objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 16. september 2016 ob 06:58

Stojan Petrič se hvali, da ima milijone evrov, na Slovenskih novicah pa nimajo za honorarje
Dramatično pismo Bojana Budje, odgovornega urednika Slovenskih novic, svojim honorarnim sodelavcem: Naklade padajo, prihodki iz trženja tudi, najdite si delo drugje ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Že dobra dva tedna po tem, ko se je Stojan Petrič, večinski lastnik Kolektorja in časopisne hiše Delo, na posebni tiskovni konferenci ob tako imenovani konsolidaciji lastništva skupine Kolektor javno pohvalil, da ima(jo) 70 milijonov evrov "viška" in da lahko prevzamejo kogarkoli hočejo (številni resni poslovneži se še danes, milo rečeno, čudijo Petričevim bizarno bahavim izjavam, ki znotraj miljeja zahodnega poslovnega sveta, utemeljenega na protestantskih vrednotah, niso ravno najpogostejše), na Slovenskih novicah nimajo denarja za plačilo honorarnih sodelavcev. In kot je razbrati iz dokaj dramatičnega pisma Bojana Budje, odgovornega urednika Slovenskih novice, ki so ga pred dnevi prejeli honorarni sodelavci, celo za nazaj ne?!

BUDJA PIŠE: NAKLADE PADAJO ...

Bojan Budja je v pismu med drugim zapisal, da ga je "uprava (časopisne hiše Delo) obvestila o sklepu (uprave)..., da vam že za september ne moremo več zagotavljati dogovorjenih izplačil. Edina garancija, da bo opravljeno delo tudi plačano, je sprotno vsakotedensko spremljanje in preverjanje odobrene kvote z dejansko porabo in seveda sprotno ukrepanje, če bo limit dosežen. Ko in če bo limit dosežen, vas bomo o tem sproti obvestili. Nadaljnja odločitev bo seveda vaša.
... Poslovni rezultati so pod pričakovanji, saj naklade in prihodki oglasnega trženja padajo, prav nič ne bo narobe, če si zategadelj za vsak primer in za zagotovitev vaše socialne varnosti nemara najdete kakšno delo. Kjer koli že, dokler pač razmere v hiši ne bodo dovolj stabilne. Slej ko prej bodo, upanje umira zadnje ...," je zapisal Budja.
Pri tem pismu sicer ni povsem jasno, ali je Bojan Budja, ko omenja naklade, prihodke oglasnega trženja in nestabilne razmere v hiši, mislil zgolj na Slovenske novice ali pa na Delo v celoti. In še, ali so to pismo dobili vsi honorarno sodelavci Slovenskih novic ali ne, saj ga vsaj nekateri na tabloidni reviji Suzy, ki tedensko izhaja kot sestavni del Slovenskih novice, menda niso.
Po javno dostopnih podatkih Slovenske oglaševalske zbornice so Slovenske novice sicer še vedno najbolj prodajani časopis v državi. Junija letos je prodana tiskana naklada Slovenskih novic znašala 58 tisoč izvodov, vendar bistveno manj kot junija 2014, ko so prodali še 61 tisoč izvodov. Naročnikov Slovenskih novic na spletu pa je bilo junija 2016, spet po podatkih SOZ - točno 30. No, časopisa Delo so junija letos prodali le še 29 tisoč izvodov, imajo pa nekoliko več spletnih naročnikov - 367.

PETRIČ BI IMEL SIOL, JAMNIK PA GA NE BO DAL

So pa to očitno tako nestabilne razmere, da se je Stojan Petrič po pripovedovanju naših virov začel nenajavljeno pojavljati celo na uredniških kolegijih časopisa Delo. Zdaj naj bi, kot je slišati, imel dva načrta. Presežek redno zaposlenih novinarjev Dela naj bi prekomandirali na Slovenske novice, kjer bi pisali namesto honorarnih sodelavcev Slovenskih novic, kar bi postopoma privedlo tudi do spremembe uredniškega koncepta Novic. Bojana Budjo pa naj bi zamenjala Mateja Babič Stermecki, prejšnja odgovorna urednica Dela, zdaj pa urednica nedeljske izdaje Slovenskih novic. Mateja Babič Stermecki je bila namreč vedno znana po odličnem "track recordu" z aktualnimi lastniki Dela, boljšega od nje je imel samo še nekdanji odgovorni urednik Dela Darijan Košir - z Boškom Šrotom, danes zaprtim padlim tajkunom Pivovarne Laško, pred leti pa tudi lastnikom Dela. Drugi načrt Stojana Petriča naj bi bil nakup spletnega portala Siol.net (katerega izdajatelj je TS Media, hčerinska družba Telekoma Slovenije), kar pa je, dokler bo predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije Borut Jamnik (predsednik uprave Modre Zavarovalnice), malo verjetno zaradi bolj ali manj znanih konfliktov in tudi osebnih zamer med Petričem in Jamnikom.
Petrič naj bi sicer spoznal, da mu znotraj časopisne hiše Delo verjetno ne bo uspelo uspešno transfomirati Dela na spletne platforme (kar dokazuje tudi katastrofalno majhno število naročnikov elektronske izdaje Dela), zato naj bi želel prevzeti Siol.
Medtem pa bi že začel "združevati" časopisa Delo in Slovenske novice v en časopis.

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-04-23 08:03:36


Če bi vsi ti otroci, vnuki in pankrti komunizma, ki vladajo v blatnem dolu, imeli možnost obračunavanja s Prešernom in Cankarjem,živečima v današnjem času, bi tudi njiju postavili na sramotilni steber ali ju kazensko preganjali. Brez dvoma... Vsi ti, tako tudi Fabiani kot Balantič, so bili najprej mojstri svojega poklica in umetniškega opusa, šele nato vse ostalo, tudi polirično aktivisti. Aktuani predsednik vlade, ki je precej slaboumno obračunaval z likom in delom Franceta Balantiča, katere knjižnice, ki nosi njegovo ime sem tudi sam, je ravno nasprotno, potomec krvavega režima, ki mu je vseskozi odpiral vsa vrata na poti vzpenjajočega se. V smeri, v kateri koraka Slovenija, bo tudi Prešernov spomenik na tromostovju, delo kakor fašista, kmalu zamenjal tisti komunističnega zločinca iz Kumrovca ali v smislu balkanizacije dežele, očeta srbske folklore, Vuka Karadžiča. Končno s strani teh gozdnih banditov je bil dolgo zamolčan in prepovedan tudi general Maister, danes tako opevan in hvaljen... V soboto bodo tudi rdeči praznovali svojo veliko noč z malo začetnico. Dan upora . Proti komu že? Upirali so se tistim, ki danes Slovenijo še držijo nad vodo, stran od primitivnih in obubožanih balkanskih plemen. V mojih očeh bi omenjeni dan imel primernejši naziv kot dan zatiranja slovenskega naroda. Filma, golazen s vrača na jug, ne bomo videli. Morda bi iztirjenec in depresivec Anžlovar, ki so mu je režim spet dal nekaj denarja, da snema, naredil film v tej smeri, z Djurotom , Zokunom in Pešutom v glavni rolah, morda tudi Šarcem. . Umetniki. Levi fašisti.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Stojan Petrič se hvali, da ima milijone evrov, na Slovenskih novicah pa nimajo za honorarje