objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 23. junij 2016 ob 06:55

Danes odločitev HSE. Razkrivamo podpis za TEŠ 6 in Francoze, ki lahko spodnese Podkrižnika.
Boj za energetske milijarde: Blaža Košoroka podpira en del SMC in Desusa, Gorazda Skubina drugi del SMC in šaleški lobi, Metoda Podkrižnika pa SD, članica uprave SDH Nada Drobne Popovič in spet šaleški lobi.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne naj bi danes določil novega predsednika uprave. Kadrovska bitka se bliža vrhuncu, v igri so državne energetske milijarde, karte so v glavnem strateško razdeljene, vendar se še vedno mešajo iz ure v uro. Blaža Košoroka, sedanjega šefa uprave, ki se poteguje za nov mandat, podpira "en del" SMC in Desusa, Gorazda Skubina "drugi del" SMC in šaleški lobi, Metoda Podkrižnika pa SD, članica uprave Slovenskega državnega holdinga Nada Drobne Popovič, znotraj SDH zadolžena za energetiko, in spet šaleški lobi, kjer naj bi pri kandidaturi Metoda Podkrižnika glavne poteze vlekel nekdanji direktor HSE Borut Meh. Kadrovska komisija, o čemer smo poročali včeraj, je sesula Skubina in ga "razglasila" za kandidata brez pravih menedžerskih izkušenj, največ točk kadrovske komisije pa je dobil Podkrižnik, "bodoči zet" znanega ekonomista in pred leti tudi gospodarskega ministra SD Maksa Tajnikarja, ki smo ga za skritega favorita na našem portalu razkrili že pred dnevi, ko se sploh še ni vedelo, da se je tudi Podkrižnik prijavil na razpis.
Pomembno vlogo pri morebitnem imenovanju Podkrižnika za novega predsednika uprave HSE naj bi igrala predvsem naveza med Nado Drobne Popovič in predsednikom nadzornega sveta HSE Milanom Perovičem, glavnim izvršnim direktorjem Avtotehne in zadolženim za poplačilo terjatev, ki jih ima Avtotehna do DUTB (slabe banke); vodilni uslužbenec Avtotehne je tudi Zoran Drobne, mož članice uprave HSE. Za Metoda Podkrižnika naj bi glasovala vsaj še dva člana nadzornega sveta Boštjan Markoli in Matjaž Marovt, ki naj bi skupaj s Perovičem tudi vlekla ključne poteze v nadzornem svetu HSE.
Metoda Podkrižnika pa bi kot favorita lahko spodnesla njegova vloga pri razvpitem projektu TEŠ 6, kjer je bil član glavne komisije za izvedbo naročil v okviru projekta Blok 6 TEŠ, kar je razvidno iz njegovega podpisa na zapisniku z dne 17. julija 2007, kjer je bila dana zelena luč za podpis tako imenovane rezervacijske pogodbe s francoskim Alstromom. Podkrižnik je bil takrat pomočnik predsednika uprave HSE, danes že pokojnega Jožeta Zagožna. Ko je septembra 2009 vodenje HSE prevzel Borut Meh, se je Podkrižnika odkrižal, danes pa je, zanimivo, postal celo njegov lobist; zlasti zato, ker računa, da Podkrižnik na čelu HSE ne bo vlagal odškodninskih tožb zoper glavne igralce šaleškega lobija pri TEŠ 6. No, tudi Podkrižnik naj bi ugotovil, da mu podpora Meha in šaleškega lobija škoduje, zato na široko razlaga, da je on nasprotnik tega lobija, da ne mara Meha, Uroša Rotnika, Milana Medveda in drugih iz Šaleške doline, druščine, povezane z nečednostmi iz poslov bloka 6.
Spomnimo. Glavni lobist francoskega Alstroma, zaradi katerega je pri bloku 6 odpadel nemški Siemens, je bil zloglasni lobist Peter Kotar.

VLOGA ZAGRENJENEGA MEHA

Mimogrede, Borut Meh, ki zdaj prevzema vlogo poslovnega pooblaščenca podjetja Slovenski državni gozdovi, Šaleško dolino, kot pravijo naši viri, že drugič "zapušča zagrenjen". Ko je Jože Stanič, nekdanji direktor Gorenja, odhajal v pokoj, se je Meh že videl v vlogi kronskega princa. Toda Stanič se je na njegovo veliko presenečenje raje odločil za Franja Bobinca, zato je Meh užaljen zapustil Gorenje. Jeseni 2009 (vmes je bil predsednik uprave Preventa Global in Mure pa tudi član uprave Petrola) pa se mu je spet ponudila velika priložnost, da se v svojo Šaleško dolino vrne skozi glavna vrata in slavnostno prereže častni trak na odprtju novega, 600 MW težkega bloka 6. Ampak spet je doživel veliko razočaranje. Že leto dni kasneje so ga ponovno odrezali, namesto njega je direktor HSE postal Matjaž Janežič, ki se danes spet poteguje za šefa HSE. Meh naj bi takrat začel gojiti še hujše zamere, ki, kot pravijo, še danes niso pozabljene. Blaža Košoroka ne prenese, saj ga je Košorok odrezal iz odločanja znotraj HSE in ga iz Ljubljane prestavil v Velenje, kjer ima HSE svojo eskpozituro, prek Skubina pa bi se lahko "vrnil" na HSE. Lobiral je tudi za Janežiča, da bi postal član uprave SDH, vendar mu ni uspelo, mu je pa nekako uspelo zlobirati, da so Klemna Potiska imenovali za državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo.
Borut Meh je tudi med tistimi bivšimi direktorji HSE, poleg Janežiča in Simona Tota, ki nočejo podpisati zapisnikov svojih zaslišanj med forenzičnimi preiskavami in revizijo projekta TEŠ 6. Tudi ta druščina očitno čaka kakšnega novega - direktorja HSE ...

NIKOLIČA ŽRTVOVALI, KER SO DELALI PODKRIŽNIKA

Stojan Nikolič, član uprave HSE, pa je včeraj izpadel iz vseh kombinacij za novega šefa uprave HSE. Ni mu pomagalo niti to, da je med Košorokovo odsotnostjo na sedež HSE pripeljal Draga Isajloviča, zaradi trgovanja z elektriko v Romuniji. Naši viri pravijo, da so Nikoliča "žrtvovali, ker so delali in pripravljali Metoda Podkrižnika" ...
 
 

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Danes odločitev HSE. Razkrivamo podpis za TEŠ 6 in Francoze, ki lahko spodnese Podkrižnika.