž Kovačič, pogodba pa je bila evidentno škodljiva za državno banko in v korist Odlazku) bi morala Odlazkova podjetja za znamke plačati 10 milijonov evrov, plus DDV. Doslej so plačali samo 3,5 milijona evrov, potem so sami prenehali plačevati in prekinili pogodbo. Zdaj pa se kalimerovsko jočejo, ker nimajo več revij, ki jih niso plačevali …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Uroš Hakl Tomaž Drozg martin odlazek Polona Mlakar Adam Jože Biščak matjaž kovačič Jana Lady Adria Media Adria Media doo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-10-21 10:52:17


V vsaki pravni, predvsem pa normalni državi, bi to izzvenelo kot samoumevno, torej, da politik ali ustavni sodnik, ujeta na laži, odstopita. Slovenija, v kategorijo demokratičnih družb nikakor ne spada, bolj je podobna plemenski skupnosti, saj deluje po nekem, rusko-balkanskem modelu enoumja. V takšnem režimu imajo modeli kot so Acceto, morda celo Knez, končno tudi Šarec, točno določeno funkcijo. Vse je kot gledališka predstava, ki mora od dejanja do dejanja potekati tako, da ljudstvo ne zazna zadreg in blefiranja posameznih akterjev... Mafijski ustroj države je v preteklosti na ustavnem sodišču večkrat naletel na ovire in pasti, čemur se zdaj skušajo izogniti. Tako je omenjeno sodišče osvobodilo žrtve tega brezumja, v liku Janeza Janše in Milka Noviča kot tudi Kanglerja ki jih je režim okarakteriziral kot razredne sovražnike in jih je bilo na zadovoljstvo podivjane raje, potrebno uničiti ali, po besedah enega od krivosodnih krvnikov, Masleše, totalno zjebati. Tako so na omenjenem sodišču zastajali tudi projekti nedotakljivih kriminalnih zdužb, takrat pod okriljem SMC in podobno... V sedanji sestavi ustavnega sodišča je odstranjena tudi zadnja ovira na tej poti. Kriminalci in privilegiranci režima imajo tudi preko sodnih institucij, odprto avtocesto, na vsej poti svojih hudodelstev in kaznivih dejanj. Tisti, ki se bori proti tej hordi zla, konča kot slehernik, kateri vozi po cesti v napačni smeri. Zaenkrat je temu tako. Klovn sicer čuti drobne tresljaje pri svoji sto in več odstotni podpori, a bi še vedno in bo gladko zmagal na prihodnjih volitvah. Mafija ima pred sabo vsaj še sedem let brezskrbnega plenjenja in bogatenja. Vprašanje le, če se bodo žrtve te bande, ves ta čas molče in pohlevno pustile poniževati , mnoge od njih, odhajajoče v smrt. Osebno, pričakujem žrtve tudi med sovražnikovo divizijo. Poveljujoči se ne zdi povsem gladek.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Pogodba z banko in figa v žepu. Hakl znamki Jano in Lady že predaja Tomažu Drozgu.