objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 28. julij 2016 ob 06:34

Dragonja novi direktor Save Re ali drugega tira?! Če pade Ivanušič, se bo ponovila Luka Koper.
Napeto pričakovana seja nadzornega sveta Save Re prekinjena, Branko Tomažiču, vojaku Boruta Jamnika, še ni uspelo zamenjati Zvonka Ivanušiča ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Odstopljeni Metod Dragonja, zdaj že nekdanji državni sekretar za upravljanje državnega premoženja, ki je vlado zapustil skupaj z ministrom za finance Dušanom Mramorjem (mimogrede, slednji se je že vrnil v službo na ljubljansko Ekonomsko fakulteto), se po naših zanesljivih informacijah zanima za dve direktorski mesti. Bil bi predsednik uprave zavarovalne skupine Sava Re ali pa direktor državne družbe 2TDK, d. o. o., po domače, direktor drugega tira. Na pozavarovalnico Sava Re bi Dragonja lahko prišel v primeru, če danes pade Zvonko Ivanušič (več o tem v nadaljevanju), družbo 2TDK pa - po sklepu Cerarjeve vlade - začasno vodi Zlatko Šajič.

TOMAŽIČ MOČNO PRITISKAL, SEJO NA KONCU PREKINILI ...

Branku Tomažiču, predsedniku nadzornega sveta Save Re in na Savi Re "vojaku Boruta Jamnika", predsednika uprave Modre zavarovalnice, je na včerajšnji seji nadzornega sveta (ta bi morala biti že 11. julija, pa so jo zadnji dan odpovedali in spremenili v neformalni pogovor nadzornikov) uspelo na dnevni red uvrstiti tudi vprašanje zamenjave šefa uprave Zvoneta Ivanušiča, zaradi domnevno spornega nakupa nekdanje poslovne stavbe ACH. Po naših informacijah Tomažič pred včerajšnjo sejo ni imel dovolj glasov za Ivanušičevo zamenjavo in je lahko kvečjemu računal samo še na glas nadzornika Slavena Mičkovića (torej dva glasova od šestih članov nadzornega sveta), med samo sejo pa naj bi Tomažič močno pritiskal, da je Ivanušiča treba razrešiti, zaradi "ureditve stanja". No, do odločitve ni prišlo, ker so sejo prekinili, nadaljevali pa naj bi jo (že) danes. Naši viri ob tem opozarjajo, da je početje Branka Tomažiča lahko razlog tudi za izredni nadzor Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) nad delom nadzornega sveta Save Re. Odstrel Ivanušiča, ki je pred tem dobil skoraj 100-odstotno podporo zaposlenih v Savi Re, pa bi lahko privedel ne samo do padca poslovnega rejtinga Save Re, ampak tudi do upora delavcev, podobno kot v Luki Koper.
Po morebitnem padcu Zvonka Ivanušiča bi verjetno sledila tudi zamenjava Davida Kastelica, zdaj še predsednika uprave Zavarovalnice Maribor na čelu združevalnega procesa Zavarovalnice Maribor, Tilie. Pravzaprav je na mestu vprašanje, ali bi v tem primeru do združevanja sploh prišlo.
Po navedbah nekaterih virov bi moral Branko Tomažič, pred leti tudi kandidat za poslanca na listi propadle stranke Zares, sicer že prej odstopiti kot član nadzornega sveta Save Re, saj zaradi svojih tesnih povezav z Borutom Jamnikom (Modra zavarovalnica je solastnica Save Re) ne izpolnjuje pogojev fit&proper. Spomnimo, Tomažiča in Jamnika povezuje tesno dolgoletno sodelovanje (ko je bil Tomažič predsednik uprave novogoriškega Hita, je bil Borut Jamnik finančnik Hita), predvsem pa nekateri nikoli povsem pojasnjeni zasebni posli okoli že propadle igralnice (kazina) Parentium v Poreču in igralnic v Južni Ameriki.

 

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Jaka Klopčič

2019-11-19 09:17:31


Toksične CHf kredite so v Sloveniji prve tržile avstrijske banke, in jih tudi daleč največ prodale. Daleč največ Arharjva Unicredit banka, In to po tem, ko je avstrijski regulator od njih zahteval dosledno upoštevanje predpisov, ki so veljali v Avstriji, zaradi česar je bila prodaja tega strupa praktično onemogočena. V Sloveniji so te banke harale po dolgem in počez in v kreditno suženjstvo spravile 20.000 slovenskih družin. Lepo bo opazovati zbegane obraze še bolj zbeganih sodržavljanov, ko bo sodišče EU dosodilo v prid ogoljufanih kreditojemalcev. Kar se pa tiče, pametnjakovičev, ki se zadaj jokajo - ali po domače ŠPEKULANTOV pa menim, da je bil to dobro premišljen spin in pritisk bank na usmerjanje javnega mnenja. Prvi je ogojufane kreditojemalce tako poimenoval France Arhar, ki je bil takrat predsednik Združenja bank Slovenije, pred tem Unicredit banke in še prej guverner Banke Slovenije. Preko Unicredit banke je prav on pripeljal švicarske kredite v Slovenijo. Ob čemer je zanimivo, da je že leta 2006 v letno poročilo zapisal, da se stranke ne zavedajo tveganj, ki jih prinašajo krediti z valutno klavzulo, in da bi morale banke nekaj storiti na področju zavarovanja pred valutnim tveganjem. Seveda niso nič naredili, nato pa so s prstom kazali na ogoljufane kreitojemalce, da so špekulirali. Ampak s krediti se ne špekulira, ob čemer je danes popolnoma jasno, da če bi ljudje vedeli, kakšno tveganje prevzemajo z najetjem kreditov v frankih, teh ne bi nikoli vzeli. Bnkirji se točno v tem trenutkut trudijo, da bi odškodnie, ki zagotovo sledijo zvalili na pleča bodočih proračunov RS. Od pametnjakovičev in brezjajčnih forumskih nakladačev ala Borut Đojc, pa je odvosno ali jim bo to uspelo.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Dragonja novi direktor Save Re ali drugega tira?! Če pade Ivanušič, se bo ponovila Luka Koper.