objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 21. maj 2016 ob 06:53

Peršak postal minister. Teršar pa ne bo sekretar, ker je kader Petra Jamnikarja.
Novi imeni za državnega sekretarja: Damjana Pečnik, ki jo je nekoč odstavil Stojan Pelko, da bi lahko nastavil svojo zasebno spremljevalko, in Aleš Novak, ki se menda rola kar sam.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Tone Peršak je včeraj postal novi minister za kulturo, še vedno pa se odvija kadrovski spopad za državnega sekretarja. Spopad je toliko ostrejši in hujši zato, ker se ve, da naj bi nekonfliktni in ne preveč hrbteničarski pisatelj Pešak razdeljevanje proračunskega denarja prepustil svojemu državnemu sekretarju pa tudi direktorjem posameznih direktoratov. Zato se, kot smo že napovedali, od Peršaka, denimo, zahteva takojšnjo zamenjavo Biserke Močnik, generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost. Njeno zamenjavo direktno zahteva tudi kolumnistka časopisa Dnevnik Tanja Lesničar Pučko, saj vplivno "kulturno omrežje" propadlih strank Zares in LDS hoče ne samo proračunski denar, ampak tudi svojevrstno maščevanje za afero z Miho Turšičem in razvpitim zavodom Ksevt ali Kulturnim središčem vesoljskih tehnologij iz kraja Vitanje.
Tako državni sekretar po novem ne bo postal Igor Teršar, direktor Javnega sklada kulturnih dejavnosti (spomnimo: gre za nekdanjo državno Zvezo kulturnih organizacij Slovenije ali ZKOS). Teršar sicer pravi, da on nikoli ni dobil prave ponudbe za to funkcijo (čeprav je Peršak že med svojo ministrsko kandidaturo javno povedal, da se za funkcijo državnega sekretarja pogovarja s Teršarjem), toda naši viri trdijo, da je Teršarja zablokiral Dragan Matić, poslanec SMC, predsednik parlamentarnega odbora za kulturo in nesojeni minister za kulturo, in to zato, ker je Igor Teršar, sicer tudi pisec kulturnega dela programa SMC, kader odžaganega ključnega organizatorja SMC Petra Jamnikarja, ki ga je vplivni krog Gregorja Golobiča znotraj SMC izločil iz Cerarjeve stranke takoj po zmagi na parlamentarnih volitvah leta 2014. Jamnikar zdaj, kot je znano, gradi novo politično stranko skupaj z bivšim poslancem SMC Bojanom Dobovškom.
Po Teršarju se za državnega sekretarja omenjata dve novi imeni. Prva je Damjana Pečnik, nekdanja direktorica direktorata za kulturno dediščino. Pečnikovo je med Pahorjevo vlado odstavil tedanji državni sekretar za kulturo Stojan Pelko (na kulturni sceni mu nekateri pravijo tudi "večni genij"), na njeno funkcijo pa nastavil kar svojo zasebno spremljevalko, no, danes tudi ženo, Špelo Španžel, ki jo je potem odstavila padla ministrica Julijana Bizjak Mlakar in si tako - seveda - nakopala maščevanje Stojana Pelka. Drugo ime, ki se menda rola celo samo, pa je Aleš Novak, direktor Javne agencije za knjigo.
V bistvu pa gre za vprašanje, kdo bo na koncu nastavil državnega sekretarja? Tone Peršak, Dragan Matić ali Stojan Pelko oziroma krog Gregorja Golobiča?

MATIĆEVA DVOJKA KEŠELJEVIĆU

Mimogrede. Roko stranke SMC nad kulturo še vedno močno drži Dragan Matić. Med sejo parlamentarnega odbora za kulturo, kjer se je Peršak predstavljal kot kandidat za novega ministra, se je Matič vidno in nevljudno spakoval, bil pa je tudi eden glavnih političnih lobistov pri sestavi novega programskega sveta RTV Slovenija. Celo Aleksandar Kešeljević, eden od ožjih kabinetnih svetovalcev Mira Cerarja in predsednik programskega sveta SMC, je dobil Matićevo dvojko, ko mu je, tako naši viri, nekoga predlagal za člana programskega sveta RTV. Dragan Matić naj bi Kešeljeviću zabrusil, češ, ti se ukvarjaj z gospodarstvom, jaz pa bom urejal kulturo ...

FRONTA ZA DENAR SE SELI NA ZAMP

Se pa nova kadrovsko-finančna fronta znotraj kulture odvija pred ponedeljkovo skupščino Zampa ali Združenja avtorjev Slovenije, kjer se deli denar za pisatelje in pesnike. Ampak več o tem jutri ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
tone peršak igor teršar Biserke Močnik Tanja Lesničar Pučko Miha Turšič Dragan Matić Peter Jamnikar Gregor Golobič bojan dobovšek damjana pečnik Stojan Pelko julijana bizjak mlakar Špela Španžel Aleš Novak aleksandar kešeljević

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Natalija Chvatal

2019-10-19 10:20:48


Kakšen obliž na ranjeno dušo je branje vaših kolumen in gledanje Faktorja, ker si upate. Pred 4 leti sem se umaknila iz Slovenije, ker nisem več mogla dihati (pa ne zaradi bolezni) in iz tropske daljave spremljam propadanje in uničevanje države, ki smo se je tako veselili. Srečujem ljudi iz celega sveta, mnogi, ki so že bili v Sloveniji me sprašujejo, kaj delam tukaj, ko pa imam tako lepo domovino. In moj odgovor: glede na to, da sem videla veliko sveta, si upam trditi, da na tako majhnem koščku ni nikjer na svetu toliko lepot. Slovenija je dragulj Evrope: prekrasna narava, gozdovi, čiste reke, morje, gore, vinogradi, odlična hrana, odlično vino, izjemna geografska lokacija, delovni in pošteni ljudje, pa vendarle... ko je bog delil naravo, jo je vsul na ta majhen košček sveta iz velike vreče, ko pa je delil pogum, samozavest in ponos, pa je bila vreča že očitno prazna. Po vsem, kar slovenski narod dovoli krokarjem in krvosesom pa mislim, da si države niti ne zaslužimo, ker je ne znamo ceniti, sicer pa je tako in tako že ukradena od mafije. Ko smo se osamosvojili, sem mislila, da bomo rabili 5 let, da uskladimo zakonodajo in se navadimo na demokracijo, kakšna zmota, verjetno niti 50 let ne bo dovolj, kar pomeni, da je komunizem ukradel narodu najmanj 100 let!! Koliko zavrtih generacij! Največjo škodo narodu pa so naredili in jo še delajo presstituti in presstitutke ter šolski sitem. Ko ni več morale, je dovoljeno vse. Zato mi je toliko bolj toplo pri srcu, ko se vedno več posameznikov na vseh področjih upa izpostavljati z resnico in pri tem je vajina vloga gospoda Požar in Pertinač neprecenljiva. Še je upanje, pogumno naprej in hvala obema.
Radolf Mitler

2019-10-19 09:21:50


Gnoji!
borut rojc

2019-10-19 08:23:00


Vsak režim enoumja uporablja propagandno mašinerijo kot najmočnejše orožje,tako tudi ta, nekoliko modificirani v Sloveniji danes. Zato Šarec daje vtis lagodnosti in brezbrižnosti, ker so zadeve pod nadzorom, četudi mu ni nič jasno in sploh ne ve, za kaj gre pri vodenju države. Vajen je, da tisto, česar ne zna, drugi postorijo namesto njega. ..Opažam tudi nekaj karakterne norosti pri njem, zato uživa, ko igra na karto strahovlade . Nekoč so se ga bali zaposleni na kamniški občini ; vem, ker sem od tam. Pravzaprav je Šarec od tam, od koder sem jaz. Z žrtvami je obračunaval na način, po izpovedi ene od njih, da so končale praktično na psihiatrični kliniki. Verjamem, da so tudi ti, komiku dali glas podpore na državnozborskih volitvah, le, da je odšel od tam. Razlika od tistih časov do danes je zgolj ta, da se gospoda iz Šmarca danes boji tudi žena. Sposoben je marsičesa od tistega, kar so počeli njegovi vzorniki, morda tudi sorodniki po partijski liniji, s tremi razredi osnovne šole. Po končanem izobraževanju, so pasli ovce in ubijali ljudi...Po nobeni logiki zdrave kmečke pameti, ne more država, kjer se prirejajo volitve, množično znotraj pravosodnega sistema, obsoja nedolžne ljudi, brani pa stokrat dokazane kriminalce, kjer se o človekovih pravicah izrekajo zakrknjeni komunistični zločinci in stare , odslužene partijske kurbe, imeti kdajkoli pomembne vloge v EU-ju in nasploh postati del civiliziranega zahoda. ..Šarec je zgolj ministrant te mafije. Kamničani pač vemo, kako ga je boter, pa ne tisti, birmanski, uvajal in pripravljal za vlogo, ki jo igra danes. Potrebuje le široko divizijsko podporo režimskih medijev, da utiša tiste, ki bi radi prebili dvojni obroč. Mladim uspeva, bežijo preko meje, starodobniki ostajamo in hranimo zadnji naboj v cevi zase. Čeprav niti on ni več tako mlad, poveljnik murgelske divizije. Z vsakim dnem, ko je starejši, se bolj kaže, da ni iz teh krajev, da ni naš. Prišel pa je po isti poti kjer danes vdirajo in obroč prebijajo orientalski divjaki in zamorci. Pa ravno v Šmarco.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Peršak postal minister. Teršar pa ne bo sekretar, ker je kader Petra Jamnikarja.