objavi na
pozareport.si

forum

Torek, 7. junij 2016 ob 07:04

Nataša Pirc Musar bi 200 tisoč evrov in predsedniško kandidaturo proti Pahorju?!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Vsake toliko časa je treba iti na sejo programskega sveta RTVS. Iz več razlogov. Prvič, seje programskega sveta RTVS so posebna ljubljanska časovna mikrolokacija, kjer je skoraj vse tako, od pohištva naprej, kot je bilo pred letom 1990. Zastonj kavo (kapučino ali dvojno kavo z mlekom) postreže neka gospodična z vozičkom, le hladno vodo (tudi mineralno) je zadnje čase treba nafehtati od kakšnega člana sveta; novinarji, povabljeni in druga priložnostna zijala je namreč ne dobijo. Da gre na sejah sveta za svojevrstne zgodovinske okoliščine, dokazuje tudi včerajšnja kratka samopredstavitev Mitje Rotovnika, novega (nedolžnega, kot je rekel sam zase) člana in nesojenega predsednika sveta. Ko se je predstavil, se je pohvalil, da je bil toliko in toliko let direktor Cankarjevega doma in da je delal tudi na SZDL (bivši družbenopolitični organizaciji - Socialistični zvezi delovnega ljudstva). Kar je sicer res, toda slišati je (bilo) precej bizarno, glede na to, da smo lahko ravno včeraj zjutraj prebrali, da je v neki drugi postkomunistični državi Evropske unije, na Poljskem, tamkajšnji parlament prepovedal uporabo ali čaščenje znanih simbolov totalitarnega komunizma. Ampak v Sloveniji je vse drugače.
Z vidika novinarja, ki intenzivneje spremlja medije, je vsaka premierna seja programskega sveta enkratna priložnost, da se v živo prepriča o novih razmerjih politično-medijskih sil ali konstelacij (kot bi rekla nekdanja ministrica za kulturo, danes pa uslužbenka TV Slovenija Majda Širca) znotraj vodstva RTV Slovenija. Zdaj je že na prvi pogled vidno, da novi programski svet številčno popolnoma obvladuje vladna koalicija. Tukaj bo šlo le še za roza odtenke ali verbalne spopadke med posameznimi člani sveta, ki pripadajo tej ali oni levi frakciji. Levica je danes v programskem svetu številčno tako premočna, da se je kot programski svetnik ponovno aktiviral tudi Nikola Damjanić, prvi človek agencije Ninamedia, ki zdaj več kot dve leti enostavno ni hodil na seje sveta, ker je programski svet doslej vodil Mitja Štular kot predstavnik politične desnice. Toliko o naši politični toleranci. Toda Štular, sicer vodilni uslužbenec Telekoma Slovenije, za člana sveta v državnem zboru, ki ga večinsko obvladuje levica, ni bil več izvoljen.

DEBI LEVEGA FAŠISTA SAVIČA

Bizarni odraz premoči levice na programskem svetu RTVS je tudi debitant sveta Domen Savič, nekdanji novinar in samooklicani poznavalec družbenih medijev. Tip medijskega aktivista, kot je Savič, ki mu nekateri mediji upravičeno pravijo tudi "levi fašist" - zaradi njegovega izrazito sovražnega spletnega govora do drugače mislečih, zlasti vernih ljudi - nikoli ne bi smel postati član programskega sveta javne televizije, no, bil je izvoljen na podlagi odločitve Cerarjeve stranke SMC. Na včerajšnji seji sveta pa se je izkazalo, da Domen Savič ni samo spletni agresivnež, ampak tudi svojevrstno neumen. Povedal je namreč, da je za člana programskega sveta kandidiral zato, ker "želi stvari spreminjati od znotraj"?! Pazite: na oblasti je njegov politična opcija, ki ga s parlamentarno večino tudi izvoli v programski svet RTVS, on pa naj bi zdaj stvari, ki jih furajo njegovi, spreminjal od znotraj?! Spreminjal v kaj?! Savič naj bi sicer startal na popolno ukinitev verskega programa.

FRAKCIJA IZ GRAND HOTELA UNION

Ena takšna frakcija članov programskega sveta, ki ji pravijo "trda levica", se je eno uro pred sejo sveta dobila v kavarni Grand hotela Union. Prišli so Nikola Damjanić, Domen Savić, piarovka in kolumnistka spletnega portala FokusPokus Jedrt Jež, dolgoletni uradnik ministrstva za kulturo Ciril Baškovič in upokojeni novinar Radia Slovenija Gojko Bervar.
Na seji sveta, v petem nadstropju stavbe RTV Slovenija na Kolodvorski ulici 2-4, pa sta bili najpomembnejši dve točki dnevnega reda: debata o tem, kaj storiti z Natašo Pirc Musar, ki trdi, da jo je višje delovno in socialno sodišče postavilo za generalno direktorico RTVS, ter izbor novega predsednika programskega sveta.

200 TISOČ EVROV IN PROTI PAHORJU

Ciril Baškovič je poročal o pogovoru ad hoc komisije programskega sveta, ki se je sestala z Natašo Pirc Musar. Zmenili se niso ničesar, ker naj bi bila Pirc Musarjeva neodzivna, njen odvetnik Dino Bauk pa se - po navedbah Marka Fillija, trenutno vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTV - sploh ne odziva na dopise ali povabila pravne službe RTVS. Po virih iz ad hoc komisije naj bi Nataša Pirc Musar zahtevala imenovanje za direktorico, potem pa bi takoj odstopila in pokasirala odškodnino, menda 200 tisoč evrov. Ta znesek je na Twitterju objavil tudi Vinko Vasle, bivši novinar in nekdanji direktor Radia Slovenija, sklicujoč se na svoje vir iz ad hoc komisije. Nataša Pirc Musar tega (še) ni demantirala.
Na politični sceni pa je tudi slišati, da naj bi Kučanov krog Nataši Pirc Musar ponudil kandidaturo za predsednico države, prihodnje leto proti Borutu Pahorju, njeno kandidaturo pa naj bi podprla trda levica in mainstream mediji. Zaradi te ponudbe naj bi se Nataša Pirc Musar tudi zdaj - zanjo zelo neznačilno - umaknila iz direktnega boja za direktorsko mesto na RTVS proti Filliju, nadaljuje pa sodni boj.
Mimogrede, Marko Filli lobistično trenutno stoji kar odlično. Znotraj stranke SD ga podpira dolgoletni medijski kadrovik Socialnih demokratov Lenart Šetinc, v SMC pa poslanec Dragan Matić, tudi predsednik parlamentarnega odbora za kulturo, ki naj bi zato pogosto gostoval v oddajah informativnega programa TVS. No. Matićeva osebna prijateljica Petra Ložar, zaposlena na vladnem Uradu za komuniciranje, je tudi nova članica programskega sveta RTV.
V takšnih okoliščinah je bila seveda pričakovana odločitev programskega sveta, da Marko Filli ostaja začasni direktor RTVS, Nataša Pirc Musar pa "ne more samodejno nastopiti direktorskega mandata" in se pač čaka na nadaljnje sodne razplete. Tako zaenkrat tudi ne bo nič z njeno odškodnino.

ROTOVNIK ODKIMAVAL BAŠKOVIČU

Novi predsednik programskega sveta pa je postal režiser Miran Zupanič, doma iz Ptuja, torej Štajerec, po poklicu sicer pravnik, nekdanji dekan ljubljanske Akademije za gledališče, film in televizijo (AGRFT) in avtor znamenitega filma Otroci s Petrička, za katerega se je novinarka časnika Finance Petra Sovdat kasneje na Twitterju spraševala, kdo pa je to? Toda Zupanič je na tajnem glasovanju prejel kar 25 glasov od 27 prisotnih (sam se je glasovanja vzdržal), kar tudi dokazuje prej omenjeno monolitnost sedanje sestave programskega sveta. Zupanič zase sicer trdi, da je krščanski socialist in da ni bil nikoli član partije ali kakšne druge politične stranke. Mitja Rotovnik, ki naj bi po prvih informacijah postal predsednik programskega sveta, ni kandidiral. Očitno se je politična večina zvito in premeteno odločila za politično manj zaznamovanega kandidata. Je pa zanimivo, da je, ko je Jelka Stergel, ki je vodila včerajšnjo sejo sveta, spraševala, ali je še kakšen kandidat za predsednika, Rotovnik čez mizo gledal Baškoviča in odkimaval. Lahko da je bilo dogovorjeno, da Baškovič predlaga Rotovnika, slednji pa si je po uvodni predstavitvi Zupaniča, ki ga je predlagal "desni programski svetnik" Jaroslav Skrušny, raje premislil.
Med razpravo o Nataši Pirc Musar so programski svetniki izključili javnost, čeprav gre za programski svet javne televizije. Izklopili so mikrofone, ugasnili kamere, ven iz sejne sobe smo morali novinarji in vsi drugi, ki niso člani sveta; šlo naj bi za varovanje osebnih podatkov Nataše Pirc Musar. Ti podatki pa naj bi bili njeno stalno bivališče, njena starost in njena izobrazba - mimogrede, glede na to, da je Nataša Pirc Musar pred časom doktorirala, so jo nekateri svetniki med sejo titulirali z "gospa doktor".

LJERKO BIZILJ ZDELUJE ...

No, med kavo v še vedno tipičnem realsocialističnem bifeju na vrhu stavbe RTV sem obsedel skupaj z direktorico TVS Ljerko Bizilj, ki je sicer pila - pivo (tako rekoč med sejo programskega sveta!). Ker jo videvam bolj poredko, opažam drastične spremembe. Kljub številnim lepotnim popravkom njenega obraza je žal videti izjemno postarana, delo direktorice TVS jo očitno vidno zdeluje ...

				To je režiser Miran Zupanič, novi predsednik programskega sveta RTV Slovenija ...			To je režiser Miran Zupanič, novi predsednik programskega sveta RTV Slovenija ... 
				... spodaj desno pa avtor teh vrstic, sključen in utrujen po nekaj urah seje, obdan s televizijci.			... spodaj desno pa avtor teh vrstic, sključen in utrujen po nekaj urah seje, obdan s televizijci.
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
nataša pirc musar mitja rotovnik Majda Širca Nikola Damjanić mitja štular domen savič Jedrt Jež Ciril Baškovič Gojko Bervar Dino Bauk Marko Filli Vinko Vasle Borut Pahor Lenart Šetinc Petra Ložar Dragan Matić Miran Zupanič Petra Sovdat Jelka Stergel jaroslav skrušny ljerka bizilj

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-04-23 08:03:36


Če bi vsi ti otroci, vnuki in pankrti komunizma, ki vladajo v blatnem dolu, imeli možnost obračunavanja s Prešernom in Cankarjem,živečima v današnjem času, bi tudi njiju postavili na sramotilni steber ali ju kazensko preganjali. Brez dvoma... Vsi ti, tako tudi Fabiani kot Balantič, so bili najprej mojstri svojega poklica in umetniškega opusa, šele nato vse ostalo, tudi polirično aktivisti. Aktuani predsednik vlade, ki je precej slaboumno obračunaval z likom in delom Franceta Balantiča, katere knjižnice, ki nosi njegovo ime sem tudi sam, je ravno nasprotno, potomec krvavega režima, ki mu je vseskozi odpiral vsa vrata na poti vzpenjajočega se. V smeri, v kateri koraka Slovenija, bo tudi Prešernov spomenik na tromostovju, delo kakor fašista, kmalu zamenjal tisti komunističnega zločinca iz Kumrovca ali v smislu balkanizacije dežele, očeta srbske folklore, Vuka Karadžiča. Končno s strani teh gozdnih banditov je bil dolgo zamolčan in prepovedan tudi general Maister, danes tako opevan in hvaljen... V soboto bodo tudi rdeči praznovali svojo veliko noč z malo začetnico. Dan upora . Proti komu že? Upirali so se tistim, ki danes Slovenijo še držijo nad vodo, stran od primitivnih in obubožanih balkanskih plemen. V mojih očeh bi omenjeni dan imel primernejši naziv kot dan zatiranja slovenskega naroda. Filma, golazen s vrača na jug, ne bomo videli. Morda bi iztirjenec in depresivec Anžlovar, ki so mu je režim spet dal nekaj denarja, da snema, naredil film v tej smeri, z Djurotom , Zokunom in Pešutom v glavni rolah, morda tudi Šarcem. . Umetniki. Levi fašisti.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Nataša Pirc Musar bi 200 tisoč evrov in predsedniško kandidaturo proti Pahorju?!