objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 23. november 2016 ob 06:23

Kako je viceguvernerka Mejra Festić kupila stanovanje. Gotovina, na roko, mimo Dursa?!
Festićeva, ki se poteguje za nov mandat na vrhu Banke Slovenije, naj bi del denarja za stanovanje plačala na roke, mimo pogodbe, da bi se izognila plačilu celotnega davka.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Mejra Festić si je v zadnjem času politične točke nabirala tudi na račun guvernerja Jazbeca.
Mejra Festić, viceguvernerka Banke Slovenije, naj bi svoje mariborsko stanovanje kupila v spornih okoliščinah, pravijo naši zanesljivi viri. Gre pa za veliko stanovanje v prestižnem Hutterjevem bloku, ki ga je Festićeva kupila že leta 2005, in sicer od znanega mariborskega podjetnika.

NEKAJ PO POGODBI, NEKAJ MIMO POGODBE

Podrobnosti spornega nakupa so po naših informacijah naslednje: pogodba med Festićevo in prodajalcem je bila podpisana leta 2005. Celotna kupnina, 180 tisoč evrov, je bila poplačana v nekaj obrokih, zadnji je bil plačan leta 2006. Toda pozor, pogodba je bila sklenjena samo za 150 tisoč evrov (pogodbeni zneski so bili takrat sicer zapisani v tolarski protivrednosti), preostali del kupnine pa je šel mimo pogodbe.
100 tisoč evrov je bilo nakazanih na transakcijski račun prodajalca v dveh obrokih. Prvi obrok je znašal 83.500 evrov, drugi pa 16.500 evrov. Naslednjih 50 tisoč evrov je bilo izplačanih v gotovini, dodatnih 30 tisoč evrov pa tudi v gotovini, pod roko, saj tega zneska v pogodbi - kot rečeno - ni bilo.
Tako so vključno z aktualno viceguvernerko "na črno" znižali davčno osnovo za plačilo davka ob prodaji stanovanja. Poleg tega, da je bodoča viceguvernerka Festićevo izigrala davčno upravo (današnji Furs), se postavlja tudi vprašanje velike količine gotovine.

PAHOR MED MASTENOM IN FESTIĆEVO, BRADEŠKO ODPADEL

Za osvežitev spomina: gospa Mejra Festć je viceguvernerka Banke Slovenije postala leta 2011, na predlog tedanjega predsednika države Danilo Türka. Prej je bila profesorica ekonomske teorije na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti, še pred tem pa je nekaj časa delala v dunajski centrali banke UniCredit. Zdajšnji mandat viceguvernerke ji poteče februarja prihodnje leto in zdaj se poteguje za nov mandat.
Po naših informacijah naj bi predsednik države Borut Pahor že jutri v državni zbor poslal svoj predlog, ta hip pa naj bi se obotavljal med znanim ekonomistom Igorjem Mastenom in - Mejro Festić, potem ko naj bi iz igre izpadel Jožef Bradeško, nekdanji član uprave banke SID, saj naj bi mu podporo odrekla poslanska skupina SMC, ker naj bi "odkrili", da je Bradeško daljni sorodnik prvaka SDS Janeza Janše. Za izvolitev viceguvernerja na predlog predsednika države je namreč v državnem zboru potrebnih najmanj 46 glasov. Tako se je v igro spet vrnila Festićeva, ki je v zadnjih mesecih politične točke nenadoma začela nabirati predvsem na račun distanciranja od viceguvernerja Boštjana Jazbeca. Ob precejšnji medijski podpori nekaterih medijev, od tednika Mladina do Studia City na TV Slovenija.
Zdaj pa neprijetno razkritje, kako je Festićeva kupila stanovanje ...
 
Več o Mejri Festić si lahko preberete tukaj.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mejra Festić furs Jožef Bradeško Danilo Tuerk boštjan jazbec Borut Pahor

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-06-18 10:36:10


Verodostojnost novinarke Šetinčeve, ki se napaja in jadra na krilih globoke države je nikakršna. Ljubši mi je bil njen nekdanji tresoči, negotovi glas, boječ pristop in tiha želja, da bo nekoč pomagala svet spreminjati na bolje. Ljudje, ki pa imajo že med ožjimi družinskimi člani takšne, ki ne znajo pojasniti od česa živijo, pač težko komu kaj očitajo. Soprog omenjene novinarke je eden teh privilegirancev režima, zato imata zakonca kazenske ovadbe in tožbe, s katerima rada opletata, vedno skrite kot asa v rokavu, če bi kdo zamajal družinski standard in ogrozil kontinuirani priliv dohodkov. ..Relativiziranje in zanikanje grehov in zablod tzv. murgelske politike vodenja države , so v tem mandatu totalno nesposobega cirkusanta, še posebej izrazite. Propagandna mašinerija dominantnih, provladnih medijev, v tem pogledu izkrivljanja zdravstvenega stanja države, opravlja res mukotrpno delo, večje od marsikaterega resorja vlade, ki obstaja zgolj zato, ker je obstajal že prej, da imajo ljudje pač službe. Bančne luknje torej ni, vsaj omembe vredne,niti čakalnih vrst in v njih umirajočih v zdravstvu, nezakoniti migranti so le fikcija in prividi zlonamernih, izloiranost države zgolj navidezna, direktorji in podjetniki se ubijajo sami zaradi nesposobnosti in ne zaradi prevar in pritiskov mafije, teh, s katerimi tudi Mile in Mojca rada srkneta kavo, nedolžni ljudje se javljajo sami, da bi šli v zapor namesto umazanih in zlih. Naredijo te , po klasičnem ruskem modelu, neprištevnega, če imaš drugačno mnenje od večine, ki pa, po indijancu Damjaniču, mafijski ustroj države, torej vlado cirkusanta, podpirajo. Niso vsi neumni, ki mislijo tako, mnogi, kot gospa Šetinčeva, živijo zelo dobro. Večina ljudi v tej državi dlje od svojega nosu in svoje polne riti, itak ne vidi in čuti. Kot sem ob priliki omenil znancu iz Lions kluba ; naredili ste reveže, zdaj prirejate dobrodelne akcije zanje. Dvakrat ste jih ubili.
Istok Potočnik

2019-06-18 10:07:46


Včeraj sem poslušal Šušteršiča in se mi je vse skupaj zdelo precej realno. V začetku je lepo pokazal na temeljne vzroke za bančno luknjo. Finančna kriza, normalna kreditna tveganja in zlorabe pri dodeljevanju kreditov, ki niso bili vrnjeni. Ti trije vzroki so sicer znani ves čas, ni pa znano koliko je vsak posamezno težek. Mene zanima ravno to. S prvima dvema se nima smisla preveč obremenjevat, ker sta doletela večino bank v Evropi in svetu, tretji pa predstavlja kriminal. Ker je nlb bila državna banka, ker se je to dogajalo v času po našem prehodu v povsem drugačen sistem iz sistema družbene lastnine, bi bilo normalno, da imajo prebivalci Slovenije pravico izvedeti, kdo so tisti, ki so se okoristili z nevrnjenimi krediti, dobljenimi s kaznivimi dejanji. Mislim da je nlb to tudi ugotovila, da so bile podane mnoge ovadbe. Pregled kreditnih map ni nek strašen strokovni problem, problem bodo imela sodišča z dokazovanjem naklepa. Torej z predalčkanjem, kam spada nek kredit. Ali v poslovno tveganje, ali v kriminal. Pa tudi to niti ni tako pomembno. Ljudje v zaporu samo bremenijo proračun, he,he. Pomembno bi bilo izsledit ta kriminalno prodobljen denar in ga vzet nazaj. To se pa ne bo zgodilo, ker so ti krediti, tako domnevam, pobarvani z vsemi političnimi barvami. Zdaj pa seveda v tem kalnem morju lovijo vsi, da iztisnejo čim več. Nadaljevanje pa je seveda pokrivanje te luknje. To je strokovno malo trši oreh, vendar bi ga politično neobarvan strokovnjak gotovo zmogel streti. Črvi so vrženi na gnojišče, kokoši so se že zapodile, he,he.
slavko pezdir

2019-06-18 09:47:34


Izvrstna analiza nekdanjega finančnega ministra dr. Janeza Šušteršiča, ki postavlja kvazidokumentarni tendenciozni populistični prispevek Mojce Pašek Šetinc (ki, ne po naključju, nosi priimek po zloglasnem lobistu podzemlja "globoke države" Miletu Šetincu) Brezno na TV Slovenija v vrsto agitacijsko-propagandnih populističnih ponaredkov iz poraznega "brezna" slovenskega medijskega, strokovnega in etičnega neprofesionalizma. Državna TV Slovenija je s tem televizijskim pamfletom javno in demonstrativno prestopila med pristran(kar)ske zagovornike in kibice tajkunov, banksterjev in drugih "kreativnih" soustvarjalcev "bančnega kraterja" ter med najbolj zadrte zagovornike in eksponente mafijsko organiziranega politično-kriminalnega podzemlja "globoke" oziroma "ugrabljene države". Servilno "poslanstvo" Mojce Pašek Šetinc je s svojim nedeljskim šovom pod naslovom Politično na TVS 1 nadaljevala tudi Tanja Gobec s krčevitim in nesproščenim intervjujem z nekdanjo premierko Alenko Bratušek in nekdanjo viceguvernerko BS dr. Meiro Festić, kjer je ves čas po "štrebarsko" sledila tendencioznim tezam in "sporočilom" iz dokumentarca kolegice Pašek Šetinc ter se nikakor ni dala "zmesti" popolnoma drugačnim in povsem prepričljivim pojasnilom ter razlagam nekdanje premierke Vlade RS in nekdanje viceguvernerke Banke Slovenije. Gostiteljica nedeljskega političnega šova na TVS 1 je še enkrat potrdila katastrofalno profesionalno napako in slabost svojega ceha, da niso sposobni prisluhniti kompetentnejšemu sogovorniku ali sogovornici in ga razumeti ter se sproti prilagoditi svežim informacijam in sporočilom, ki jim jih pred javnostjo zaupa sogovornik oz. gost intervjuja. Več kot zaskrbljujoče je, da nam uredništvo Informativnega programa državne TVS pod vodstvom Manice Janežič Ambrožič vsiljuje tako politično, strokovno in etično pristranske prispevke ter skuša tako enostransko in navijaško posegati v aktualne gospodarske in družbene problematike.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kako je viceguvernerka Mejra Festić kupila stanovanje. Gotovina, na roko, mimo Dursa?!