objavi na
pozareport.si

forum

Ponedeljek, 19. december 2016 ob 06:37

Marko Jazbec na Savo Re, to je del širšega dogovora: Glavina-SDH in Jamnik-Telekom.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Marko Jazbec, podobno kot Anja Strojin Štampar, je danes še vedno zaposlen na SDH.
Petkovo "neverjetno" imenovanje Marka Jazbeca za novega predsednika uprave Save Re ni zgolj gola naključna vrnitev Jazbeca na eno od vodilnih delovnih mest znotraj državnih ali paradržavnih podjetij, ampak del širšega dogovora, ki se bo odvil v prihodnjih tednih oziroma mesecih. Zeleno luč takšnemu dogovoru je dala vladajoča politika in zagotovo tudi predsednik vlade Miro Cerar - osebno.
Dokazov za takšno sklepanje je več.
Prvič, ni verjetno, in to je jasno vsakomur, ki količkaj pozna delovanje slovenske korporacijske scene, da bi imenovanje Marka Jazbeca na čelo tako pomembne družbe, kot je Sava Re (kjer se prepletajo lastniški deleži države, Modre zavarovalnice in hrvaške poslovne skupine Adris Grupa), zmogla ali smela sama izpeljati Mateja Lovšin Herič, prejkone običajna uslužbenka Slovenskega državnega holdinga, ki trenutno, po odstopu kompromitiranega Branka Tomažiča, vodi nadzorni svet Save Re.
Drugič. Jazbec nikoli ne bi smel postati predsednik uprave Save Re oziroma nikoli ne bi mogel postati predsednik uprave Save Re brez neposrednega žegna politike. Bil je namreč član uprave Nove Ljubljanske banke in neposredno odgovoren za navrtanje bančne luknje (primer Stožice in posli NLB v Bosni in Hercegovini), Hotele Bernardin pa je kot šef uprave zapustil v katastrofalnem stanju in menda jih je sedanji (novi) krizni šef uprave Andrej Prebil rešil domala pred stečajem. Bilanco, bolje rečeno fiasko Marka Jazbeca na SDH pa itak poznamo: prodaja Palome, imenovanje neprimernih članov nadzornega sveta NLB in potem odstop zaradi dogajanj v Luki Koper.
In tretjič. Med prijavljenimi kandidati za novega prvega človeka Save Re je med kadrovsko selekcijo (postopek kadrovanja je sicer vodila "headhunterska" agencija Amrop, ki je pripravila tudi tako imenovano "short listo") najboljšo oceno dobil Andrej Kocič, nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, danes direktor slovenske podružnice avstrijske zavarovalnice Ergo. Zato so še dva dni pred petkovim imenovanjem Marka Jazbeca po Sava Re švigali "naivni" esemesi, da bo imenovan Kocič.
Ko pa je predlog za imenovanje Kociča dobila začasna predsednica uprave SDH Lidia Glavina, ki se ravno zdaj poteguje za predsednico uprave SDH s polnimi pooblastili, se je, kot pravijo naši viri, "posvetovala", prišla nazaj na Savo Re in povedala, da ne bo Kocič, ampak Jazbec.

TRADE-OFF: PRVI DEAL ...

Zato držijo naše informacije, da gre pri postavitvi Marka Jazbeca na čelo Save Re za "trade-off" pri imenovanju Lidie Glavina na mesto prve dame SDH. Glavina, sicer zamrznjena članica nadzornega sveta SDH, ki je vodenje uprave SDH začasno prevzela po odstopu Marka Jazbeca, realno ne bi mogla biti imenovana na to funkcijo, vendar je s postavitvijo Jazbeca na vrh Save Re dokazala svojo lojalnost največji vladni stranki SMC. O neposrednih povezavah med Cerarjem in Jazbecem ter Cerarjem in Damjanom Beličem, predsednikom nadzornega sveta SDH, pa smo na tem portalu že poročali.

... IN DRUGI DEAL

Drugi del tega deala, da bo Glavina imenovana za novo predsednico uprave SDH, pa naj bi bil to, kot pravijo naši viri, da bo Boruta Jamnika, predsednika uprave Modre zavarovalnice, Glavina pustila na funkciji predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije. Jamniku mandat poteče aprila prihodnje leto, kandidiranje za nadzorni svet Telekoma Slovenije pa je že v polnem teku.
Večinski mediji so imenovanje Marka Jazbeca za novega predsednika uprave Save Re pospremili bolj ali manj mirno, kot da se ni zgodilo nič posebnega.

DIREKTOR AZN LAHKO SPET PRIČAKUJE TELEFONSKE KLICE ...

Marko Jazbec pa za prevzem Save Re potrebuje še posebno zavarovalniško licenco za člane uprav slovenskih zavarovalnic v državni lasti, ki jih podeljuje Agencija za zavarovalni nadzor. Ker bo Jazbec to licenco po "naravni poti" zelo težko dobil, predvsem zaradi svoje sporne vloge v NLB (agencija AZN pa v primeru Marka Jazbeca pred izdajo licence mora za mnenje vprašati tudi Banko Slovenije in Evropsko centralno banko), se bodo kmalu začeli zakulisni pritiski na ožje vodstvo agencije, zlasti na direktorja AZN Sergeja Simonitija.
No, po naših zanesljivih informacijah to tudi ne bo prvič. Simonitija je Damjan Belič (prvi nadzornik SDH) po telefonu poklical že letos poleti in zahteval, naj AZN ne izda soglasja za povečanje lastniškega deleža hrvaške Adris Grupe v Savi Re s sedanjih 20 odstotkov na 33 odstotkov, ki so jih želeli kupiti Hrvati iz Rovinja. Belič je pri tem - po telefonu - celo predlagal tudi člen zakona, po katerem bi AZN soglasje odrekla, Simonitiju pa dejal, da mu bo to koristilo prihodnje leto, ko mu poteče mandat in si bo verjetno želel dobiti nov mandat. Simoniti je takrat o tem telefonskem klicu obvestil tudi tedanjega ministra za finance Dušana Mramorja. AZN je potem za Adris Grupo res izdala negativno soglasje, vendar, vsaj po naših informacijah, na podlagi nekega drugega člena, ne tistega, ki ga je predlagal Belič. Obrazložitve odločb AZN so sicer tajne in tajne bodo tudi v primeru Marka Jazbeca ...

				Tako lakonično sta Slovenska tiskovna agencija in časnik Dnevnik poročala o petkovem imenovanju Marka Jazbeca za novega predsednika uprave Save Re. Kot da se ni zgodilo nič posebnega.<br>
			Tako lakonično sta Slovenska tiskovna agencija in časnik Dnevnik poročala o petkovem imenovanju Marka Jazbeca za novega predsednika uprave Save Re. Kot da se ni zgodilo nič posebnega.
O tem, kako Damjan Belič lobira za funkcijo predsednika nadzornega sveta družbe Petrol, ter o zelo tesnih povezavah Beliča in predsednika vlade Mira Cerarja si lahko preberete tukaj.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marko jazbec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Marko Jazbec na Savo Re, to je del širšega dogovora: Glavina-SDH in Jamnik-Telekom.