objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 24. maj 2016 ob 06:35

Čuš, že bivši SDS, je pogumen, če z Janšo nista zmenjena. Napoved: 4. nova desna stranka.
Po Francu Kanglerju, Alešu Primcu in Blažu Vodopivcu naj bi novo politično stranko delal tudi poslanec Andrej Čuš. Po zgledu Alternative v Nemčiji ali avstrijske FPÖ.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Daljši seznam poslancev SDS, ki naj bi - sodeč po govoricah od minulega petka - zapustili Janševo stranko, se je včeraj skrčil na Andreja Čuša, ki je res izstopil iz SDS, možnost odhoda še pred poletjem pa je napovedal tudi Zvonko Lah. Medtem ko so poslanci Marko Pogačnik, Franc Breznik in Anže Logar na Twitterju zagotovili, da ostajajo člani SDS, da bi odšel Šircelj, ki z ženo Mojco Centa Šircelj, nekdanjo direktorico Dursa, občasno počitnikuje z Janezom Janšo in Urško Bačovnik, pa je bil pravzaprav še najmanj verjetni scenarij, čeprav je v politiki vse mogoče.
Mimogrede, prejšnja zasebna spremljevalka Andreja Širclja je (bila) sedanja evropska poslanka SDS Romana Tomc.
Za poslanca Zvonka Laha se je začelo govoriti, da naj bi prestopil v Novo Slovenijo. Naši viri iz NSi za Laha pravijo, da je v redu, priden poslanec, ki se spozna na kmetijstvo, vendar o njegovem prestopu na organih Nove Slovenije niso razpravljali, saj ni bilo še nobene pobude. So pa odprti in nikogar ne zavračajo.

NEKOLIKO BLED, MALCE PRESTRAŠEN ...

Andrej Čuš je konec prejšnjega tedna najprej zanikal, da naslednji teden zapušča SDS, potem se je zavil v molk in ni dvigoval mobilnega telefona, vmes pa naj bi nekatere poslanske kolege iz SDS prepričeval, naj se mu pridružijo. Menda si je poleg Laha želel pridobiti vsaj še enega prestopnika, da bi lahko ustanovil novo poslansko skupino.
Potem je včeraj dopoldne obvestil nekatere medije in se ob enajstih pojavil na posebni tiskovni konferenci. Videti je bil nekoliko bled, tudi malce prestrašen in ne preveč zgovoren, čeprav je šlo za njegovih pet minut slave. Čuš je SDS zapustil z besedami, da je "Vera Ban imela prav", da ga "ne pošiljata ne Janez (Janša) ne Milan (Kučan) in da za njim ne stoji noben stric ali teta iz ozadja".
Sam je tudi povedal, da so mu "poskušali preprečiti kandidaturo" na prihodnjih parlamentarnih volitvah, ker je bil "preveč kritičen do določenih ravnanj", čeprav "je imel izjemno podporo lokalnih odborov stranke" na terenu.

NAPOVED PRAVE DESNE STRANKO, SLOVENSKE FPÖ

Po nekaterih govoricah bi se Čuš utegnil priključiti Novi ljudski stranki pod vodstvom Franca Kanglerja, bolj verjetne pa so informacije, da ustanavlja svojo stranko, "pravo desno stranko" po zgledu nemške Alternative ali avstrijskih svobodnjakov (FPÖ). To naj bi bila tako že četrta nova politična stranka, ki se dela ali vsaj napoveduje na desnici; poleg, kot rečeno, Kanglerjeve, "gibanja" Aleša Primca, ki se bo predvidoma predstavilo konec maja, in desnosredinske liberalne stranke, ki jo pripravlja Blaž Vodopivec. Pri tem ne gre prezreti, da je bil Čuš - kot najmlajši poslanec slovenskega parlamenta - med migrantsko krizo zelo dejaven tudi na družabnih omrežjih, kar pomeni, da si je ustvarjal določen politični kapital.
So se pa hkrati pojavile tudi govorice, da naj bi bila Čuš in Janša "dogovorjena", da je vse zmenjeno ... Čuš "dramatično" izstopi iz SDS in tako začne kampanjo za novo stranko na desnici, ki bi na prihodnjih volitvah nastopila samostojno ali pa se še pred volitvami povezala v predvolilno koalicijo z SDS oziroma nekakšen "novi Demos". Zato naj bi bil Čuš včeraj pred novinarji dokaj korekten do SDS, vodstvo SDS pa s Čušem tudi ni pretirano obračunavalo. Eni ob tem še opozarjajo, da tudi Čušev oče Vlado Čuš, predsednik Zelenih Slovenije, velja za "piarovca" Janeza Janše, in govorijo, da naj bi bila cela družina Čušev na Ptuju "močno involvirana v stranko SDS".

JANŠE NI ŠE NIHČE PREŽIVEL. ZADNJI PRIMER: PUKŠIČ.

Drugi pa so spet hvalili Čušev pogum, češ, upal si si to, česar si drugi ne upajo - zapustiti Janšo, saj je treba vedeti, da še nihče, ki je doslej zapustil SDS in Janeza Janšo, ni politično preživel. Zadnji tak primer je Franc Pukšič, nekdanji poslanec SDS in Slovenske ljudske stranke ter bivši župan Destrnika, ki je politično praktično propadel.
Andrej Čuš, po novem samostojni poslanec, pa napoveduje, da ostaja v politiki ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Čuš, že bivši SDS, je pogumen, če z Janšo nista zmenjena. Napoved: 4. nova desna stranka.