objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 6. maj 2016 ob 06:30

Cerarjeva miničistka, drugič. Napovedi točne, lobist Nejc Brezovar odletel iz kabineta.
Viri: počilo je zaradi kadrovanja znotraj energetike, Brezovarja so odstranili iz centra odločanja, izgubil je zakulisno bitko za prevlado za fevde na vrhu Stranke modernega centra.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Naše napovedi, objavljene sredi aprila, da bo predsednik vlade Miro Cerar iz svojega kabineta odstranil vidnega člana SMC Nejca Brezovarja, so se že izkazale kot pravilne; in prav tako napoved, da bo Brezovarjeva odstranitev izpeljana na politično prefinjen način, z njegovim imenovanjem za novega državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo.
Toda za prave politične insajderje ni nobenega dvoma, Nejc Brezovar je - kljub formalnemu napredovanju na funkcijo državnega sekretarja, prej je bil namreč "samo" svetovalec v kabinetu predsednika vlade - moral oditi zaradi razmerja sil in spopadov za kose oblasti in fevde znotraj ožjega vodstva Stranke modernega centra. Nejc Brezovar, sicer tudi ljubljanski mestni svetnik SMC (bil je tudi predsednik SMC v Ljubljani, vendar je s te funkcije odstopil že prej), namreč ni veljal samo za enega od najambicioznejših mladih politikov SMC, ampak tudi za enega od najaktivnejših političnih lobistov v ozadju, zlasti v energetiki. Pred časom je postal član nadzornega sveta družbe Borzen, zelo močno pa se je vpletal tudi v kadrovsko politiko SMC znotraj energetike. Tako naj bi med drugim lobiral za ponovno imenovanje Blaža Košoroka za predsednika uprave Holdinga Slovenske elektrarne.
In prav zaradi tega naj bi počilo na vrhu SMC in pri Miru Cerarju.

OD ERIKA KOPAČA DO KLAVDIJE MARKEŽ

Očitno je Brezovar, ki je z Mirom Cerarjem večkrat prihajal tudi v prostore poslanske skupine SMC v državnem zboru, izgubil zakulisno bitko v SMC. Politično bitko, ki se je med glavnimi akterji SMC razplamtela, ko se je Horst Hafner, namestnik generalnega sekretarja SMC Erika Kopača, zaradi bolezni precej umaknil s scene. Nejc Brezovar naj bi si sicer najbolj želel postati generalni sekretar SMC. Že pred časom je imel tudi ambicije biti minister za šolstvo ali pa vsaj državni sekretar na šolskem ministrstvu. On naj bi odigral tudi eno od ključnih vlog pri imenovanju poslanke SMC in osebne prijateljice Klavdije Markež za ministrico za izobraževanje, ki pa je morala takoj sramotno odstopiti, potem ko se je izkazalo, da je njen magisterij - plagiat. Brezovar naj bi potem za novo šolsko ministrico sprva podpiral tudi Majo Makovec Brenčič, kasneje pa naj bi svojo podporo "umaknil", ko naj bi ugotovil, da ga ne bo predlagala za državnega sekretarja.

ODSTRANJEN IZ CENTRA ODLOČANJA

No, na včerajšnji seji vlade je Nejc Brezovar končno res postal državni sekretar, vendar na ministrstvu za javno upravo, v resnici pa so ga strankarski kolegi umaknili iz centra oblasti. In že od danes dalje ni več zaposlen v Cerarjevem kabinetu.
Odstranitev doslej vplivnega "lobista" Brezovarja iz centra odločanja pri Miru Cerarju je po ocenah naših virov ena od najpomembnejših kadrovskih potez na vrhu SMC v zadnjem letu, po odhodu Bojana Dobovška iz SMC med samostojne poslance.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar Nejc Brezovar Blaž Košorok Horst Hafner Erik Kopač Klavdija Markež maja makovec brenčič bojan dobovšek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Cerarjeva miničistka, drugič. Napovedi točne, lobist Nejc Brezovar odletel iz kabineta.