objavi na
pozareport.si

forum

Live

Torek, 21. junij 2016 ob 12:59

Zadnja faza bitke za HSE. Skubin živčen, tretji človek Nikolič prodajal tudi tednik Reporter.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Brutalna kadrovska bitka za novega predsednika uprave Holdinga Slovenske elektrarne prehaja v zadnjo fazo. Po naših informacijah je včeraj korespondenčno zasedala kadrovska komisija nadzornega sveta HSE, končna odločitev pa naj bi padla že jutri, ali pa v četrtek. Viri pravijo, da naj bi favorit, kot "tretji človek" med Blažem Košorokom in Gorazdom Skubinom, postajal tretji član uprave Stojan Nikolič, češ - "peljejo ga", bil naj bi celo "že narejen", čeprav Nikolič svojo domnevno kandidaturo vztrajno zanika. Se je pa Nikolič pojavil na kadrovski agenciji Profil, ki dela za HSE, in tam izpolnil poseben kadrovski vprašalnik, čeprav menda samo zaradi tako imenovane "kompatibilnosti" z bodočim predsednikom uprave. Toda hkrati je nenavadno, pravijo poznavalci, zakaj je bil Stojan Nikolič osebno na agenciji Profil, če pa se tovrstni vprašalniki izpolnjujejo on-line. Na pogovorih na Profilu naj bi sicer bili samo kandidati iz ožjega izbora. Nikolič se na razpis za novega šefa uprave HSE ni prijavil, je pa seveda mogoče, da ga člani nadzornega sveta naknadno povabijo.
Da naj bi bil Stojan Nikolič res tretji človek, pripovedujejo tudi "lobisti in kurirji" Gorazda Skubina, "kandidata SMC". Slednji pa naj bi bil vedno bolj živčen ter na sedežu uprave HSE zadnje tedne nadira - tajnice. Uprava, ki jo sestavljajo Košorok, Skubin in Nikolič, še komaj funkcionira. Seje uprave so tako le še enkrat tedensko.
Poznavalci tudi ocenjujejo, da bi bilo precej nenavadno, če bi Nikolič, nekdanji predsednik uprave Triglav Naložbe in bivši predsednik nadzornega sveta Elana (kjer so ga po poročanju drugh medijev tudi kazensko ovadili kriminalisti Policijske uprave Kranj), na koncu res postal novi šef uprave HSE. Zlasti po fiasku projekta izdaje obveznic HSE, ki je, spomnimo, klavrno propadel. Šlo pa je Nikoličev projekt, kjer naj bi postrani zaslužili dobro tudi številni finančni in drugi svetovalci. Kljub propadu projekta obveznic revizijska komisija HSE ni ukrepala, čeprav nekateri ugotavljajo, da se direktna škoda HSE zaradi propadle finančne operacije z obveznicami že bliža štirim milijonom evrov. Revizijska komisija pa naj ne bi ukrepala zato, ker sta, kot pravijo naši viri, predsednik revizijske komisije Boštjan Markoli in Stojan Nikolič dobra znanca. Skupaj sedita tudi v nadzornem svetu Premogovnika Velenje.
Stojan Nikolič je sicer stari znanec številnih spornih zgodb slovenske privatizacije. Še iz časov, ko je vodil Triglav naložbe, je - denimo - zanimiva zgodba goriškega prevoznika Avrigo, ki ga je pred nekaj meseci v celoti prevzel Darko Klarič, lastnik oglaševalske agencije Media Publikum. To naj bi Klariču uspelo potem, ko je delnice Avriga, ki so bile v lasti Triglav naložb, sem ter tja "premetaval" Nikolič, in to tako, da so na koncu pristale pri Klariču. Zato naj bi mu lastniki družbe Triglav naložbe (Zavarovalnica Triglav) dali vedeti, da mu mandata na čelu uprave ne mislijo podaljšati, čeprav jim je Nikolič zagotavljal, da je s transakcijami delnic Avriga vse v najlepšem redu. Med tistimi, ki so mu čez noč pomagali prestopiti na HSE, naj bi bila tudi njegova dva bivša sodelavca iz borzne hiše Poteza, Črt Slokan, danes zaposlen na Novi kreditni banki Maribor, in Matej Runjak, takrat še član uprave Slovenskega državnega holdinga.
Druga, morda še zanimivejša Nikoličeva zgodba, je prodaja večinskega deleža v podjetju Salonit Anhovo. Poslu, ki sega sicer že nekaj let nazaj, toda Stojan Nikolič je pri prodaji Salonita Anhovo avstrijski družbi Wietersdorfer gruppe iz Celovca odigral ključno vlogo. Drugi vezni člen z Avstrijci pa je bil dolgoletni direktor Salonita Jože Funda, ki je Avstrijce pripeljal v Slovenijo in jih povezal z Nikoličem.
Naši viri tudi pravijo, da naj bi Nikolič imel odlične zveze z visoko uradnico ministrstva za finance Ervino Jarc, sicer tudi predsednico nadzornega sveta Rudnika Trbovlje Hrastnik, ki naj bi imela velik vpliv na državnega sekretarja Metoda Dragonjo.

NIKOLIČ PRODAJAL TUDI TEDNIK REPORTER

In nenazadnje, Stojan Nikolič je po zanesljivih informacijah zadnje mesece intenzivno prodajal tednik Reporter, menda  v imenu (do)sedanjega lastnika revije, oziroma družbe Prava smer d.o.o., Boštjana Krefta, ki je pred nekaj dnevi tednik Reporter tudi res prodal podjetju Reporter Media d.o.o., to podjetje pa sodi sodi med hobotnico podjetij spornega tiskarskega tajkuna Martina Odlazka, pred časom - zaradi poslovne goljufije - tudi obsojenega na zaporno kazen.
Po zadnjih informacijah pa naj bi bil v igri za novega predsednika uprave HSE tudi Arman Koritnik, direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), ki naj bi ga forsiral prav Nikolič, da bi na čelo HSE postavili "šibkega šefa" uprave, kar bi ustrezalo Nikoliču - ki bi v tem primeru ostal "samo" član uprave.
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Zadnja faza bitke za HSE. Skubin živčen, tretji človek Nikolič prodajal tudi tednik Reporter.