objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 25. april 2016 ob 06:30

Kovačič in Raščan ovadena zaradi Dela revij. Hakl, Kovačičev svetovalec, pa Delo revije ima.
Nekdanji predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor zaradi medijskih poslov pod lupo policije in državnega tožilstva, njegov svetovalec pa je danes - bizarno - lastnik teh istih medijev?!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Po več letih so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada na državno tožilstvo ovadili nekdanjega predsednika uprave Nove Kreditne banke Maribor Matjaža Kovačiča, prav tako nekdanjo članico uprave iste banke Manjo Skernišak in propadlega tajkuna Mateja Raščana zaradi spornega nakupa založniškega podjetja Delo revije, ki je pozneje končalo v stečaju.
Kovačič in Skernišakova sta kazensko ovadena zaradi zlorabe položaja, Raščan zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju, davkoplačevalci pa smo sanirali približno 15 milijonov evrov bančnega denarja, ki so poniknili v tem poslu.

UROŠ HAKL IN MATJAŽ KOVAČIČ

No, to je ena plat medalje. Druga, po svoje celo bizarna, je vloga Uroša Hakla, nekdanjega vodilnega uslužbenca agencije Pristop, danes pa solastnika in predsednika upravnega odbora mariborske časopisne hiše Večer. Hakl je bil namreč svetovalec Matjaža Kovačiča, ko je bil slednji šef uprave NKBM. In ravno pred nekaj dnevi je Uroš Hakl prek novoustanovljene družbe Večer revije, d. o. o., postal še solastnik blagovnih znamk Dela revije, ki jih je kupil od NKBM. Tako imamo situacijo, tipično za slovenske tranzicijske zgodbe, da je nekdanji predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor zaradi medijskih poslov pod lupo policije in državnega tožilstva, njegov svetovalec pa je danes lastnik teh istih medijev?!
Še več. Doslej še vedno ni znano, kako in kje je Hakl dobil ves denar za kupnino Večera (nekaj več kot en milijon evrov), se pa zelo dobro ve, da je vsaj del denarja za Haklov nakup Večera prišel iz poslovnega in prijateljskega kroga Matjaža Kovačiča oziroma mariborskega podjetja Pronet, d. o. o., ki ga vodi Miha Mahorič, Kovačičev prijatelj in poslovni partner. In podjetnik, ki je med Kovačičevim vodenjem mariborske banke na veliko posloval predvsem z NKBM. Po naših informacijah sta si Hakl in Kovačič še danes zelo blizu; kar se ne nazadnje vidi tudi pri poročanju Večera o Matjažu Kovačiču. In kot smo se že naučili, dogajanja v tej državi potrjujejo, da naključij pač - ni.
Naveza med Pronetom in Kovačičem pri nakupovanju medijev se je javno razrila tudi med postopkom prodaje časopisne hiše Delo, ki sta jo prav tako hotela kupiti Mahorič in Kovačič, vendar je Stojan Petrič (Kolektor) ponudil več denarja in bil hkrati tudi politično primernejši kupec.
Zato bo zdaj zanimivo videti, kako bo Večer poročal o najnovejši ovadbi zoper Matjaža Kovačiča in Manjo Skernišak, glede na to, da je sedanji solastnik Večera Hakl bivši zaupnik ovadenega Kovačiča. Poznavalci v tej zvezi opozarjajo tudi na odgovorno urednico Večera Katjo Šeruga, sicer nekdanjo novinarko Pop TV, televizije, ki je tudi prva objavila novico o najnovejši ovadbi zoper Kovačiča; Katja Šeruga se je namreč včasih, ko je še delala na Pop TV, ob takšnih novicah kar tresla, zdaj pa molči ...
Pri tem je zanimivo še eno dejstvo, povezano z Urošem Haklom in NPU: Uroša Hakla namreč preiskuje NPU zaradi domnevno nezakonitega razdeljevanja državnega denarja za Pomurje. Gre za razvpito afero iz leta 2011, ki je pripeljala do številnih hišnih preiskav in odstopa tedanjega državnega sekretarja za Pomurje Andreja Horvata, sicer perspektivnega politika Socialnih demokratov. Horvat je kasneje končal celo v osebnem stečaju, zadnje čase pa naj bi delal predvsem v Srbiji. Zakaj se pri NPU tako dolgo vleče preiskava zoper Hakla in druge osumljence, ni znano, je pa videti, da so na to zadevo kakor prijazno "pozabili" tako na Večeru kot tudi novinarji številnih prekmurskih medijev (no, se vidi, da se lastništvo medijev splača!), vključno s Pomurskim vestnikom, ki ga je prav tako prevzel - Uroš Hakl. Na podlagi posebnega poslovnega dogovora z Bojanom Petanom, prejšnjim lastnikom Pomurskega vestnika.

... IN POTEM ŠE HAKL-JANKO MEDJA

Mimogrede. Potem ko je Uroš Hakl prenehal svetovati Matjažu Kovačiču, je postal svetovalec nekdanjega predsednika uprave Nove Ljubljanske banke Janka Medje. Tudi Hakl in Medja naj bi se zelo zbližala, je pa Medja, pragmatičen kot je, Hakla takrat angažiral zato, ker mu je tako priporočil tedanji minister za finance Janez Šušteršič. Hakl in Šušteršič naj bi bila "pivska prijatelja" in takrat se je veliko govorilo o tako imenovanih "četrtkih ob viskiju", ki naj bi jih pripravljal Hakl.

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-04-23 08:03:36


Če bi vsi ti otroci, vnuki in pankrti komunizma, ki vladajo v blatnem dolu, imeli možnost obračunavanja s Prešernom in Cankarjem,živečima v današnjem času, bi tudi njiju postavili na sramotilni steber ali ju kazensko preganjali. Brez dvoma... Vsi ti, tako tudi Fabiani kot Balantič, so bili najprej mojstri svojega poklica in umetniškega opusa, šele nato vse ostalo, tudi polirično aktivisti. Aktuani predsednik vlade, ki je precej slaboumno obračunaval z likom in delom Franceta Balantiča, katere knjižnice, ki nosi njegovo ime sem tudi sam, je ravno nasprotno, potomec krvavega režima, ki mu je vseskozi odpiral vsa vrata na poti vzpenjajočega se. V smeri, v kateri koraka Slovenija, bo tudi Prešernov spomenik na tromostovju, delo kakor fašista, kmalu zamenjal tisti komunističnega zločinca iz Kumrovca ali v smislu balkanizacije dežele, očeta srbske folklore, Vuka Karadžiča. Končno s strani teh gozdnih banditov je bil dolgo zamolčan in prepovedan tudi general Maister, danes tako opevan in hvaljen... V soboto bodo tudi rdeči praznovali svojo veliko noč z malo začetnico. Dan upora . Proti komu že? Upirali so se tistim, ki danes Slovenijo še držijo nad vodo, stran od primitivnih in obubožanih balkanskih plemen. V mojih očeh bi omenjeni dan imel primernejši naziv kot dan zatiranja slovenskega naroda. Filma, golazen s vrača na jug, ne bomo videli. Morda bi iztirjenec in depresivec Anžlovar, ki so mu je režim spet dal nekaj denarja, da snema, naredil film v tej smeri, z Djurotom , Zokunom in Pešutom v glavni rolah, morda tudi Šarcem. . Umetniki. Levi fašisti.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kovačič in Raščan ovadena zaradi Dela revij. Hakl, Kovačičev svetovalec, pa Delo revije ima.