objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 21. junij 2016 ob 06:34

Na meji korupcije, Cerar vrača dolgove: Senici, Kresalovi in spolnemu delinkventu Pereniču
Podelitev vladnih licenc za reševanje potrošniških sporov ima en skupni imenovalec: gre izključno za bivše poslovne partnerje predsednika vlade Mira Cerarja.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Da je vlada Mira Cerarja, konkretno ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, doslej registriralo dva "licenčna" izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov, najprej Evropski center za reševanje sporov (ECDR), katerega formalna lastnica je nekdanja ministrica za notranje zadeve in bivša predsednica LDS Katarina Kresal, nato pa še družbo Persvet, ki jo vodi Gorazd Perenič, nekdanji državni sekretar za javno upravo, ni nobeno naključje niti presenečenje. No, vsaj za boljše poznavalce ne. Obe družbi (ECDR je sicer zasebni zavod, katerega skriti solastnik naj bi bil še en propadli politik, nekdanji pravosodni minister LDS Aleš Zalar, sicer tudi uslužbenec tega zavoda) imata namreč en dovolj močan skupni imenovalec, to pa je predsednik vlade Miro Cerar. Premier Cerar je bil namreč v času svoje poslovno-akademske kariere sodelavec akterjev obeh družb, Mira Senice in Katarine Kresal na eni ter Gorazda Pereniča na drugi strani. In zdaj Cerar, temu skoraj res ne moremo reči drugače, očitno vrača dolgove tistim, ki so ga prej zaposlovali in je prek njih služil denar. Pravzaprav veliko denarja, predvsem pa denar iz državnega proračuna. Zato je njegovo ravnanje, četudi se vladni licenci za Persvet in ECDR formalno peljeta prek ministra Počivalška, na meji korupcije.

CERAR IN PERENIČ - POSLOVNA PARTNERJA

To, da je bil Miro Cerar do vstopa v politiko stalni sodelavec odvetniške pisarne Mira Senice in član ECDR, je slovenski javnosti bolj ali manj že znano. Se pa ne ve, da je bil pred leti zaposlen pri Pereniču oziroma sodelavec Gorazda Pereniča, ko je imel Perenič še status samostojnega podjetnika in kasneje podjetje Perenič svetovanje, d. o. o. Naši viri pravijo, da je Cerar delo svetovalca v državnem zboru sprva počel v lastnem imenu, nato pa je Cerarjevo svetovanje državnemu zboru prevzel Perenič, in to za bistveno višjo ceno, čeprav je šlo za povsem enake svetovalne usluge. Cerar je celo ostal v isti parlamentarni pisarni (89T), svetoval je enake stvari, le višje račune - za Cerarjevo svetovanje - državni zbor ni plačeval neposredno Cerarju, ampak na račun podjetja Perenič svetovanje. Miro Cerar in Gorazd Perenič sta bila torej prava poslovno partnerja, in to več let. Žal pa teh podatkov na supervizorju (projektu Komisije za preprečevanje korupcije) ni mogoče najti, saj gre za obdobje, ki ga supervizor ne zajema.
"Tretji" poslovni partner Cerarja in Pereniča pa naj bi bil nekdanji politik Gregor Virant, ki je Pereniča postavil tudi za svojega državnega sekretarja. S tega mesta je Pereniča odnesla velika afera, saj je bil leta 2012 tudi pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Njegovi zlorabljeni spolni žrtvi sta bili dve všečni temnolasi uradnici, ki ju je - zaradi potešitve spolne sle - med drugim šeškal s kuhalnico, ljubljansko sodišče pa mi je prisodilo pogojno kazen eno leto in dva meseca zapora. Ko je Pereničevo zgodbo prvi javno objavil tabloid Direkt, vključno z daljšim intervjujem ene ob obeh uradnic, je bil Perenič prisiljen odstopiti. Tudi Virant, ki ga je za državnega sekretarja povabil leta 2004, med prvo vlado Janeza Janše, ga ni mogel več zaščititi. No, kljub temu je Gorazda Pereniča nekaj let kasneje pravosodni minister Virantove Državljanske liste Senko Pličanič imenoval za predsednika strokovnega sveta za prijazno in učinkovito javno upravo, Miro Cerar pa je svojemu nekdanjemu poslovnemu partnerju pravkar podelil državno licenco za izvensodno mediacijo.

TUDI DRUŽINSKE VEZI ...

Družini Cerar in Perenič pa sta (bili) po navedbah naših virov povezani tudi zasebno. Profesor ljubljanske Pravne fakultete Anton Perenič, oče Gorazda Pereniča, je bil mentor Mira Cerarja in ga je tudi vzel za svojega asistenta, Zdenka Cerar, pokojna mama Mira Cerarja, nekdanja vrhovna državna tožilka in ministrica za pravosodje, pa naj bi, če držijo navedbe naših virov, pomagala ustaviti kazenski pregon zoper Gorazda Pereniča, ko naj bi slednji storil neko prometno nesrečo.
Kabinetu predsednika vlade smo včeraj posredovali nekaj vprašanj, povezanih s poslovnimi angažmaji Mira Cerarja pri Gorazdu Pereniču in svetovanjem v državnem zboru. Pojasnili so nam, da za odgovor potrebujejo več časa, ker morajo zbrati in pregledati dokumentacijo, zato naj bi odgovore prejeli predvidoma danes.

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-04-23 08:03:36


Če bi vsi ti otroci, vnuki in pankrti komunizma, ki vladajo v blatnem dolu, imeli možnost obračunavanja s Prešernom in Cankarjem,živečima v današnjem času, bi tudi njiju postavili na sramotilni steber ali ju kazensko preganjali. Brez dvoma... Vsi ti, tako tudi Fabiani kot Balantič, so bili najprej mojstri svojega poklica in umetniškega opusa, šele nato vse ostalo, tudi polirično aktivisti. Aktuani predsednik vlade, ki je precej slaboumno obračunaval z likom in delom Franceta Balantiča, katere knjižnice, ki nosi njegovo ime sem tudi sam, je ravno nasprotno, potomec krvavega režima, ki mu je vseskozi odpiral vsa vrata na poti vzpenjajočega se. V smeri, v kateri koraka Slovenija, bo tudi Prešernov spomenik na tromostovju, delo kakor fašista, kmalu zamenjal tisti komunističnega zločinca iz Kumrovca ali v smislu balkanizacije dežele, očeta srbske folklore, Vuka Karadžiča. Končno s strani teh gozdnih banditov je bil dolgo zamolčan in prepovedan tudi general Maister, danes tako opevan in hvaljen... V soboto bodo tudi rdeči praznovali svojo veliko noč z malo začetnico. Dan upora . Proti komu že? Upirali so se tistim, ki danes Slovenijo še držijo nad vodo, stran od primitivnih in obubožanih balkanskih plemen. V mojih očeh bi omenjeni dan imel primernejši naziv kot dan zatiranja slovenskega naroda. Filma, golazen s vrača na jug, ne bomo videli. Morda bi iztirjenec in depresivec Anžlovar, ki so mu je režim spet dal nekaj denarja, da snema, naredil film v tej smeri, z Djurotom , Zokunom in Pešutom v glavni rolah, morda tudi Šarcem. . Umetniki. Levi fašisti.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Na meji korupcije, Cerar vrača dolgove: Senici, Kresalovi in spolnemu delinkventu Pereniču