objavi na
pozareport.si

forum

Torek, 20. december 2016 ob 06:48

Američani bodo spornega Stanislava Vidoviča sicer vzeli, ampak to nam bodo tudi vrnili
Bojan Požar

Odpri galerijo

Vidovič, ki je kariero na zunanjem ministrstvu naredil zaradi politike, zdaj odhaja v Washington.
Najprej objavljamo Popravek, ki nam ga je po objavi članka z naslovom Bizarno in nediplomatsko. Erjavec in Cerar pošiljata Trumpu bivšega agenta SDV. poslal Stanislav Vidovič:
 
POPRAVEK
Glede navedb, ki ste jih objavili v članku z naslovom "Bizarno in nediplomatsko. Erjavec in Cerar pošiljata Trumpu bivšega agenta SDV.", objavljenem 15. 12. 2016 na www.pozareport.si, vam ponovno sporočam, da ta informacija ne drži.
Odločno zanikam, da sem bil uslužbenec ali sodelavec SDV in to sem vam pred časom, na vaše vprašanje, tudi osebno odgovoril, najprej po SMSu in potem tudi v osebnem telefonskem pogovoru.
mag. Stanislav Vidovič

VEŠ, JAZ SEM ZDAJ SMC

Del tega, kar zgoraj navaja gospod Stanislav Vidovič, generalni sekretar ministrstva za zunanje zadeve in kandidat za novega slovenskega veleposlanika v Združenih državah Amerike, drži. Res sva pred časom, mislim, da je bilo že pred dvema letoma, na to temo izmenjala SMS-sporočila in se tudi pogovarjala po telefonu, vendar so nekateri medijih po najinem pogovoru objavili nove in tudi podrobnejše informacije o (domnevnem) Vidovičevem sodelovanju z nekdanjo Službo državne varnosti, česar pa Vidovič ni zanikal. Vidovič sicer pravi, da ga je SDV novačila za sodelavca, on pa je to zavrnil. In res je tudi, da sem gospoda Vidoviča kot novinar srečal na ustanovnem kongresu SMC, takrat še Stranke Mira Cerarja, na Gospodarskem razstavišču za Bežigradom, kjer sem ga vprašal, kaj pa ti tukaj (razkritje: z Vidovičem se namreč tikava), saj je Vidovič prej veljal za SD. O tem, kako je za Vidoviča pri Janezu Janši in Dimitriju Ruplu lobiral Borut Pahor, ko je bil še na čelu Socialnih demokratov, ampak v opoziciji, v članku Legitimizacija socializma v diplomaciji in (ali) primer Stanislava Vidoviča piše Dimitrij Rupel kot "PTV" na spletnem portalu PortalPlus. Vidovič mi je takrat za Bežigradom nonšalantno dejal, če se prav spominjam, "veš, jaz sem zdaj SMC".

KAKO GRE VIDOVIČ V WASHINGTON

Ruplovo in moje pisanje pa dokazuje, zakaj Stanislav Vidovič ne bi smel postali slovenski veleposlanik v ZDA. Gre za človeka, ki je volilno zmago neke stranke, v tem primeru SMC, ki sploh ni bila njegova stranka, izkoristil za svojo nadaljnjo kariero. Po zmagi SMC, kot pravijo nekateri politiki iz sedanje vladne koalicije, je naokoli razlagal, da se mora zmaga SMC na polno izkoristiti. In res, postal je generalni sekretar MZZ, kar je bila - očitno - nagrada za njegovo politično podporo. Da je nenadoma postal kar "tretji človek" zunanjega ministrstva, pa ni bila volja ali zasluga Karla Erjavca, ampak ga je v Mladiko inštaliral premier Miro Cerar, da bi Vidovič, ki to očitno zna in obvlada, "nadzoroval Erjavca".
Stanislav Vidovič, čeprav je bil za visokega uradnika MZZ nastavljen po politični liniji, pa zdaj v Washington ne odhaja transparentno, kot del tako imenovane politične kvote veleposlanikov (Marta Kos Marko, denimo, je bila za veleposlanico v Berlinu imenovana iz politične kvote), ampak pod krinko "redne diplomatske kvote. In tako se Cerarjeva stranka s politično finto infiltrira med diplomacijo.
Okoli Vidoviča pa naj bi bil še en problem, na katerega resno opozarjajo tudi številni uslužbenci zunanjega ministrstva. Vidovič je namreč rojen v Osijeku, njegova žena je, kot pravijo njegovi kolegi na MZZ, hrvaška diplomatka, in ravno Vidoviča "mi" pošiljamo za veleposlanika v ZDA. To naj bi bilo problematično predvsem zaradi precejšnje vloge, ki jo igrajo Američani v slovensko-hrvaških odnosih in še posebno v tem napetem času, ko se bliža odločitev haaške arbitraže o slovensko-hrvaški meji.
Američani pa, kot pravijo boljši poznavalci zunanje politike, bodo spornega Stanislava Vidoviča sicer vzeli, toda poznavajoč Američane in načine njihove delovanja, nam bodo to tudi vrnili ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Stanislav Vidovič miro cerar Janez Janša dimitrij rupel Borut Pahor karl erjavec Marta Kos Marko sdv

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-09-14 16:45:23


Šmarca, četudi z najpomembnejšo funkcijo v državi, od nikoder prispelega in živečega v tej vasi, ne premore več niti trgovine. Morda kakšno zanikrno gostilno, nekaj beznic in Šarčevih sosedov, trgujočih z drogo, so pa začuda zaprli, sploh, ker so narkotiki, njihova reprodukcija, nepogrešljiva omama političnih in družbenih elit in precej pomembna gospodarska panoga v državi. Končno, so vsi tovrstni kriminalci v Sloveniji varni, zlasti tisti, blizu ljubljanskemu šerifu, pri katerem je Šmarčan opravljal politični, pripravniški staž...Šmarca sicer premore, v širši javnosti nekaj zelo znanih osebnosti. Najbolj znan je Joc Pečečnik, Aleksander Jereb tudi izvira od tod, zdaj se v to sfero umešča tudi Šarec. Šmarski zet je recimo priznani marksist, Bogomir Kovač. Nasploh pa vas , ob, za Slovenijo standardnem priseljevanju južnjakov, s Šarcem na čelu, ni nič drugačna od kakšne druge, ki ima še vedno povečini slovenski živelj. Vsekakor je bil za večino Šmarčanov in kamniških občanov svojevrsten šok, ko je takratni kamniški župan, ki ga je izvolilo pretežno ruralno prebivalstvo, vstopil v stranko Pozitivne Srbije, prej omenjenega kriminalca. Šarec je hitro uvidel napako in špekulativno izstopil, vsekakor pa nakazal svoj, balkanski način razmišljanja in dojemanja stvari v življenju, z izrazitim, že skoraj živalskim nagonom po preživetju. Mojemu zapisu bi tokrat moral verjeti tudi Potočnik, ker sem iz - Šmarce. Tudi in predvsem zato, mi hitreje obrne želodec, ko vidim nekatere ljudi v politiki, ki to nikoli ne bi smeli biti, če bi hoteli ohraniti neke minimalne etične in higienske standarde med tistimi, ki odločajo o usodi naroda. Tako pa se nad njim in državo zgrinjajo le temni oblaki.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Američani bodo spornega Stanislava Vidoviča sicer vzeli, ampak to nam bodo tudi vrnili