objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 21. maj 2016 ob 06:53

Peršak postal minister. Teršar pa ne bo sekretar, ker je kader Petra Jamnikarja.
Novi imeni za državnega sekretarja: Damjana Pečnik, ki jo je nekoč odstavil Stojan Pelko, da bi lahko nastavil svojo zasebno spremljevalko, in Aleš Novak, ki se menda rola kar sam.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Tone Peršak je včeraj postal novi minister za kulturo, še vedno pa se odvija kadrovski spopad za državnega sekretarja. Spopad je toliko ostrejši in hujši zato, ker se ve, da naj bi nekonfliktni in ne preveč hrbteničarski pisatelj Pešak razdeljevanje proračunskega denarja prepustil svojemu državnemu sekretarju pa tudi direktorjem posameznih direktoratov. Zato se, kot smo že napovedali, od Peršaka, denimo, zahteva takojšnjo zamenjavo Biserke Močnik, generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost. Njeno zamenjavo direktno zahteva tudi kolumnistka časopisa Dnevnik Tanja Lesničar Pučko, saj vplivno "kulturno omrežje" propadlih strank Zares in LDS hoče ne samo proračunski denar, ampak tudi svojevrstno maščevanje za afero z Miho Turšičem in razvpitim zavodom Ksevt ali Kulturnim središčem vesoljskih tehnologij iz kraja Vitanje.
Tako državni sekretar po novem ne bo postal Igor Teršar, direktor Javnega sklada kulturnih dejavnosti (spomnimo: gre za nekdanjo državno Zvezo kulturnih organizacij Slovenije ali ZKOS). Teršar sicer pravi, da on nikoli ni dobil prave ponudbe za to funkcijo (čeprav je Peršak že med svojo ministrsko kandidaturo javno povedal, da se za funkcijo državnega sekretarja pogovarja s Teršarjem), toda naši viri trdijo, da je Teršarja zablokiral Dragan Matić, poslanec SMC, predsednik parlamentarnega odbora za kulturo in nesojeni minister za kulturo, in to zato, ker je Igor Teršar, sicer tudi pisec kulturnega dela programa SMC, kader odžaganega ključnega organizatorja SMC Petra Jamnikarja, ki ga je vplivni krog Gregorja Golobiča znotraj SMC izločil iz Cerarjeve stranke takoj po zmagi na parlamentarnih volitvah leta 2014. Jamnikar zdaj, kot je znano, gradi novo politično stranko skupaj z bivšim poslancem SMC Bojanom Dobovškom.
Po Teršarju se za državnega sekretarja omenjata dve novi imeni. Prva je Damjana Pečnik, nekdanja direktorica direktorata za kulturno dediščino. Pečnikovo je med Pahorjevo vlado odstavil tedanji državni sekretar za kulturo Stojan Pelko (na kulturni sceni mu nekateri pravijo tudi "večni genij"), na njeno funkcijo pa nastavil kar svojo zasebno spremljevalko, no, danes tudi ženo, Špelo Španžel, ki jo je potem odstavila padla ministrica Julijana Bizjak Mlakar in si tako - seveda - nakopala maščevanje Stojana Pelka. Drugo ime, ki se menda rola celo samo, pa je Aleš Novak, direktor Javne agencije za knjigo.
V bistvu pa gre za vprašanje, kdo bo na koncu nastavil državnega sekretarja? Tone Peršak, Dragan Matić ali Stojan Pelko oziroma krog Gregorja Golobiča?

MATIĆEVA DVOJKA KEŠELJEVIĆU

Mimogrede. Roko stranke SMC nad kulturo še vedno močno drži Dragan Matić. Med sejo parlamentarnega odbora za kulturo, kjer se je Peršak predstavljal kot kandidat za novega ministra, se je Matič vidno in nevljudno spakoval, bil pa je tudi eden glavnih političnih lobistov pri sestavi novega programskega sveta RTV Slovenija. Celo Aleksandar Kešeljević, eden od ožjih kabinetnih svetovalcev Mira Cerarja in predsednik programskega sveta SMC, je dobil Matićevo dvojko, ko mu je, tako naši viri, nekoga predlagal za člana programskega sveta RTV. Dragan Matić naj bi Kešeljeviću zabrusil, češ, ti se ukvarjaj z gospodarstvom, jaz pa bom urejal kulturo ...

FRONTA ZA DENAR SE SELI NA ZAMP

Se pa nova kadrovsko-finančna fronta znotraj kulture odvija pred ponedeljkovo skupščino Zampa ali Združenja avtorjev Slovenije, kjer se deli denar za pisatelje in pesnike. Ampak več o tem jutri ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
tone peršak igor teršar Biserke Močnik Tanja Lesničar Pučko Miha Turšič Dragan Matić Peter Jamnikar Gregor Golobič bojan dobovšek damjana pečnik Stojan Pelko julijana bizjak mlakar Špela Španžel Aleš Novak aleksandar kešeljević

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-06-18 10:36:10


Verodostojnost novinarke Šetinčeve, ki se napaja in jadra na krilih globoke države je nikakršna. Ljubši mi je bil njen nekdanji tresoči, negotovi glas, boječ pristop in tiha želja, da bo nekoč pomagala svet spreminjati na bolje. Ljudje, ki pa imajo že med ožjimi družinskimi člani takšne, ki ne znajo pojasniti od česa živijo, pač težko komu kaj očitajo. Soprog omenjene novinarke je eden teh privilegirancev režima, zato imata zakonca kazenske ovadbe in tožbe, s katerima rada opletata, vedno skrite kot asa v rokavu, če bi kdo zamajal družinski standard in ogrozil kontinuirani priliv dohodkov. ..Relativiziranje in zanikanje grehov in zablod tzv. murgelske politike vodenja države , so v tem mandatu totalno nesposobega cirkusanta, še posebej izrazite. Propagandna mašinerija dominantnih, provladnih medijev, v tem pogledu izkrivljanja zdravstvenega stanja države, opravlja res mukotrpno delo, večje od marsikaterega resorja vlade, ki obstaja zgolj zato, ker je obstajal že prej, da imajo ljudje pač službe. Bančne luknje torej ni, vsaj omembe vredne,niti čakalnih vrst in v njih umirajočih v zdravstvu, nezakoniti migranti so le fikcija in prividi zlonamernih, izloiranost države zgolj navidezna, direktorji in podjetniki se ubijajo sami zaradi nesposobnosti in ne zaradi prevar in pritiskov mafije, teh, s katerimi tudi Mile in Mojca rada srkneta kavo, nedolžni ljudje se javljajo sami, da bi šli v zapor namesto umazanih in zlih. Naredijo te , po klasičnem ruskem modelu, neprištevnega, če imaš drugačno mnenje od večine, ki pa, po indijancu Damjaniču, mafijski ustroj države, torej vlado cirkusanta, podpirajo. Niso vsi neumni, ki mislijo tako, mnogi, kot gospa Šetinčeva, živijo zelo dobro. Večina ljudi v tej državi dlje od svojega nosu in svoje polne riti, itak ne vidi in čuti. Kot sem ob priliki omenil znancu iz Lions kluba ; naredili ste reveže, zdaj prirejate dobrodelne akcije zanje. Dvakrat ste jih ubili.
Istok Potočnik

2019-06-18 10:07:46


Včeraj sem poslušal Šušteršiča in se mi je vse skupaj zdelo precej realno. V začetku je lepo pokazal na temeljne vzroke za bančno luknjo. Finančna kriza, normalna kreditna tveganja in zlorabe pri dodeljevanju kreditov, ki niso bili vrnjeni. Ti trije vzroki so sicer znani ves čas, ni pa znano koliko je vsak posamezno težek. Mene zanima ravno to. S prvima dvema se nima smisla preveč obremenjevat, ker sta doletela večino bank v Evropi in svetu, tretji pa predstavlja kriminal. Ker je nlb bila državna banka, ker se je to dogajalo v času po našem prehodu v povsem drugačen sistem iz sistema družbene lastnine, bi bilo normalno, da imajo prebivalci Slovenije pravico izvedeti, kdo so tisti, ki so se okoristili z nevrnjenimi krediti, dobljenimi s kaznivimi dejanji. Mislim da je nlb to tudi ugotovila, da so bile podane mnoge ovadbe. Pregled kreditnih map ni nek strašen strokovni problem, problem bodo imela sodišča z dokazovanjem naklepa. Torej z predalčkanjem, kam spada nek kredit. Ali v poslovno tveganje, ali v kriminal. Pa tudi to niti ni tako pomembno. Ljudje v zaporu samo bremenijo proračun, he,he. Pomembno bi bilo izsledit ta kriminalno prodobljen denar in ga vzet nazaj. To se pa ne bo zgodilo, ker so ti krediti, tako domnevam, pobarvani z vsemi političnimi barvami. Zdaj pa seveda v tem kalnem morju lovijo vsi, da iztisnejo čim več. Nadaljevanje pa je seveda pokrivanje te luknje. To je strokovno malo trši oreh, vendar bi ga politično neobarvan strokovnjak gotovo zmogel streti. Črvi so vrženi na gnojišče, kokoši so se že zapodile, he,he.
slavko pezdir

2019-06-18 09:47:34


Izvrstna analiza nekdanjega finančnega ministra dr. Janeza Šušteršiča, ki postavlja kvazidokumentarni tendenciozni populistični prispevek Mojce Pašek Šetinc (ki, ne po naključju, nosi priimek po zloglasnem lobistu podzemlja "globoke države" Miletu Šetincu) Brezno na TV Slovenija v vrsto agitacijsko-propagandnih populističnih ponaredkov iz poraznega "brezna" slovenskega medijskega, strokovnega in etičnega neprofesionalizma. Državna TV Slovenija je s tem televizijskim pamfletom javno in demonstrativno prestopila med pristran(kar)ske zagovornike in kibice tajkunov, banksterjev in drugih "kreativnih" soustvarjalcev "bančnega kraterja" ter med najbolj zadrte zagovornike in eksponente mafijsko organiziranega politično-kriminalnega podzemlja "globoke" oziroma "ugrabljene države". Servilno "poslanstvo" Mojce Pašek Šetinc je s svojim nedeljskim šovom pod naslovom Politično na TVS 1 nadaljevala tudi Tanja Gobec s krčevitim in nesproščenim intervjujem z nekdanjo premierko Alenko Bratušek in nekdanjo viceguvernerko BS dr. Meiro Festić, kjer je ves čas po "štrebarsko" sledila tendencioznim tezam in "sporočilom" iz dokumentarca kolegice Pašek Šetinc ter se nikakor ni dala "zmesti" popolnoma drugačnim in povsem prepričljivim pojasnilom ter razlagam nekdanje premierke Vlade RS in nekdanje viceguvernerke Banke Slovenije. Gostiteljica nedeljskega političnega šova na TVS 1 je še enkrat potrdila katastrofalno profesionalno napako in slabost svojega ceha, da niso sposobni prisluhniti kompetentnejšemu sogovorniku ali sogovornici in ga razumeti ter se sproti prilagoditi svežim informacijam in sporočilom, ki jim jih pred javnostjo zaupa sogovornik oz. gost intervjuja. Več kot zaskrbljujoče je, da nam uredništvo Informativnega programa državne TVS pod vodstvom Manice Janežič Ambrožič vsiljuje tako politično, strokovno in etično pristranske prispevke ter skuša tako enostransko in navijaško posegati v aktualne gospodarske in družbene problematike.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Peršak postal minister. Teršar pa ne bo sekretar, ker je kader Petra Jamnikarja.